Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Arvon jto: 13-vuotiaalla voimailijan alulla tahtoo penkatessa noilla 35kg sarjapainoillaan ranteet taipua. Miten kannattaisi vahvistaa ranteita? Vierastan rannesiteiden käyttöä vielä tuossa vaiheessa. Epäilen että ranteet ei vahvistu, jos aletaan käyttää rannesiteitä liian aikaisin/liian paljon. Vai kuvittelenko nyt ihan höpöjä?
 
Ranteissa itessään ei kauheesti lihaksia ole. Asentoa ylläpitävät lihakset löytyy ylempää kyynärvarren koukistajista ja ojentajista. Niille tietenkin kannattaa treeniä tehdä. Koska sormenpäillä ei oo tangon puristelussa voimantuottovaatimuksia, riittää yleensä rannekäännöt vasta- ja myötäotteella.

Ei sen ranteen ihan suorassakaan pidä kyllä olla. Tangon paikka kannattaa tarkistaa, ettei se makaa siellä kämmenen pohjalla lähellä sormia, jolloin ranteessa on noin 90° asteen kulma. Tangon tulisi olla enempi peukalohangassa ja ulkosyrjällä sit lähempänä rannetta. Tällöin ranteen kulma saadaan hieman pystymmäksi.
 
Ollut tosiaan nyt hiukan ongelmia rinnan palautumisen kanssa. Oisko siulla mitään salaista asetta / vinkkiä antaa tilanteeseen. Tilanne tosiaan itselle aivan uusi, mutta ilmeisemmin johtuu loukkaantumisen jälkeen reenin makuun päästyä suht nopeasta voimien palaamisesta.

Käytössä perus tärinä, varovaiset venyt, pallo, keveä liike. Tärinää alan nyt kyllä ottaa joka päivä joten ehkä siitäkin pikku lisäapu.

Vai tyydynkö nyt vaan kohtaloni ja makailen sohvalla, nautin löysästä reeni tahdista ja annan keholle aikaa 😂

Kyl se sieltä taas tulee. En usko, että sun kroppa noin vaan mihinkään muuttuu ja alkaa palautuun heikommin.

Palaan tähän ongelmaan kun tämä nyt "ratkesi":

- Jätin sarjoihin enempi varaa
- Treenasin tiheämmin 0-3 x päivässä (ongelman aikaan siis kaksi penkkiä / vko)
- Sain unta paremmin, joka varmasti johtui osakseen kevennetyistä reeneistä

Lopputulos: Voima pomppasi entisestään, ilman mitään palatumis ongelmia.

Edelleen hiukan rinta aristaa, mutta ei mitään semmoista että haittaisi treeniä. Ennätyskunto on taas haarukassa (y)

Ei se kovin monimutkaista ollut :D Huomaa kyllä TAAS miten hyvin pätee voimailuun tuo "keveämmin mutta useammin" sanonta.
 
Viimeksi muokattu:
Taidan olla ainoa jolla kyseistä ongelmaa on, mutta kyykyssä ja etenkin pidemmissä sarjoissa tasapaino alkaa siirtymään enemmän oikealle jalalle joka on huomattavasi vahvempi. Ongelma tässä on se oikea puoli etenkin selkä tuntuu ottavan osumaa. Olisiko vinkkejä miten puolieroja saisi vähennettyä? Samaa ongelmaa esiintyy myös yläkropassa joskin toisinpäin eli vasen om dominoivampi huomattavasti.
 
No et kyllä taatusti ainoa. Yleensä siellä joku lihas tekee toisen hommia. Lantion seudulla toispuoleisuus on hankalampaa ja se pitäs korjata. Liikkuvuus ja voimantuotto kuntoon. Yhden raajan juttuja jne. Jos toi on hermostojuttua enempi, suosittelen asiansa osaavaa lekuria. Liiketukijuttuihin hyvä fyssari jne.
 
Tapahtuuko hermostollinen maksimivoimakehitys pelkästään aivoissa vai liittyykö asiaan muutoksia liikehermossa ja/tai hermo-lihasliitoksessa?
 
Treenihistoriassani on aiemmin tullut kovia mevesarjoja otettua n. 1-2 per treeni, kerran viikossa. Nyt lähestyttäessä 6x6 volyymiin mavesarjat menee kyllä läpi mut treenin jälkeen illalla on sykkeet vielä koholla. Myös unen laatu huono. Aamulla leposyke kuitenkin normaali. Vastaavat esim kyykky ja penkkisetit eivät tämmöistä kuitenkaan aiheuta. Veikkaisin että mun hermosto ei ole ihan näin suureen volyymiin mavessa tottunut.

Nyt kevyt vko edessä joka tulee varmaan tarpeeseen. Mutta olisiko järkevämpää jatkossa pitää sarjatiukkuudet mavessa matalampina tai jopa vähentää sarjojen määrää maven osalta vaikka tavote oliskin jakson lopussa 6x6?

Jotenkin tuntuu ettei tällainen rääkki mun kropalle ole ihan järkevää, jos mennään jo aika lähelle ylirasitusta.

Onko havaintoja vastaavasta? Kaikissa liikkeissä mave mukaan lukien kehitys on kuitenkin noususuunnassa edelleen.
 
No kropanhan pitää jossain määrin tottua siihen treeniin, että kehittyy. Onko se 6*6 sitten tarpeellinen edes, voidaan kyseenalaistaa. Varsinkin, jos ne on hyvinkin tiukkoja. Selkee merkkihän toi sulle on, jos ei palaudu. Tän pitäs siis näkyä siellä raudan määrässä ja liikkumisessa tietenkin. Jos kehitystä tulee, hyvä niin ja en huolestuisi. Mulla tosin juuri kukaan ei tee vetoja kovin tiukasti. Varaa jää se 2-4 toistoa ja testimäisemmissäkin treeneissä yleensä 1 eli otetaan tekniikan ehdoilla.

Jos oot pitkään tehny jo noin suuria määriä, tiputa hetkeks ne yhteen kahteen työsarjaan ja hae enemmän irtiottoa. Tai ota vedossa (ja muuallakin) ylirauta aina ja sit vain 1-2 työsarjaa ja niissä se 2-3 varaa. Keskity toistokohtaiseen tehoon= laatu ja unohda sarjatiukkuuden tavoittelu.
 
No kropanhan pitää jossain määrin tottua siihen treeniin, että kehittyy. Onko se 6*6 sitten tarpeellinen edes, voidaan kyseenalaistaa. Varsinkin, jos ne on hyvinkin tiukkoja. Selkee merkkihän toi sulle on, jos ei palaudu. Tän pitäs siis näkyä siellä raudan määrässä ja liikkumisessa tietenkin. Jos kehitystä tulee, hyvä niin ja en huolestuisi. Mulla tosin juuri kukaan ei tee vetoja kovin tiukasti. Varaa jää se 2-4 toistoa ja testimäisemmissäkin treeneissä yleensä 1 eli otetaan tekniikan ehdoilla.

Jos oot pitkään tehny jo noin suuria määriä, tiputa hetkeks ne yhteen kahteen työsarjaan ja hae enemmän irtiottoa. Tai ota vedossa (ja muuallakin) ylirauta aina ja sit vain 1-2 työsarjaa ja niissä se 2-3 varaa. Keskity toistokohtaiseen tehoon= laatu ja unohda sarjatiukkuuden tavoittelu.
Kiitos vastauksesta. Niin melkeinhän jo itse itselleni vastasin, mutta ajattelin varmistua asiasta. Kevyemmän viikon jälkeen olisi pari kovaa volyymiviikkoa edessä ja sitten piikkailulla voimaa ulos. Ehkä yritän pitää tota volyymia yllä vielä pari viikkoa jättäen sarjoihin hiukan enempi varaa kuin nyt.

Toi piikkailu varmaan sopiikin hyvin tähän perään, koska siinä nyt treenivolyymi muutenkin pienentyy reippaasti.
 
Kysymys 1. Voiko ns herättelyrautaa käyttää 531-ohjelmassa, jos on nousevat painot? Eli painot vaikka 3x3 sarjassa 75kg, 85kg ja 95kg. Ja kuinka paljon?

Kysymys 2. Tullut reenailtua kotona tangolla ja vapailla painoilla (penkkinä pelkkä tasapenkki) useampi kk. Mikä olisi hyvä apuliike/eristävä penkkiin/rintaan?
Tullun tehtyä räjähtävää penkkiä, kapeaa, leveää ja ns pumppia.

Kiitos!
 
1. No hieman hankalaahan se on sillon, jos noustaan tollai. En mä huonoksi näkisi kuitenkaan. Esim ylirautana tuossa treenissä 1x105, JOS tossa 3x95 on vielä varaa. Muuten ei oikein järkeä käyttää.

2. Apuliikkeet valitaan AINA tarpeen mukaan. Analyysiä kehiin, missä on penkin heikko kohta ja sitten vasta valitaan apuja. Ei voimailussa eristämisestä puhuta. Jos käytät 3-4 eri leveyttä ja vaikka muutamaa erikorkusta lankkua, pärjäät jo tosi pitkälle.
 
Perustuuko sun suositus vaihdella penkissä oteleveyksiä yksinomaan siihen, että voima tarttuu paremmin? Eli ei ole mitään terveysperäistä nivelkulman vaihtelu tms. ajatusta siinä lähtökohtaisesti?
 
Lähtökohtaisesti hyvä tuloskehitys terveenä on se mun ajatus aina. Oteleveyksien vaihtelulla voi joillekin olla terveydellistä antia ja joskus joku leveys aiheuttaa kipuja syystä X. Sillon tehdään muuta. Pääasiassa tuossa kuitenkin on kyse voimasta ja perusotetta laajemmasta kattauksesta, jolloin ne heikot kohdat saadaan usein paremmin haltuun.
 
Millaisella ohjelmarungolla jto lähtisi rakentamaan jos aikataulu on semi-rajoitettu? Treenin kesto Max 45min(treeniaika ei pukkari ym aikaa) ja 3-4 treeniä viikossa?
Joku SS tyyppinen 3x5 koko kroppa venyy niin pitkästi kun palautumisajat pitenee, vaikka sillä olisi vielä mahdollista kehittyä.
Treeni vuosia on takana mutta tämän hetken kunto ei kaksinen ole, eli lineaarinen progressiokin toiminee
 
Laitanpa tännekkin kun on tullut asiaa tuumailtua paljonkin.
Elikkä treenit ollut vuosikymmenen voimanosto ja nyrkkeily painolla, sitten yli 5v taukoa, nyt ei enää suorituspaineita eikä tavoitteita aikataululla.
Rupesi kiinnostamaan pystärin parantaminen, kun se luonnollisesti jäi aivan alikehittyneeksi noilla valinnoilla.
Nyt menee joku 5x60, ois tosi kiva se 100 punnertaa mutten oikein tiedä mistä lähtisin, kun aiemmin olkapäitä on tullut tehtyä lähinnä "2-3x10-20, ei hapoille" -vipareita ja randomisti jotain punnerruksia.
Voiko soveltaa suoraan jotain penkkiin käypää ohjelmaa, vai onko olkapää rakenteeltaan niin erilainen kuin rinta, kestääkö se samaa?
Vai näin naurettavilla tuloksilla vaan ottaa oma hartiapäivä jossa pieni ylikäynti vauhtipunnerruksella, parit varastoon muutama sarja strictiä,
ehkä pari yli 8a kp:lla ja hieman facepullia tai takaviparia perään ja sitä sitten jauhamaan parikyt viikkoa?

e: Mites, useampi treeni viikkoon parempi tässäkin vai tosiaan se "hartiapäivä", penkin voin jättää periaatteessa kokonaan pois tai vielä mieluumin tehdä
ylläpitävänä(nyt 3x110 oli paras) tyyliin 20-30x20, 8x50, 5x70, 3x90, 1x110+~.
Ja miten paljon kantsii ojentajiin panostaa jos tavoitteena on stricti ei vauhti 100.
 
Inoksi: 2-3 liikettä per treeni pitäs mahtua tuohon hyvin, jos voimaa haet. Esim
1. Penkki, kulmasoutu, ojentajat
2. Kyykky, keskikroppa
3. Kapea penkki, leuat, hauikset
4. Veto, keskikroppa

Veijari: Toi mun 3x4-->6x6 sopii peruskautena oikein hyvin pystäriinki. Toinen treeni normaalina ja toisessa selkee painotus noston heikkoon kohtaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom