Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tervehdys. Useamman vuoden tuli treenailtua voimatasoja jotenkin ylläpitävästi 1 krt viikossa. Vuosi 2019 oli lähes pelkkää taukoa. Tätä ennen melko aktiivista treeniä melkein 10 v. Nyt vuoden alusta päätin taas alottaa salihommat 3 krt/vko starting strength -ohjelmalla ja hyvin se toimikin. Kyykyssä ja mavessa saavutin vanhat sarjaraudat parissa kuukaudessa. Penkki vielä jäljessä, kun kuukauden treenaamisen jälkeen toiseen olkapäähän tuli ylirasitusvammaa, joka nyt jo melko ok (kiertäjäkalvosin treenit apuna).
Kysymykseni liittyy näihin ylirasitusoireisiin: 3 x viikossa kyykkääminen alkoi 2 kk jälkeen tuntua lonkkaa ympäröivissä lihaksissa. Myös mavessa samaa oiretta. Kipu tuntuu pistävänä, kun ollaan kyykyssä alle 90 asteen syvyydessä, mutta ei ihan pohjassa kuitenkaan. Kyykkäily onnistuu, mutta voimantuotto selvästi kärsii. Kipua on enemmän oikealla ja se puoli onkin aina ollut huonommin liikkuva. Kyykky on aina pyrkinyt kääntämään oikealle, jossa siis kipuiluakin nyt enemmän. Kyykyn kääntymisen olen kuitenkin tietoisesti pystynyt estämään. Kipua on vaikea paikallistaa, mutta ainakin lonkankoukistajien seutu sekä etureiden ulkosyrjällä oleva lihas (?), joka kiinnittyy lonkkaan. Myös ylätakareisissä on tiukkuutta. Pistävä kipu ilmaantuu myös jalkaa pyöriteltäessä ulospäin. Jalkojen asento kyykyssä ja mavessa n. hartialeveys, jalkaterät hieman ulospäin. Polvien työntö tietoisesti hieman ulospäin liikkeiden aikana.
Viikon viikon palauttelu ja kyykkyjen osittain pois jättäminenkään ei poistanut täysin oireilua. Jälkiviisaana, luultavasti lähdin liian nopeasti kasvattamaan rautoja pitkän tauon jälkeen. Lisäksi liian lyhyillä sarjoilla (5 RM). Nyt treenailen 3x4->6x6 tyylisesti, ottaen välillä pidempiä sarjoja loppuun (esim. 8 RM). Viikossa eri päivin nyt: Mave - kevyt kyykky - kova kyykky -rungolla.
Kuinka tällaista kiputilaa pitäisi alkaa purkamaan, joka ei täysin estä kuitenkaan treenaamista? Toki olen lisännyt lämmittelyjä, liikkuvuusharjoituksia ennen sarjoja, venyttelyä. Ajatus totaalitauosta noiden liikkeiden osalta ei kuitenkaan oikein houkuttele.
Tässä yllä oli kyllä järkevän kuuloista ohjeistusta, kiitos. Oikotietä ei varmaan ole.
Koitan kevennellä kyykkyjä ja vetoja tilannetta seuraten. Kevyemmät kyykyt pidemmillä sarjoilla samalla voimatasoja ylläpitäen. Tilanne ei ole onneksi vielä kovin huono, mutta turha sitä on väkisin ajaa edes huonompaan suuntaan. Onko jto:lla lisättävää?
Ohjelmassa on siis mukana myös 2x viikossa leuat, kapea penkki, penkki, pystypunnerrus ja T-soutu jaksotettuina eri päiville. On varmaan hyvä aika priorisoida yläkropan liikkeisiin.
Kun ei pääse hiplaamaan, ei netissäkään neuvo voi kauheen tarkka olla. Älä siedä kipua vaan laita asia kuntoon. Joku muu liike, kyykyssä eri leveys, syvyys tms voi toimia myös.
Se ylätakareisi on Adductor magnus. Ei varsinainen takareisilihas siis. Venyy esim hajareisin penkillä kyykyn ala-asennossa ja napaa kohti penkkiä.
Siellä on mahdollisesti Piriformis ja Gluteus medius juntturassa. Voi säteillä siihen lonkalle ja ulkoreiteen. Onko liikkuvuus sama per puoli? Testaa ainakin nämä:
Ayurveda Kapha-Pacifying Yoga: Cow's Face Pose
Open the chest and lungs with the kapha-balancing yoga position, Cow Face (Gomukhasana). Learn more about integrating Ayurveda & yoga.www.banyanbotanicals.com
Piriformis Syndrome Exercises
Piriformis syndrome exercises are aimed at releasing tension in the muscle and therefore pressure on the sciatic nerve which causes Piriformis syndrome.www.sportsinjuryclinic.net