Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
kyllä ne treeniin liittyvät energiat ja ravinteet on syöty jo edellispäivinä. ei ihmisen ravintotouhu mee kädestä suuhun lihakseen. onneksi!

jos nyt pelkää jotain kamalia katabolian peikkoja (juu ei kannata), aamupalalla nautittu herapaukku jne auttaa kyllä jo siihen treenin palautusvaiheeseenkin. ja treenin jälkeen sitten palkkari ihan normaalisti. ei ongelmaa ei. punttitreeni ei vie rankimmillaankaan kaloreita ees puolia reippaasta hölkkälenkistä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kumpi on parempi tapa parannella "pohjakuntoa" leuanvedon toistokisoja varten ennen hermotusjaksoa, tuollainen enemmän voimapainotteinen treeni (pääsääntöisesti max. 7 toistoa/sarja) vai ihan rehti bodaus (6-12 toistoa/sarja)?
 
rehtiä tai ei, kyllähän sitä lihaksen poikkipinta-alaa kannattaa kasvattaa. se tuo jo itessään voimaa ihan laskennallisestikin. ei sitä painoo kuitenkaan suhteessa niin paljoa tuu, että se haittais. bodailun jälkeen kannattaa nostaa maksimitasot niin korkeella kuin mahdollista, sillä voimakestävyystasot kuitenkin riippuu niistä eniten.
 
Jes, ei siis mulle vaan pari a-junnua kyseli vinkkiä... mä oon niin ikäloppu (22v :o) ni ei paikat eikä pää enää kestäny korista... Se hybridi oli muistaakseni että 2 viikkoa perusvoimasarjoja, 1 kevyt ja 1 jossa jonkun näkönen maksimi, mutta se siitä, ehkä mä ite koitan kaivella.

Osaisitko vielä suositella joitain kirjaopuksia(edit: mieluiten jotain semi helppolukuista aluksi ainakin), josta voisi aloittaa "opiskelun" voimailuun ja yleensäkin punttitouhun tietopuolen kehittämiseen? jos vaikka joskus olis yhtä viksu ku sinäkin. :ihailua:

Kiitos.
 
hybridi tarkottaa yhdistelmää, joten se voi olla mitä vaan, mitä nyt sitten halutaankin yhdistellä. viksusta en tiedä, mutta alottasin ihan ihmiskropan perusteista tyyliin ihmisen fysiologia ja anatomia. yleensäkin riittävä pohjatieto antaa yllättävän hyvin apuja kaikenlaiseen soveltamiseen.
 
Olet monissa lajeissa ollut mukana niin sulta on hyvä kysyä että mitä kokemuksia sulta löytyy kireistä lonkankoukistajista voimantuoton heikentäjänä?

Olen kuullut että monella yleisurheilijalla voimantuotto lantion ja pakaroiden alueella on ollut pahoin "tukossa" kireiden lonkankoukistajien takia. Suurien ponnistelujen jälkeen kireyksien annettua periksi myös tulokset alkasi paranemaan.
Näitä on siis esiintynyt siellä hieman huippujen takana. (Huipuilla tälläisiä ongelmia ei tietenkään ole kun sinne huipulle itsensä ovat saaneet)

Itselläkin on kesken tuo projekti lonkankoukistaja kun ovat niin pirun kiriät ja siksi aihe myös kiinnostaa. ;)
 
ilola: sun ikäsellä melkein yleisempi "vamma" kuin ettei sitä olisi. pääasiassa palloilijoiden vaiva. suosittelisin kyllä kivun rajoissa ihan normaaleja kyykky- ja vetoliikkeitä, jos vaan pystyy tekeen. edes liikeratamielessä
jokainen lääkäri ja fysioterapeutti ollu erimieltä. Oman kokemuksen pohjalta en myöskään tekisi edes omapaino kyykkyjä.
 
siis 1-2 tunnin päästä heräämisestä? sepä vaan vaatii totuttelua se... hereille tarpeeks ajoissa että kroppa herää kunnolla, kaffia padallinen naamaan ja tiukalla motivaatiolla rautojen kimppuun. kyllä sitä on kovia tuloksia tehty aamukisoissa jne, eli kummasti se ihminen tottuu. en siis suosittele treenien löysäämistä mitenkään, sorry :D

Eipä siinä, täytyy yrittää. Tosiaan kyseinen sotku johtuu salin muutosta ja työvuoroista. Iltavuoro kun on 14-24 ja sali auki 06-8.30 sekä 16.00-22.00.
Ei siinä, täytyy yrittää vaan saada pääkoppa siihen kuntoon että jaksaa vääntää.
 
ilola: enpä oo lääkäri, mutta aika moni on tollaset parannellu fiksulla treenilläkin. samoin muut polvien jännevammat. en nyt tietebnkään tarkota mitään maksimikyykkyjä. mutta kuten sanottu, ei kipua sietämällä treenata, mutta harvemmin immobilisaatio tuo yhtään hyvää sekään. jopa selkäleikkauspotilaat patistellaan liikkeelle mahdollisimman varhain. yleensä tohon suositellaan parin viikon täyslepoo ja sitten progressiivista kuntoutusta. riippuu tietenkin paljon vamman tasosta. joillakin tehdään kuukauden kipsaus! pelkkä oleilu ei kyllä yleensä oo se paras parannuskeino. mitä enemmän pystyt lisään verenkiertoo alueelle ees passiivisesti on kaikki hyvää.

jsl84: juu tiukka asenne vaan ja homma alkaa skulaan.
 
Kuinka paljon mielestäsi peruskunto (hapenottokyky yms.) vaikuttaa punttihommien kehittymiseen? Liiallinen aerobinen tietysti alkaa haittaamaan puntista palautumista, mutta onko sohvalla löhöilykään sitten kaikkein paras vaihtoehto? Vai onko tällä loppupeleissä mitään suurempaa merkitystä?
 
ilola: enpä oo lääkäri, mutta aika moni on tollaset parannellu fiksulla treenilläkin. samoin muut polvien jännevammat. en nyt tietebnkään tarkota mitään maksimikyykkyjä. mutta kuten sanottu, ei kipua sietämällä treenata, mutta harvemmin immobilisaatio tuo yhtään hyvää sekään. jopa selkäleikkauspotilaat patistellaan liikkeelle mahdollisimman varhain. yleensä tohon suositellaan parin viikon täyslepoo ja sitten progressiivista kuntoutusta. riippuu tietenkin paljon vamman tasosta. joillakin tehdään kuukauden kipsaus! pelkkä oleilu ei kyllä yleensä oo se paras parannuskeino. mitä enemmän pystyt lisään verenkiertoo alueelle ees passiivisesti on kaikki hyvää.
yhden jalan jalannostoja makuultaan kevyellä lisäpainolla ja yhdenjalan osatoisto-kyykkyjä yläasennossa omallapainolla oli mm. mitä fysioterapeutti käski tekeen. kuntoutuksen aloitin viimevuoden joulukuussa. vamma oli melko paha...
 
Lisää voimaa penkkiin.
Olen tässä jo jonkun aikaa koetellut penkkitulostani parantaa, joka on yhä harmittavan huono. Olen nyt pyrkinyt joka reenissä lisäämään sen 2.5 kg lisää rautaa, nousi mitä nousi ja tekemään joko 3x4 tai 5x5.
Jos heikkouksia luetellaan niin tällä hetkellä ehkäpä suurin ongelma on tuo tangon lähtö rinnalta eli tanko jää siihen ~10cm päähän rintakehästä.
Apuliikkeinä on dippiä lisäpainoilla, vinopenkki ja kapea penkki (+ kaiken maailman taljanitkutukset).
Ja mites tuota progressiota kannattais kehittää. Esimerkiksi jos seuraavalla kerralla kun lisään 2.5 kg ja kaikki sarjat eivät toteudu niin jatketaanko vain niin kauan että ne jossain vaiheessa sitten toteutuvat? Ja kuinka usein kannattaisi ottaa kevyitä penkkauksia?
Niin ja unohdin mainita että myös nopeuspenkkiä olen koitellut. En vain ole varma millä %:lla siitä maksimista kuuluisi nämä suoritukset tehdä.

Tuhannet kiitokset jo etukäteen.
 
passenger: hyvähän se on olla hyvässä yleiskunnossa, muttei sillä käytännössä oo tekemistä punttihommien kanssa. adaptaatiopuolellakin aikalailla eri solukko kyseessä. en silti jättäis lenkittelyä jne veks. hyvää se tekee.

ilola: eli oli revennyt irti asti melki? jos noin pitkä kuntoutusjakso jo takana, aika ilkeetä kyllä...

munakas: unohda noi järjestelmälliset lisäämiset. meet fiiliksen mukaan ja pidät ohjenuorana alkuun, että joka sarjaan jää 1-2 toistoo varaa. pyri kasvattaan sitä määrää myös, eli ei aina joku 3*4 tai 5*5. paljonko nousee nyt eli treenitausta? apuliikkeet valitaan tarveharkintaisesti, ei muuten vaa. kevyitä treenejä kannattaa pidellä esim. joka neljäs viikko. nopeuspenkki ei ratkaise mitään, ellei ole olemassa pohjaa sille = hyvä perusvoima. nopeusvoimatreenit tehdään pääasiassa 60-90%:lla raw-ykkösestä, mutta toikin riippuu siitä mitä haetaan. ns. normaalipunttaaja ei hyödy.
 
Treenitaustaa nyt sen verran että eri kamppailulajeja tullu harrastettua kuten karate ja potkunyrkkeily. Näiden lisäksi pyöräily on ollut aina lähellä sydäntä.
Mutta varsinaista kuntosalia sellaset puolisen vuotta suurin piirtein.
Tarkkaa maksimia en ole vähään aikaan kokeillut. Viimeksi se oli hikinen 62.5 :( (naurakaa vain). Tänään tein 5x5 57.5kg että mene ja tiedä?
Sellanen kysymys muuten vielä että miltä kuulostais jos tekis silloin tällöin esim. suurimmilla mahdollisilla painoilla kovia ykkösiä tai kakkosia muutamat sarjat?

edit. mikä idea siinä muuten on että jätetään muutama toisto varastoon?
tällä hetkellä on meno ollut lähinnä sellaset että kaikki peliin.
 
ei kukaan naura. kaikki aloittaa joskus ja jostain. mä keskittyisin suna paljon enemmän bodailupuoleen. eli esim. kuukausi 8-12 toistoilla, toinen 4-6 toistoilla ja joka neljäs viikko kevyemmin aina. kevyen viikon jälkeisenä viikkona voit pätkiä 1-3 toiston maksimin ennen työsarjoja.

loppuun asti ei oo pakko mennä. saat kumma kyllä treenattua useemmin ja suuremmilla määrillä, ku et aina junttaa loppuun asti. lisäksi vältät tasanteita paremmin. lisäksi tekniikka pysyy parempana ku vipat toistot ei mee rumasti.
 
Okei kiitokset vielä.
Tuosta 8-12 toistoista sen verran, että kyllä niitä alkutaipaleella tuli jokunen kuukausi ahkerasti tehtyä. Senpä takia juuri olen koetellut miltä tuntuu tehdä vähän lyhyempää settiä suuremmilla painoilla.
Mitäs mieltä olet siitä kuinka monta kertaa tuota penkkiä harjoitusta on järkevää tehdä viikossa (itse teen korkeintaan 2 kovaa reeniä).
edit. sitten vielä noista oteleveyksistä. Tuntuu siltä että ojentajat taitaa olla hitusen vahvemmat kuin rintaosasto. Niin olisiko syytä vetää välillä ylileveillä otteilla jotta sais rintaa paremmin mukaan
 
tee toinen normaalilla ja toinen kapeella ja vaikka kolmas keskileveellä. kierrätä niitä 2-3 krt/vko. ei se rinta oo se sun ratkasu, jos tanko jää melki rinnalle. noi eri leveydet auttaa paljon.
 
Back
Ylös Bottom