Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
eli sulla on 18-vuotiaana jo kaikki lihasmassa, mitä koskaan tarvitset? :) se voima kasvaa sekä lihaksen poikkipinta-alan että hermoston työkyvyn kehittymisen kautta. jälkimmäinen tarvii edellisen pohjakseen. eikä ne pidemmät sarjat sua nyt tosta vaan vuoreksi kasvata. eli lähdetääs nyt alkuun siitä, mitkä sun tavoitteet punttitreenien suhteen on?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En nyt meinannut, että kaikkiea lihasmassaa on mitä tarvitsen ja en tiedä tarvitsenko lisääkään. Harrastus vaatii painon pysymistä samassa lukemassa jos kisaamaan menen, mutta voimasta on aina hyötyä.. Eli jos voimatasot nousee ja paino pysyy samalla niin aina parempi. Ja on mulla ihan ok pohjat kumminkin lihasta hermottaa, en mikään vuori ole, mutta saliharrastusta takana vähän reilu 3v. Sellanen 182cm / 83kg, sellasilla rasvoilla ettei hirveesti ylimääräästä oikeastaan paljoa ole missään, mutta ei mikään supertiukka kondis.

Mutta ehkä teen sitten vaan näitten omien treenitapojen perusteella, eli vaan jotain 4-5 sarjaa 5-6toistoa..

Meinailin vaan siks kysellä vähän vinkkiä kun tehnyt aina jotain 3x8-12 eli koittanu lihasta hommailla, ja nyt oikeastaan ekoja kertoja siirtymässä tohon voimailuun..
 
Onko pelkän voiman lisääntymisestä mitään hyötyä bodaamiseen? Tietysti esim. keskivartalon vahvistuminen auttaa jalkatreenejä, mutta jos hermottelen kyykkypainoihin 20kg lisää, niin onko se kyykkääminen sitten jotenkin tehokkaampaa bodauksellisesti? Porukka väittää Treeniosiolla että isommat painot tuovat erilaista ärsykettä. Itse taas näen moisen ihan turhana, eihän se mitenkään lihastyöskentelyä muuta kuinka paljon sitä rautaa on tangossa. Kysehän on siitä kuinka paljon rautaa liikkuu suhteessa voimiin, eikös? Tosin hermostollisella treenillähän saadaan käyttöön suurempi osa lihassoluista, voiko tätä hyödyntää bodaamisessa niin että sitten lihas kasvaa nopeammin kun suurempi osa siitä ärsyyntyy?
 
bisping: jos sulla on bodailua takana paljonkin, kannattaa ehdottomasti rytmittää treenejään myös tehon suhteen eli kyllä vain, perusvoimahommiin vaan. 3-6*4-7 erilaisia sisältömalleja vaihtelemalla. 2-3kk tota ja sitten 1-2 kk maksimivoimaa ennen uutta bodyjaksoa. sellanen kannattaa edelleen pitää mukana.

vurki: ehdottomasti kannattaa bodarinkin voimaa tehdä. se takaa suuremmat sarjapainot varsinaisessa bodailussa. ja ärsykevaihtelun merkitystä ei missään nimessä voi väheksyä. ja aivan taatusti lihas työskentelee eri tavalla.
 
Joo siis uskon kyllä että voimatreenistä on hyötyä mm. sen ärsykevaihtelun kannalta. Mutta siis: jos kyykyn 3*10 sarjapaino kasvaa 100 kg:sta 110 kg:hen niin, että lihasmassa ei kasva yhtään, onko tämän voimansaannin jälkeen 3*10 110 kg:lla tehokkaampi massankasvatusta ajatellen kuin ennen voimatreeniä 100 kg:llä? Ärsykevaihdos joka tulee voimatreenistä takaisin bodytreeniin siirryttäessä on pois laskuista. Ei tarvitse perustella, yksi sana ja jos se on myönteinen, olen vitun apina.
 
Jees kiitti neuvoista!, pitää tota perusvoimaa nyt jauhaa tässä ja sit maksimivoimaa eli jotain kolmosia ajattelin. Koitetaan pitää mielessä toi kanssa et sen jälkeen sitten bodytreeniä jonkun aikaa.
 
en ihan ymmärtäny. kyllä se kympin lisäyskin lihasta tuo. ehdottomasti mitä suuremmilla painoilla pystyy tekeen noita keskipitkiä sarjoja sitä enemmän lihaa tulee. en tiedä yhtäkään heikkoa bodaria.

bisping: tee maksimikaudella ihan laajasti 1-4 toiston työsarjoja. perään 1-2 perusvoimasarjaa ylläpidoksi.
 
Sellaista ajattelin kysäistä kun maastavedossa ongelmaksi on tullut vedon puoliväli. Maasta irtoaa huomattavankin isot painot verrattuna siihen mitä ylös asti saa. Niin olisiko tuon ongelman ratkaisuun hyvä tehdä pukeilta vetoa? ja jos niin minkälaisella ohjelmalla kannattaisi lähteä tekemään, kun ajatuksena on tehdä vetoa kerran viikkoon? Olisiko mitään järkeä käyttää 2-3 eri korkeutta ja vaihdella näitä viikoittain esim. korkein, matalin, keskitaso ja maasta. Kierräittäisi siis tuota korkeutta ja samalla tapaa myös sarja pituuksia ja määriä? Kun pukeiltavetoa ajattelee niin onko sinusta minkälaiset % maximista katsottuna sopivia? Vai onko sillä niin väliä jos vain rauta nousee?

Vaikea selkoinen teksti ja varmaan hankala vastata yksinkertaisesti.
 
Ajattelinkin että liian vaikeaselkoinen sepustus. Hyvä kun itse ymmärtää. Kokeilenpa selventää hypoteettisella esimerkillä:

Kalle tekee kyykkyä kahdesti viikossa n. 3*10 kerrallaan. Sarjamaksimi on 100kg ja hän päättää kokeilla parin kuukauden ajan lyhyempiä sarjoja. Nelosia, vitosia ja kutosia tahkottuaan Kalle palaa bodytreeniin ja huomaa, että sarjapainot ovat kasvaneet kymmenellä kilolla, eli hän pystyykin tekemään 3*10 110kg:lla entisen 100kg:n sijaan. Lihasta ei kuitenkaan ole voimajakson aikana tarttunut grammaakaan. Nyt Kalle treenaa taas bodytyyliin. Kysymys kuuluu: kehittääkö Kallen kyykky nyt paremmin lihasmassaa kuin aiemmin, kun hän pystyy tekemään sitä suuremmalla painolla?

E: Kysynpä mavestakin. Onko tässä semmoinen tekniikka jolla on turvallista ja tehokasta vetää?
 
vurki: aivan ehdottomasti kehittää. samaa hypoteesia jatkaen: tuskin 3*10*200 kiloa voimien lisääntyessä bodaileva omaa yhtä hoikat kintut kuin nostaessaan 3*10*100. eli se lihaskasvukin perustuu progressiivisuuteen. ei kai se lihas kasva, jos iän kaiken nostelee samoilla romuilla. moni kuvittelee, että voimatreeni ei kasvata ollenkaan lihasta, mutta aika monet saa lihaa aikaan hyvinkin lyhyillä sarjoilla. kyllähän ne sarjapainot kasvaa pikkuhiljaa bodaillessakin, mutta kyllä voimakausi silloin tällöin tekee erittäin hyvää bodareillekin.

jsl84: pukkivedot on paras maastavedon apu. 5, 10 ja 15cm lumpion alta painottaen tietenkin heikointa kohtaa. ellei aamstalähtö oo se ongelma, voi normaaliveto jopa jäädä pois hetkeksi.
 
neloset ja vitoset ei ole vielä varsinaisesti mitään puhdasta hermoston reenausta, jos meinaat että jotenkin maagisesti tuossa on raja että lihaksien koon kasvu loppuu, olettaen että tämä kalle jatkaa syömistä kunnolla niin kyllä sieltä lisää pattia reisiin tulla tupsahtaa
 
ja aika monta suurireisistä painonnostajaa tiedän, jotka ei eläessään oo vitosta pidempää sarjaa tehneet. kisanostoissa vieläkin lyhyempää ja silti pattia löytyy. toki se ns. ideaali tai normaali bodytoistojen alue on siellä 6-12 toiston välillä, mutta vaikka tossakin on huomattavasti jo aluetta, tuo se yksilöllisyys vielä oman lisänsä. kyllä se bodarinkin tavoite on nostaa mahdollisimman paljon rautaa ollakseen iso. pikkurautojen nitkutuksilla ei kasva.
 
Hyvää infoa taas. Ihan täysin ei vieläkään mennyt oma kysymykseni perille, mutta hällä väliä, vika on täällä päässä. Kiitos taas, jatkan asioiden opiskelua itsekseni. Olen vitun apina.
 
no vastasin ainakin siihen, mikä se tulos kallen lihasmassan kohdalla on. maastavetotekniikkakysymykseen vastaus on: kyllä, mutta tota tangon rullailua en tajua. se ei oo tarpeen kyllä ollenkaan.
 
Vastasit oikein riittävästi, meinaan, on niin solmussa ajatukset tuon suhteen etten tiedä itsekään mitä kyselen. Tuskin minua kukaan ymmärtää :D ja mave ok, rullailua ihmettelin itsekin. Kiitos hei.
 
Itekkin joskus pohdin tuota samantyylistä asiaa kuin mitä Vurki yritti selittää, mutta otetaan mukaan vielä ravinto. Eli jos saa miinuskaloreilla ja kehonpainon pudotessa lisättyä voimaa pelkästään hermostollisten tekijöiden kautta, niin onko pluskaloreille siirryttäessä paremmat edellytykset lihaskasvulle kun pystyy tekemään sarjoja suuremmilla painoilla. Vastaus taitaa olla, että kyllä on paremmat edellytykset lihaskasvulle.
 
eihän tossa pitäs olla yhtään mitään erikoista. jos nostaa enemmän, kasvaa suuremmaksi. hankkiiko ne suuremmat "bodysarjapainot" sitten pikkuhiljaa bodailemalla vai tekeekö voimakauden välissä ja pomppaa nopeemmin eteenpäin, on sitten eri asia. ja vastaus forcen kysymykseen: ehdottomasti! bodailussa käytettävät ns. keskipitkät ja pitkät perusvoimasarjat (6-15 toistoa) pohjaavat hyvin vahvasti maksimivoimaan ja mä suosittelen ihan ehdottomasti bodareille säännöllisiä voimakausia juuri niiden body-painojen parantamiseen. ei sitä nyt tarvi mitään 4kk:n voimanostosettiä alkaa tekeen, mutta joku vaihtaa homman hieman enemmän hybriditouhuun tai tekee vaihtelun vuoksi sitä lyhyempää sarjaa. tää on solupuolellakin hyvin perusteltua.
 
eihän tossa pitäs olla yhtään mitään erikoista. jos nostaa enemmän, kasvaa suuremmaksi. hankkiiko ne suuremmat "bodysarjapainot" sitten pikkuhiljaa bodailemalla vai tekeekö voimakauden välissä ja pomppaa nopeemmin eteenpäin, on sitten eri asia. ja vastaus forcen kysymykseen: ehdottomasti! bodailussa käytettävät ns. keskipitkät ja pitkät perusvoimasarjat (6-15 toistoa) pohjaavat hyvin vahvasti maksimivoimaan ja mä suosittelen ihan ehdottomasti bodareille säännöllisiä voimakausia juuri niiden body-painojen parantamiseen. ei sitä nyt tarvi mitään 4kk:n voimanostosettiä alkaa tekeen, mutta joku vaihtaa homman hieman enemmän hybriditouhuun tai tekee vaihtelun vuoksi sitä lyhyempää sarjaa. tää on solupuolellakin hyvin perusteltua.

Olisko tollasesta hybridistä jotain hyvää esimerkkiä heittää?
 
se tarkottaa vaan ihan sitä että yhdistetään bodytreeneihin maksimivoimaosuus alkuun. eli noustaan eka 1-4 toiston tiukahkoon sarjaan tai muutamaan ja tehdään perään sitten ne bodysarjat joko samassa tai muissa liikkeissä. alkuun kannattaa hakee semmosia melko iisejä ja herätteleviä maksimivoimapainoja ja pitää niissä se progressio sitten pidempään. tää tulee auttaan sarjapainoja yleensä jo samantien.
 
Meinaako tuo käytännössä sitä, että ainakin välillä jos ei aina, on varsin perusteltua tehdä treenin alkuun jotain isoa yleisliikettä (kyykkyjä, vetoja, leukoja, dippejä yms.) 4-6 toiston sarjoilla ja perään pumppailla bodysti, tai vaikka jakaa treenit voima- ja bodypainotteisiin (esim. 2-jakoisella kerran viikossa voimaa ja kerra bodya)?
 
Back
Ylös Bottom