Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
eli vehmanen: kyseessä on ennemminkin sulla vaan vaihtelun puute ja kroppa ei nää jostain syystä tarvetta kehittyä tai ei liiasta treenistä oo pystyny palautuun. en sano, etteikö tollasella tosi tiukalla treenillä pääse eteenpäin, vaan yleensä voimapuolelle saa parempia tuloksia muutoin liittyen lähinnä tekniikkaan, nopeuteen ja määrään. sulla hyvää tulis tekeen nyt vaan vaihtelu, esim. suurempi volyymi ton suhteellisen tehon kaveriksi. sitten voit taas puskee jakson tota vanhaa tapaasikin, ei se mikään paha peikko oo.

Ok! Eli vaihtelua lisää.. Tulipa tässä mieleen erittäin suuri (oikeastaan tahallinen) virhe: En ole malttanut pitää kevyitä viikkoja lähes ollenkaan! Kuten sanottu, näin aloittelijana miettii liikaa niitä painoja ja orjallista progressiota ja se oman kropan kuuntelu jää ihan taka-alalle. Ajattelin nyt laittaa reenit uuteen uskoon, tälläisellä rungolla ajattelin lähteä liikkeelle:

MA: Penkki (+ yläselkä, ojentajat, olkapäät)
TI: Kyykky + avut, vatsat
TO: Kapea Penkki (+ yläselkää, ojentajat, olkapäät)
PE: Mave + box-kyykky, vatsat

Olisi vielä muutama kysymys:

1. Olet suositellut yleensä joka kolmas / neljäsviikko kevyenä, eikös? Kun pidän nyt kevyen viikon, niin jatkanko tämän jälkeen siitä mihin jäin vai lähdenkö taas alempaa nosteleen? Nyt esim. olen tehnyt n. 1.5kk pidempää 3x10 sarjoja. Tässäkin tapauksessa orjallista 3x10, ei mitään eroa kertaakaan. Lähdin 3x10 70kg penkissä, nyt oon 3x10 85kg, ja tässä sitä päätä hakattukin pari viikkoo seinään.

2. Kyykyn apuliikkeet? Luin, että avut valitaan aina heikkouksien mukaan mutta enhän minä osaa mitään heikkouksiani kyykyssä määritellä. Lähinnä varmasti heikko keskivartalo. Kyykky päivänä oon tehnyt SJMV:tä + jotain reidenojennus-nylkytyksiä.. Mitä suosittelisit itse? Onko tuo box-kyykky aloittelijalle kannattava, kyykky kun liikkuu vasta jossain 120-130kg maastossa.

Kiitos tosi paljon! Voi olla, että tästä sun 400 sivuisesta romaanistasi löytyisi näihin suorat vastaukset.. mutta tunnin luvun jälkeen en löytänyt :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mitäs liikkeitä jto suosittelisit pääliikkeiksi punttiohjelmaan, kun tavoite on hypätä korkeammalle ja lajina on beach volley? Useita eri variaatioita kyykyistä ja maastavedoista on tullut tehtyä, mutta nyt keskittyisin mielellään 1-2 liikkeeseen ja pyrkisin niissä parantamaan tuloksia. Ehdotukset sarjoista ja toistomääristä ovat myös tervetulleita. Aikaa tähän offseason-jumppaan olisi n. 5kk.
 
zl1: perusvoimatason pitää nousta. ota pari viikkoa 1-3 toiston kokeiluja jos vaikka sieltä jotain heräis. mun mielestä paras yleinen perusvoimasysteemi on toi 3*4 -> 6*6.

vehmanen: 1. riippuu kevennyksestä. mee vaikka kolme viikkoo ylös ja neljäs sinne 1. ja 2. vkon välitehoille. sitten taas 5. vko kolmannen tasolle tai pikkusen yli. toi orjallisuus on sun suurin ongelma luulen ma.
2. mihin se kyykky jää kun alkaa väsyyn? kaatuuko eteen? jääkö puolikyykkyyn? pohjaan?

trebla: kyllähän sen ohjelman tulis sisältää monipuolista liikkumisen ja tasapainon opettelua myös. punttihommat ei ratkase sun lajissa mitään. perusvoimaa kyykyillä, rinnallevedoilla jne toimii. yläkropalle penkkiä, leukoja, keskivartaloa (!!!)... ei tohon nyt mitään quick fixiä ole.
 
Tässä on nyt tuosta perusvoimakaudesta tänään viimeinen kova reeni tahkottu. Ohjelmana oli tuo sinun kirjoittelema setti missä tedään 5 viikkoa kutosia ja 3 viikkoa nelosia + kevyet väliin.

Kaikki muut sarjat tullut suht helposti, mutta tänään piti tuuppasta korkein nelonen 145 kilolla. Kolmonen tuli todella helposti, mutta neljäs jäi ojentajille. No tästä riemastuneena uus yritys ja täysin sama homma. Tästä vielä enemmän riemastuneena menin sitten ja laitoin 150kg tankoon ja ajattelin jos tällä se kolmonen. Ja taas kakkonen helposti ja kolmas ojentajille.

Viimeksi otin tuon venäläisen penkkiohjelman, koska oli tovi vain pumppailtu ja sillä kaivoin maksimin esiin uutta peruskautta varten. kovimmat sarjat oli 2x3x142,5 joka suht tiukka. ja sen jälkeen 2x2x150 josta toka sarja tiukka. Ykkösen otin 160 kilolla.

Ja sitten siihen kysymykseen vihdoin :D Eli kun nyt on nuo 2x3x145 ja 2x150 kovimmat sarjat niin eipä tuossa kovin suurta korotusta ole tullut niin kuinka tästä jatkamaan? Piikkaanko joka tapauksessa vai kenties kevennys ja uutta peruskautta sisään? Onko tuossa kovin ihmeellistä korotusta odotettavissa jos piikkaa?


Pahoittelut jos teksti oli sekavaa :D
 
daddaraa: riippuu lajista, mutta kyllähän noihin paljon paljon vaihtelua on olemassa. grippitreenit on eniten lähellä omaa lajia ja niissä toistopituudet vaihtelee 2-15 sekan välillä ja toistoja sarjassa on 1-10. sarjoja sitten 2-10 per otetyyppi. noi ohjenuorat toimii kyllä keskivartaloon yms. myös. koska nivelkulma on sama, staattinen voima tuppaa pökätä tasanteisiin, ellei vaihtelua oo tarpeeksi. eli erilaisia juttuja paljon eri nivelkulmilla ja homma pelittää paremmin.

jonski: ei ohjelma voi koskaan ennustaa ja tietää missä meet monen viikon päästä. jos piti mennä 4*145 ja meni 2*3*145 ja 2*150, on tulos kyllä ihan hyvä. sun perusvoimatasot ei kuitenkaa oo nousseet tarpeeksi, joten en usko, että maksimiin tulee kauheesti parannusta varsinkaan kun jytkit noi ojentajat aika loppuun nyt. uskosin, että toi peruskausi ei vaan ollu riittävä. johonkin 170 kilon ykköseen sun kuitenkin pitäs pystyä tekeen joku 6*140 ja 4*150 ainakin. eli sorvin ääreen vaan takasin...
 
Kirjottelit joskus jostain kreikkailaisten painonnostajien treenipäivistä.. Ihan mielenkiinnosta kysyn että kuinka paljon siellä vaihtelee kaudet treenatessa, esim. kuinka pitkään tehdään perusvoimakautta ja onko sitten kilpailukausi toinen ja miten se kausien ero näkyy esim toistomäärissä tai sarjoissa? Joitakin pätkiä on tullu kateltua ammattilaisten pn-treeneistä ja ei näkynyt jossain kyykyissäkään oikeen yhtään yli kolmosen sarjoja, tekeekö ne koskaa pitempää tai onko siitä sitte hyötyä?
 
jonski: ei ohjelma voi koskaan ennustaa ja tietää missä meet monen viikon päästä. jos piti mennä 4*145 ja meni 2*3*145 ja 2*150, on tulos kyllä ihan hyvä. sun perusvoimatasot ei kuitenkaa oo nousseet tarpeeksi, joten en usko, että maksimiin tulee kauheesti parannusta varsinkaan kun jytkit noi ojentajat aika loppuun nyt. uskosin, että toi peruskausi ei vaan ollu riittävä. johonkin 170 kilon ykköseen sun kuitenkin pitäs pystyä tekeen joku 6*140 ja 4*150 ainakin. eli sorvin ääreen vaan takasin...

Jeh! Melko alottelija kun olen (alle 3v reenannut) niin vähän vielä hakusessa nämä soveltamiset. Nyt otan sitten uuden peruskauden kokonaan, mutta jatkoa ajatellen jos raudat painaa perusvoimakauden lopussa liikaa siihen nähden mitä odotetaan maksimikaudelta niin onko fiksumpaa ottaa vain uusi perusvoimaohjelma käyttöön alusta vai jatkaa vanhaa?

Esim. Jos pitäisi vaikka vitonen saada loppuun 90% ja se ei tule niin muutama viikko alaspäin ja uudella sykkeellä kohti sitä 90% vai uutta settiä kehiin vain?


Kiitoksia kovasti jälleen sinne! Upea homma, että viitsit täällä avitella näissä päivästä toiseen :kippis1:
 
Viimeksi sain sulta hyviä neuvoja toistojen treenaamiseen leuanvedossa, kiitos siitä. :)

Nyt ois kuitenki lähempänä voimaleuanvedon kisat ja ajattelin, että jospa osaisit tässäki opastaa. Eli kisat on 13. päivä tätä kuuta, hieman yli viikko siis aikaa. Miten siis "treenit" olisi järkevintä hoitaa viimeisellä viikolla? Yleensä ennen kisoja toki kevennellään huomattavasti, mutta täyttä lepoa en voi pitää koska oon huomannu tekniikan kärsivän kovasti liian pitkästä levosta ja toisaalta tulee myös tietyllä tapaa heikko olo, kun lihaspaineet lähtee (tai jostain muusta syystä). Tämänhetkisen ennätyksen (+70 kg/omapaino mukaan luettuna 152 kg) tein vain yhden lepopäivän jälkeen, sitä ennen oli normaalit treenit. Tosin hieman pidempi tauko ehkä vois tuoda vielä muutaman lisäkilon. Voimanostajien käyttämät pitkät levot ennen kisoja siis ei välttämättä toimi itelläni, mutta entäpä vaikkapa painonnostajien käyttämä valmistautuminen?
 
cvieri: kyllähän sielläkin koulukuntia on ja erilaiset tyypit treenaa hieman eri tavalla, vaikka kuinka tiukan valmennuksen alla olisivat. kuitenkin se treenaaminen jaksotetaan perusharjotteluun ja kilpailuunvlamistavaan kauteen aikalailla. peruskaudella keskitytään enempi vakautteleen niitä maksimitasoja ja parantaan tekniikkaa. sitten kilpailujen lähestyessä sitä tekniikkaa pitäs yrittää stress proofata isommilla raudoilla tietenkin. vähän riippuen koulukunnista ei lajeissa kyllä kovin pitkiä sarjoja tehdä, mutta jotkut tekee ihan kymppejäkin kyyykyssä alkukaudesta jne. toki sarjamäärillä ja treenifrekvenssillä voidaan sitten manipuloida juttuja, ellei toistot juuri muutu.

jonski: vaikka sulla ihan hyvät raudat jo on, keskittysin oikeestaan kahteen eri peruskauteen. ekassa toistot liikkuu siellä bodytasolla eli 8-12 välillä ja treeneissä käytetään paljon eri liikkeitä. sitten varsinainen lajivoimaperuskausi, jossa keskitytään jo enempi esim. penkkiin eri leveyksillä ja toistot liikkuu enempi siellä 4-6 välillä. kummankin jakson pituus 2kk. kovat:kevyet suhteessa 3:1.

cunccu: leuanveto ei oo teknisesti kyllä kovin vaativa, mutta ne ongelmat voi liittyä enempi tohon lihastonukseen ja siihen, miten paljon ja usein on tottunut treenaamaan. sullakin se volyymi on aika suuri. ne voimat ei missään nimessä katoa minnekään, siitä ei kannata huolta kantaa. nyt vaan pitäs pitää hieman kroppaa hereille rasittamatta liikaa.

melkein tekisin sillai, jos sulla nyt on aika pitkä treenirupeama takana, että lepäilisin pari päivää ihan kunnolla ja sitten ennen kisaa vaan 1-2 herättelevää treeniä. esim.
4. lepo
5. lepo
6. nättiin ja irtonaiseen maksimiin, esim. 2*2*40, 2*50, 1*55, 1*60, 1*65 joka sarjan perään 3*omalla painolla räväkästi
7. lepo
8. lepo
9. 3*2*40, 3*1*50 joka sarjan perään 3*omalla painolla räväkästi
10. lepo
11. 4*1*30 joka sarjan perään 3*omalla painolla räväkästi
12. lepo
13. KISA

eli en tekis kovin tiukkaa maksimitreeniä ennen kisaa, ettei paukut mee siihen, ellet sitten oo tottunut tekeen pitkiä aikoja maksimia ja se ei oikein tuppaa sieltä nopeesti nousta.
 
vehmanen: 1. riippuu kevennyksestä. mee vaikka kolme viikkoo ylös ja neljäs sinne 1. ja 2. vkon välitehoille. sitten taas 5. vko kolmannen tasolle tai pikkusen yli. toi orjallisuus on sun suurin ongelma luulen ma.
2. mihin se kyykky jää kun alkaa väsyyn? kaatuuko eteen? jääkö puolikyykkyyn? pohjaan?

Kun alkaa väsyyn niin alkaa kaatuun eteen ja joutuu heijaan selällä. Eli onko se juuri heikkoa keskivartaloa? Tosiaan eli en vieläkään ole keksinyt mitä tekisin kyykky päivänä avuiksi kyykylle muuta kuin vatsoja ja kylkiä :) Ennen tein SJMV:tä (Ei varmaan edes kyykyn apuliike..), mutta alaselkää en haluaisi ihan liikaa rasittaa kun on reistaillut ja siksi jotain muuta mietin.

Kysyisin pari juttua sulta vielä, usko pois oon lukenut tosi paljon tätä sun ketjua mutta silti varmistukseksi:

1. Eli kuten jo todettiin, oon aina tyhmästi reenannut aika orjallisesti eli aina sitä samaa sarjaa (joko 3x10 tai 3x5) ilman mitään "vaihtelua" noilla toistoalueilla. Eli se on enemmän kuin hyvä tehdä juuri "fiilis" pohjalta vaikka esim. 1kk. 3-4x8-12 ja 2kk. 4-6x4-6 jne.. Eli välillä vaikka 3x8, välillä 3x10 jne. kunhan vaan pidemmän päälle kokonaismäärä kasvaa? Lie mistä mulle on iskostunut päähän ja kovaa, että keho pitää jotenkin totuttaa johkin tiettyyn toistomäärään jotta kehitystä tulisi ja että toistojen liiallinen vaihtelu tekee vaan hallaa. No väärässä oon ollut :)

2. Otin tänään ensimmäisen tulevan kevyen viikkoni kunniaksi vähän "tiukemmat" vitoset penkissä, kun kuitenkin 1.5kk jauhettu pelkkiä kymppejä. Nyt hakannut päätä seinään 3x10 85kg:ssa, ei vaan tunnu menevän vika sarja. Otin kuitenkin yllättävän kevyen ja ennenkaikkea puhtaan (viimeinen nosto hieman tiukka) 1x5 105kg.. Mistä tämä kertoo, onko vitonen suhteessa aika suuri tuohon kymppiin verrattuna?

Kiitos viellä taasen suuresti!

T: Vehmanen
 
daddaraa: riippuu lajista, mutta kyllähän noihin paljon paljon vaihtelua on olemassa. grippitreenit on eniten lähellä omaa lajia ja niissä toistopituudet vaihtelee 2-15 sekan välillä ja toistoja sarjassa on 1-10. sarjoja sitten 2-10 per otetyyppi. noi ohjenuorat toimii kyllä keskivartaloon yms. myös. koska nivelkulma on sama, staattinen voima tuppaa pökätä tasanteisiin, ellei vaihtelua oo tarpeeksi. eli erilaisia juttuja paljon eri nivelkulmilla ja homma pelittää paremmin.

Juu eli just tonne keskikroppaan voimaa hankkimassa. Miten kannattais jakaa toi keskikroppa, kyykyn ja vedon jälkeen pari liikettä? Toisena päivänä suorat+ staattiset ja toisena vinot,kyljet + staattiset?
Ja löytyskö jostain joku hyvä lista staattisista liikkeistä keskikropalle?
 
vehmanen: keskivartalo, pakarat, reidet... aika kokonaisvaltanen se heikkous tulloin on. kaatuuko nosto päkiälle ala-asennossa? kyllä sjmv ja julle on hyviä apuja kyykylle. paljonko saat vatsalihasliikkeessä jalat tuettuna levyt niskan takana?

5*105 antas laskennallisen 120-125 ykkösen. siihen nähden 10*85 eli 68% on ihan normaali. ota iisisti noitten vitosten kanssa ja kasvata niitä määriä ja kiloja nyt tolla 4-6 välillä ja tavote parissa kuukaudessa vaikka 5*115 ja 5*5*110.

daddaraa: esim. noin. on mulla iso kasa kummallisia ja varsinkin kummallisen nimisiä liikkeitä keskivartalolle, mutten nyt sitä löydä heti tähän.
 
Leventääkö leukatangossa lisäpainojen kanssa roikkuminen selkää? Tällaisia väitteitä kuulee aina välillä ja nyt kiinnostaisikin kuulla kaiken treenaamisesta tietävän gurun näkemys asiaan. :D
 
vaikka en kyseinen guru olekaan, voisin sanoa, ettei onnistu. sidekudospuolen venyttäminen on järkyttävän tuskallista ja yleensä ei ees onnistu. kuitenkin kyseessä on myös niveliin kohdistuva rasitus, joten miksi niitä löysytteleen? kiertäjäkalvosinkin on melkosen lujilla. leveyttä tulee lihaksista. paksuutta myös. eli alapas roikkuessas nosteleen ittees ylöskin päin ja hyvin menee :)
 
Moi taas jto! (ja kiitokset edellisestä vastauksesta)

Tällä kertaa mieltäni askarruttaa maastavetoharjoittelussa käytettävät korokkeet. Miltä korkeuksilta sitä olisi hyvä tehdä ja millaisilla toistomäärillä?
 
Terve! Miten mielestäsi kannattaisi toteuttaa jos tähtäimessä on maksimaalinen kehittyminen penkissä ei siis ykkösnostoissa vaan ennemminkin sarjapainoissa? Penkki max tasan 100. Kiitoksia jos viitsit auttaa :)
 
anix: eipä mittään. pukeiltavedot tehdään yleensä korjaamaan heikkoja kohtia, joten sen mukaan. jos kuitenkin vetelee säännöllisesti 5, 10 ja 15cm polvilumpion alta, voi olla aika varma siitä, miten homma toimii. käytännössä ongelmia on, jos pukeilta nousee vähemmän kuin maasta.

airframe: juu... et vaan päästä sitä päkiälle eli kyseessä myös ihan keskittymisjuttu. tää on aika yleinen ja iso virhe, millä a)rikotaan paikkoja ja b)hävitään rautaa. keskity siis hyvin selkeesti siihen, että se paine pysyy siellä jalkaterän keskellä tai hieman taempana. ei tietenkään liikaa, ettet pyllähdä.

kossi2: varmaankin ihan perusvoimapuolen (5-12 toistoa) sarjapainoissa? ne riippuu aikalailla siitä maksimista, joten jos ykkönen nousee, kehittyy ne sarjatkin. ja jos haluaa ykkösen ylös, pitää perusvoimienkin nousta. kyseessä on siis vallan suloinen oravanpyörä, jonka pariin nyt sitten kannustan menemään. ihan sellanen perusperusjuttu on jakaa treenit kolmeen kauteen, joissa kahdessa ekassa pyrit volyymin lisäämiseen ja vipassa haet ne maksimit. jakson kesto 1-2 kk. tässä ihan esimerkinomanen progressiomalli vaikkapas kuukauden kestäviin jaksoihin:
1. 2*8 -> 3*10
2. 3*5 -> 4*6
3. 1max, max*90, 85%
 
Back
Ylös Bottom