Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
kovat negat on hermostollisesta kovia ja kuuluvat pääosin maksimivoiman treenaamiseen. siihenkin touhuun hyvin säästeliäästi. vievät helposti ylikuntoon, kuten olettaa saattaa.

yleensä käytetään ylipainoja maksimiin nähden ja ainoastaan lasketaan ja hyvässä kontrollissa. kaverit nostaa sit tms. sarjapituudet 1-4 toistoa. yleensä kuitenkin liikkeen negavaiheen korostus tuo hyviä tuloksia millä tahansa kaudella, mutta sillonhan ei käytetä ylikuormia. varsinkin kehoa kasvatellessa niitä kannattaa käyttää. mutta sillon siis on kyse eri asiasta kuin noissa maksimivoimahommissa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Semmonen kysymys kyykystä olis että tossa 2 vuotta sitten nilkasta venähti nivelsiteet ja jätin jalkatreenin pois kokonaan seuraavaks 6kk kun se nilkka ei kestäny 2kk ollenkaan normaali painoa enempää. No nyt otin kyykyn viime talvena takasin ohjelmaan ja tällä hetkellä maksimi mitä on tullu kyykättyä on 90kg ja 5x80kg on paras sarja. Eli kysymys olis että millä sarjamäärällä olis parasta lähteä liikenteeseen? Tällä hetkellä teen vaan niin että kun 5 toistoa menee niin 5kg lisää painoa ja sillä sitten 5 toistoa jne.
 
Itselläkin kyykystä kysymys. Eilen opettelin pitämään tankoa alempana selässä kuin normaalisti, tuossa takaolkapäiden muodostamassa "kuopassa". Kyykkääminen helpottui huomattavasti, nostot eivät kippaa enään eteen ja tuntuu, että lantio työskentelee enemmän --> enemmän rautaa.

Ongelmaksi kuitenkin muodostui se, että ranteet rasittuvat aika pahasti tuossa asennossa, vaikka paino onkin selän päällä, mutta vääntää ilkeesti ranteita ja sarjojen jälkeen on ranteet kipeät (vaikka pelkällä tangolla tekisi).

Mistä tuo ranteiden vääntyminen johtuu? Liikkuvuusongelma? Miten sitä voisi ehkäistä? Jostain syystä ranteet eivät pysy suorassa vaikka kuinka yrittää...
 
Ok.Tämä selvä. Itsellä tarkoitus nimenomaan maksimivoiman parantaminen, joten aina joskus vois tehdäki tuota negaa.

Mites, jos on tarkoituksena parantaa loppuojennusta, niin mitä liikkeitä suosittelet? Lankkupenkkiä ei varmaan joka viikko kannata tehdä, vai? Jos ei, niin mikä olisi korvaava liike? Vaikka kapeaa penaa, stopeilla? Vai lattiapenaa? Rinnalta lähtöön auttaa stopit, nopeuspena ja lattiapena.
 
crrc: nilkkavammat on itellekin tuttuja. eipä tossa mitään erityisiä tarvi aatella. vaihtelisin kuitenkin noita toistoja paljon enemmän. alkuun sullekin sopis enempi semmonen bodypohjanen jakso, jossa teet sarjoja siellä 8-12 toiston paikkeilla.

berserkr:pidät vaan liika alta käsillä kii ja tanko makaa liikaa ranteilla. vähä niinku etukyykyssä joillain. opettele pitään aika minimaalisesti kii käsillä ja purista tankoo enempi selkää vasten. ote siis ois aika sama kuin jos tekisit leukoja.

thepala: maksimi ei nouse ilman perusvoimien kasvua. negojen käyttö on kuitenkin toimivaa, mutta kuten sanoin, älä innostu. loppuojennukseen toimii erikorkuset keskilevyset ja kapeet lankut parhaiten. peruskaudella kannattaa tehdä ojentajille hyvä pohja, jota voi sitten hyödyntää.

kyllä lankkuja voi käytellä peruskaudellakin, mutta koska käsitellään ylirautoja suhteessa penkkiin, kannattaa alotella aika iisisti niissä kuitenkin. hartikaisen jannen ohjelmissa esim. tehdään erilaisia lankkuja ympäri vuoden.
 
edwinpoop: etukyykyn syvyys on täysin riittävä. atg-syvyydet ei tuo mitään erityistä. tee siis niitä, hyvä liike. keskity tekeen reisillä kuitenkin ettei niiaa eteen ja muutu takakyykyksi tanko edessä. intervalliesimerkkinä:
4*5*90/ 2´ ja tavoitteena 2 kk:ssa esim. 5*8*90/1´30"

Kiitokset jälleen. Pyrin jatkossa treenaamaan niillä liikkeillä, joita pystyn tekemään ilman kipua. Kuorma- ja painovaihtelut on toki järkevää pitää mukana. Tuota ehdottamaasi intervallia voisin hyvin kokeillakin.

Onko kohdallasi tullut vastaan tilannetta, jossa kyykky, esimerkiksi Smith-laitteessa tehtynä, olisi pakottanut alaselän toistuvasti väärään asentoon, mistä olisi aiheutunut välilevyongelmia tai muita jalkoihin säteileviä oireita?
 
Tarkoituksena olisi aloittaa seuraavanlainen ohjelma syksyllä..

1. alakroppa - voima
2. yläkroppa - voima
3. lepo
4. jalat - hypertrofia
5. selkä rinta - hypertrof.
6.lepo
7. olkapäät ja kädet - hypertrof.
8. lepo ja alusta

Pohdintaa on aiheuttanu etenkin nuo voimatreenit.. Lähinnä liikevalikoimien ja progression kannalta.. Olisi järkevämpi lähteä nostamaan lineaarisesti painojen määrää vai sarjojen määrää? Sarjoja nostamalla saisi kokonais työmäärää nostettua huomattavasti paremmin ja tähän mennessä olen progression toteuttanu kiloja lisäämällä..

Liikevalikoimaksi olen kaavaillut seuraavaa noiden voimapäivien osalta..

Yläkroppa
Penkki
Kulmasoutu
Pystypunnerrus seisten
Leuanveto

Alakroppa
SJMV
Takakyykky
Prässi
Pohjenousu
 
edwinpoop: ei oo tullut koskaan ongelmia smithissä vastaan. jotkut pitää jalkoja liian edessä ja sillon saattaa asento vääristyä. pitäs pystyä painaan kantapäillä hyvin, että pysyy reidellä se stressi.

shefer: täysin lineaarinen touhu ei välttämättä oo tarpeen eikä se painoja lisäämällä kovin pitkään onnistukaan. pitkällä aikavälillä tapahtuva kokonaisvolyymin (sarjat*toistot*paino) lisääminen on tärkeempää ja johtaa kestävämpään peruskuntoon. jos bodyhommat kiinnostaa enempi, vuorottele määrä- ja tehopainotteisia jaksoja.
 
moro, noista negatiivisista, kun ollu puhetta ja näyttää vahvatkin kaverit niitä tekevän, niin mitäs mieltä oot, kannattaisko meikäläisenkin kokeilla penassa? ja jos, niin minnehän väliin laittas about ja paljo kuormaa about, jos esim. soveltaisin niitä tällaseen normihuttuun: 3*4-6*6 & normipiikkauksia yrittäny tehdä. Mullahan on sarjat aina kulkenu kohtuu hyvin maksimiin nähden, mutta piikkauksista ei tahdo saada irti oikeen helposti mitään.

Mul ois power-rack käytössä, mutta ei useinkaan avustajia, joten ihan ykkösiä tai leijutuksia aattelin. myös rinnaltalähtö on luultavasti se kehnoin paikka.

jos pientä vinkkiä ois heittää, vai kannattaako unohtaa?
 
Voiko myös kevyellä viikolla treenata kovempaa, jos vaihtaa pääliikeen vähemmän kuormittavaksi?

esim.
Maastaveto 5x5x150 --> kevyellä viikolla pääliikkeenä SJMV 3x10x100kg

Penkki 5x5x80 --> Kevyellä viikolla pääliikkeenä käsipainopenkki 4x10x30kg

Noissa molemmissa viimeinen sarja kohtuu tiukka.
 
Tilanne tämä: penkkasin normaalipenkki maximin tämän viikon keskiviikkona ja nyt yllärinä tuli et pitäis nostaa sotilaspenkkiä(toisto) ensi viikon lauantaina. Suoritusten välissä on siis 1,5 viikkoa ja ongelmana onkin että pitäisikö välissä vetää jonkinlainen treeni ja jos pitäisi niin millainen? Hiukan ainakin ajattelin asentoa ja tekniikkaa treenata mut sen pystyy aika hyvin hakeen pelkällä tangollakin. Tilanne ei ole mikään mahtavin mutta ei sen tarvitsekkaan olla :D

Kiitos paljon vaivannäöstä!
 
jarze: peruskaudella keskittyisin yleensä vaan negaosaan nosta bodymielessä. maksimikaudella tää on niin yksilöllistä, ettei voi antaa mitään yleisohjetta. ellet oo niitä tehnyt, tee pari viikkoa max 10% yliraudoilla, sit kevyt vko ja seuraava kova kertoo jo oliko vaikutukset + vai -.

schump: ei. kevyellä kevennetään, ei treenata kovaa muuta lajia. jos treenaat kovaa nousujohteisesti sen 3 vkoa peruskaudella, ei sun tulis ees kauheesti himoita kovempia treenejä kevennetyllä jaksolla.

tenu: ei juuri mitään tehtävissä. ainoo mitä vois tehdä ois nyt la tai su kohtuutiukka toistokestävyystesti 1-2 sarjaa omalla painolla tai hilkun yli. sit ens viikon ke tai to kevyt herättelevä 3*6*65% esim.
 
Onko olemassa mitään yleispätevää "sääntöä" kuinka paljon kokonaisvolyymiä tulisi nostaa seuraavaan kiertoon?

Esim. jos treeni on 5x5x80kg (= työmäärä 2000kg), niin miten paljon olisi hyvä nostaa työmäärää seuraavaan treeniin?

Tässä aikasemmin postaamani suunnitelma ja liikkeet 1. ja 2. päivän osalta.

1. alakroppa - voima
2. yläkroppa - voima
3. lepo
4. jalat - hypertrofia
5. selkä rinta - hypertrof.
6.lepo
7. olkapäät ja kädet - hypertrof.
8. lepo ja alusta

Yläkroppa
Penkki
Kulmasoutu

Pystypunnerrus seisten
Leuanveto

Alakroppa
SJMV
Takakyykky

Prässi
Pohjenousu

Alleviivatuissa liikkeissä olisi tarkoitus noudattaa tuota 5x5 menetelmää, mutta se työmäärän kasvu mietityttää.. Kuten aikasemmin mainitsin, niin tähän asti olen toteuttanu progressiota kilomääriä lisäämällä, mutta se ei enää oikein tepsi ja siinä ei työmäärä juuri nouse, joten tuo kokonaisvolyymin nosto voisi olla paikallaan..
 
shefer. onhan niitä kaikenlaisia laskentoja, mutta en pitäs mitään ehdottomuuksia yllä tässäkään asiassa. lähtisin ensinnäkin siitä, että se treenijakson alkutaso ei oo toi 5 työsarjaa. toisessa threadissa esittelin systeeminä ton 3*4 -> 6*6 -homman, mikä on mun mielestä erinomanen perusvoimakauden homma. ÄLÄ ota mallia threadin ekan postin progressiosta. sun kiloillakin tekisin 2kk pidemmillä toistoilla ton touhun. eli alota raudalla, jolla saat tehtyä esim. 3*8 suht ok vipan sarjan ollessa työläs, muttei tappotiukka. sitten 2-3kk aikana pyrit saamaan hieman isommalla (10-20%) 4*10 tai jopa 5*12 riippuen kauden pituudesta. sen jälkeen toi 3*4 -> 6*6 samalla idealla. sitten maksimijakso.
 
shefer. onhan niitä kaikenlaisia laskentoja, mutta en pitäs mitään ehdottomuuksia yllä tässäkään asiassa. lähtisin ensinnäkin siitä, että se treenijakson alkutaso ei oo toi 5 työsarjaa. toisessa threadissa esittelin systeeminä ton 3*4 -> 6*6 -homman, mikä on mun mielestä erinomanen perusvoimakauden homma. ÄLÄ ota mallia threadin ekan postin progressiosta. sun kiloillakin tekisin 2kk pidemmillä toistoilla ton touhun. eli alota raudalla, jolla saat tehtyä esim. 3*8 suht ok vipan sarjan ollessa työläs, muttei tappotiukka. sitten 2-3kk aikana pyrit saamaan hieman isommalla (10-20%) 4*10 tai jopa 5*12 riippuen kauden pituudesta. sen jälkeen toi 3*4 -> 6*6 samalla idealla. sitten maksimijakso.

En kyseenalaista ollenkaan, vaan haluaisin tietää, että mihin tuo perustuu...

Pidän vaan tärkeänä tietää, että miksi tehdään mitäkin.. Työelämässäkin pyrin perustelemaan alaisille, että mitä tehdään ja miksi :)

Kiitos paljon !
 
en maininnut kyseenalaistamista, sehän on yleensä tervettä.

kroppa reagoi sekä painojen nostamiseen että volyymin kasvattamiseen. peruskaudella volyymia kannattaa kasvattaa jo siitäkin syystä että jaksaa jatkossa treenata paljon. eräskin kaveri kun teki maksimikaudella 20*1*95% kyykyssä yhdessä treenissä sanoi, ettei kisat oikein paina missään :) päivä pari väliä ja treenit alkaa... no mutta toi nyt oli toki aika äärimmäistä...
 
Pieni tarkentava kysymys.. Ehdotatko, että tekisin sen 2kk:tta vakiopainoilla 3x8 ja tämän jälkeen lähtisin nostamaan painoja ja tavoittelisin 4x10 tai 5x12?

Jos tarkoitat, että pidetään vakiopainot ja toistot on 3x8, niin mihin tämä perustuu, koska olet puhunut juuri tuosta vaihtelevuudesta?

Lueskelin sitä 3x4 -> 6x6-threadia ja laskeskelin alotuspostin työmääriä.. Alkaa pikkuhiljaa avautumaa tuo homman ydin, eli kokonaisvolyymin aallottelu..
Samalla laskeskelin tämän hetken ohjelmani työmääriä, joka perustuu pelkkien kilojen nostoon.. Vaihtelu on huomattavasti pienempää kokonaisvolyymin osalta ja tähän ilmeisesti perustuu, että nousujohteisuus tyssää suht'koht nopeasti ja on lähdettävä hakemaan uutta nousua...
Tässähän tulee tietysti myös aaltoilua, mutta tähän lihaksisto ilmeisesti tottuu nopeasti..

Kiitoksia!
 
siis alkuun testinomaisena treeninä esim. hypoteettinen 3*8*100 kg. sitten 2 kk aikaa ja katot paljonko saat määrää nostettua. hyvä tavoite esim. 5*10*110 kg tai mitä ikinä tuleekin. liikaa työsarjoja ei kannata tietenkään tehdä, vaan pyrkiä nostaan joka muuttujaa pikkuhiljaa.

vaihtelun ei tarvi tapahtua joka treeniin vaan makrotasolla jaksojen välillä. tossa ym. esimerkissä 2 kk välein uus jakso ja sitä kautta uudenlainen ärsyke. kropan pitää antaa myös hieman tottua, että kehitystä tulee. joka tapauksessa ton alkutreenin jälkeen ei oo mikään pakko edetä vakiosarjoilla, vaan pyrkiä yleensä nostaan sitä työmäärää.

se 3*4 -> 6*6-threadin alotuspostin progressio EI OLE sen systeemin idea, vaan erään henkilön ite ehdottama omiin tarpeisiinsa mun systeemin pohjalta. en suosittele ite sitä. kokonaisvolyymi nousee sen jakson ajan melko voimakkaasti. ainoo back down tehdään kevennetyillä viikoilla.
 
Olen tehnyt viimeisten kk aikana 5*5* ohjelmaa. Tänää olis ollu vuorossa 73%, 78%,83%,88% ja 85%. Kaks ensimmäistä meni kyllä, mutta sitten tuo 83 % = 130kg meni vain 4 kertaa, vaikka esim viikko sitten tein 5*132,5kg. Ja tänä kesänä tullut otettua mm. piikkausten jälkeen ku aloitin 120->155 asti tein, otin sen jälkeen vielä 5*130kg ja otettu myös 6*130kg. Tein sitten ohjelman mukaan ja meni vain 3*135kg(88%)ja 3*132,5kg(85%). Hommaan saatto vaikuttaa se, että söin tuntia ennen salille menoa, yleensä ei tule ennen harjoitusta syötyä, tai sit oli vaan paska päivä, koska otettu tuo joskus ja enemmänki, mutta mites tästä pitäs jatkaa? Ens vkolla olis ohjelman mukaan kevyt, mutta mites sit? Ei varmaan kannata tehdä isommilla painoilla kuin tänään?
 
Back
Ylös Bottom