Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
vaikee sanoa, kun ei tiedä mikä on rikki. yleensä riittää, kun pysyy se polvi linjassa, eikä ketkuile. pidä huolta liikkuvuuden symmetriasta koko selän ja lantion alueella.

entäs jos on rasitusvamma (osgoodshlatter) ( tekniikan pitäis ihan hyvä olla, peilin kanssa suhteellisen paljon harjoteltu). kyykätä kun en tällä hetkellä voi kun 50kg painolla, sekin välillä alkaa sattumaan. eli osaatko sanoo mitä kannattais tehdä jos tulevaisuudessa haluu paljon kyykätä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hei jto!

Otin tämän sun "fiksatun ohjelman" 3x4-->6x6 sivulta ja minulla olisi pari kysymystä, eli kun siinähän on penkin ja kyykyn kohdalla että katso ohjelmasta niin voisiko ton leuanvedon muuttaa "katso ohjelmaa" muotoon ja tehdä kyykyn sijasta esim. jalkaprässiä, Hackkia tai jalanojennuksia koska en
pysty vähään aikaan kyykkäämään?

Tähän ohjelmaan tarkoitan sitä muutosta:

Maanantai
Penkkipunnerrus/keskileveä PP, ohjelman mukaan
Vinopenkki KP 3-4x6-12
Leuanveto, myötäote 3-4x4-10
Tate´s press/Ranskalainen 2-3x8-12
Hauiskääntö tanko/KP 3-4x6-12
Kiertäjäkalvosin, 3 liikettä à 2x15-20

Tiistai
Jalkakyykky, ohjelman mukaan
Julle 3-4x3-8
Vatsalihasliike penkillä, alataljasta 4-6*6-10
Takareidet 3x10
Jalkojennostot riipunnasta lisäp. 3-5x10-15, stop 1-2" ylh.
Lantion kuntoutusliike esim. polven vaihto matolla 2-3*20-30

Torstai
Penkki nopeus 6-8*2-3x50-70%
Kapea penkki 3-5x3-6
Dippi 2x6-15
Vipunostot KP/talja 2-4x8-15
Vatsa lisäpainolla kiertäen 4x10-20
Kiertäjäkalvosin 3 liikettä à 2x10-15

Perjantai
Kyykky nopeus 6-8*2-3*50-70%
Raaka RV 4-6x2-3/ Maastaveto 3-6x4-6
Leuanveto, vastaote 4-6*4-6
Leveä kulmasoutu tangolla 2-4x6-10
Takaolkapäät KP/talja 2-3x10-15
Lantion kuntoutusliike, esim. Pieni lantiokeinu riippuen

ja lopuksi vielä se ite ohjelma penkille ja leuoille olisi tämä:

1. 3x4x75
2. 5x5x70
3. 3x3x80
4. 4x5x75
5. 6x6x70
6. 4x4x80
7. 5x6x75
8. 3x4x85
9. 5x5x80
10. 3x3x90
11. 4x5x85
12. 6x6x80

Kiitoksia jos jaksaisit vastata!
 
toveri: osgood schlatter kuuluu yleensä ns. aktiivisen nuoren miehen vaivoihin, joten se ei tuu estämään isoja kyykkyjä myöhemmin. monipuolinen jumppailu tässä vaiheessa ns. kivun rajoissa toimii ok. laita vammapaikka jäihin treenin jälkeen aina.

expansion: tuo lopussa oleva "ohjelma" EI OLE MUN TEKEMÄ!!!!! SE EI OLE TON SYSTEEMIN IDEA!!! EI EI EI EI EI EI EI EI EI EI OLE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EI OLE EI OLE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MENKÖÖN SE NYT PERKELE JOSSAIN VAIHEESSA IHMISTEN PÄÄHÄN!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:jahas:

ehkä todellakin ois hyvä, jos ton 3*4 -> 6*6 -threadin alkuun muutettas se mun systeemin varsinainen idea, ettei tulis JATKUVASTI tuota samaa...

sitä varsinaista ja nimenomaista systeemiä tai sen variaatioita voi ihan hyvin käyttää lähes missä tahansa liikkeessä.
 
Juu sori;)

Kummiskin, eli jos vielä uskaltaa kysyä jotain: eli vielä pistän tämän ohjelman mitä meinaan alkaan kokeilemaan ja yritin muokata vähän leuanvetoystävällisemmäksi:

Maanantai
Penkkipunnerrus/keskileveä PP, ohjelman mukaan
Vinopenkki KP 3-4x6-12
Leuanveto, myötäote ohjelman mukaan
Tate´s press/Ranskalainen 2-3x8-12
Hauiskääntö tanko/KP 3-4x6-12
Kiertäjäkalvosin, 3 liikettä à 2x15-20

Tiistai
Jalkaprässi 3x8
Vatsalihasliike penkillä, alataljasta 4-6*6-10
Takareidet 3x10
Jalkojennostot riipunnasta lisäp. 3-5x10-15, stop 1-2" ylh.
Lantion kuntoutusliike esim. polven vaihto matolla 2-3*20-30

Torstai
Penkki nopeus 6-8*2-3x50-70%
Kapea penkki 3-5x3-6
Dippi 2x6-15
Vipunostot KP/talja 2-4x8-15
Vatsa lisäpainolla kiertäen 4x10-20
Kiertäjäkalvosin 3 liikettä à 2x10-15

Perjantai

Raaka RV 4-6x2-3/ Maastaveto 3-6x4-6 (Tämän tilalle en tiedä vielä mitä laittaa)
Leuanveto, vastaote 4-6*4-6
Leveä kulmasoutu tangolla 2-4x6-10
Takaolkapäät KP/talja 2-3x10-15
Lantion kuntoutusliike, esim. Pieni lantiokeinu riippuen

Olisiko pienintäkään järkeä?;)
 
olen myöskin antanut hyvin useaan kertaan ymmärtää, etten kommentoi ohjelmahirvityksiä eli rivitolkulla copy pastettua tekstiä. menee aikaa ja on AINA liian laaja vastattavaksi. anyway... ohjelma on hyvä, anna mennä.
 
Jto repii pelihousujaan jo :eek:

Käytän 5x5 -ohjelmaa kyykkyyn,vetoon ja penkkiin. Äsken oli vuorossa 80% kyykyssä, ja viimeisen sarjan viimeinen toisto ei irronnut.. Kuuluiko tämän 80% olla todella kova vai onko minulla vaan huono sarjakestävyys verrattuna maksimiin? 78% tuli kuitenkin suht nätisti. Eli mitenkäs tästä nyt jatkaa? Penkissä on 80% tullut helposti, viime kerran 78% veto oli myös aika vaikea, jotta saa nyt nähdä miten käy..

Edit: niin ja vielä, olen pitänyt palautukset 70-75% kohdalla 1,5minuutissa ja nyt 78-80% aikana 2minuutissa, pitäisikö pidentää näitä? (vaikka se tuntuu itestä kauheen löysältä pitää pidemmät ajat kuin 2min :D)
 
simomus: en revi. en vaan viitsi. sulla on huono sarjakestävyys. palautukset saa olla siellä 3 minuutissa kun voimaa treenataan. ei tulis erityisemmin happojen kumuloitua. toi vipa treeni nyt vaan oli tiukka, ei siinä muuta. katot seuraavan treenin sit fiiliksen mukaan eli ei oo mikään pakko mennä vitosilla koko aikaa. oon totakin tolkuttanu ihan pirusti: 5*5 ei oo mikään ideaali juttu, jos tehdään liika pitkään. mee vaikka kolmosilla ylös ja kato sellanen hyvä tekninen rauta.
 
ehkä todellakin ois hyvä, jos ton 3*4 -> 6*6 -threadin alkuun muutettas se mun systeemin varsinainen idea, ettei tulis JATKUVASTI tuota samaa...

Missä se varsinainen idea nyt sitten on ? ja missä on modet jotka sen sinne sitten siirtäisi.
 
ok...

3*4 -> 6*6 -SYSTEEMIN IDEA LYHYESTI:
- kyseessä on 2-3 kk:n perusvoimakauden systeemi, mutta sitä voi eri variaatioineen käyttää ympärivuotisesti.
- ota alkuun sellanen rauta, millä saat suht hyvin tehtyä 3*4, eli hieman varaa saa vipaan sarjaankin jäädä.
- pyri kauden aikana pääasiassa sarjojen ja toistojen lisäämiseen tavoitteena esim. 6*6 hieman isommalla raudalla kuin alussa.
- esim: 3*4*200 kg -> 6*6*220 kg tai 8*5*225 kg.
- sarja- ja toistomäärät voivat olla ihan jotain muutakin, mutta yllämainitut suht lyhyet sopivat pääasiassa kokeneempien voimailijoiden käyttöön.

- aloittelijoille suosittelen hieman pidempiä sarjoja, esim. 2*8 -> 4*10 ekalle PV-kaudelle ja perään toinen, missä sitten käytellään tota alkuperäistä systeemiä.

- systeemi toimii modattuna erinomaisesti myös bodareille ym. sisällöillä riippuen kauden tavoitteesta.
- ehdottomasti kokeilun arvoinen variaatio on tehdä tätä systeemiä voimakestävyyspohjaisesti (volyymi kasvaa ja sarjatauot lyhenee). esim. 4*10*150 kg/ 2´ -> 5*12*160 kg/ 1´30". varsinkin tämä tuppaa aiheuttaa runsaasti patin kasvua :)

- systeemiä on käytetty erinomaisella menestyksellä monien urheilulajien voimaharjoittelussa etuinaan mm. suuren määrän antama kestävä pohja ja siitä huolimatta hyvin vähäinen tukottava vaikutus esim. juoksunopeuteen tai muuhun lajiharjoitteluun. tämä johtuu lähinnä siitä, ettei ole tarvetta tehdä sarjoja juurikaan hamaan loppuun saakka. toki satunnainen testailu harjoitusalueella on ihan ok.

- peruskaudella kovien ja kevyempien viikkojen suhde 3:1. kevyemmillä viikoilla on yleensä kaksi perusvaihtoehtoa:
a) volyymi pieni, teho kohtalainen
b) volyymi kohtalainen, teho pieni
 
Tervehdys jto!

Tässä taannoin kyselin vinkkejä heikkoon kyykkyyn ja silloin pohdit pakaroiden ja etureisien heikkouksia ja vatsalihaksia. Muistaakseni kehotit tekemään prässiä jalat levyn alaosassa ja hack-kyykkyä.

Silloin en saanut tehtyä vatsalihaksia lisäpainoilla, mutta nyt meni jo muutama toisto 10 kg levyn kanssa. Eli masuun on tullut forssia lisää. Etureisiä en ole erikseen terrnannut vaan aloin tekemään tuota Starrin SF- ohjelmaa pienemmillä painoilla. Ohjelmassa, jonka varmaan tunnet, kyykätään 3 kertaa viikossa. Maksimi kyykkyä en tosin ole kokeillut mutta sarjat esim 110-120 kg:lla tulee jo kohtuu kevyesti. Eniten kuitenkin hämmästytti miten maastaveto on kehittynyt. En tosin ole maksimia kokeillut mutta 5*180 ja 1*200 ilman vyötä tai remmejä oli "kevyttä". Luulen maksimin olevan 220-230 kg.


Tuo kyykky edelleen kummittelee siinä mielessä että oikeaan asentoon pääseminen on vaikeata. Kävin tuossa hierojalla (entinen SM/EM-mitalisti voimanostossa) ja tuli tuo kyykkääminen puheeksi yllättäen. Sain neuvoksi kokeilla valakyykkyä pelkällä tangolla, siitä kuulemma löytyisi se oikea ala-asento. No, totta kai kokeilin. Ei saatana......ähinä ja puhina oli kuin synnyttävällä virtahevolla, ilmassa oli vinkeä haju ja ihmisten ilmeet epäuskoisia kun luulivat etten saanut puhkumisesta huolimatta tankoa ylös?? En viittinyt oikaista kaikille fitness kanoille ja blondatuille guidoille että setä kylläkin yrittää päästä kyykkyyn.

Eli varsinainen kysymys kuuluu: "Pitäisikö vaihtaa nauhalenkkareihin crocsien sijasta että sais notkeutta lisää?"
Vai oisko parempia vinkkejä??
Mulla on muuten luonnostaan tuo ryhti mallia kysymysmerkki (saatanan säkkituoli) joten sekin vähän vaikeuttaa (seli seli) tuota kyykkyä.

YT 600 kg.. täältä tullaan!!!!!!:whip:
 
juuei... setä neuvoo, ettet kyykkää crocseilla :) mieluummin vaikka paapan vanhat kävelykengät, ellei ihan varsinaisia kyykkykenkiä. niidenkin kantakorkeuden valinta riippuu sit jalkojen leveydestä kyykätessä.

neuvo kyykkyyn à la ed coan:
- vie ensin lantio taakse, eli tee julle, polvet ei juuri taivu.
- laske lantio suoraan alas pitäen paine lähempänä kantapäätä kuin päkiää.

jos sun alaselkä köyristyy ala-asennossa, keskity lisäämään liikkuvuutta YLÄtakareisissä, eli venyttelyt polvi koukussa. erinomanen kyykkytekniikan apu on myös boksikyykky kisasyvyyteen tai hilkun alle. kokeilepas liikkuvuustestinä mennä penkille istumaan hajareisin. sitten kyykkyleveys ja tavoitteena saada napa penkkiin. ellei onnistu, ei haittaa. toi on vaan venytyksenä hyvin ideaali ajatellen kyykyn ala-asentoa. jalkojen leveyttä voi ja kannattaa tietenkin vaihdella.

asennon haut ja liikkuvuustreenit onnistuu myös smithissä. tanko ala-asentoon ja sitten vaan hakemaan sitä itelle hyvää asentoa. jos kyseessä on nimenomaan voimanostokyykky on se ihan eri sitten kuin bodykyykyt, joten pidä se mielessä.
 
kokeilepas liikkuvuustestinä mennä penkille istumaan hajareisin. sitten kyykkyleveys ja tavoitteena saada napa penkkiin. ellei onnistu, ei haittaa. toi on vaan venytyksenä hyvin ideaali ajatellen kyykyn ala-asentoa. jalkojen leveyttä voi ja kannattaa tietenkin vaihdella.

asennon haut ja liikkuvuustreenit onnistuu myös smithissä. tanko ala-asentoon ja sitten vaan hakemaan sitä itelle hyvää asentoa. jos kyseessä on nimenomaan voimanostokyykky on se ihan eri sitten kuin bodykyykyt, joten pidä se mielessä.

Haa, onnistui helpolla, löysäsin vain vyötä, niin jo oli napa penkillä :D

Kyykätessä käytän laadukkaita Itä-saksalaisia Romikon tennareita joissa on pohjallisessa paksuutta jonkin verran kantapään alla. Muutoin tasapohjainen. Välillä olen pitänyt 1,25 kg hienosäätöprikkoja kantapään alla ja se tuntuisi helpottavan ala-asentoon pääsyä. Välillä olen jopa tuntenut itseni ihan oikeaksi kyykkääjäksi kun kokenut sen tunteen että perse tekee töitä. Siis kyykätessä!

Edelleen edetään 2,5 kg lisää viikossa niin kauan kun yksikin toisto sieltä nousee, samalla tekniikkaa parannellen. sen jälkeen aletaan sitten nostamaan ihan oikeasti ja oikeilla voimaohjelmilla kun saa nuo perusasiat kondikseen. bodykyykky (pthyi) pois se minusta.
 
Viimeksi muokattu:
pitäiskö tossa mainitsemassasi takareisivenytyksessä pysyä selän suorana kun sitä taivutetaan penkkiä kohti? mitä muita hyviä venytyksiä olis jotta sais lisättyä takareisien liikkuvuutta? mulla on luonnostaa tosi jäykkä takaosasto ja sen takia alaselkä pyöristyy helposti vaikka pelkällä kepillä hakisi kyykky/veto-asentoja...

miten muuten painonnostokengät sopivat tollaseen voimannostokyykkyyn mitä kuvailit tossa edellisessä postissasi? korkoa kantapäissä ei ole hirveesti jos vertaa joihinkin muihin malleihin. oon tehnyt ns painonnostokyykkyä selkä pystyssä ja polvia eteen mutta tuntus polvivaivojen takia paremmalta varmaan vaihtaa tollaseen hieman leveempään "lantio taakse" kyykkyyn
 
Itellä tuo takareisivenytys ei kyllä tunnu ollenkaan takareisissä. Jos ottaa about saman levysen asennon jaloilla kun kyykätessä ja yrittää pistää napaa penkkiin, niin ottaa lähinnä vaan nivusiin. Ylätakareisissä ei tunnu ollenkaan.
 
tietenkin suorana tai kaarella eli se napa on tärkeempi saada penkkiin kuin nenä. ihan kaikki polvi eri kulmissa tehdyt venytykset kohdistuu enempi sinne ylempään takareiteen ja se on yks kyykyn syvyyden kannalta strateginen paikka.

painonnostokengissä on usein liian korkee tai kiilamainen korko ja ne on paremmat kapeemmissa ja pystykyykyissä. mieluummin suht matala ja tukeva eli lesti ei lieruttele tms. ihan hyvin painonnostokenkiä voi hieman modailla sopiviksi. pikkuhiljaa tasottelee sitä kantaa ja kattelee miltä tuntuu.
 
Tere!

Kun olet myös kaikenmaailman yleisurheilijoita valmentanut (?) niin tämä lienee oikea paikka kysyä.

Eli kyseessä on voimatasojen säilyttäminen/nosto marathonharjoittelun ohella. Marathonin juoksen 2010 kesällä. Askarruttaa voimaharjoittelun sijoittaminen treenisykliin ja progressio.

seuraavanlaista treenisykliä ajattelin:

Pitkä lenkki
Sali(+ kevyt lenkki)
(pk)
pk
Intervalli/muu "luja" juoksuharjoite
sali(+ kevyt lenkki)
pk
uusiksi.

Juoksutreenin tavoite on näin alkuun nostaa aallottain syklien kilometrimäärää. Esimerkiksi 35 45 55 35 50 60 40 55 65... Kevyiden viikkojen kilometripudoitus tapahtuu lähinnä lyhentämällä pitkän lenkin pk-lenkiksi ja ottamalla parit kilometrit muista pk-lenkeistä.

Progressista ajattelin että ei ainakaan hirveää hapotustreeniä.
työntö
Kyykky/mave
leuat/ykl harjoittelu.
+vatsalle treeniä

3*3*80%~->5*5*85%~ (2kk)
5*5*85%~> 5*1*105~ (2kk)

En kyllä aio ruveta prosentteja millintarkkaan laskemaan, kuten en treeniä viikonpäiviin sitomaan. Eli tuntumalla mennään, lepopäiviä tulee kun kroppa tarvitsee ja salitreenissä kevennys vuorostaan kun juoksukilometrit aallonhuipulla. Alkukeväästä sitten toinen salitreeni pois ja paino nykyisestä 81 lähemmäksi 75 kiloa.

Vaikuttaisiko yllämainittu harjoittelu järkevältä ?
 
vaikuttaa ihan järkevältä. punttihommat ja jopa maksimivoima ennen lajivoimaan siirtymistä tuo kyllä kestävyysjuoksuunkin lisää reserviä. lä'hinnä taloudellisuusjuttu. tuntuma säätelemään tehoja on ihan ok myös.

suosittelen aika paljon erilaisia tukitreenejä lantion alueelle lisäämään sitä kestopuolta juoksua tukemaan. kaikenlaiset tasapainoo vaativat jutut, kuten yhden jalan tempaus, tasapainolautajutut jne on hyviä.
 
Voiko kyykyn syvyyteen pääsemissä olla esteenä jäykät olkapäät/hartiat?
Mikä olisi hyvä temppu saada liikkuvuutta lisää olkapää/hartia seudulle?
 
periaatteessa kyllä. sillon vaan pitäs ottaa leveempi ote käsillä, mutta jos se vaikuttaa heikosti tasapainoon ja noston vakauteen, on se tietenkin ongelma. toki esim. kirk karwoski piti ihan reunoista kiinni ja kyykkäsi kohtuullisesti :)

liikkuvuutta saa tietenkin venyttelyillä, mutta myös laajaliikkeisillä punttihommilla, esim. pienemmillä käsipainoilla venyttäviä penkkejä jne. pääasia noissa liikkuvuutta lisäävissä venyttelyissä jne on:
- säännöllisyys
- monipuolisuus, eli useasti kulmasta
- pitkät ajat suht rentoa venytystä ilman kipua, 2-5 min jopa
 
Liikkuvuutta saisi varmaan myös keppijumpalla?
Kepin kanssa hankaisi sitä kyykkyasentoa ja antaisi hartioitten venyä kyykkyasennossa?
Tempausvala kepillä?

Olisiko noissa ideaa?
 
Back
Ylös Bottom