Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
ei kun kyse on nimenomaan siitä, mitä siltä boksikyykyltä kulloinkin halutaan. jos käytetään boksia apuna pakaroille ja halutaan siis ylikorostaa pakaroiden merkitystä nostossa, sääret voi olla jopa hieman takakenossa eli käytännössä asennossa, mikä ei oo ilman boksia mahdollista. toisin siis kuin käyttämällä boksia vain pysäyttämään ns. normaalikyykky tiettyyn syvyyteen. hieman sama vaikutus siis kuin oikein tehdyssä zercherissä.

edelleen: bokseja voi käyttää hyvin moneen tarkotukseen, kuten aiemmassa postissa noiden muuttujien kautta asiaa selvittelin. käyttö ei ollenkaan rajotu vaan yhteen ja samaan tapaan.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Joo voihan sitä tehdä erilaisia variaatioita.

Normaalin boksikyykyn ohje by Jim Wendler on, että sääret on pystysuorassa ja asento sellainen että jos boksi otetaan alta pois niin ei pyllähdä lattialle.
 
no edelleen kyse on vain ja ainoastaan käyttötarpeesta, kuten ihan jokasessa liikkeessä, mitä apuliikkeenä tehdään. en ees lähtis luokittelemaan mitään ns. normaalia boksikyykkyä. eka nyt ainakin kattelisin, millanen henkilön kyykky on ja tarviiko hän bokseja lainkaan tai millanen variaatio ois tarpeen.

anyway wendlerin kuvaus sopii kyllä yleisesti asiaan, mutta se ei ollutkaan tässä se pointti vaan käyttötarve. siitä pitää lähtee ihan kaikki, kun treenejä suunnitellaan. wendler puhuu, "ettei liian taakse istuttu boksikyykky omaa siirtovaikutusta kisatyyliin", mutta ei se asia noin mene. silloinhan yhtään millään kyykyn variaatiolla ei olis siirtovaikutuksia.
 
Olen viimeiset kolme vuotta jauhanut kaksijakoisella ohjelmalla (1. selkä, rinta, ojentaja, olkapäät 2. jalat, hauis, vatsat) ja ollut pääsääntöisesti kehitykseen melko tyytyväinen. Välissä kokeilin myös ilmeisesti bill Starrin kehittelemää 5x5- kehikkoa hyvällä menestyksellä. Nyt piti keksiä jotain uutta.

Törmäsin Jto:n (ilmeisesti) kirjoittamaan artikkeliin nimeltä "rautaisannos bulgarialaiseen tapaan", joka vaikutti mielenkiintoiselta, koska treenejä tulee usein, periaatteella vähän, mutta useasti. Samoin liikkeet ovat mukavasti erilaisia mihin olen toistaiseksi tottunut. Myöskin kun käytetään prosentuaalisia kuormia maksimiykkösestä pakottaa se treeneissä maltillisuuteen, tai siis, kun lapussa lukee sarjat ja painot ei systeemistä tule lipsuttua siihen, että treenaisi liian kovaa.

Bulgarialaissysteemissä on kaksi jaksoa, ns. stressijakso ja vakautusjakso, sekä näiden molempien palauttelut. Treeniviikko näyttää seuraavalta:

* Ma: Penkki, Dippi, Leveä leuanveto, Vipunostot sivuille, Kiertäjäkalvosin
* Ti: Kyykky, Julle, Suorat vatsat, Pakara-takareisiliike, Lantion ja selän kuntoutusliikkeet
* Ke: Kapea penkki, Leveä alatalja, Takahartiat, Pohkeet istuen, Kiertäjäkalvosin
* To: Keskivartalo special ja verryttelylenkki
* Pe: Keskileveä penkki, Vinopenkki käsip., Leuanveto ylävatsaan, Ranskalainen, Pystysoutu
* La: Boksikyykky, Kyljet, Reverse hyper yhd.jal., Lantion ja selän kuntoutusliikkeet
* Su: Lepopäivä (verryttelylenkki)

En kuitenkaan noudattanut artikkelin ehdotusta suoraan stressi- ja vakautusjaksoineen vaan ajattelin käyttää 5x5 syklittelyä:

5*5*70 viikko 1
5*5*73 viikko 2
5*5*75 jne
5*5*78
5*5*80
5*70, 75, 80, 85, 83
5*73, 78, 83, 88, 85
5*70, 80, 90, 88, 85

Kysymys on siis, onko sinänsä ok valita bulgaariartikkelissa mainittu jako ja käyttää 5x5- progressiota pääliikkeisiin, eli penkkeihin ja kyykkyihin? Päälle kevyesti pari sarjaa kutakin apuliikettä. Tarkoituksena saada perusvoimaa ja pattia, ei mitään kisa tai tulostavoitteita siis.
 
Lisättäköön, että viikko kaksi menossa tällä hetkellä. Fiilikset ovat hyvät. Treenit eivät vie aikaa kovin paljoa ja ovat helppo vetää läpi.
 
moro jto! mitäs mieltä oot semmosesta, ku oon täs jo piiitkän aikaa hinkannu kyykyssä aika kovillakin voluumeilla noita voimaohjelmia (esim.3*4-6*6 & täälä sun esittelemä kyykky- 3- kertaa- viikossa), niin olisko hullu ajatus lähtee tekemään 2krt viikkoon 1*10 helpohkosta raudasta lähtien ja viiden kilon korotus per treeni. esim 2kk ja joka 4:s vko kevyt. hakis semmosen äärimmäisen kovan kympin ja jatkais taas sitten jotain tyylin 3*5....? tuntuu siltä, että nyt olis noiden lukuisten voimaohjelmien jälkeen paukkuja ponnistaa noissa kympeissä aika pitkälle, jos niistä mitään hyötyä olis näin vaihteluna ja pohjana tjsp.

pikkasen noihin kymppeihin totutellu jo pari viikkoo ja aluks tuntu pahalta noin "pitkät" sarjat, mut parin treenin jälkeen helpotti. Eli tää olis niinku lievennetty versio siitä legendaarisesta milk&squat-versiosta, jota ei kyllä huvita ees kokeilla:)( eli 3krt vko, 1*20*n+2,5kg joka kerta) mitä mieltä muuten oot siitä versiosta?
 
anatoli: jaoilla ei ole suurtakaan merkitystä mun mielestä, kunhan liikkeet ei pahemmin toisia häiritse. toi mun versio 5*5:stä on parempi kuin starrin ylipitkä pläjäytys, mutta tohon kuuluun kyl kevennetyt viikot myös 3:1 suhteessa.

en kuitenkaan pidä tota ollenkaan minään erityisen hyvänä, vaikka toki toimii. tein sen pyynnöstä, kun kysyttiin mun versiota 5*5:stä. varsinkin jos oot starrin hommaa tehnyt, ei kannata niitä vitosia hinkata koko aikaa. ei auta ei. pattiakin saat paremmin ihan muilla keinoin.

jarze: eipä se hullua ole, mutta unohda toistot ja tee toistomaksimeja eka kuukausi välillä 8-10. toka kuukausi välillä 4-6 tai eka ykköseen. sitten takas volyymiin. milk & squat nyt on ihan tavallinen "lisäämpäs vähä joka treeniin" -tyylinen mukasysteemi, ei mitään ihmeellistä. toki se toimii ärsykevaihtelun kautta ihan ok sekin.

lyhyistä tollasiin hyppääminen vaan aiheuttaa sen, ettei sun kunto kestä ja joudut käyttään liika pieniä painoja. mieluummin tekisin sit intervalleja, esim. 5*5*n kg/30" per sarja.
 
No olisiko esim tällaisessa perus-perus-maksimi-kesto -tsydeemissä järkeä (painot jälleen kiloina, en tiedä maksimeita enkä uskalla arvioida prosentteja):

1. 3x8x40
2. 3x10x42,5
3. 4x12x45
4. 3x8x40

5. 4x4x50
6. 5x5x52,5
7. 6x6x55
8. 4x4x50

9. 6x2x60
10. 7x3x62,5
11. 8x4x65
12. 6x2x60

13. 2x12x50
14. 2x14x52,5
15. 3x16x55
16. 2x12x50

Eli aina kolme viikkoa kasvatetaan voluumia ja painoja niin että kolmannella viikolla menee jo aika lailla finaaliin ja sitten neljäs on kevennetty, sama kuin ensimmäinen viikko. Jokaista liikettä tehdään aina kerran viikossa ja sitä sitten tukevat muut liikkeet jotka ottavat enemmän tai vähemmän samoihin lihaksiin. Ihmetyttää vain että onko tuollaisista 2-4 toiston sarjoista ollenkaan hyötyä jos ajatellaan pattia ja myös yleistä voimaa joka avittaa sekä maksimi että kestopuolta?

E: Noissa voisi muuten varmaan ottaa aina n. 2,5 kg enemmän kun siirrytään uudelle kuukaudelle? Esim. 4x4x50 sijaan 4x4x52,5... no, ei tämä nyt pääasia ole.
 
Täsmennän että ihmettelen sitä kun sanoit jto aiemmin että voimailu tulisi aloittelijan kohdalla toteuttaa bodailuperiaatteella, ei hermostollisesti, niin eivätkö nuo 2-4 toiston sarjat ole hermostollisia?
 
onhan ne, mutta onhan tossa pidempääkin settiä paljon, eli ihan ok. eli ne hermoväylät rakentuu parhaiten aika pitkillä ja helpoilla sarjoilla eli melko hapottomat 15-20 toiston sarjat on ihan aloittelijalle se paras tapa tehdä melkein eka kuukausi. mutta tää tarkottaa lähinnä täysin treenaamattomia.

jos tekniikat ja liikeradat alkaa oleen hallussa eikä esim. penkissä tanko heilu ja huoju jatkuvasti, voi siirtyä ihan normaaliin treeniin. alottelijan kannattaa tehdä eniten bodailupohjasta hommaa sen takia, että saa aikaan sen verran lihasta, mitä sitten aletaan kouluttaan tehokkaammaksi noilla lyhyillä. ne on siis ns. hermostollista treeniä, mutta se pitää erottaa tosta alottelijan hermotustouhusta. kaikki treeni ja liikkuminen yleensä on hermostopohjasta, mutta vaikutukset on eri.
 
Vatsatreeni kyykkyä ja maastavetoa varten: tasapuolisuus on tietenkin valttia, mutta onko em. liikkeiden kannalta tärkeämpää painottaa vatsatreenissä syviä vatsalihaksia vai suoria vatsalihaksia? Itse elin ainakin tähän asti siinä uskossa, että syvät vatsalihakset ovat avainasemassa keskikropan jäykistämisessä esim. kyykkyä varten, mutta toisinkin väitetään olevan.
 
tasapuolisesti kaikkia. en oikeestaan priorisois lainkaan mitään kerroksia.
 
onhan ne, mutta onhan tossa pidempääkin settiä paljon, eli ihan ok. eli ne hermoväylät rakentuu parhaiten aika pitkillä ja helpoilla sarjoilla eli melko hapottomat 15-20 toiston sarjat on ihan aloittelijalle se paras tapa tehdä melkein eka kuukausi. mutta tää tarkottaa lähinnä täysin treenaamattomia.

jos tekniikat ja liikeradat alkaa oleen hallussa eikä esim. penkissä tanko heilu ja huoju jatkuvasti, voi siirtyä ihan normaaliin treeniin. alottelijan kannattaa tehdä eniten bodailupohjasta hommaa sen takia, että saa aikaan sen verran lihasta, mitä sitten aletaan kouluttaan tehokkaammaksi noilla lyhyillä. ne on siis ns. hermostollista treeniä, mutta se pitää erottaa tosta alottelijan hermotustouhusta. kaikki treeni ja liikkuminen yleensä on hermostopohjasta, mutta vaikutukset on eri.

Oolrait. Mietin vain että siinä sinun ensiksi ehdottamassasi ohjelmassa eka kuukausi mentiin toistoälillä 8-10, toinen 4-6, kolmas 2-4 ja viimeinen 1-2. Mielestäni tuossa ei painoteta boditreeniä kovinkaan paljoa :D
 
eikä tarvikaan, se painottu enempi voimailuun. kolmannen jakson voit jättää jopa pois, kuten sanoin. en mä nyt jaksa jankuttaa asioita sulle.
:jahas:
 
Enemmän perusvoimailuun ja bodaukseen keskittyvästi, onko ok?

1. kk 3x8 > 4x12
2. kk 4x5 > 5x8
3. kk 5x3 > 7x5
4. kk 2x12 > 3x16
 
vurkin kannattas varmaan treenatakkin välillä eikä miettiä kaikenlaisia progressioita koko aikaa. hyvä mies nosta sitä rautaa ja murehdi vähemmän. tuossa iässä kehitystä tulee varmasti, kun testot on luontaisesti potenssiin 1000 =)
 
Ei niitä progressioita sun muita kannata niin kamalasti miettiä. Treenitapoja on yhtä monta kun treenaajaakin. Itekin pari vuotta sitten kiinnitin ihan liian paljon huomiota siihen miten treenaan ja eihän sillä tulosta tullut. Nyt pikkuhiljaa oppinut sen, että ei se ole niin justiinsa. Kyllä sitä kehitystä tulee kun vaan jaksaa ahkerasti painaa. Eri asia varmasti sitten kun ruvetaan olemaan huipputasolla, että pitää viilata ohjelmat huippuunsa.
 
Back
Ylös Bottom