Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
mäccäri: ei vyöstä kannata eroon pyrkiä. tuo se kuitenkin extrakiloja, eikä sitä kannata miksikään turhaksi laskea. painonnostajien vyön "puute" johtuu enemmän nostoasennosta ja raudan keveydestä suhteessa kyykyn ja vedon rautoihin, ettei sille ole niin rankkaa tarvetta kuin voimanostossa. hyvin iso osa kuitenkin vyötä käyttää. tietenkään kovasta keskivartalon voimatasosta ei ole haittaa. nyt herääkin kysymys, paljonko vedät, kyykkäät ja nostat vatsaliikkeessa levyt niskan takana?

Kiitokset kommentistasi! Pelkään että olen liikaakin opettanut itseni vyön käytölle, perusteluna turvallisuus ja sillä luonut huonoa tasapainoa. Olen käyttänyt vyötä 60% ja isommissa painoissa.
Veto on tiukka 190kg, kyykky helpohko 190kg ja vatsoissa jalat tuettuna taasen esim. vitosen sarjat 15kg ovat jo räpeltämistä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
matzzz: en pitäs mitenkään primääreinä apuina, mutta yhden jalan veto on noista parempi kyllä.

mäccäri: älä hylkää sitä vyötä, mutta opettele oikeeta keskivartalon käyttöö keskiraskailla painoilla (90% asti). kovissa ykkösissä käyttäsin vyötä jo ihan psyykkisenä buusterinakin. ei siinä tarvi keskittyä muuhun kuin rautaan sillon. perusvatsathan sulla on noihin muihin tuloksiin nähden aika heikot. joku 15*25kg ois lähempänä kohtuullista tasoa. kyykkyä ja vetoa en vertaileen lähde, kun ei ole tekniikat tiedossa. eli keskittyisin jatkossa keskivartaloon ihan selkeesti enemmän. neljä tapaa (suora, kiertävä, kyljet, staattiset) ja pariin kertaan viikossa.
 
Mitkä prosentit pitäis kevyessä viikossa olla, vähän on välillä miettiny et onko tullu otettua tarpeeks kevyesti ku on ollu jumissa kevyenkin viikon jälkeen.
 
kevyt jakso ei välttämättä oo viikko vaan riippuu kovien jaksojen pituudesta, määristä ja intensiteetistä (teho). yleisestä ajatellen voimatreenien kevennyksissä pitäsin painot alle 80%, eli jossian 65-75% paikkeilla ja treenit enempi terävinä. lisäksi kevyempää jumppailua apuliikepuolelle. joka tapauksessa intensiteettiä (%) pitää hieman tiputtaa ja volyymi puoliks.

miten pitkään ja millasia treenejä oot tehny, jos jumissa oon kevyenki jälkeen?
 
Onko mielestäsi seuraava yhdistelmä mahdollinen?
Eli penkissä heikko rinnaltalähtö, mutta lihastasolla heikoin lihasryhmä ovat ojentajat.
 
Hei jto. Olen tässä jonkin aikaa innolla näitä tekstejäsi lueskellut. Toivottavasti täältä löydetyt hyvät neuvot saavat minut nostamaan enemmän rautaa :D

Olen kyykkyä nostaessa törmännyt seuraavaan ongelmaan. Kun lähden ala-asennosta nousemaan niin ensimmäisenä minulla lähtee perse ylöspäin ja vasta lyhyen matkan jälkeen saan lantion ns ujutettua tangon alle ja nosto palaa kuosiinsa. Tämä yleensä johtunee siitä että perseestä ja keskikropasta puuttuu voimaa.. itseni kohdalla luulisin että se takapuoli on liian heikko.. ja muutoin keskikroppa kunnossa (tämä siksi että olen varsin monta vuotta jo ennen innostumistani painojen siirtelystä tehnyt keskikropan harjoitteita.. ja jaksan mm L-asennossa pitää jalkoja vaivatta minuutin ja nostella nilkkoja tankoon kevyesti yli 10 kertaa kun roikun leuanveto tangosta jne..).

Täällä on ollut vinkkejä että boxikyykystä ja stoppikyykyistä olisi apua ko ongelmaan. Mitenkä sitten tuolle boxille pitäis kyykätä/etukyykätä?? Ohjeita siihen oon kyllä löytäny mutta ne on keskenään kovin ristiriitaisia. Jos boxille pitää mennä istumaan niin että sääret kallistuu taaksepäin (!!) ja samalla yläkroppa ei saa heilua niin mitenkähän tämä muka on mahdollista?? Jos taas pidän selän niin että selkä jököttää kokoajan samassa asennossa niin silloin kyllä polvet jää väkisinkin varpaiden päälle...

Minkälaisia painoja tulisi käyttää boxi(etu-/)kyykyissä tai stoppikyykyissä kun koittaa korjata edm ongelmaa? Suhteellisen pienilläkin painoilla nostoni muuttuu pers edellä lähteväksi ja taitaa pidemmän päälle mennä myös pers edellä puuhun jos niin jatkan (varmaan koska olen paljon tottunut tekemään kyykkyä myös smithissä, jolloin jalat reilusti tankolinjan edessä). Eli pitäiskö ottaa niin pienet painot että perse ei varmasti lähde ekana ja nosto olisi todella "nätti", ja samalla painot ois n 60% maksimista.. tekis mieli alkaa nostamaan tuota 3*4->6*6 juttua mutta silloin taitaisi aloituspainot olla niin kovat etten saa ongelmaa korjattua..

Niin nostan vähän hartioita leveämmällä jalka-asennolla ja jaksan tehdä 2*6 160kilolla jotka tulee ylös suht vaivatta mutta eivät varmastikaan kovin nätisti..
 
Veto on tiukka 190kg
kyykky helpohko 190kg

:wtf: Kuinka korkealta kyykkäät? Vai onko nuo raaka ja trikoo tai jotain?

Ja sitten itse kysymys:
JTO: sanot että 15x25kg olisi suhteessa "kohtuullinen", parinsadan vetoon.
Itsellä vedosta nousi alkuviikosta kevyt 200 ja vatsoja menee tuo 15 ehkä 10kg painolla(ok, nyt on tosin on selvästi vatsat heikko osa-alue kun vasta muutama kuukausi treeniä paussien jäljeltä), parhaillaan ollut 10x15kg ja silloin vatsat ei tullut vastaan vedoissa vaan selkä/pakarat(polvenalus).
Tällähetkellä treenaan vatsoja 3x viikossa, 1 kertaa "kylkiä" siis 1kädellä sivutaivutuksia 3 settiä / puoli. Toisella kertaa voimapyörää 3x max(toistaiseksi toistomäärät kasvatuksessa, myöhemmin sitten sarjoja lisää kunhan saa tehtyä paremmin nyt tuo 3x ~12) ja yhdellä kertaa 3x istumaannousut, 3x jalannostot(lisäpainolla toki). Toistoalue pyörii tuolla 6-15.
Kysymys: riittääkö tuo määrä mihinkään?(kun tosiaan paras taso ollut vain 10x15, silloin treenasin samalla tavalla).
 
toni o: onhan se mahdollinen, mutta aika havinaista. miten noi nyt sitten ilmenee? normaalin ja kapeen penkin tulokset sulla?

jjkynä: boksikyykky on hyvä, koska siinä nimenomaan kyykätään ja samalla opetellaan lantion käyttöä. sen käyttö tekniikan opettelussa riippuu täysin siitä, millanen sun nykynen kyykky on ja haluatko sen semmosena pitää vai tehdä esim. semileveetä tai leveetä kyykkyä.

levee boksikyykky sääret pystyssä/takanojassa onnistuu hyvin, jos selkä nojaa hieman eteen ja polvia painetaan ulospäin kunnolla. homma siis sillai pakotetaan sinne pakaroille. istut siis mahd. kauas sinne boksille ja pidät alaselässä lordoosin silti. kapeampiakin versioita on hyvä käyttää, mutta lantion työlle leveemmät on parempia. ei se säärien asento niin kriittinen ole, mut mitä pystymmässä sen parempi.

stoppikyykyt on myös hyvä apu. 1-2 sekan stopit alhaalla ja siitä suora paine ylös keskittyen lantion työhön. painot on sellaset, että toistot pysyy siellä 1-6 paikkeilla ja varaa jätetään 1-2 toistoa eli se oikee aputekniikka säilyy.

smith-kyykyissä ei jalkojen tule olla liikaa tankolinjan etupuolella ollakseen hyvä etureisiliike. kantapäät tankolinjalla on hyvä. muuten nojataan liikaa taakse ja polvikulma jää pahimmillaan suureksi.

ota siis kaks kyykkyä viikossa. toinen normaali mutta erinomasella tekniikalla ja vaikka joka sarjan vipa stopilla pitämään huolta, ettei oo liika tiukkaa. mieluummin paljon sarjoja hieman iisimmin kuin pari rumaa. toinen treeni boksille alle kisasyvyyden ja toistot samat 1-6, muttei niissäkään loppuun saakka.

veijari: ei määrät kerro aina edistystä. tekisin kuitenkin aika raskaita keskivartalotreenejä varsinkin peruskaudella ja se sun 6-15 on ihan hyvä. kuitenkin sellaset perustasot mun mielestä on 200 vetäjälle 15*20kg tai 10*25kg levyt niskan takana, polvien nostossa riippuen joku 10*10kg sekunnin stopeilla. voimapyörässäkin levyjä alaselkään kun vaan voit ja stoppi alhaalla.
 
:wtf: Kuinka korkealta kyykkäät? Vai onko nuo raaka ja trikoo tai jotain?

Raakanahan lie otettu..
No samapa tuo, laitetaan nyt tänne arvosteluun kun tuo kyykky on tallentunut videolle. Joku voisi tosiaan arvostella tuota tekniikkaakin, pitäisikö opetella pitämään nuo polvet paremin kurissa? Vai pysyisikö tuolla tyylillä paikat ehjinä?

Taustalla 5kk aktiivista kyykkimistä. 7kk tuon jälkeen voin nyt ehkä hyvänä päivänä justiin kyykätä tuon saman, mutta 16kg kevyempänä pitänee vissiin olla ihan tyytyväinen. :anssi:

http://www.youtube.com/watch?v=t-lw8SZpowI
 
ihan voimakkaastihan toi tuli, mutta pahin vika oli juuri toi polvien tvistaaminen. se voi olla ihan vaan ajattelujuttukin, et alkaa toimiin paremmin. keskityt niissä kyykyissäs polvien ulospainamiseen hieman enemmän ja lantion pitämiseen aisoissa. ei sen tarvi ton enempää eteen tulla noustessa.

hieman hallitsematon alaslasku, mikä vaatii jämäkkää keskivartaloa pysyäkseen kuosissa eikä nosto romahda. aika riskaabelia ja vaatii myös tiukan tekniikan. melkein laskisin hieman rauhallisemmin ja tekisin ihan vasta viimeset 10cm reippaalla joustolla hyödyntäen venytysrefleksiä kuin tollasella korkeella dropilla. no...ei toi nyt mikään shane hamman onneks ollut :D
 
Niinpä ja mä lasken vamaan rauhallisimmin noi painot alahan siellä salilla missä treenailen. :D
Olen sanonut muillekin ja itekin yrittänyt rauhoittaa enemmän, mutta kun tuntuu painavan niin haluaa nopiaa pois sieltä alta..
 
juu ymmärrän, eikä siellä tartte nukkumahan ruvetakaan. se jousto vaan kantsii pitää lyhyempänä, että pysyy paremmin kontrollissa :) ei mitään ylihitaita laskuja.
 
Kapea penkki 3x95
Nimettömät merkeissä 3x100
Joskus vuosia sitten 10 cm loppuojennus 3x150
10 cm lankulta 120
Hangbar, vihreät kumit, kevennys rinnalla 40 kg, loppu omillla, 1x137,5
Eli loppuojennus suhteellisesti vahva, mutta ojentajaliikkeet todella heikkoja.
Kaikki ojennusvariaatiot luokkaa 30 kg on jo iso paino, eikä todellakaan tule edes kympin sarjaa.
Sitten taas penkki käsipainoilla 10x35.

Mainittakoon vielä, että kuolokohta kaikissa täyden liikeradan punnerrusliikkeissä on sillon kun kyynärpää on 90 asteen kulmassa. Leveällä otteella tanko on vasta hieman irronnut rinnasta ja kapealla se on noin puolivälissä.
 
ojentajaliikkeiden painoista ei kannata murehtia, jos ite penkissä ojentajat toimii. ei ne ranskalaiset yms. hipsuttelut suoraan korreloi. suosittelisin että otat kolme eri leveyttä pääliikkeeksi ja kierrätät niitä. kapee, keskilevee ja normaali siis. lankkupenkkejä kapeella ja keskileveellä, stoppipenkkejä, syviä käsipainopenkkejä stopilla jne avuiksi.
 
Ollaan tässä kaverin kanssa pohdittu yhtä asiaa. Onko kannattavaa vaihdella kevyellä viikolla eri liikkeitä? Esim jos tykittää penkkiä neljäviikkoa nousujohteisesti kovaa, niin kevyellä viikolla pudotetaan sinne 60%? Vai tehdään esim penkki käsipainoilla, tai vinopenkkiä?

Jto:n mielipide asiasta ja onko olemassa mitään tieteellisempää tarinaa?
 
kevyen viikon tarkoitus on keventää harjoituskuormaa volyymissä ja tehoissa että voidaan taata parempi palautuminen. 60% on aika alhainen kuorma, paremmin toimii 70-80%. jos vaihdetaan liikettä esim tehdään käsipainoilla tangon sijaan, saadaan ehkä paikat kipeiksi tarpeettomasti (DOMS), mutta ei se sinänsä kehitykseen haittaa. kevyt viikko esim. voimatreeneissä ei tarkoita, että ainoastaan lasketaan kuormaa, mutta silti tehdään kovia sarjoja. en tähän nyt jaksa kaivella mitään lähdeviitteitä.
 
Back
Ylös Bottom