Tämä menee osittain
, mutta selventänee pointtiani. Käsittääkseni monet itämaiset kamppailulajit pohjaavat uskontoihin/elämänkatsomuksiin kuten buddhalaisuus, taolaisuus, kongfutselaisuus (kungfutselaisuus) ja shintolaisuus. Kristinuskon vaikutuksesta "tavallinen länsimaalainen" ymmärtää käsitteen uskonto hieman eri tavalla kuin "idän kulttuuripiirissä" varttunut.
Itämaisessa ajattelussa painotetaan ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua "maailmankaikkeuden tiellä" (osana maailmankaikkeutta). Ei ole sinänsä mitään ehdottomasti oikeaa tai väärää - on vain karkeasti ottaen "rakentavaa ja hajottavaa". Hyvää ei ole ilman pahaa eikä kuumaa ilman kylmää. Kaikki asiat ovat tietyssä suhteessa (sidoksissa) toisiinsa ja pohjimmiltaan kaikki on yhtä; ristiriidat ja kaksijakoisuus ovat olemassa vain ihmisen mielessä. Kaksijakoinen ajattelu (~dualismi) nähdään esteenä saavuttaa nk. valaistuminen: tila, jossa ihminen ymmärtää "todellisen luontonsa" (buddha).
Koska kaiken ajatellaan olevan pohjimmiltaan osa samaa jumaluutta (maailmankaikkeus) - toisin sanoen kaikilla asioilla on buddhaluonto -, on vain Yksi. Halu voittaa ja olla parempi kuin muut on tässä valossa järjetön. Se on vain osoitus pinnallisesta ajattelusta ja henkisestä kypsymättömyydestä. Kun länsimaista (kristillistä) kulttuuria voi kutsua syyllisyyskulttuuriksi (synti aiheuttaa eron persoonallisesta Jumalasta), on itämainen häpeäkulttuuri: egon ilmaukset (itsekkyys, kunnianhimo ja kilpailu = itsensä korottaminen muun "luomakunnan" yläpuolelle) - niiden syynä siis mielen harhakuva dualistisesta maailmasta - ovat osoitus "matalasta kehitystasosta" (vrt. hindujen kastikäsitykset - joita en tosin allekirjoita
). Itämaisessa ajattelussa ei siksi nähdäkään järkeä vahvistaa egoa (ruokkia harhakuvaa erillään olosta) entisestään. Ihmisen pitää "valita" (en jaksa selittää, miksi käytän TÄSSÄ lainausmerkkejä) taantumuksellisen ja edistyksellisen toiminnan (egon hylkääminen) välillä.
Itämaisessa ajattelussa nähdään lukuisia teitä samaan päämäärään (valaistuminen). Kamppailulajit ovat niistä yksi. Japanilaisten kamppailulajien budo nimitys pitää sisällään sanan tie (do). Bushido (samuraiden "sotilaan tie") samoin. Taolaisuuskin (uskonto/elämäntapa, johon kiinalainen Kung-fu vahvasti pohjaa) sisältää nimessään "tien" (tao). Itämaiset kamppailulajit nähdäänkin (kun niitä ei ole irroitettu alkuperäisestä kulttuuriympäristöstään länsimaalaisten raiskattaviksi :D) kokonaisvaltaisina elämäntapoina ihmisen kehittämiseen ja jalostamiseen aggressiivisesta dualismin maailmasta "ykseydessään täydelliseen" buddhankaltaisuuteen (tilaan, jossa ego harhakuvineen ja itsekkäine vaatimuksineen on lopullisesti vaiennut; ei ole enää vihollista). MITEN esim. itämaisten kamppailulajien sitten uskotaan kehittävän ihmistä kohti tätä päämäärää, siihen en jaksa ottaa tässä kantaa.
Länsimaalaisille uskonto ja urheilu ovat kaksi eri asiaa. Jottei tämä tästä enää kohtuuttomasti pitenisi, yritän nyt selittää pointtini (IMHO). Urheilu on urheilua ja elämä on elämää. Siis "todellinen mestari" treenaa kung-fua elämäntapana (itsensä kehittämiseen), minkä uskotaan johtavan samaan lopputulokseen kuin esim. japanilainen teeseremonia uskonnollisena harjoituksena. Hän ei harjoittele samasta syystä kuin urheilussa: päteäkseen ja saadakseen tyydytystä egolleen (ihailua); kilpailu on egojen taistelua. Hän ottaa harjoittelun yhtä vakavasti kuin "uskonnollinen länsimaalainen hihhuli", joka käännyttää ihmisiä kadulla. Hän haluaa tehdä kung-fustaan täydellistä, ja jos hän JOUTUU käyttämään taitojaan, olisi "jumalanpilkkaa" olla iskemättä täydellä (rajoittamattomalla) voimalla käyttäen tekniikoita joista seuraa vastustajan nopea kuolema. Itämaisessa filosofiassa "miekkaan tarttuminen" merkitsee sitä, että joku tulee pian kuolemaan - TAISTELUA PYRITÄÄNKIN VÄLTTÄMÄÄN VIIMEISEEN ASTI (sehän taannuttaa ihmistä jo luonteensa vuoksi tuoden "huonoa karmaa"). "Oikea Kung-fu mestari" ei testaile taitojaan nakkikioskilla. Tekniikat tehdään siis "väärin", jos ne PYRITÄÄN tekemään "urheilumielessä" vastustajaa kuolettavasti vahingoittamatta.
Mitä länsimaalaistuneisiin budolajeihin ja nakkikioski-kung-fuun tulee: maallikot ovat maallikoita ja mestarit "pelkureita kynisnynnyjä" ;)
Enkä väitä vastaan, jos NÄKEMYKSENI on teistä
Niin se varmaan onkin :lol2: