Kung-fu miehet UFC:ssä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Avv
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Willie sanoi:
Haluaisin kuulla perusteluja sille, miksi esimerkiksi tässäkin ketjussa mainittujen Wing Tsunin, Tai Shin Munin tai vaikkapa Tang Langin tekniikat ovat huonoja. En nyt väitä, että nämä lajit soveltuisivat vapaaottelukehiin, mutta haluaisin kuulla perusteluja väitteelle. Lajit ovat keskenään hyvinkin erilaisia.

Joitakin aikoja sitten sparrailin (useamman kerran) erään TSM-taustaisen kaverin kanssa. En tiedä tarkkaan, paljonko hän oli ko. lajia treenannut, mutta tekninen taso oli kuitenkin ihan kohtalainen verrattuna minuun, kun hän teki tekniikkaa ilmaan. Mutta se sparri. Potkuilla kaveri horjutti enemmän itseään kuin minua. Minun hitaatkin potkuni horjuttivat häntä aina. Lyönneillä hän ei osunut ollenkaan ja käytännössä kaikki hyökkäykset tapahtuivat suojaamatta päätä niin, että aina sai lyötyä tai tässä tapauksessa pikemmin kosketettua naamaan. Otin siis hyvin kevyesti. Oli miten oli, nämä kosketukset kasvoihin aiheuttivat aina selän kääntämisen kokonaan tai osittain.

Mukava tyyppi ja tunnollinen treenaaja, mutta en kyllä saanut sitä käsitystä, että TSM-taustasta olisi ollut hänelle pahemmin hyötyä. Itseasiassa monien käytännössä treenaamattomien, mutta päättäväisten kaverien kanssa on ollut vaikeampi sparrata.
 
AndyS sanoi:
Joitakin aikoja sitten sparrailin (useamman kerran) erään TSM-taustaisen kaverin kanssa.

Omakohtaisen kokemuksen perusteella kritiikki on oikeutettua, mutta sparrikaverin harjoitteluhistoriaa tuntematta se ei kerro vielä paljoakaan. Muistanko oikein kun sanon että asuit Oulussa? Oliko kyseinen harrastaja myös oululainen? Omien sivujensa mukaan Oulun TSM-seura on ollut pystyssä 7 vuotta, joten mahdottoman korkeaa teknistä tasoa hän ei varmaankaan ollut saavuttanut. Toki, jos on ollut alusta asti mukana, tuossa ajassa pitäisi päätä oppia suojaamaan ja potkimaan tasapainoisesti. :)

Edit: Yksilökohtaiset erot pitää tietenkin ottaa huomioon. On olemassa ihmisiä, jotka eivät opi eläessään potkimaan missään lajissa. :D
 
AndyS sanoi:
No kun se minunkaan tekninen tasoni ei ole kovin kummoinen.

Sitä on liikenteessä. Ei kannata tulla lähelleni, ties vaikka olisi tarttuvaa. :)

Vertasinkin sitä sparrikykyä yleiseen koordinaatioon, tekniikan puhtauteen jne. Kyllä se kaveri ilmaan osasi potkia niin, että pysyi tasapainossa, mutta ei silloin, kun otin niitä potkuja vastaan.

Kauniin ilman tehdyn ja kiinteään maaliin osuvan potkun toimivuuden välillä ei tosiaankaan vallitse suurta korrelaatiota. Ilmaan potkiminen on toki hyvää harjoittelua, mutta toimivuuden kannalta yksinään hyödytöntä. Jotta oppisi potkimaan oikeasti kovaa, pitää kyetä hallitsemaan myös potkun maaliin osumisesta jalkaan kohdistuva vastavoima ja sen vaikutus tasapainoon.
TSM:ssa sparrauksella ei taida harjoittelun alkumetreillä olla suurta sijaa, mutta se astuu kyllä kuvaan mukaan jossain vaiheessa. Tiedän myös edistyneempien harjoittelijoiden käyttävän potkutyynyjä harjoituksissaan, ja ainakin matalat kiertopotkut niihin vaikuttivat aivan vakuuttavilta. Lajista löytyy myös samankaltaisuuksia Wing Tsunin Chi-Sao (sticking hands) tekniikoihin. Tyypillistä Chi-Saollehan on, että kyseinen taistelutapa vaatii uuden tuntoaistiin perustuvan reaktiotavan opettelua, minkä omaksuminen puolestaan kestää ainakin vuosia. Mikäli paikalla on Wing Tsunin harrastajia, pyytäisin heitä vahvistamaan (tai kumoamaan :)) väitteeni, että Chi-Sao -tekniikoiden käytännön soveltaminen vaatii normaalisti vähintään vuoden harjoittleun. Tätä ennen harjoiteltua uutta "epäluonnollista" taistelutapaa voi olla vaikea soveltaa käytäntöön.
Ilman tarkempaa tietoa sparrauskaverisi taustoista tätä on edelleen vaikea kommentoida, mutta kertomasi perusteella hän kuulostaa aloittelijalta.
 
Sivusin tuossa edellisessä tekstissäni Chi-Sao-tekniikoita, sekä tämän ihmiselle luonnostaan epäominaisen taistelutavan oppimiseen liittyvää aikavaatimusta. Ihmisen tuntoaisti ja kyky reagoida sen mukaan ovat toki aivan luonnollisia ominaisuuksia, mutta kamppailussa me monasti luotamme ensisijaisesti näköömme. Tästä näköön ensisijaisesti nojaavasta kamppailutavasta toiseen siirtyminen kestää oman aikansa. Haluaisin hieman jatkaa näkökulmasta, jossa tarkastellaan luontaisten ja muokattujen toimintatapojen suhdetta kamppailuun.

Otan tässä tarkastelussa esimerkiksi taistelu/otteluasennon. Jos laajennetaan tarkastelua kung fusta muihin perinteisiin kamppailulajeihin, on niissä varsin yleisesti käytössä leveä ja matala valmiusasento, jonka toimimattomuudelle monet modernimpien lajien harrastajat naureskelevat. He ovat täysin oikeassa, omalta näkökannaltaan.
Mikäli minkä tahansa lajin aloitteleva harrastaja ottaa matalan ja leveän taisteluasennon, hän häviää käytännössä aina. Hän ei kykene väistämään sen paremmin kuin tekemään omia tekniikoitana loppuun, sillä ihminen seisoo luonnostaan pystyssä ja liikkuu siten nopeammin. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun jalkojen lihaksiston voimataso ja koordinaatio saadaan kehitettyä sille tasolle, että ihminen kykenee laskeutumaan sujuvasti kyykkyyn yhden jalan varassa ja ponnistamaan sieltä räjähtävästi hyppyyn. Jalkojen uusi parempi voimataso yhdistettynä vuosien harjoitteluun mahdollistaa nopean ja sujuvan liikkumisen matalalla, jolloin tukipisteet ovat etäällä toisistaan ja painopiste alhaalla. Perinteistä kamppailua ei käyty tasaisessa kehässä, vaan useimiten epätasaisessakin maastossa. Pystympi otteluasento olisi tällöin itsemurhaa ja vanhoissa lajeissa siirryttiin käyttämään leveämpää ja ihmiselle sinänsä epäluonnollista seisontaa. Sen käytännön soveltamiseen vaaditaan vuosien harjoittelu, mutta tuo harjoittelu palkittiin paremmalla mahdollisuudella selvitä hengissä taistelusta.
Yhtä vähän kannattaa nauraa pistelaskuun perustuvien kamppailu-urheilulajien harrastajille, jotka hyppivät otellessaan. Heidän painopisteensä on korkealla ja tasapainonsa tämän vuoksi huono. Ajoittain kummatkin jalat saattavat olla yhtaikaa ilmassa, jolloin yksikään tukipiste ei ole kosketuksissa maahan. He eivät monastikaan tämän vuoksi kykene ottamaan potkua vastaan, eikä heidän omissa potkuissaan ole varsinaista voimaa. Heille kyseinen liikkumistapa on kuitenkin paras mahdollinen, sillä he eivät tarvitsekaan potkuihinsa voimaa. Voitto kilpailussa riippuu osumien määrästä, ei niiden kovuudesta. Nopeus on siis kaikki kaikessa, ja oma liikkuvuus ja rentoudella saavutettava nopeus kannattaa pitää huipussaan.

Toistan jälleen: jokainen laji on kehittynyt tai kehittyy vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla niitä olosuhteita, joihin se on tarkoitettu. Vapaaottelu on vielä suhteellisen uusi laji, ja olenkin varma, että kehitystä tapahtuu vielä. Jo nyt se on kuitenkin muokkaantunut niin hyvin käytettyihin sääntöihin, varusteisiin ja otteluympäristöön niin hyvin, ettei muiden lajien harrastajilla ole käytännössä mahdollisuuksia kehään noustessaan.
 
Willie sanoi:
Ilman tarkempaa tietoa sparrauskaverisi taustoista tätä on edelleen vaikea kommentoida, mutta kertomasi perusteella hän kuulostaa aloittelijalta.

Kun aloittelijat eivät pysty tekemään edes ilmaan kovin kontrolloituja tekniikoita edes ilmaan. Vertaisin teknistä tasoa ehkä tyypilliseen vihreän-sinisen vyön karatekaan, joka on melko hyvässä fyysisessä kunnossa.

Mutta jos sinä kerran tiedät näitä taitavia TSM-ihmisiä, niin ketä ne on ja keitä ne on voittaneet? Siis muita, kuin jotain kungfuheeboja.
 
AndyS sanoi:
Kun aloittelijat eivät pysty tekemään edes ilmaan kovin kontrolloituja tekniikoita edes ilmaan. Vertaisin teknistä tasoa ehkä tyypilliseen vihreän-sinisen vyön karatekaan, joka on melko hyvässä fyysisessä kunnossa.

Mutta jos sinä kerran tiedät näitä taitavia TSM-ihmisiä, niin ketä ne on ja keitä ne on voittaneet? Siis muita, kuin jotain kungfuheeboja.

Spekulointi ilman taustatietoja on täysin toivotonta. En tiedä kuka kyseinen henkilö on, enkä ole edes nähnyt hänen tekniikkaansa tai sparraustaan kuten sinä. Kuten sanoin, TSM:ssä ei sparraaminen ole kovin isossa roolissa heti alusta lähtien. Tekniikka on saattanut hioutua siis jo kohdalleen, mutta sparrikokemus ei vielä ehkä riitä. On myös mahdollista, että kyseisellä henkilöllä on harrastustaustaa jostain toisesta lajista, jossa ei sparrata lainkaan, mutta potkut ovat tulleet tutuiksi. Kyseessä voi olla myös harvinaisen tumpelo yksilö. :)
Viimeisimmän tietoni mukaan suomalaisista TSM oppilaista pisimmälle on edistynyt Mika Bator, mutta tämä pitää jonkun seurassa harjoittelevan varmistaa. TSM-harrastajat eivät tietääkseni ole edes kiinnostuneita ottelemaan, enkä ole tietoinen yhdestäkään käydystä ottelusta. Laji ei ole urheilullisesti suuntautunut.
 
Kparta sanoi:
http://video.google.com/videoplay?docid=-5585460401345378983&q=thai

En tiiä onko tää video ollu jo aikasemmin mutta, tossa videossa taekwondo miehellä ei ole kyllä mitään jakoa thaiboksaria vastaan. Näkee hyvin potkutekniikoiden toimivuuden käytänössä.

Joo ei kauheesti jakoo ollu... ihmettelen vaan hitautta.
Mutta näkee hyvin potkutekniikoiden toimivuuden käytännössä? Eiköhän toi riipu kuitenkin aika lailla tekijästä. Tosin mitkään takakiertopotkut varmaan toimi kauhean hyvin, mutta esim: potku munille on aina tehokas:D tosin aika "akkamaista".
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
MIXED MARTIAL ARTS (MMA) VS KUNG-FU. Ja MMA äijä voitti tämän matsin.
 
finfighter sanoi:
MIXED MARTIAL ARTS (MMA) VS KUNG-FU. Ja MMA äijä voitti tämän matsin.

Kung fu ei edelleenkään ole laji, vaan samanlainen käsite kuin budo. Yhtä informatiivinen olisi teksti MMA vs. Budo. Myös ottelijoiden nimet ja tätä kautta harjoittelutausta olisi mielenkiintoista saada selville. Vai eikö ottelijoiden taso ole kiinnostava seikka? Kun sanotaan pelkästään "kung fu", saattaa kyseessä olla vaikkapa näytös wushun edustaja.

Edit: Miksei yhdessäkään näistä videopätkissä mainita ottelijoiden nimiä?
 
Willie sanoi:
Kung fu ei edelleenkään ole laji, vaan samanlainen käsite kuin budo. Yhtä informatiivinen olisi teksti MMA vs. Budo. Myös ottelijoiden nimet ja tätä kautta harjoittelutausta olisi mielenkiintoista saada selville. Vai eikö ottelijoiden taso ole kiinnostava seikka? Kun sanotaan pelkästään "kung fu", saattaa kyseessä olla vaikkapa näytös wushun edustaja.


Totta tuokin,mutta kuinka moni näytös lajin kaveria menee matsiin,jossa on vaarana saada pahoja osumia ja katkenneita luita??:piis:
 
sfl sanoi:
ai vähä ko täs:

http://www.youtube.com/watch?v=x3K1v2gb_qo&search=muay thai

Riippuu täysin ihmisestä.

Tämä keskustelu on vähän perseestä saanko sanoa ;<


Toi "thaikku" on kaukana thaikusta!Tosta matsista löytyy kommentteja vaikka kuinka ja paljon.Se on totta et kyse on ihmisistä,mutta tolle sällille ois voinnu antaa pesis mailan ja se ois silti hävinnyt! Täysin säälittävä tapaus. :hyper:

ps.Tossa oli vaan pieni osa matsista ja olen nähnyt koko matsinkin ja se tekee tosta kaverista vielä suuremman pellen.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom