- Liittynyt
- 17.12.2010
- Viestejä
- 876
Eikö tämä ole ikään kuin kehitysapua?
En ainakaan rahoitusselvitysliittoa lähtisi siihen rinnastamaan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Eikö tämä ole ikään kuin kehitysapua?
Ei muuta kuin tuollainen Anderssonin Lissun ehdotelma käyttöön, muutetaan vähän suomen lakeja että mekin voidaan nostaa sukulaisien työttömyyspäivärahoja kunnes ovat vähintään 140 vuotiaita, henkilökohtaista hakupakkoa ei ole eli lapsenlapsenlapsi voi hakea samalla kun hakee suvun muutkin tuet, lopetetaan työssäkäyminen ja verojenmaksaminen, kyllä saksa meistä huolenpitää. Siinä voi sitten Li juhlia että nyt ollaan kaikki yhtä suurta perhettä kreikkalaisten kanssa. :face:
Vasemmistonuorten Li Anderssonin mukaan...
...
– Alijäämärajoitusten ohella tarvitaan euroalueen sisäisten ylijäämien verotusta.
Ei taidettu lukea sitten samaa uutista....
- - - Updated - - -
Miten tollainen alijäämärajoitus todellisuudessa voidaan toteuttaa ?
2) Keynesiläinen valuuttaunioni
Tilanne mutkistuu huomattavasti, jos euroalue halutaan pelastaa ja kriisi ratkaista, mutta liittovaltiokehitys halutaan kuitenkin torjua. Tässä tapauksessa viisainta olisi seurata Keynesin suunnitelmaa maailmantalouden sääntelyjärjestelmästä. Keynes esitti suunnitelmansa kansainvälisestä valuuttaunionista toisen maailmansodan jälkeen. Hänen tavoitteenaan oli vapauttaa valtiot kultakannan aiheuttamista kulutusrajoitteista, mutta samalla kuitenkin estää kansainvälisen kaupan epätasapainojen synty.
Keynesin suunnitelman mukaan sekä liialliset vaihtotaseen alijäämät että ylijäämät tulisi kieltää. Euroalueella tämä tarkoittaisi vakaus- ja kasvusopimuksen perinpohjaista uudistamista. Uuden sopimuksen pitäisi keskittyä valtioiden budjettitasapainojen sijaan maiden vaihtotaseisiin.
Vaihtotaseiden ylijäämille ja alijäämille voitaisiin asettaa rajaksi kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Maat joiden ylijäämä ylittää sallitun rajan, joutuisivat siirtämään ylitystä vastaavan summan uudelle Euroopan rahoitusselvityselimelle. Rahoitusselvityselin taas siirtäisi konfiskoimansa varat suoraan vaihtotaseen alijäämistä kärsiville valtioille.
Alijäämärajan rikkoneille valtioille taas annettaisiin varoitus liiallisista alijäämistä. Rahoitusselvityselin myös valmistelisi strategian, jolla alijäämää pystyttäisiin vähentämään. Tarvittaessa alijäämämaa saisi rahoitusta vienti-investointeihinsa EKP:sta. Jos alijäämämaa ei kuitenkaan varoituksen ja tukitoimienkaan jälkeen ole annetussa määräajassa kyennyt pienentämään alijäämäänsä, erotettaisiin se automaattisesti euroalueesta. Erottaminen voitaisiin kumota vain euromaiden määräenemmistöpäätöksellä.
Liiallisten ylijäämien verottaminen johtaisi todennäköisesti siihen, että ylijäämämaat eivät keskittyisi aggressiiviseen vientikilpailukykypolitiikkaan. Näin ollen myös kilpailukyvyltään paremmissa maissa annettaisiin palkkojen kasvaa rivakampaa vauhtia kuin esimerkiksi Saksassa viime vuosina (Itse asiassa Saksassa reaalipalkat supistuivat 4,5 prosenttia 2000–2009.). Tämä taas parantaisi kilpailukyvyltään heikompien maiden vientimahdollisuuksia.
Samalla alijäämäkriteeri pitäisi huolen siitä, että myöskään liian ekspansiiviseen talouspolitiikkaan ei ryhdyttäisi. Nyt sekä budjetin että vaihtotaseen tasapainottaminen olisi kuitenkin helpompaa, koska erot hintakilpailukyvyssä eivät kasvaisi liian suuriksi.
Siirtyminen keynesiläiseen valuuttaunioniin voisi toteutua kuitenkin vasta jonkinlaisella viiveellä. Tänä aikana nykyisten kriisimaiden budjettialijäämiä olisi saatava leikattua ja kokonaistuotanto käännettyä kasvu-uralle. Käytännössä tämä edellyttäisi ensinnäkin kriisivaltioiden saattamista velkajärjestelyyn. Toiseksi EKP:n olisi ylläpidettävä kriisivaltioiden lainakorkoja kestävällä tasolla, kunnes rahoitusselvitysliitto saadaan perustettua.
Kuulostaa kauniilta mutta en usko että tuo toimisi käytännössä. Nytkin EU on täynnä sääntöjä taloudentilasta eikä niillä ole mitään merkitystä.
Jos katsoit tuota linkkiä niin siellä oli ne kaksi muutakin vaihtoehtoa: yksi oli liittovaltion luominen ja siihen liittyvien instituutioiden perustaminen... ja toinen oli Kreikan ero euroalueesta. Toki tuo eroaminen euroalueesta on muillekin euromaille ihan varteenotettava vaihtoehto.
Jos katsoit tuota linkkiä niin siellä oli ne kaksi muutakin vaihtoehtoa: yksi oli liittovaltion luominen ja siihen liittyvien instituutioiden perustaminen... ja toinen oli Kreikan ero euroalueesta. Toki tuo eroaminen euroalueesta on muillekin euromaille ihan varteenotettava vaihtoehto.
Jep, en ole mitenkään mielettömän innostunut tuosta EU/EMU vallan ja hallinnon keskittämisestä. Tosin jos noita liittovaltiomallisia finanssi-instituutioita, tulonsiirtoja sun muuta ei haluta luoda, niin silloin tässä yhteisessä rahassa ei ole mitään järkeä!
Tässä mielenkiintoinen lyhyt luento (ehkä n. 25 min) kreikkalaiselta ekonomistilta euroalueen perustamisen syistä ja tilastosuhmuroinnista sun muusta. Omasta mielestäni varmaankin yksi parhaista esityksistä mitä olen nähnyt. Alkaa 3 min 55 kohdasta ja kestää sen ehkä 25 min.