TS 18.2.22
Uusi kirjaustapa voi vähentää koronakuolemien määrää
Suomessa koronakuolemat on tilastoitu tavalla, joka ei erittele kuolinsyytä. Jatkossa THL ottaa käyttöön uuden aineiston.
THL TARKENTAA KORONAKUOLEMIEN TILASTOINTITAPAA LÄHIVIIKKOINA VASTAAMAAN PAREMMIN OMIKRONIN AIKAA. JATKOSSA TILASTOIDAAN NE KORONAKUOLEMAT, JOTKA LÄÄKÄRIT ILMOITTAVAT KUOLINTODISTUKSILLA. KUVA ON KORONATEHO-OSASTOLTA ROOMASTA ITALIASTA.
Joonas Kuikka
Turun Sanomat/LM
Suomalaisen koronatartunta on lievä, ja hän kuolee liikenneonnettomuudessa kuukauden kuluessa tartunnasta. Nykyisin tapaus kirjataan koronavirukseen liittyväksi kuolemaksi.
Tilastointitavan takia kenelläkään ei ole käsitystä, mitkä ovat todelliset koronakuolemaluvut Suomessa. Ne saattavat olla pienemmät kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ilmoittanut.
THL:n tiedot koronakuolemista tarkentuvat lähiviikkoina, THL:n johtava asiantuntija
Sirkka Goebeler kertoo. Silloin saadaan aiempaa täsmällisempää tietoa siitä, kuinka suuri osa koronavirukseen kuolleina tilastoiduista on kuollut tautiin oikeasti.
– Täydentävä koronakuolematietokanta on tulossa. Pandemian ajalta on poimittu tietoa kuolintodistuksista. Saamme keskimäärin 3–4 viikon viiveellä lääkärien lähettämät kuolintodistukset, Goebeler sanoo.
Hän arvioi, että ensimmäinen versio uudesta tilastosta saadaan julkaistua arviolta kahden viikon kuluttua. Se sisältää deltamuunnoksen loppua ja omikronin alkua vuodenvaihteeseen ja aavistuksen alkuvuoden puolelle. Suurta tämän vuoden alun tartuntapiikkiä ei ensimmäinen julkaisu vielä kata.
– Alustava tieto on, että THL:n ja kuolinsyytodistusten luvut ovat aika lailla linjassa. Suurin osa 30 vuorokauden menetelmällä todetuista kuolemista on ollut oikeita koronaviruskuolemia, hän sanoo.
– Nyt vuodenvaihteen jälkeen tilanne on kuitenkin saattanut muuttua, kun omikron on levinnyt niin laajasti.
Goebelerin mukaan omikronin kuolleisuuden kokonaiskuva selkiytyy arviolta toukokuussa.
Koko pandemian ajan THL on käyttänyt kuolemien tilastoinnissa kahta rekisteriä, tartuntatautirekisterin laboratoriovarmennettuja koronavirustartuntoja ja Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmää.
Jos ihminen on kuollut näiden rekisterien tietojen mukaan 30 päivän kuluessa koronavirustartunnasta, THL kirjaa kuoleman koronavirukseen liittyväksi kuolemaksi. THL ei ole selvittänyt erikseen lääkärin kirjaamaa kuolinsyytä.
Toisaalta on käynyt niinkin päin, että joku koronan saanut potilas on kuollut tehohoidossa vasta 30 päivän jälkeen eikä ole aluksi kirjautunut koronaviruskuolemaksi.
Nämä tapaukset ovat Goebelerin mukaan harvinaisia, mutta niitäkin on ollut Suomessa osa koronakuolemista. Nämä näkyvät myös uudessa tarkastelussa.
Vanha koronavirukseen liittyvien kuolemien tilasto jatkaa uuden rinnalla todennäköisesti pandemian loppuun saakka, sillä se on vertailukelpoinen kansainvälisesti.
Vuodenvaihteen molemmin puolin koronakuolemia tuli yli sata viikossa, mikä on enemmän kuin kertaakaan Suomessa.
Laboratoriovarmistettuja koronatartuntoja oli tammikuun viikoilla 1–4 noin 220 000:lla eli neljällä prosentilla suomalaisista. Samalla aikavälillä koronavirukseen kuoli THL:n mukaan 428 ihmistä. Koronavirukseen liittyviä kuolemia oli näillä viikoilla noin 0,2 prosenttia tartunnan saaneisiin verrattuna.
Tautia on väestössä liikkeellä aiempaa enemmän.
Suomessa kuolee keskimäärin reilut tuhat ihmistä viikossa, talvella enemmänkin. Kun jopa neljällä prosentilla heistä on voinut olla koronatartunta kuukauden aikana, koronavirukseen liittyvät kuolemat ovat lisääntyneet rajusti jo pelkän tilastointitavan takia.
Näin käy silloinkin, vaikka omikron ei olisi aiheuttanut kuolemaa tai ollut sen pääsyy.
– Tanskalaiset ovat arvioineet, että heillä on vuoden alkuviikkojen 30 vuorokauden kuolemista kolmasosa koronaan liittymättömiä, sanoo THL:n ylilääkäri
Tuija Leino .
Kuolleisuusluvut ovat siis yläkanttiin omikronin todelliseen tappavuuteen verrattuna, mutta tarkkaa määrää on mahdotonta sanoa. Tanskassa omikronepidemia on ollut hieman Suomea edellä, joten heillä on hieman enemmän tietoa.
Sairaaloissa näkyy laajasti se, että monilla potilailla omikron huomataan sivulöydöksenä, kun kaikki potilaat testataan. Se ei ole ollut sairaalaan tulon syy.
Tällaisia koronapotilaita oli torstaina THL:n mukaan erikoissairaanhoidossa 28 prosenttia eli yli joka neljäs.
Tarkimman tuloksen omikronin vaarallisuudesta antaakin tehohoidossa olevien koronapotilaiden seuranta. Torstaina tehohoidossa oli 30 potilasta. He ovat yleensä hengenvaarassa. Koronatehohoitopotilaistakin noin joka neljännellä tehohoidon syy ei ole omikron vaan esimerkiksi muu sairaus tai onnettomuus.
Tehohoidon tarve on huomattavasti vähentynyt vuodenvaihteesta, vaikka omikron on levinnyt rajusti koko väestöön. Suomen viikoittaiset tartuntamäärät ovat karkeasti kymmenkertaistuneet aiempiin tartuntahuippuihin verrattuna siitäkin huolimatta, ettei kaikkia edes testata.
Tilastokeskus on tilastoinut koronakuolemat THL:ää tarkemmin lääkärin ilmoittaman kuolinsyyn mukaan. Tulosten saanti on kuitenkin kestänyt. Vuoden 2020 kuolinsyyt se julkaisi joulukuussa 2021.
Vuonna 2020 koronavirus aiheutti Suomessa yhden sadasta kuolemasta. Koronakuolemia oli 558, kun kuolleita yhteensä oli 55 500. Lisäksi 72 henkilön kuolemaan korona oli vaikuttamassa muuna kuin peruskuolemansyynä. THL kirjasi noin 600 kuolemaa vuonna 2020.