Kokoomus - Ensimmäinen sairaslomapäivä palkattomaksi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Japi
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En ylenpalttisesti politiikkaa seuraa mutta tulee mieleen kokoomuksen äänten kalastelu kunnallisvaalien alla ja puolueen sisäiset ristiriidat. Puoluevaltuusto hyväksyi aloitteen ja puolueen hallitus esitti aloitteen hylkäämistä. Olen kyllä pienyrittäjien kanssa samaa mieltä turhista saikuista, tottakai niitä pitää karsia. Ehdotettu tapa vain ei ole mielestäni oikeudenmukainen. Ja edelleen totean että Ruotsin mallin mukaan tehty ratkaisu johti siihen että sairaspoissaolot ovat samalla tasolla kuin ennenkin, "apu" oli vain hetkellinen, ja siellä voi edelleen olla saikulla viikon omalla ilmoituksella. Kelpaisi monelle Suomessakin?

Olen TLP:n kanssa totaalisen samaa mieltä moraalista, koskee muuten myös työnantajia.
 
Toistaiseksi kyseessä on yhden suomalaisen järjestön ihan normaalista yhdistyslain mukaisesta toiminnasta. Tällainen esitys on tehty Kokoomuksen puoluevaltuustolle, joka on siitä äänestänyt ja äänestyksen jälkeen hyväksynyt johonkin, olisiko vaikka puolueohjelmaan. Tämä ei siis ole hallituksesta lähtöisin eikä nykyisessä hallitusohjelmassa. Kieltämättä media ei ole tätä halunnut kovin paljoa avata, koska eihän tällainen olisi ketään kiinnostanut.

On toki ihan hyvä korostaa, että tämä tosiaan on nimenomaan Kokoomuksen puolueväen sekoilua eikä laajemmin levinnyt joukkoharha.

Tietenkin tätä ehdotusta riensivät kannattamaan kaikenmaailman pikkuporvari-pikkupomot ja muut perseennuolijat.
 
Meillä tehdastyössä tuo omalla ilmoituksella poissaolo on laskenut lyhyiden poissaolojen määrää.
Sitä vaan ihmisellä on 'koodi' päähän sisään laitettu, ettei tolla paljoa kusetella... taidetaan kutsua moraaliksi sitä koodia.

Näin meillä ja teollisuuteen tuo omakin työ lasketaan, vaikkei mitään raskasta savupiipputeollisuutta olekkaan.

Ja se kun on tehty selväksi, että tuon oikeuden menettää jos epäillään että sitä käyttää väärin.

Aikaisemmin se meni niin että olit vaikka kuumeessa, terkkarille ja 3 pv saikkua. Sitten oltiin 3 pv saikulla ja piste. Nyt soitto pomolle että olenpa muuten kuumeessa ja sitten että nakkaan vaikka viestillä jos vielä huomenna on kuumetta. Eli lähtökohta ei ikinä ole että ollaan heti 3 pv vaan katellaan päivä kerrallaan. Usein nuot aikuisten kuumetaudit ei kestä kuin päivän tai kaksi ja jos se on alkanut jo viikonloppuna, selviää usein sillä yhdellä päivällä. En muista että työterveydenhoitaja olisi ikinä kirjoittanut 1 päivän saikkaria ja olen minäkin nyt jonkun räkätaudin ja mahataudin sairastanut 13 vuoden aikana.

Ja mikään ei ole niin vittumaista ja jopa todella vaarallistakin kun lähteä autolla lekuriin kovassa kuumeessa tai paskataudissa. Joo joo, varmaan pitäs mennä tyyliin taksilla. No käytännössä kukaan ei mene. Jos ei puoliso tai vastaava pysty kyydittään niin sinnehän on PAKKO mennä jos ei oma ilmoitus riitä.

Ne jotka omaa ilmoitusta vastustaa, ei varmaan ole moista järjestelmää ikinä edes päässeet kokeilemaan. Meillä edelleen vähentänyt saikkuja. En tiedä tarkkoja lukuja, voin kysyä, en tosin tiedä antavatko niitä vaikka kysyisin. Mutta tuo oli ensin vuoden koeajalla ja päätettiiin sitten ottaa vakikäyttöön kun on ollut toimiva systeemi.

Ammattisaikuttajat osaa käydä ihan vapaaehtoisesti vinkumassa lekurilta lapun.
 
Toisaalta ihmettelen myös, kun palkanalennus tuntuu iskevän AINA työläisiin, ei johtoportaisiin tai varsinkaan ylempään johtoon. Siellä jaetaan aina miljoonabonukset vaikka miten perseelleen menisi. Parhaimpana esimerkkinä Goldman Sachs -pankki, joka oli konkurssikypsä ja yksi 2008 rahamarkkinakriisin aiheuttajista. Yhteisvastuusta hölistään jatkuvasti mutta selkeästi yhteinen vastuu koskee vain tiettyä porukkaa. Tasan kerran olen nähnyt julkisuudessa tekstin about viikko sitten, jossa saksalainen pankki ilmoitti ettei jaa johdolle bonuksia samalla kun porukkaa potkitaan pihalle tai palkkoja lasketaan, koska se on epäeettistä heidän mielestään.

Mitä ylemmäksi yritysjohdoksi mennään, sitä enemmän ansiot vaihtelevat. Silloin kun firmalla menee huonosti, ei optiosta ole mitään iloa. Ja nuo palkkiotkin on yleensä sidottu johonkin tavoitteisiin. Uskoisin aika monen firman haluavan sitoa työläisenkin palkan suoraan, osakekurssiin, tulokseen ja tavotteiden saavuttamiseen.
 
Jos työpaikassa on useita työntekijöitä, jotka alvariinsa saikuttavat ns. turhaan, kannattaisi työnantajan tosiaan mennä myös sen verran itseensä, että miettisi mikä myötävaikuttaa asiaan. Käsittääkseni parempi viihtyvyys töissä vähentää ihan tutkitusti sairauslomapoissaolojen määrää, ja Timbahan sen näköjään tuossa ylempänä vahvistikin omalta osaltaan.
Mielelläni kuulisin niitä itseensä menemisen vinkkejä tilanteessa, jossa valtaosa työntekijöistä viihtyy hyvin, keskimäärin ollaan vähän saikulla, työtyytyväisyyskyselyt antavat nättejä käyriä ja SILTI löytyy näitä ikuisuussaikuttajia. Vika on totta kai aina työnantajassa eikä ikinä työntekijässä, koska eihän kellään ikinä ole ollut vaikkapa työkaverina tai tuttavapiirissä ihan perus lusmua?

Tämä nyt ei enää varsinaisesti ollut kommentti ketjun aiheeseen, mutta hämmästelen kyllä kovasti jos vähänkään isommalta työpaikalta ei löydy sitä vakivemppaajaa jonka työt kaatuvat aina muiden niskoille. Ehkä pienissä taloissa vielä löytyy yhteishenkeä ja vertaiskuria, mutta ainakin minulla on käynyt niin huono tuuri etten ole ihan aina saanut työkavereiksi pelkästään korkeamoraalisia työnsankareita.
 
^ Se on juurikin noin.
Tuntuu, että nykyisten sukupolvien myötä työelämään on koulumaailman tapaan tullut se kuuluisa pullamössösukupolvi, jolle ei saa sanoa yhtään mitään ilman, että kiukutellaan, ollaan protestisaikulla tms. Tuskin se koulussakaan on aina opettajan syytä, jos oppilaiden joukkoon mahtuu perseilijöitä. Sama se on työelämässäkin. Ja kuten joku aiemmin sanoikin, koeajalla on joskus mahdoton nähdä työntekijästä, että onko mahdollisesti vemppaaja vai ei. Ei siihen ihan hirveää ruudinkeksijää vaadita, että osaa käyttäytyä sen koeajan.. Ne lusmut myrkyttää huomattavasti enemmän työntekijöiden yhteishenkeä ja ilmapiiriä kuin vaikkapa astetta vaativampi työnantaja.
 
Kyllä se vaan työsuojeluorganisaatioon kuuluvan ja työterveyslaitoksen tutkimukset saavan näkökulmasta on niin, että työolosuhteet ovat suurin yksittäinen vaikuttaja sairaslomiin ja "saikutukseen". Tottakai joukossa on näitä, ketkä perseilee, mutta he ovat todella pieni osa ongelmaa. Heille ainoa oikea hoitokeino on irtisanominen.

Voi myös olla, että suuressa organisaatiossa kaikki käyrät näyttävät hyvältä, mutta silti kokonaisuus on huono. Näissä tilanteissa kannattaa alkaa miettimään, että mikä tekijä aiheuttaa tämän. Hyvin monasti se voi olla niinkin yksinkertainen vastaus, kun yksi huono johtaja, joka aikaansaa pienen ryhmän profiloitumisen ja kokonaisuuskuvan vääristämisen.

Asia ei ole monimutkainen, se vain pitää nähdä kokonaisuutena. Sairaslomien korvauksen heikentäminen ei ole mikään ratkaisu, varsinkaan semmoisessa yrityksessä, missä ei "saikuteta" turhaan. Ongelma ja suurin kuluerä siellä on se, että kelan päivärahat alkavat tulemaan liian myöhään pitkillä sairaslomilla.

Tällä ehotuksella tuskin on ikinä ollu yhtään semmosta kannattajaa, kuka oikeesti luulis, että tää menis läpi. Ehkä tän ehdotuksen tarkotus on ollu enemmänkin herättää keskustelua ja mahdollisesti kosiskella tiettyjä äänestäjiä(oliko jotku vaalit nyt käynnissä? haloo!). Tälläinen muutos ei missään tapauksessa oo kuitenkaan poliittinen asia, vaan nää ratkasut tulee tehdä työmarkkinatasolla. Joillain aloilla esimerkiks TES:issä on jo olemassa karenssipäivä.
 
Kyllä se vaan työsuojeluorganisaatioon kuuluvan ja työterveyslaitoksen tutkimukset saavan näkökulmasta on niin, että työolosuhteet ovat suurin yksittäinen vaikuttaja sairaslomiin ja "saikutukseen".
Näin työsuojeluorganisaatioon kuuluvana, työterveyslaitoksen tutkimukset saavana ja muutenkin nohevana tyyppinä minä en näe tilannetta ihan yhtä yksiselitteisenä. Onko sinun mielestä työntekijäpuolella yleensä mitään tehtävissä näille työilmapiiriongelmille, vai mitkä sinusta olisi ne kokonaisuuden kautta nähtävät ratkaisut yksinkertaisiin ongelmiin? Onko työntekijöillä esimerkiksi käytössään joku rakentavampi tapa reagoida siihen yksittäiseen ikävään esimieheen kuin saikuttaminen?
 
Ai niinku sen esimiehen halaaminen? Ihan oikeesti ihminen vaan toimii niinku se toimii, pitää mennä sillä pohjalla. Tiiät varmaan myös miten vaikeeta alaisen on vaikuttaa vittumaiseen esimieheen? Oot selkeesti mielipitees muodostanu ja siihen ei miun kokemukset tuu vaikuttamaan. Ja kun kuulut työsuojeluorganisaatioon itekkin, ni varmasti myös tiiät miten esim. kiusaustapauksissa yleensä käy. Ei siihen kiusaajaan vaikuteta, vaan se kiusattu lähtee. Sitku alkaa miettimään oikein kovasti, et mitä huono esimiestyöskentely on, ni miun mielestä asiat on ihan helvetin yksinkertasia.
 
Näin työsuojeluorganisaatioon kuuluvana, työterveyslaitoksen tutkimukset saavana ja muutenkin nohevana tyyppinä minä en näe tilannetta ihan yhtä yksiselitteisenä. Onko sinun mielestä työntekijäpuolella yleensä mitään tehtävissä näille työilmapiiriongelmille, vai mitkä sinusta olisi ne kokonaisuuden kautta nähtävät ratkaisut yksinkertaisiin ongelmiin? Onko työntekijöillä esimerkiksi käytössään joku rakentavampi tapa reagoida siihen yksittäiseen ikävään esimieheen kuin saikuttaminen?

Uuden työpaikan haku. Toki tämä ei aina ole mahdollista ja kyllähän se vituttaa jos on muuten hyvä duuni.

Toki tämä on siitä huono optio, että se huono esimies pääsee jatkamaan touhujaan, koska näistä ei varsinkaan päästä koskaan eroon. Mutta ei se siellä uudessa mestassa työntekijää pitäisi kiinnostaa enää kiviäkään.
 
Ai niinku sen esimiehen halaaminen? Ihan oikeesti ihminen vaan toimii niinku se toimii, pitää mennä sillä pohjalla. Tiiät varmaan myös miten vaikeeta alaisen on vaikuttaa vittumaiseen esimieheen? Oot selkeesti mielipitees muodostanu ja siihen ei miun kokemukset tuu vaikuttamaan. Ja kun kuulut työsuojeluorganisaatioon itekkin, ni varmasti myös tiiät miten esim. kiusaustapauksissa yleensä käy. Ei siihen kiusaajaan vaikuteta, vaan se kiusattu lähtee. Sitku alkaa miettimään oikein kovasti, et mitä huono esimiestyöskentely on, ni miun mielestä asiat on ihan helvetin yksinkertasia.
Ihmisiä ne esimiehetkin on, ainakin osa niistä. Toki työsuojeluihmisenä sulla kuitenkin on muitakin keinoja kiusatulle alaiselle antaa kuin esimiehen halaaminen? Ehdottaisin esimerkiksi yhteydenottoa työsuojeluvaltuutettuun tai -toimikuntaan. Työterveys, luottamusmies, mitä näitä nyt on.

Mä en nyt ollenkaan kiistä sitä miten tuskaa voi olla työskennellä vittumaisen esimiehen alaisena. Omakohtaista kokemusta löytyy. Mun kulmakarvoja kohotti lähinnä tuo lähtökohtainen asetelma isosta pahasta esimiehestä versus pieni heikko työntekijä, joka ei taakkansa alla murtuneena enää löydä muuta ulospääsyä kun satunnaiset yhden päivän saikut. Sillon se kokonaisuuden kannalta tarkasteltava yksinkertainen ongelma on todellakin muualla kuin siinä saako ekalta saikkupäivältä palkkaa vai ei. Vastakkainasettelun aika ei todellakaan ole ohi, jos asiasta ei voi edes keskustella?

Tuosta olen kyllä samaa mieltä että monesti se on se kiusattu joka lähtee, ei kiusaaja. Meillä on ryhmä, josta on nyt vuoden sisällä lähtenyt kolme esimiestä, koska ei kukaan normaali ihminen kestä sellaisia alaisia.
 
Toki useimmissa firmoissa jossain vaiheessa puututaan sen vittumaisen esimiehen touhuihin, mutta tämä todellakin vaatii sen että aika iso osa alaisista on jo nostanut kytkintä. Eli ei kannata jäädä venaileen tätä, vaan lähteä ite kanssa, jos vain mahdollista.

Ja useimmiten se ainoa sanktio tälle pomolle, että siirretään toisiin tehtäviin...
 
Tuosta olen kyllä samaa mieltä että monesti se on se kiusattu joka lähtee, ei kiusaaja. Meillä on ryhmä, josta on nyt vuoden sisällä lähtenyt kolme esimiestä, koska ei kukaan normaali ihminen kestä sellaisia alaisia.

Työsuojelu ei missään nimessä oo miun näkemyksen mukaan pelkästään sitä suorittavaa massaa varten, vaan ihan kaikkia varten, eikä siinä voi ottaa ku yhden puolen ja se on kaikkien puoli. Tossa on ihan selkee ongelma, mikä johtuu niistä alaisista ja se pitää ottaa teidän selville, et mikä mättää. Tommoset tapaukset on kuitenki ainaki miun kokemuksien mukaan todella marginaalinen osa. Ymmärrän kyllä siun kannat nyt paremmin, koska tommonen tapaus muuttaa tottakai perspektiiviä.

Kiusaamistapauksissa toi työsuojeluorganisaatio on paras tapa lähtee hoitamaan asiaa ja jos toimivaa työsuojeluorganisaatiota ei oo olemassa, ni sitten luottamusmiehen kautta. Jos tällästäkään ei ole, tai se ei toimi tehtävässään, kuten pitäisi, ni sitten on olemassa työsuojeluviranomaiset. Todelliset ratkasut näihin tilanteisiin kuitenki tulee käytännössä aina yrityksen sisältä, eli johtoportaasta.

Tota siun kuvailemaa casea en tunne lainkaan, mut miulla tulis ensimmäisenä mieleen, että onko siinä työntekijäporukassa joku agitaattori, jonka kautta ongelmaa vois lähteä ratkomaan. Ja olisko tän agitaattorin ylentäminen tän ongelmaporukan johtajaks yks mahdollinen vaihtoehto?
 
Tota siun kuvailemaa casea en tunne lainkaan, mut miulla tulis ensimmäisenä mieleen, että onko siinä työntekijäporukassa joku agitaattori, jonka kautta ongelmaa vois lähteä ratkomaan. Ja olisko tän agitaattorin ylentäminen tän ongelmaporukan johtajaks yks mahdollinen vaihtoehto?
Sori kaikille muille OT: :)

Kyseisen yksikön esimiehen tehtävää on tarjottu yksikössä työskenteleville. En toisaalta lainkaan syyllistä ketään heistä siitä ettei kukaan ole sellaisesta itsemurhakeikasta kiinnostunut. Agitaattori on varsin hyvin tiedossa, mutta kun työntekijällä on täysi oikeus olla ***** kunhan hoitaa työtehtävänsä edes vähän sinnepäin, eroon pääseminen on melkoisen pitkä prosessi. Ei ole realisimia ratkaista ongelmaa koko porukan osalta siten. Ja juu, on peiliin katsottu, on mietitty mikä mättää ja mitä työnantaja voisi tehdä toisin. Kyseisen ryhmän ilmoituksen mukaan ei mätä mikään, mutta 'jos on esimiestehtäviin lähtenyt niin pitää perseen pientä vittuilua kestää'. Pardon my french.

Ja edellä kuvattu ei liity saikkulomiin mitenkään muutoin kuin siten, että mun on hirveän hankala nähdä työntekijä aina viattomana uhrina jonka ainoa pakotie ovat luvattomat poissaolot. Kuten itsekin sanoit, löytyy luottamusmiestä, työsuojeluorganisaatiota, työsuojelupiiriä, liittoa, työterveydenhuoltoa etc. Oman kokemuksen pohjalta, yleistämättä, sanoisin että kukaan heistä ei esimies-alainen -riidoissa lähde kovin äkkiä esimiehen puolelle. Luvattomat poissaolot nyt eivät muutenkaan ole kovin hyvä idea ratkaista sitä että on joutunut esimiehen silmätikuksi.

Ekan saikkupäivän palkattomuuden näkisin neuvottelukysymyksenä. Kuten jo sanoin, mulle sopii se etten saa ekalta saikkupäivältä palkkaa, jos vastaavasti saan jotakin muuta mun kannalta edullista työsuhteen ehdoissa tilalle. Yhden päivän palkka on harvalla ihmisellä niin suuri etteikö se olisi mitenkään korvattavissa jollain muulla etuisuudella. Siksi mun mielestä ei ole järkevää alkaa teilata tuota ehdotusta ihan saman tien. Jos se on työnantajapuolen tahtotila syystä tai toisesta, niin silloinhan kannattaisi neuvotella siitä millä hinnalla työntekijäpuoli tähän yhteen heikennykseen suostuu, ei riehua sillä kuinka Helsingin herrat on taas viemässä leivän duunarin suusta.

Ja useimmiten se ainoa sanktio tälle pomolle, että siirretään toisiin tehtäviin...
Eiköhän tuo päde kiusaamistilanteissa ihan duunaritasollakin. Harvoinpa se kiusaaja mitään isompaa saa, kiusaajan työnantajaa vastaanhan se rähinä nostetaan jos ongelmaan ei meinaa ratkaisua löytyä.
 
En kannata. Itse teen suomessa asiantuntijatoita, ei ole tiimia takana joka hoitaisi hommia jos olen kipeena. Eli kun olen kipeena, olen oikeasti kipeena ja silloin ei todellakaan menna toihin sairastuttamaan muita. Jos liksasta leikattaisiin, niin menisin sitten tyopaikalle sairastamaan sen sijaan etta tekisin toita kotoa kasin.

Tyovaenpuolue taas vauhdissa.

e. Talla hetkelle Tsekeissa toissa, taalla ymmartaakseni ekat kolme paivaa saikusta ollaan ilman liksaa, yleensa jengi kikkailee lomapaivia noihin. Tai sitten jos sairaslomalle on pakko jaada, niin se myos pidetaan pidemman kaavan mukaan.
 
Ekan saikkupäivän palkattomuuden näkisin neuvottelukysymyksenä. Kuten jo sanoin, mulle sopii se etten saa ekalta saikkupäivältä palkkaa, jos vastaavasti saan jotakin muuta mun kannalta edullista työsuhteen ehdoissa tilalle. Yhden päivän palkka on harvalla ihmisellä niin suuri etteikö se olisi mitenkään korvattavissa jollain muulla etuisuudella. Siksi mun mielestä ei ole järkevää alkaa teilata tuota ehdotusta ihan saman tien. Jos se on työnantajapuolen tahtotila syystä tai toisesta, niin silloinhan kannattaisi neuvotella siitä millä hinnalla työntekijäpuoli tähän yhteen heikennykseen suostuu, ei riehua sillä kuinka Helsingin herrat on taas viemässä leivän duunarin suusta.

Ollaan tässä siis täysin samaa mieltä. Tän asian ei pitäis olla missään nimessä poliittinen kysymys, vaan työmarkkinoiden pitäis antaa tehdä tämmöset sopimukset. Kuten siis aiemmin jo viesteissäni kirjotin. Poliittisena esityksenä, tää pitää sellaisenaan tyrmätä täysin.
 
Katoaako? Näytähän jotain tilastoa tästä väitteestä. Työpaikkojen katoamisen luulisi näkyvän jossain aika selkeästi. Työttömyysastetilastossa on 0,3% nousu heinä-elokuu välillä mutta sitä ennen se on laskenut. http://www.google.fi/publicdata/exp...:fi&ifdim=country_group&hl=fi&dl=fi&ind=false
En jaksa nyt muihin kohtiin kommentoida, mutta tähän voin sen verran tarttua että kyllä ne duunit vain katoaa. Nuo sun käppyrät eivät kerro käytännössä mitään. Tärkein seikka hyvinvoinnin kannalta on se, miten yksityisen sektorin työpaikat kehittyvät. Nythän on tosiaan käynyt niin, että samalla kun yksityinen sektori supistuu niin julkinen pullistuu. Mitään tarkkaa tilastoa ei ole tarjota, mutta tässä ensihätään talouselämän artikkeli aiheesta:

TE sanoi:
Viime vuonna Suomen sata suurinta työllistäjää käänsivät selkänsä Suomelle. Yritysjoukko työllisti ensi kertaa enemmän väkeä ulkomailla kuin Suomessa.

Talouselämän tuore selvitys kertoo, että sata suurinta työllistäjää työllistivät Suomessa yhteensä 8 000 henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan joukon henkilöstön määrä ulkomailla kasvoi 15 000:lla. Suomessa työntekijöitä oli 367 000 ja ulkomailla 375 000.

Vaaka kääntyi ulkomaiden hyväksi, koska moni yhtiö pestasi väkeä ja osti yrityksiä innokkaasti ulkomailla. Samaan aikaan osa yhtiöistä myi, ulkoisti, lakkautti tai karsi liiketoimintoja Suomessa
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom