Pk firmoissa jo yksi työntekijä sairasteluputkellaan voi aiheuttaa kohtuullisia taloudellisia harmeja--
Ai nyt onkin kyse jo sairasteluputkesta, eikä siitä 1-3 päivän sairaspoissaolosta.
. Miksi työnantajan pitää maksaa työntekijän sairastelu, varsinkin kun esim työhaastattelussa ei ole oikeus tiedustella terveydentilaa
, ei ole oikeus kieltää tupakointia kokonaan, myös kotona tai määrätä lenkille ;)
Työnantajalla on oikeus vaatia selvitys poissaolon syystä. Työpaikkahan voi päättää, että vaatii jokaisesta/epäilyttävistä poissaolosta lääkärinpaperit, että kipeänä ja työkykyä ei ole.
Eikä työnantaja muutenkaan joudu maksamaan loputtomiin sairasajan palkkaa. Maksimimäärä on 90 päivää ammattitauti diagnooseissa, sen jälkeen Kela alkaa maksamaan sairaspäivärahaa JA työnantaja saa maksamistaan rahoista korvauksen.
"Jos työkyvyttömyytesi kestää yli 10 arkipäivää tai noin 2 viikkoa, Kela voi alkaa maksaa sinulle sairauspäivärahaa. Se on korvaus ansionmenetyksestäsi. Jos saat sairausajaltasi palkkaa, Kela maksaa korvauksen työnantajallesi."
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/261110161959HL?OpenDocument
http://www.jhl.fi/portal/fi/edunval...siaalipalveluala/palkkaus/sairausajan_palkka/
En oikein tunnista kysymystä:
"Miksi työnantajaa rangaistaan?" relevantiksi. Fakta nyt vain on, että kaikkien yhteiskuntaluokkien ihmisen sairastuvat - harvempi toivoo sairastuvansa. Yleensä sairaus kestää vähän aikaan, joskus harvoin pidempään. Luulisin, että sairasajan palkan tarkoitus on nimenomaan edistää paranemista, kun ko. henkilön ei tarvitse samaan aikaan murehtia, että saavatko lapset ruokaa seuraavassa kuussa.
Eri asia on tietysti, käytetäänkö tätä mahdollisuutta väärin työntekijöiden toimesta. Yleensä suomalaisia syytetään työmoraalinpuutteesta mutta olisiko työnantajilla ja pomoilla ehkä syytä katsoa peiliin jos työpaikka on sellaisella mallilla, että ihmisiä ei vittuakaan kiinnosta jos otetaan omaa lomaa. Koveneva työelämä ja kvartaalitalous ajaa niin kovia arvoja, että en yhtään ihmettele jos työntekijöillä on vaikeuksia sitoutua työpaikkaan, joka ei heistä välitä hevon vittuakaan.
Yksi hyvä esimerkki "sairastumisesta" on se kuuluisa ryyppääminen. Jos työntekijä nimittäin oikeasti on siellä ryyppyputkella, ehei, sitä ei noin vain saa laittaa laillisesti pihalle, vaan työnantajan pitää ohjata se hoitoon..
Yleensähän tämmöisestä touhusta annetaan ensin varoitus + hoitoonohjaus ja parempi se hoitoonohjaus on yhteiskunnallisestikin katsottuna. Vai onko irtisanottu ja mahdollisesti sen takia eronnut sossujuoppo toivottavampi tapaus? Ja jos hoitoonohjausta ei tottele tai juopottelu jatkuu, niin kyllähän siinä suora syy antaa kenkää.
Olen kyllä itse tämän ehdotuksen kannalla, koska tiedän, että moni on omalla ilmoituksella pois maanantain sen takia, koska jäi ryyppy päälle viikonlopusta. Tämän toki työnantajakin monesti tietää, mutta Suomessa ei oikein tuon takia voi irtisanoakaan. Lisäksi mun mielestä hirvittää näissä sairauslomissa se, että pitkät sairauslomat eivät syö kesälomaa ollenkaan. On aika käsittämätöntä ja kova taloudellinen isku työnantajalle, että joku voi olla vaikka 5 viikkoa sairauslomalla ja sen jälkeen 4 viikkoa kesälomalla. Näkisin jotenkin kohtuullisena, että pitkä sairausloma vähentäisi kesälomaa edes jonkin verran. Tokihan kesäloma on ansaittu edelliseltä lomanmääräytymisvuodelta, mutta siitä huolimatta tuo tilanne on vähän outo.
Työterveyslaitos on kanssasi erimieltä.
"- Olemme katsoneet viikonloppujen pidentämistä. Jos sairauslomien väärinkäyttö olisi yleinen ongelma, sen pitäisi kasautua perjantaille ja maanantaille. Mutta sairauspoissaoloprosentti on kaikkein alhaisin maanantaina, tutkimusprofessori Jussi Vahtera sanoo."
Uutisissa oli tästä ehdotuksesta ja joku mainitsi, että tämä kohdistuisi pahimmin nuoriin naisiin, koska heillä on eniten sairauspoissaoloja. Mistäköhän tämäkin johtuu, kun eikös nuoret yleensä ole tervein väestönosa?
Joutuvat lähtemään useimmin kuin miehet pois töistä jos on sairaita lapsia.
Mulla on pari hyvää kaveria, jotka on omien puheidensa mukaan aika usein töistä pois yskän tai pääkivun takia.
Mulla ei ole yhtäkään vastaavaa kaveria. Nyt tosin olen itsekin sairaslomalla, kun perjantai-iltana alkoi kuume ja jatkui viikonlopun yli. => Kai mäkin olen nyt selkeä laiska juoppo työnantajan mielestä? Lähinnä nyt tässä toivon yskimisen lomassa, että keuhkot pysyis yhtenä kappaleena.
Mä olen aika työorientoitunut ihminen ja siksi inhoan laiskottelijoita ja muita vemppaajia. Täten myös olisin itse valmis olemaan ekan päivän palkatta sairauslomalla, koska enhän minä silloin mitään tuottavaa työtä edes ole tekemässä. Pidemmillä saikuilla toki toimeentulo pitää turvata sairausajan palkalla.
Mulla sai yksi kaveri just vähän aikaa sitten n. 5 viikkoa sairaslomaa, kun sillä murtui peukalo aika pahasti työtapaturmassa ja se ei meinaa millään tulla kuntoon. Pari päivää sitten se joutui psykiatriselle sisälle, kun ko. työnarkomaani ei pystynyt sulattamaan ajatusta kotona istumisesta. Tahdoin ottaa tän esimerkiksi, että ei se sairaslomakaan mitään herkkua välttämättä ole. Meillä on varmaan jokaisella ollut joskus toive, että olispa pari päivää kipeä koulusta/töistä ja sitten kun on niin onpa taas erittäin mukavaa kun on terve ja pääsee sängystä ylös.
Oon muuten ollut keississä joka kesti yli kaksi vuotta ja kaveri päissään soitteli työkavereillekkin ja uhkasi tappaa itseään jne. 40% oli poissaoloja alkoholin takia mutta koska ei tullut koskaan työpaikalle humalassa eikä suostunut hoitoon ohjaukseen, emme päässeet hänestä eroon emmekä saaneet pakolla hoitoonkaan. Todellinen taakka työnantajalle ja pienelle työyhteisölle puhumattakaan paljonko tuli maksamaan. Onneksi yhden putken jälkeen lopulta irtisanoi itsensä. Ja on muuten vieläkin hengissä.
Miksi tämmöisestä ei muka pääse eroon ja mistä tiedät tuon 40% alkoholiosuuden noin tarkkaan?