Hyvännäköinen leipä ja hyvännäköistä pitsaa. Itse olen laiska referoimaan tuolta noita ohjeita. Joten voisitko ystävällisesti pistää oman ohjeesi suomen mittoihin ja kielelle sovitettuna?
Oikeesti, jos vain voit pistää ohjeen, on erittäin herkullisen näköistä pitsaa:
Ei tosiaan jaksa kahlata 50 sivua tekstiä läpi pitsan vuoksi.
En itsekään jaksanut lukea koko pizzaohjetta lähinnä koska reseptissä tarvittiin monia asioita, joita minulla ei ollut, kuten 400 C asti lämpeävää uunia tai laadukasta taikinajuurta. Mikäli haluaa tietää enemmän kaikesta mahdollisesta pizzaan tekemiseen liittyvästä tekniikasta kannattaa koko sivu todellakin jaksaa lukea.
Pizza
Ainekset pitsaan olivat seuraavat (edellisen postin linkissä on taulukko aineksille):
* 1,527 kg durumvehnäjauhoja (olisin tehnyt 00-jauhoilla, mutta nettisivulla sanottiin, että normiuuni ei riitä ruskistamaan niistä tehtyä taikinaa)
* 1 kg vettä
* 11 g kuivahiivaa (tämä oli ilmeisesti liikaa, mutta en halunnut uskoa ohjetta ja minulla ei ollut juurta)
* Suolaa (en muista määrää)
Valmistus:
* Sekoita vesi, suola, hiiva ja 75 % jauhoista. Vesi huoneenlämpöistä tai vähän viileämpää. Älä vaivaa.
* Anna taikinan seistä vähintään 20 minuuttia (tätä kutsutaan ilmeisesti autolyysiksi)
* Vaivataan taikinaa n. 8 minuuttia, jonka jälkeen lisätään loput jauhot hiljalleen vaivaten.
* Taikinasta tulee melko löysää, mutta se on tarkoituskin.
* Laita hieman jauhoa taikinan päälle ja laita taikina kulhossa jääkaappiin noin 48 tunniksi peitettynä kelmulla ja pyyhkeellä.
* Sopiva kohotusaika tai ikääntymisaika on 1-6 päivää.
* Ennen paistamista taikina on hyvä saada huoneenlämpöiseksi.
* Löysän taikinan jauhottaminen päältä helpottaa (mahdollistaa) löysän taikinan käsittelyn.
* Laita täytteet pizzan päälle ja laita uuniin, joka on laitettu niin lämpimälle kuin saa.
Linkin kaverilla oli hirveästi tarinaa jauhoista, hiivasta, juurista, uunista, vaivaamisesta ja niin edelleen. Omilla opiskelijakeittiöön muokatulla ohjeella tuli kuitenkin erittäin hyvää ja rapeaa pizzaa.
Leipä
Tällä ohjeella tulee yksi ehkä hieman pienehkö leipä.
Ainekset:
* 4,8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
* Vajaa 1/4 tl kuivahiivaa
* 1 tl suolaa
* 2,4 dl 21-asteista vettä (jouduin lisäämään ehkä 0,5 dl, jotta taikinasta tuli tarpeeksi löysää.
Valmistus:
* Sekoita ainekset. Lisää vettä, jos tarvitsee.
* Laita kulhon päälle kelmua ja jätä kohoamaan 21-asteeseen 18 tunniksi. Lämpö lyhentää kohoamisaikaa. Taikina on valmis kun sen pinta on täynnä pieniä kuplia.
* Jauhota pöytä ja kaavi tai kaada taikina pöydälle ja taittele kaksi kertaa. Jätä lepäämään ilmavasti kelmun alle 15 minuutiksi.
* Muotoile taikina hieman pallomaiseksi (ei välttämättä pysy kovin hyvin pallona, koska taikina on löysää) ja jätä nousemaan 2 tunniksi ilmavasti kelmun ja keittiöpyyhkeen alle.
* Laita valurautapannu lämpenemään 230-asteiseen uuniin noin puoli tuntia ennen paistamisen aloittamista.
* Kaada taikina pannuun, laita kansi päälle ja työnnä uuniin 30 minuutiksi.
* Ota kansi pois ja pidä uunissa vielä 20 minuuttia. Uunin jälkeen leipä kannattaa laittaa esim. ritilälle jäähtymään ainakin puoleksi tunniksi.
* Syö voin tai oliiviöljyn ja balsamicon kanssa.
Linkin takana on myös nopeampia versioita ja muita vinkkejä.
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!