Jännä vastakkainasettelu täällä tutkimusnäytön ja "käytännön tiedon" välillä. Ihan niin kuin nuo tutkimustulokset tulisivat jonkun tutkijan päästä jonkun teoreettisen pohdinnan tuloksena. Nyt kiistelyn kohteena olevassa tutkimuksessahan nimenomaan testattiin käytännössä, oikeilla ihmisillä, että voiko natriumin ja kaliumin saantia manipuloimalla vaikuttaa kehon natrium-kalium-tasapainoon. Havaittiin, ettei oikein voi.
Mikan "käytännön testi" taas ei tutkinut samaa asiaa, vaikka hän niin ilmeisesti luulee (Mika korjannee, jos olen väärässä). Tässä näyttäisi ennemmin olevan kyseessä ihmiselle tyypillinen heuristiikka: ei vastata alkuperäiseen kysymykseen, vaan kehitetään oma kysymys, vastataan siihen ja vedetään johtopäätös, että vastaus sopii myös alkuperäiseen kysymykseen. Alkuperäinen kysymyshän oli tuo "voiko natriumin saantia manipuloimalla vaikuttaa kehon natrium-kalium-tasapainoon". Mika puolestaan vastaa kysymykseen "voiko natriumin saantia manipuloimalla onnistua kisaviimeistelyyissä". Mikahan ei ole tutkinut, että vaikuttaako natriumin rajoittaminen ja kaliumin syöminen veren tai solujen pitoisuuksiin, vaan hänen havainnot liittyvät siihen miltä keho näyttää. Tästä Mika näyttää tehneen johtopäätöksen, että veren ja solujen natrium- ja kalium-pitoisuuksiin voi vaikuttaa niiden saantia manipuloimalla. Loogisesti tässä johtopäätöksessä ei ole mitään järkeä, sillä mikään havainto ei suoraan osoita tuota. Syitä sille, miksi kunto paranee tuolla "kikkailulla", voi olla esim:
1. Mikan keho toimii eri tavoin kuin Harvardin tutkimuksen koehenkilöillä ja kehon natrium-kalium-tasapaino todella muuttuu
2. Mika kuvittelee koko kunnon paranemisen (se kun on aika vaikeasti luotettavasti mitattavissa)
3. Joku muu taustatekijä on johtanut kunnon paranemiseen.
Ite laittasin rahat vaihtoehdon 3 puolesta.
Sillähän ei ole Mikan kannalta mitään väliä, onko kyse vaihtoehdosta 1 vai 3, pääasia että se toimii. Tieteentekijöille, valmentajille ja muille kisaajille asialla voi kuitenkin olla väliä. Jos jollain muulla kisaajalla Mikan systeemi ei toimi, niin on aika oleellista tietää, että miksi se ei toimi. Syötiinkö kaliumia liian vähän? Natriumia liikaa? Vaikuttiko jokin muu ravintoaine? Tähän ei anna vastausta se, että jokin viimeistely x on toiminut kisaajalla y vuonna z.