Kilju

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jahas, täytyykin toi Tarjoustalo katsastaa, onhan täällä tuo luontaistuotekauppakin, mutta mutta. Mahtaako löytyä noita käymisainepakkauksia, lappoletkuja myöten. No sen näkee sitten huomenna. Eihän tuohon nyt kovin paljoa rahaa uppoa, jos ei onnistukaan.
 
Oltiin kaveri Hannan kanssa ehkä jotain 17-18v ja Isosyötteellä päivän reissulla Oulusta. Joku näitä bussi+lippu 4,5e juttuja.
Sukset jätettiin tietysti kotiin suoraan ja mukaan otettiin Hannan tekemät 2x1,5l sitruunakiljut. Jossain haalistuneissa colapulloissa tais ollu nuo litkut.

Istuttiin sitten siellä huipulla olevassa ravintolassa ehkä kaljalla (?), kun huomattiin että meidän toinen ja viimeinen pullo oli viety jaloista. Oli muistaakseni semmonen korkea pöytä ja pullo ja reppu oli siinä siististi alla. Sanoin sitte Hannalle "käy kysymässä, että veikö ne vahingossa meidän vesipullon pois".
Hannahan kävi ja ilmoitti tiskillä korkeahkolla äänellä "Anteeksi, mutta tuo on meidän sitruunakilju tuolla teidän takapöydällä".
Ei saatu takasin, vaan saatiin vaan lähteä. Sitten piti laskea muovipusseilla "pikku" päissään se rinne alas, ku ei ollu niitä suksia, eikä bussia missään.

Se oli mun ainut kiljukokemus. Vieläkin kirvelee, varmasti tarjoilijat ite veti sen iltajanoon?
 
En ole ikinä maistanut kiljua. Faija ja kaverin faija sitä tapasi tehdä joskus 80-90 luvun taitteessa. Itse en ole juurikaan pystynyt edes kotiviinejä juomaan niiden ikävien sivumakujen vuoksi. Ainoastaan kerran on sattunut loistava kotiviini nenän eteen (ts. jossa ei ollut sellaista katkeraa mullan/ummehtuneen kaltaista sivumakua), ja sitä taisi mennä parikin pulloa iltaan.
 
Jahas, täytyykin toi Tarjoustalo katsastaa, onhan täällä tuo luontaistuotekauppakin, mutta mutta. Mahtaako löytyä noita käymisainepakkauksia, lappoletkuja myöten. No sen näkee sitten huomenna. Eihän tuohon nyt kovin paljoa rahaa uppoa, jos ei onnistukaan.

Jos löytyy käymisastia niin 99% varmuudella sieltä löytyy myös sellainen täydellinen lapposetti + viinisetti jossa kirkaste ja muut roippeet. Sitte vaan pirusti sokeria ja pommihiivapussi :whip: :dance:
 
Lueskelin tätä kilju ketjua niin tuli kyllä kultaset muistot mieleen XD yläasteella vuonna 97 keitettiin ekat kiljut koulun peltikaapissa, muistaakseni mehukattitonkassa... ja sehän oli tottakai hirveetä paskaa eikä se riittänyt mihinkään. No onneks yhen koulukaverin mutsikin oli sitä mieltä että kyllähän poikien pitää kännäämään päästä... Saatin sitten keitellä kiljut niitten kämpillä, pullotettiinkin ihan sitä tyhjiin limsa ja kaljapulloihin, korkitettiin, tehtiin etiketitkin ja kaikkee. Hirveetä paskaa tuokin oli, mutta se riitti jo kunnon teinikänneihin.

Jossain vaiheessa sitten jo muutaman vuoden päästä ruvettiin keitteleen kiljua erään toisen kaverin porukoiden autotallissa. Meillä oli 2kpl 10 litran käymisastiaa ja niillä sitä litkua sitten tehtiin. Kiljukänniset reissut oli kyllä ihan parhaita :D ainut vaan että seuraavana päivänä joutu ravaamaan jatkuvasti paskalla, se kaasun eritys oli aikamoista... Me ei oltu kummosia kilju kokkeja... hiivat ja sokerit pönttöön... venattiin viikko, jos ei jaksettu juotiin jo parin päivän päästä XD kummosempia reseptejä ei tarttenu... kiljua puolet ja greippilimsaa puolet niin kyllä se alas meni XD

Joskus sitten parikymppisenä veresteltiin taitoja ja keitettiin kiljut... annettiin käydä kunnolla ja siivilöitiin se limanen moska pois ja tehtiin rinksut oikeen sellasesta kirkkaasta killeristä... no hirveetä paskaahan se oli ja sitä oli jo niin kermaperse että juomattahan ne jäi... kiljut kaadettiin sadevesikaivoon ja käytiin kaupasta hakeen bisset... Kilju oli osa kultasta nuoruutta ja onneks se sinne jäi XD
 
Ostin tollasen Barshopin Pikakirkasteen. Ilmeisesti siinä on sitten tuo käymisen pysäyttäjä, että kirkaste/gelatiini samassa. Käytetäänköhän tuota samalla tavalla kuin kilju.infon pysäyttäminen-kohdan ohjeessa kerrotaan? Nää ohjeet tässä pussissa on jotenkin oudot, esim. annetaan jauheen laiton jälkeen olla vielä viikon jne.
 
Päädyin siihen, että ostin tollasen koko käymisainesetin, halpa ja kätevä. Laitoin äsken siis oman kiljun porisemaan. Ilmastointihuoneeseen, tasalämmin pitäisi ainakin olla, sellaiset 24 astetta.
 
Pistettiin kaverin kanssa käymään kokeilumielessä tota appelsiinikiljua pari päivää sitten. Nyt vaan vähän huolettaa, kun ei tuo käymisastia ole kuulemani mukaan vielä kertaakaan pitänyt mitään käymisääntä (vesilukko). Teimme tuon tännekin linkitetyn ohjeen mukaan, mutta yksi mehu ei ollut jäätynyt joten laitoimme 9l mehua, 9l vettä ja n.5,5 kg sokeria.

Eikai mene 22l hyvää kamaa hukkaan?:D
 
Ite oon nyt tehny pari annosta tollasta ihan normaalia kiljua. Ensimmäisellä kerralla maku oli ok, mutta ummehtunut. Toisella kertaa maku oli helvetin hyvä, aavistuksen makea, oikeastaan muuta makua ei maistunut.
Nor, minkälainen lämpötila on paikassa, jossa kilju käy ja mitä hiivaa käytitte?
 
Eka kerta oli muutama vuos sitten kaverin kanssa laitettiin pyöräkellariin poika poriseen. Viikkoa myöhemmin pulloteltiin ja innolla kokeilemaan, hyväähän se yllätys kyllä oli oikeella mehukattiblandiksella. Matkalla pippaloihin sitten ryystettiin ja kirosin että tais tulla perkule mehukeissi, eihä tässä oo yhtään alkoholia, yritetään nyt kuitenkin kisatahdilla jos siitä jotain sais irti (kuuluisia viimeisiä sanoja:lol2:). Alle kilometrin jälkeen mentiinkin jo sitten semmosilla vartaloharhautuksilla eteenpäin että ois ollu puolustuksella siinä tekemistä. Tais siinä sittenkin jotain olla :D.

Tämän jälkeen muutamat kokeilut, muttei ensimmäisen kerran taikaa enää löytynyt. paskanmakuista.
 
Ite oon nyt tehny pari annosta tollasta ihan normaalia kiljua. Ensimmäisellä kerralla maku oli ok, mutta ummehtunut. Toisella kertaa maku oli helvetin hyvä, aavistuksen makea, oikeastaan muuta makua ei maistunut.
Nor, minkälainen lämpötila on paikassa, jossa kilju käy ja mitä hiivaa käytitte?
Ihan tässä mun huoneessa eli ihan normaali huoneenlämpötila pitäis olla. Tehtiin siis tätä http://appelsiinikilju.toimii.net/
 
Oih, kiljua <3 Tulee ylä-aste mieleen:D Tarkotuksena ollu tässä joskus fiilistellä vanhoja ja tehdä kiljua. Menisköhän pönttö vieläkin yhtä sekasin mitä sillon..?
 
Aah, kilju aka. jumalten nektari...

Ylä-aste ja amis aikoina tuli kyllä kiljua litkittyä harvasen vkloppu.
Tehtyäkkin tuli pari saavia.
Voi olla että ei menis enään kyllä oikein alas, tai ainakin yrittäis kovasti takaisin ylös tulla.
:rolleyes:

Vois kyllä joskus taas pojan laittaa pöhiseen ;)
 
Joo-o... Tuo on nyt ollut tuossa jo viisi päivää, eikä käymisen merkkejä näy vieläkään. En ymmärrä mikä on voinut mennä vikaan. Voisikohan kannen avata ja hiukan sekoitella sitä, koska pohjalla on selvästi joku sakkakerros? Voisihan sinne toki vielä viskata pikahiivaa, mutta sitten alkuperäinen ideo menee pilalle.

...Tai kaataa pönttöön ja aloittaa alusta uudella ohjeella...
 
Tuota appelsiinikiljua ilman hiivaa tuli kerran tehtyä ja tuo toden totta toimii. Kun se oli käynyt jonkun 1,5 viikkoa niin maku oli oikeasti aika hyvä, heti ku simaa, mutta parin viikon jälkeen oli käynyt jo niin kovasti että maistu aika paskalta. Päähän tuo kuitenkin meni aika kovaa ja alkoholia oli pitkästi yli 10%. Jos teette appelsiinikiljua, niin kannattaa heittää käymisen estot sekaan kun maku on vielä hyvä.
 
Kaveri kerran teki just tuota appelsiinkikiljua, oli kuulemma suht hyvää, ite en ehtiny maistaa ku se oli vieny päättäreitä varten piiloon et sieltä sitten hakee nii joku oli perkele löytäny ja ottanu omakseen :D
 
Appelsiinkikiljua ?!?

Kyllä ainoan oikean kiljun valmistusohje on:
1 l vettä
1/4 pala hiivaa
2 dl sokeria

- juodaan käymispöntöstä suoraan jotta pohjan sakka sekoittuu juomisen aikana

Vielä kahdenkymmenen vuodenkin jälkeen voin muistaa erittäin ikimuistoisen maun.

Appelsiinikiljuhan on herranjestas viiniä, ei kiljua :D
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom