Kilju

Ikinä en oo kiljua juomistarkotukseen tehny saatikka maistanu, enkä varmaan oo mistään jääny paitsi. :)

Aloin sillon 14kesäsenä vaan suoraan juomaan viinaa. Oli siistiä.
Ah, näitä muistoja. Kiljua tehtiin paljonkin ja maisteltiinkin välillä, mutta me keitettiin siitä suoraan pontikkaa. Kaverin isältä vehkeet lainaksi, peitto keittiönikkunan eteen ja keittopuuhiin.
Amatöörit joi sitä kiljua :urjo:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Huh huh. Alkaa menno hermo. Eihän tota shittiä oo enää jäljellä ku joku 6,5litraa ja vielä pitäis lapota ainaki kerran. Aika kova hävikki. Herää kysymys, että mitä järkeä tässä on, kun ei kohta ole edes halpaa.
 
Kerran on kiljua juotu, toiste en juo. Eikös kiljun pitäisi olla täysin kirkasta? Ainakin se mitä meikäläinen kaatoi kurkusta alas ei ollut :D seuraavat pari tuntia vietin vessassa.
 
Kyllä kiljusta voi saada hyvinkin kirkasta, jos osaa ja jaksaa. Omaa tekemää on juotu joskus 3 litraa illassa ja ei siitä muuta negatiivista tullu ku pääkipu.
 
Puhtailla välineillä kun tekee ja vielä jos kirkastaa mitään ripulia ei tule. Silloin kun itse tein en kirkastanut läheskään aina, mutta välineet puhtaat, eikä ripulia kenellekkään tullut.
 
Ei kellään olis tiedossa vanhan kunnon SARVIKUONOVIININ tarkkaa reseptiä?

Ainekset 10l satsiin oli kutakuinkin:
vettä ~7-8l
sokeria ~3-4kg
kuivahiivaa ½-1 pussi
hirvensarvisuolaa reilut puoli pussia
appelsiinejä 6-8?
 
Aattelin tossa tehä ekat kiljut, ja laitoin 1,5l limsapulloon paketin hiivaa ja 2 dl sokeria, kun jostain kuulin että toimis. Eli; 1,5l pullo, paketti hiivaa ja 2dl sokeria, käymisvaraa noin 5cm - 10cm. Korkissa reikä josta paineet pääsee ulos. Riittääkö 5 päivän käyttö jos ei kirkasta, ja kuinka moni pottusta tulee, jos siitä edes mitään tulee..? :confused:
 
Aattelin tossa tehä ekat kiljut, ja laitoin 1,5l limsapulloon paketin hiivaa ja 2 dl sokeria, kun jostain kuulin että toimis. Eli; 1,5l pullo, paketti hiivaa ja 2dl sokeria, käymisvaraa noin 5cm - 10cm. Korkissa reikä josta paineet pääsee ulos. Riittääkö 5 päivän käyttö jos ei kirkasta, ja kuinka moni pottusta tulee, jos siitä edes mitään tulee..? :confused:

Vaikuttaa aika hulppeelta tuo hiivamäärä!(imo)
 
Mä en kiljuun koske enää tällä iällä :) Pentuna tein kiljua ja linnassa appelsiinin kuorista ja leivästä ku ei ollu hiivaa mut kuka helvetti viittii juoda kiljua ku on viinakauppa olemassa :) ?
 
Aattelin tossa tehä ekat kiljut, ja laitoin 1,5l limsapulloon paketin hiivaa ja 2 dl sokeria, kun jostain kuulin että toimis. Eli; 1,5l pullo, paketti hiivaa ja 2dl sokeria, käymisvaraa noin 5cm - 10cm. Korkissa reikä josta paineet pääsee ulos. Riittääkö 5 päivän käyttö jos ei kirkasta, ja kuinka moni pottusta tulee, jos siitä edes mitään tulee..? :confused:
Jäbä on laittanut schools out -kiljut porisemaan :hyvä:
Ei tosta hyvää tule, mutta kivahan se on päättäjäiset viettää pöntöllä istuen.
 
Ei sitä hiivaa mitään pakettia pulloon laiteta, vaan hyvin vähän. Kun promillet eivät kasva sen määrän mukaan. Taitaa nyt mennä päättärikännit ohi kiljulla ja joudut turvautumaan kaupan tavaraan ;)
 
1/5 paketista on sellanen aika soppeli ku tekee kiljua 1.5 litran pulloon. Hiiva muuttaa vaan sen sokerin alkoholiksi ja hiilidioksidiksi ja muutamaksi muuksi kemikaaliksi jotka sitten maistuvat aika paskalta. Jos käyttää panimosokeria, ne muut yhdisteet jää huomattavasti vähemmälle ja maku paranee. sokerin määrä on suht ok, kun sitä kantsii pikkusen vajaa 20% laittaa veden tilavuudesta. Käymisajaksi kyllä kannattaa varata pari viikkoa pullahiivalla.
 
Joo, en lukenut kuin muutaman viestin tästä ketjusta, mutta itselläni on vain hyviä kokemuksia kiljusta...
Ensimmäisellä kerralla kun join pelkällä kiljulla humalan, ei tullut seuraavana päivänä krapulaa laisinkaan ja tavara nousi päähän aivan saatanan hyvin.. Toisella kerralla sama homma, tosin nyt otettiin vähän enemmän kiljua niin loppuillasta menikin muisti! :D
Viimeksi kun tein kiljua, päätin että nyt kirkastan sitä pakastamalla... lopputuloksena 25% alkoholijuomaa :D
 
Ei mitään järkeä tehdä noita muovipullovirityksiä! Kyllä sä saat vanhempies silmien alta jemmaan 10L ämpärin ihan takuulla sinne koppiis johonki nurkkaan. Hankit aktiivihiilellisen vesilukon niin vanhusten nenäkään ei vie mestoille. ;)
10L ämpärilläkin sitä lopputulosta on n. 5 litraa kun sitä pitää lapota useempaan kertaan. Turbohiivalla se kyllä käy nopeasti, mutta se "juomakelpoiseksi" (:D) saaminen vie kuukausiakin ellei hanki kirkasteita erikseen. Ja kirkasteiden ja käymisenpysäyttäjienkin kanssa antaisin rauhottua viikon vähintään, lapota kerran, pari viikkoo-kuukausi unohduksiin ja sit lapota loppuastioihin aktiivihiilen läpi.

Halpaa tuo varmasti on mutta maku on aivan saatanasta. Tai itseasiassa noi käymisaineet on halpoja, mutta sitten jos oikeasti haluat siitä juotavaa, aktiivihiilisuodattimet sun muut härpäkkeet maksaa kai enemmän.
Pentuna noita tuli tehtyä ja nykyään en koskis pitkällä tikullakaan.
 
Ei mitään järkeä tehdä noita muovipullovirityksiä! Kyllä sä saat vanhempies silmien alta jemmaan 10L ämpärin ihan takuulla sinne koppiis johonki nurkkaan. Hankit aktiivihiilellisen vesilukon niin vanhusten nenäkään ei vie mestoille. ;)
10L ämpärilläkin sitä lopputulosta on n. 5 litraa kun sitä pitää lapota useempaan kertaan. Turbohiivalla se kyllä käy nopeasti, mutta se "juomakelpoiseksi" (:D) saaminen vie kuukausiakin ellei hanki kirkasteita erikseen. Ja kirkasteiden ja käymisenpysäyttäjienkin kanssa antaisin rauhottua viikon vähintään, lapota kerran, pari viikkoo-kuukausi unohduksiin ja sit lapota loppuastioihin aktiivihiilen läpi.

Ite tein teininä noihin 1.5 l pulloihin yleensä ja pullahiivalla sain 3-4 viikossa puolestatoista litrasta kiljua litran veden väristä herkkujuomaa. Odotin siis vain, että kilju on käynyt ihan loppuun asti, jolloin hiiva painuu itsekseen pohjalle ja sitten kaadoin kiljun toiseen pulloon varovasti jolloin 90% hiivasta jäi ensimmäiseen. Sen jälkeen seuraavaksi pullo sillain viistoon kyljelleen makaamaan, että hiiva ei tipu pohjalle vaan pullon kylkeä vasten ja parin päivän odottelun jälkeen oli ihan kirkasta tavaraa ja rantu hiivaa pullon kyljessä. Sen jälkeen oikein varovaisilla liikkeillä taas uuteen pulloon ja hyvällä tuurilla tuossa vaiheessa sai jo ihan kirkasta tavaraa. Käytännössä kuitenkin usein hiiva lähti vielä jonku verran tuossa liikkeelle ja operaation joutui toistamaan ennen kuin hiivasta pääsi kokonaan eroon. Tuo tapa tuntui tehokkaammalta kuin oikea lappoaminen letkun kanssa, kun se tuntui aina aiheuttavan enemmän pyörteilyä pullossa/astiassa ja hiiva lähti helpommin liikkeelle. Kokeilin myös jonkun verran noita kirkasteita ja käymisen pysäyttäjiä, mutta totesin että melkeinpä parempaan tulokseen pääsee ilman, kun kiljun tekee rakkaudella ajan kanssa.

Käytin kyllä ihan myös tuollaista letkulappoamista ja kaatamalla kirkastamisen yhdistelmää, jos alkuun tein isommassa astiassa. Eli eka käyminen loppuun isossa astiassa sen jälkeen puolentoista litran pulloihin letkulla lappoamalla ja sen jälkeen pullot kyljelleen venaamaan muutamaksi päiväksi ja viimeisin silaus kaatamalla varovasti pullosta toiseen.

Ja oikeasti tuolla tyylillä sai ihan täysin kirkasta tavaraa. Joissain bileissä minun luultiin juovan jotain pontikkaa/vodkaa, kun oli vain niin hyvin kirkastettua kiljua. Tosin sen verran pitää tuosta kirkastuksesta varoittaa, että vaikka juomasta väri lähteekin, niin maku jää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom