Kilju

Kiljusta on monet kännit otettu nuorena, eipä mulla koskaan siitä mitään erikoisempaa paskatautia pukannut. Kilju on herrasmiesten juoma:)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Keskiviikkona turbohiivalla käymään ja perjantaina heti koulun jälkeen juomaan. Tuo oli joskus agenda. Päättyi kovin usein oksennuskilpailuihin.

Samat kujeet on olleet meilläkin. Keskiviikkona iltapäivällä jostakin halpakaupasta paketti turbohiivaa ja 6-7 kg sokeria. Kaverin porukoiden kellarikoppiin sitten pönttö porisemaan 2 vuorokaudeksi, jonka jälkeen tuo epämääräinen liuos oli valmista nautittavaksi sellaisenaan. Onhan se kyllä sellaista sontaa, ettei enää tulisi mieleen "nautiskella".
 
Joskus kokeilin pullahiivalla tehdä omaa myrkkyä. Oiskohan muutaman päivää malttanu sitä keittää mehukattipöntössä. Maha turpos ihan perkeeleesti. Voltteja ollu varmaan 2-3. Autotalissa sitä kotona siemailin. Oli taas hyötyä.
 
Kaveri tota teki joskus 10 vuotta sitten jatkuvasti. Kaameeta myrkkyä jos ihan totta puhutaan. Itsen tein kerran, ei se sen huonompaa tai parempaa ollut, mutta jos tosta joi kännit, niin meni vähän rähinäviinan puolelle...minulla siis.

Kaveri veti kyllä hyvät kännit tosta kerran. Tuntui ettei se selviä siitä ikinä. Näki jotain hiton agentteja ja puhui omaan avaimenperäänsä kuin johonkin hiton "agenttipuhelimeen". Ollaan naurettu tolle jutulle vielä näin kymmenen vuoden päästäkin. Jätkä siis veti kiljusta kännit, sammahti ja herätettiin se pikku unien jälkeen kun oli aika lähteä kaupunkiin. Se oli vielä neljän tunnin päästäkin samassa koomassa.

En mä itsekään muista, että tosta mitään kaameeta kapulaa ois tullut. Paska kyllä lentää jos keskenkäynyttä juo.
 
oisko ollut neljännellä luokalla kun netistä löydettiin kiljun teko ohje jylppy69:stä (nyk. riemurasia) eihän siinä kirkastuksista mitään puhuttu vaan 1.5 litran limu pullo täynnä hiiva vaahtoa jolla vedettiin ekoja kännejä, ei krapulaa mutta oksennuksia satunnaisesti. Ai että niitä aikoja. Tosin ei kännikään niin kova ollut.

Nyt reilu kuukausi sitten pääsin maistamaan ihka oikeata kiljua. Ei kovin hyvää mutta nousi päähän kuitenki :)
 
Joskus kokeilin pullahiivalla tehdä omaa myrkkyä. Oiskohan muutaman päivää malttanu sitä keittää mehukattipöntössä. Maha turpos ihan perkeeleesti. Voltteja ollu varmaan 2-3. Autotalissa sitä kotona siemailin. Oli taas hyötyä.

Ihan tolla pullahiivalla siinä käymisessä kestää yleesä reilu viikko että jätkä on vetäny vähän turhan aikasin kiljut naamariin. :D
 
Kiljua on tullut kyllä nuorempana litkittyä useita kymmeniä litroja, eli aivan liikaa. Appelsiinikiljuakin kerran kokeiltiin, mutta se oli niin saatanan pahaa, että piti myydä pois. Kiljut tehtiin ihan käymisastiassa kaverin porukoiden keittiössä. Oli vähän vapaamielisempää sakkia, joten osti meille sokerit ja hiivatkin. Pitäähän poikien saada harrastaa.

Eräät kaverit taas teki kiljunsa jossain metsässä hiukan avonaisessa astiassa, ja voihan sen arvata, että astiahan oli kohta täynnä muurahaisia. Oli varmasti maistuvaa tavaraa.

Eikä sille kiljulle mitään kirkastuksia tehty, muuta kuin kerran lappoamalla. Tyttöjen hommia tollaset.
 
Itse en myöskään koskaan kirkastellut kiljujani ja tein aina tällä tuorehiivalla josta jäi miehekästä limaa/kokkareita pullon pohjalle mutta eise menoa haitannut. :rock: Tytöt kirkastelee.
 
Ensimmäinen satsi oli 30 litran pönikkä päärynäkiljua vaatekomerossa. Turbohiiva potki aika hyvin, sillä meinasi koko ämpäri räjähtää...tai sitten oli kansi liian tiukalla. Mitään vesilukkoja ei käytetty :D

Kyllä se päähän nousi, mutta laittoi mahan kiertämään aika pahasti. Kaveri kertoi kauhutarinoita seuraavan yön liskoista. Oli aamulla siivonnut laatanrämmäleitä katosta asti :D

Kiljua ei saatu kaikkea juotua vaan osa "pullotettiin" lasisiin hillopurkkeihin ja jemmattiin kellarin laatikoihin. 10 vuotta myöhemmin noita purkkeja löytyi siivouksen yhteydessä. Juoma oli aivan perkeleen kirkasta ja purkkien pohjalla teräksinen muutaman sentin kerros sakkaa. Olisi varmasti ollut aika laatujuomaa, mutta eipä tullut maisteltua kun iski laatta olo jo pelkkien purkkien näkemisestä.
 
Olen myös lotrannut nuoruudessa kiljulla. Tuli itse juotua, mutta enimmäkseen myytyä. Mun vanhemmat anto himassa tehdä sitä.
Ammattimaisesti kaverin kanssa tehtiin 60l viikossa. 6kg sokeria,superhiivaa pussi per pönttö. 6 päivää annettiin käydä, jolloin laitettiin viinin pikakirkaste, ja seitsemäntenä päivänä pullotus. Myytiin pennuille 20mk litra ja itse ostettiin oikeaa viinaa ja olutta rahoilla. Oli hyvä bisnes.. Kaveri pölli lähi Rabatista vielä sokerit ja superhiivat. Maksuksi annettiin sitten 5-6 l kiljua :-D
 
Eikä sille kiljulle mitään kirkastuksia tehty, muuta kuin kerran lappoamalla. Tyttöjen hommia tollaset.

:hyper: Oikein! Mekään ees lapottu, suoraan käymisastiasta vain isolla tuopilla varovasti ettei pohjat sekotu.

Vanhemmalla iällä tehty muutaman kerran vinkkua, siitä tulee oikeasti hyvää kun malttaa antaa käydä loppuun, hoitaa pysäytykset ja kirkastukset kuntoon. Mutta ei kiljua mitään kirkastella, se on vinkkumiesten hommaa!
 
Onhan tuota tullu 13-14 vuotiaana tullu tehtyä useammanki kerran. :D
Ulos pistettiin semmoseen vanhaan autiotaloon..
reseptinä leivontaan käytettävää sitruunamehutiivistettä ja marjamehua plus perusaineet.
Tuli muuten hyvää kun tuo sitruuna vei paskan maun.
Ja sitte myytiin iloisena :) ja juottiin osa.

Kerran sitten päätettiin että pistetää mun huoneeseen piiloon ne ku oli vähä kylmempi ulkona, no lähin käymään kaverin luona ja kohta äiti soittaa että mitä tuolta sun kaapista pursuaa... selitin tottakai fiksuna tyttönä että se on marjamehua. :D:D Kiljut oli räjähtäny ja kastellu koko laminaatin ja äkkiä kotiin ja selitin jotain että mun kaverit ne sitä teki ja halus et pistetää meille... Luulin että uskoivat mutta vasta tuli puhetta siitä ja äiti nauro että oli teilläkin kiljun tekemiset.

Voi niitä teiniaikoja. :)
 
Tulihan noita nuorempana testailtua. Pulloissa tuli tehtyä ja eihän siinä silleesä ongelmia tule, ku muistaa aina ne paineet päästellä pois. Anto käydä loppuun ja ootteli, että sakat valu pohjalle. Sitten vaan tuopin pohjalle jotain ekströmin sekamehutiivistettä ja siihen suhtkoht kirkkaat kiljut päälle. Niin kuin huonoa kotivinkkua ois juonu.

Toinen kokeilemisenarvonen homma oli tehdä hieman vahvempaa "kotikaljaa". Eli osti ihan semmosen perussetin kotikalja-aineksia. Ne saaviin, vähä enemmän vaan hiivaa ja sokeria ni avot. Voltteja tuli 8% (tuli mitattua, ku isäukko teki vinkkua ja sil oli mittarit yms.) Maistu ihan kotikaljalta ja hyvin humisi päässä. :kippis1:

Fariinisokerilla ja sitruunalla höystettynä sit sai taas semmosia simakiljuja. Ne oli ihan ok. Oi niitä aikoja. Ei ehkä enää uppois. Kotivinkku on kyl ihan ok, varsinki ku vielä tekee omista marjoista ja huolella ilman kiireitä valmistaa. Mut se nyt ei taas tähän liity..
 
Onko kukaan tehny Appelsiinihelvettiä? Valmistuu muistaakseni siten että tavalliset appelssiinipurkit jäädytetään ja sitten jäätyneet mehupurkit laitetaan vesi sokeri liuokseen, sitten vaan annetaan käydä... Hiivaa ei muistaakseni tullu... Tämä taikajuoma muutti väriäänsäkkin vaaleanpunaiseksi.
 
On muuten aika korkeet prosentit jos luvataan 12-14 til-%! :eek:

Ite on tullut tehtyä kiljua aikanaan riittävästi, ettei sen kanssa jaksa enää leikkiä kun ei viinamäen miehiä ole oikein. Jytyä kamaa se oli ja saa olla varovainen, ettei vie mukanaan. Jossain toisessa kiljuketjussa tuli kertoiltua, että kun mustaherukkamehuun tekee saman setin, niin maku peittyy. Oiskohan ollut sitruunaamehu mukana kanssa.:D
 
Kilju on ihan nautittavaa juomaa. Kirkastus toki ehdoton, parempi vaan kun ei hiivaa ole mukana turhan paljoa.. Prosentteja saa sinne 16% asti parhaimmillaan. Krapulaa ei sen kummemmin tule kuin mistään muustakaan juomasta, saati mitään ripuleita yms. kun ei hiivaa nautita.
Parhaimmillaan kilju on jalo nautintoaine, jota kelpaa juoda paremmissakin piireissä. Tuttavani ovat myös tykänneet. Laadukas kilju on kuin Taliskeria tai Bollingeria nautinnon määrässä mitattuna.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom