Kilju

Liittynyt
22.6.2009
Viestejä
992
Tänne sitten keskustelua kiljusta eli sen tekemisestä ja omista hyvistä ja huonoista kokemuksista ja kaikkea mikä vaan liittyy jotenkin kiljuun :D;) Mulla ois sellane kysymys tähä alkuun että mitä mieltä ootte appelsiinikiljusta? jos joku ei tiedä niin sehän eroaa muista niin että ei tarvita hiivaa ollenkaan. Ja sitte sellane viel et onko kukaan koskaan saanut kiljua onnistumaan ulkona? ;);):D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jaa että porukoilta pitäs päästä tekemään salaa kiljua johonkin ulkosalle...? Helvetin pahaahan tuo kilju useimmiten on, mutta päähän kyllä kolisee kun metrinen halko.
 
Joskus skidinä tuli tehtyä kiljua monestikin ja voi vittu mikä darra oli aina kiljulla läträämisen jälkeen, ei semmosta vaan saa mistään muusta. Muistaakseni olen joskus ulkona käyttänyt kiljut mutta en mene vannomaan kun siitä on aika helvetisti aikaa.
 
Itse en ole koskaan kiljua maistanut, mutta kyllä mieleni tekisi. Jospa sitä joskus laittaisi pönikät porisemaan.
 
En näe kyllä mitään syytä, miksi ei kesällä onnistuisi ulkona. Ei se hiiva kylmyyteen kuole kesäkeleissä, ja jos sen kiljupöntön suojaa suoralta auringonvalolta, niin ei kuole kuumuuteenkaan. Käymisajasta saattaa tulla pitempi, jos lämpötilat ei ole ihan huoneenlämmön tasolla.
 
Kavereittenkaa tehtii joskus nuorena kiljua...muistan ku sanoin et "hemmeti tuli hyvää kiljua"...seuraava muistikuva ku konttailen portaita ylös :D
 
En näe kyllä mitään syytä, miksi ei kesällä onnistuisi ulkona. Ei se hiiva kylmyyteen kuole kesäkeleissä, ja jos sen kiljupöntön suojaa suoralta auringonvalolta, niin ei kuole kuumuuteenkaan. Käymisajasta saattaa tulla pitempi, jos lämpötilat ei ole ihan huoneenlämmön tasolla.

Lukenut olet monista paikoista että yli 20 astetta pitäis koko ajan olla paikassa jossa kiljun valmistat, että ei kyllä nyt ulkona oo öisin 20 astet....
 
Ite joskus laitoin vaatekomeroon pojan pihisemään, mutta siitä seurasi lieviä hajuhaittoja kun ei ollu kunnon käymispönttöö. Tuli sit vietyä se yhen yön jälkeen liiteriin, lämpötilan ollessa 0-5. Kyllä se ainakin päähän kilahti kun sen sit viikon päästä hörppäs:kippis1:
 
Lukenut olet monista paikoista että yli 20 astetta pitäis koko ajan olla paikassa jossa kiljun valmistat, että ei kyllä nyt ulkona oo öisin 20 astet....

Ei voi pitää paikkaansa tuo yli 20astetta koska monesti tehtiin kaverin autotallissa talvella ja siellä oli ehkä jotain max 10astetta, tuskin sitäkään.
 
Ite joskus laitoin vaatekomeroon pojan pihisemään, mutta siitä seurasi lieviä hajuhaittoja kun ei ollu kunnon käymispönttöö. Tuli sit vietyä se yhen yön jälkeen liiteriin, lämpötilan ollessa 0-5. Kyllä se ainakin päähän kilahti kun sen sit viikon päästä hörppäs:kippis1:


Niin voi olla että se tarvitsee vain aluksi sen yli 20 asteen lämmön että se alkaa käymään mutta sen jälkeen ei haittaa jos vie kylmempään :thumbs:
 
Lukenut olet monista paikoista että yli 20 astetta pitäis koko ajan olla paikassa jossa kiljun valmistat, että ei kyllä nyt ulkona oo öisin 20 astet....
No tuo on luultavasti vain sellainen suositus, jonka tarkoitus on nopeuttaa kiljun käymistä. Kyllä sen pitäis valmiiksi tulla matalammassakin lämpötilassa, kestää vaan kauemmin.
 
Muistan kaverin joskus tehneen spriteen ja johonkin mehuun kiljut ja oli muuten parasta kiljua ikinä. Harmi että valmistuskaava on tainnut vaipua jo unholaan. :D
 
Meillä oli myös joskus nuorempana kaverin saunassa pönttö. Jäätiin jopa voitolle siitä kun myytiin kovalla hinnalla muille :D ei myöskään ikinä jaksettu suodattaa pullotuksessa, joten jos pulloa vähän ravisti niin loppuilta se olikin sitten harmaata. Ihan ok makusta ja jotenkin ihmeellisesti kun sitä joi niin tajusi kaiken mutta kroppa ei kuunnellut ohjeita.
 
Tämän tredin innoittaman aionkin huomenna vähän verestellä nuoruusvuosien muistoja ja laittaa joku 4-6 eri makua kiljua tulemaan, maistajaisiin on sitte kaikki tervetulleita! :dance2:
 
Pari kertaa ihan mielenkiinnosta tehtiin kavereiden kanssa appelsiinikiljua täysi-ikäisinä, kun joillakin oli jo oma kämppä. Pistettiin vessaan vaan porisemaan, vaikkei tosta kyllä mitään hajuhaittoja sitten loppujen lopuksi tullutkaan. Paranneltiin reseptiä vielä fariinisokerilla, eri hedelmien palasilla ja kuorilla. Tuli aika paskaa, mutta olihan se kiljuksi ihan onnistunutta. Etenkin kun vertaa niihin yläasteen hiivakilju-kokeiluihin. Appelsiinimehuun lantrattuna tota sai jopa ihan juotua ja kyllä sellanen saavillinen porukalla tyhjennettiin sitten ajan kuluessa. Hyvin meni päähän ja halpaa oli. Nykyään ei tuu kikkailtua noiden kotitekoisten kanssa kuin joskus ihan näpertelyn ilosta. Helpompi ostaa kaupasta jotain oikeasti juotavaksi kelpaavaa. Tosin onhan toi vaihekin jokaisen teinipojan koettava! :D
 
Kiljun käyttöön liittyy pari asiaa
1. YLEENSÄ helvetin kamalaa maultaan
2. Kovat kännit:dance:
3.:urjo:
4.Seuraavana aamuna paska lentää ja pää on helvetin kipee.














































Mut muuten helvetin hyvä ja trendikäs seurustelujuoma:D
 
Kyllä kilju on legendaarista juomaa. Ekat (ja monet sitä seuraavat) kännit otin kaverin tekemästä kiljusta. Se oli masteroinut sen skillinsä ihan huippuun, kilju oli kuin linnunmaitoa. Varsinkin talvella suoraan lumihangesta otettuna oikeata herkkua. Kyllä kelpasi lompsia hyvissä nousuissa koulun diskoon.
Itsekin kokeilin tehdä mutta siitä ei tullut mitään muuta kuin lasinsiruja ja kauhea haju. Eihän sitä arvannut miten käy, kun vääntää korkit niin kiinni kuin saa.
 
Kiljun käyttöön liittyy pari asiaa
1. YLEENSÄ helvetin kamalaa maultaan
2. Kovat kännit:dance:
3.:urjo:
4.Seuraavana aamuna paska lentää ja pää on helvetin kipee.
Jos tekee kiljun huolella ja käyttää siihen 1,5-2 viikkoa aikaa, niin siitä saa vesikirkasta, vedenmakuista, petolliset kännit ja aamulla ei ole sen ihmeellisempää krapulaa.

Mukulana tuli kerta jos toinenkin isoveljen kanssa valmistettua tätä hienojen ihmisten juomaan. Nykyään sitä mieluummin tekee samalla vaivalla viiniä tai sitten jalostaa kiljusta vahvempaa tavaraa(ei juomiskäyttöön vaan auton pissapoikaan).
 
Itsekin kokeilin tehdä mutta siitä ei tullut mitään muuta kuin lasinsiruja ja kauhea haju. Eihän sitä arvannut miten käy, kun vääntää korkit niin kiinni kuin saa.
:lol2: Tuo on kyllä klassinen virhe, että yritetään tehdä täysin suljetussa astiassa. Muistan kerran penskana, kun mutsi oli unohtanut pari pulloa vappusimaa jääkaapin pohjalle, ja niissä oli vielä sen verran hiivaa, että käyminen jatkui. Joskus kesäkuussa ne oli sitten räjähtäneet -> jääkaapin ovi paiskautui auki ja keittiö täynnä lasinsiruja ja kiljuksi muuttunutta simaa. :dance:

Eli muistakaahan lapset jättää korkki vähän auki jos pullossa teette. Paras olisi tietysti kunnon käymisastia, jonka saisi suljettua vesilukolla.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom