Keventäjien laihdutus-huuhaa...

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Liittynyt
7.10.2002
Viestejä
2 075
Sitähän ei tietenkään aikuisten oikeasti kannata lueskelle edes mitään liikuntafysiologian perusopusta, jottei vaan Suomen kansalle jotain faktojakin tarjottais.. :)

Lenkkeily ja uinti ovat laihduttajan lajeja

Liikunta lisää energiankulutusta ja auttaa painonhallinnassa.


Kestävyysliikunta polttaa rasvaa
Laihtumisen kannalta olennaista on rasvan palaminen elimistössä. Pitkäkestoisella ja matalatehoisella kestävyysliikunnalla rasvanpoltto tehostuu. Tehokkaita kestävyysliikuntalajeja ovat mm. kävely, sauvakävely, hölkkä, hiihto, jumpat, uinti ja pyöräily.

Rasvanpoltossa on kyse rasvan palamisesta energiaksi. Kynttilän liekki hyödyntää palamisessaan happea, niin tekee myös elimistösi. Mitä paremmin elimistösi pystyy hyödyntämään happea, sen tehokkaampaa rasvanpoltto on. Paras tapa hapensaannin parantamiseksi on aerobinen kuntoharjoittelu. Aerobisella harjoittelulla tarkoitetaan pitkäkestoista liikkumista, jolloin syke nousee.

Lihastyö kuluttaa elimistön hiilihydraatti- ja rasvavarastoja. Elimistö voi käyttää myös proteiinia energianlähteenään, mutta tämä on käytännössä harvinaista. Lihaksesi ovat rakentuneet proteiinista ja olisi sääli menettää kovalla työllä hankitut lihakset elimistön energiantuotantoon. Hiilihydraatit ja proteiinit muuttuvat energiaksi huomattavasti pienemmällä hapen määrällä kuin rasva. Kannattaa siis huolehtia, että saat ravinnostasi riittävästi hiilihydraatteja.

Tehokkaaseen rasvanpolttoharjoitteluun soveltuu parhaiten matalatempoinen kestävyysliikunta. Sykealue on tällöin 50-70% maksimisykkeestäsi (n. 95-140 lyöntiä/min). Kestävyysharjoituksissa kehität sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa ja yleiskuntosi kohenee. Kovemmilla harjoituksilla on myös aineenvaihduntaasi tehostava vaikutus.

Esimerkki:

Tunnin kävelylenkillä ehdit kävellä ehkä n. 6 km matkan. Elimistösi kuluttaa kävellessä energiaa, joka otetaan 55 %:sti hiilihydraateista ja 45 %:sti rasvoista.

Jos juokset saman, tunnin pituisen lenkin, ehdit kiertää suunnilleen tuplasti pidemmän matkan. Suoritukseen käytetty energiamäärä on myös huomattavasti suurempi. Elimistö ottaa lenkin aikana energiansa 70 %:sti hiilihydraattivarastoista ja 30 %:sti rasvoista.

Prosentuaalinen suhdeluku hiilihydraattien ja rasvojen välillä on siis juostessa heikompi, mutta kokonaisenergiankulutuksen kannalta juoksu vie voiton kävelyharjoituksesta.


Lihaskuntoharjoittelu tehostaa aerobista harjoittelua.
Kehitä myös lihaskuntoasi. Kuntosaliharjoittelu on hyvä lihaskunnon kohottaja. Kuntosaliharjoittelu lisää energiankulutustasi heti harjoitellessasi ja pitkällä aikavälillä myös lihasten kasvun kautta (Never heard about EPOC too? :(). Suuremmat lihakset kasvattavat perusaineenvaihduntaasi ja auttavat sinua pääsemään eroon kehosi rasvakudoksesta.

Kuntosaliharjoittelu kannattaa aloittaa maltillisesti. Aloittelijan on syytä unohtaa suuret painot ja notkuvat tangot. Perustana aloittelijan harjoittelulle on, että käytetään pieniä painoja ja suuria toistomääriä. Mikäli olet jo kokeneempi kuntosalilla kävijä voit kokeilla kovempia tehotreenejä. Vähennä silloin ohjelmasta liikkeiden ja toistojen määrää ja lisää kiloja painoihin.

Teksti: kuntovalmentaja Mikko Rantala
 
Olihan tuo alku varsinkin hassua tekstiä josta voi saada aivan väärän kuvan. Loppua kohti paranee.

"Mitä paremmin elimistösi pystyy hyödyntämään happea, sen tehokkaampaa rasvanpoltto on." WTF?

Anssi Manninen sanoi:
(Never heard about EPOC too? :().
En o kuullut eikä google auta:
Riippuuko EPOC syketasosta?

Kyllä. Mitä korkeammalla sykkeellä suhteessa maksimisykkeeseen liikutaan, sitä suurempi on EPOC.
 
Minusta tuo oli ihan hyvä teksti ottaen huomioon kohderyhmän. Peruskuntoilijalle / laihduttajalle ei ole oleellista millä mekanismeilla jokin asia toimii, vaan ainoastaan se mitä pitää tehdä, jotta tavoitteet saavutetaan. Tältä kannalta en kertalukemalta huomannut virheellisyyksiä, vai missasinko jotain? Eli analogiana: Jos autokaupasta saisimme käyttömanuaalin, joka kertoo toimintaohjeiden lisäksi tarkasti, miten vaikkapa auton sytytysjärjestelmä toimii, niin siitä olisi enemmänkin haittaa kuin hyötyä kaikille muille paitsi muutamalle autoalan diplomi-insinöörille.
 
almerigo sanoi:
Minusta tuo oli ihan hyvä teksti ottaen huomioon kohderyhmän. Peruskuntoilijalle / laihduttajalle ei ole oleellista millä mekanismeilla jokin asia toimii, vaan ainoastaan se mitä pitää tehdä, jotta tavoitteet saavutetaan. Tältä kannalta en kertalukemalta huomannut virheellisyyksiä, vai missasinko jotain?

Täysin samaa mieltä. Kohderyhmä tuskin jaksaisi edes lukea tekstiä, jossa on paljon vieraita termejä ja kaikki asiat on selitetty yksityiskohtaisesti. Tuo yksinkertaistettu malli varmasti iskee vähemmän ihmisbiologiaa lukeneeseenkin ihmiseen. Perusasiathan tossa nyt oli aikalailla kunnossa minusta.
 
En tarkoittanut, että suurelle kansalle pitäisi nippelitietoa tarjota mutta kun siinä ei just ole ne perusasiat kunnossa. Kevyt liikunta ei ole yhtään parempaa rasvapolttoliikuntaa kuin kovempikaan...
 
Anssi Manninen sanoi:
No kun siinä ei just ole ne perusasiat kunnossa. Kevyt liikunta ei ole yhtään parempaa rasvapolttoliikuntaa kuin kovempikaan...

No joo, mutta jos sille sohvaperunalle esitetään että vedäppä 20-30 minuutin intervallilenkkejä jossa välillä nostetaan syke 180 päälle ja henki kulkee jos kulkee, niin jää takuulla liikkumatta.

En näe minäkään mitään huonoa että ihan tavis sohvaperunalla suositellaan tuota kevyempää liikuntamuotoa rasvanpoltossa. Ja pääasia että aloittaa edes jostakin ja jokainen kävälety askel on plussaa!
 
Vallan riittävän hyvä artikkeli taviksille. Ja olihan siellä tämä kohta: "... kokonaisenergiankulutuksen kannalta juoksu vie voiton kävelyharjoituksesta."

Itse voisin kuvitella tässä tarkoitettavan EPOCia: "Kuntosaliharjoittelu lisää energiankulutustasi heti harjoitellessasi". Sanamuoto vain on vähän epämääräinen.
 
Anssi Manninen sanoi:
En tarkoittanut, että suurelle kansalle pitäisi nippelitietoa tarjota mutta kun siinä ei just ole ne perusasiat kunnossa. Kevyt liikunta ei ole yhtään parempaa rasvapolttoliikuntaa kuin kovempikaan...

Kevyt liikunta on motivoivampaa henkilöille jotka aloittavat urheilu-uraansa. Esim. 37v yh äiti painoideksi 45 ja viimeksi urheillut yläasteen liikuntatunnilla. He saavat pitkällä tähtäimellä enemmän irti matalaintensiivisestä harjoituksesta ainakin aluksi. Jos heitä kehotettaisiin tekemään HIIT:ä heti kärkeen voisi olla, että se olisi ensimmäinen ja viimeinen kerta sinä vuonna. Lisäksi on järkevämpää aloittaa kevyesti kehittäen sitä aerobista kuntoa ja vasta sitten lisätä tehokkampia harjoituksia mukaan. Armeijassakin harjoitellan ensin poskilaukauksia, sitten tyhjälaukauksia ja vasta näiden jälkeen laitetaan kovat piippuun.;)
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Timba79 sanoi:
No joo, mutta jos sille sohvaperunalle esitetään että vedäppä 20-30 minuutin intervallilenkkejä jossa välillä nostetaan syke 180 päälle ja henki kulkee jos kulkee, niin jää takuulla liikkumatta.

Eikä vastuuntoinen ohjaaja sellaista esittäisikään.
 
Anssi Manninen sanoi:
En tarkoittanut, että suurelle kansalle pitäisi nippelitietoa tarjota mutta kun siinä ei just ole ne perusasiat kunnossa. Kevyt liikunta ei ole yhtään parempaa rasvapolttoliikuntaa kuin kovempikaan...

Mikä sitten on rasvanpolttoliikuntaa mielestäsi ? HIIT ?
 
Eikös rasva pala sitä tehokkaammin, mitä enemmän lihassoluja liikkeen tuottamiseen osallistuu * millä sykkeellä * käytetty aika.

Oma asiansa on tietysti raskaan voimaharjoittelun "jälkipoltto"...

Voipi olla että olen väärässä, mutta näin olen asian ymmärtänyt.
 
EPOC = excess postexercise oxygen consumption

Pubmedistä.

"When the data from men and women were analyzed separately, blood lactate often made a significant contribution to total energy expenditure for reps to exhaustion (endurance-type training), but this trend was not always statistically evident for the limited reps (strength-type training) protocol."

: J Strength Cond Res. 2006 May;20(2):404-11.

Contribution of blood lactate to the energy expenditure of weight training.
 
Kuten jo mainittukin, eiköhän kyseinen artikkeli ollut tarkoitettu juuri "taviksille"... Nälkä kasvaa syödessä. Kyllä alkuun on liikkumattoman ihmisen järkevintä aloittaa kevyemmällä liikunnalla ihan jo loukkaantumisriskinkin kannalta. Pääsee paremmin sinuiksi oman kropan kanssa ja nopeasti sitä jokainen liikunnasta innostuva etsii lisää tietoa sekä kasvattaa tehoja.:)
 
Muuten toi on ok, paitsi justiin Anssin viimeisimmässä mailissa mainitsema seikka, eli on jäänyt progressio mainitsematta. Hyvä nyrkkisääntö olisi, että liikunnan olisi hyvä olla niin kovaa, kuin sen tekijä ja kaikki olosuhteet huomioon ottaen on järkevää, eli aloittelevan huonokuntoisen kannattaa pitää liikunnan intensiteetti aika kauan (ainakin 1-6kk, riippuu tapauksesta) aika matalana.

Koko ajan olisi kumminkin hyvä tutustua erilaisiin juttuihin, myös liikunnan kovuuden suhteen, eikä vielä aktiiviharrastajanakin hokea sitä "Lenkillä ei saa nii paljoo pinnistää, ettei vois puuskutukseltaan jutteleen.".

Ja HUOM! toi "niin kovaa, kuin tekijä ja olosuhteet huomioonottaen on mahdollista" on vahva sääntö! Väkisin ei pidä pusertaa esim. piristeiden voimalla täysillä, vaan tunnustaa, että esim. huonosti nukkuneena on parempi tehdä tod. kevyesti tai jäädä kotiin huilaamaan.

Yksi pointti lajien suhteen on se, että noilla mainituilla on aloittelijankin (ehkä uintia lukuunottamatta, siinä pitää saada suoritustekniikka kuntoon) helppo säätää reenin kovuutta sopivaksi ja pystyy yleensäkin liikuntaa harrastamaan pitkiä aikoja putkeen (eli aloittelijalle noin 45-60min on jo piiiitkä aika).

Mut joo, yleisemmin tuossa on paljon pöljääkin. Samaa iänikuista kestävyyslajien (no ok, olihan tuolla juttua voimailustakin) ja hiilarien kehumista maasta taivaisiin. ENSIN pitäisi panostaa siihen, että saa immeisille aktiivisen liikuntaharrastuksen käyntiin, lajista viis, kunhan liikkuu niin, että hieman hikoilee ja puuskuttaa ainakin jonkun 2h/vko. Lisäksi immeiset yleensä syövät ihan liikaa hiilareita jo valmiiksi, joten mitä järkeä on kannustaa niiden syömiseen. Päin vastoin pitäisi korostaa vedenjuonnin, protun, kasvisten ja rasvojen merkitystä enemmän ja kehoittaa jopa vähentämään hiilaripitoisten ruokien syömistä.
 
Anssi Manninen sanoi:
Mikä tahansa liikunta. Tuosta jää monille se kuva, että liikunnan _pitää_ olla kevyttä, jotta rasva palaisi..

Em. on muuten ihan totta noin yleisesti. Oon kerran keskustellu asiasta duunissa kahvitauolla muutaman naispuolisen työkaverin kanssa. Heidän vakaa uskomus oli juuri se, että rauhallinen/matalasykkeinen liikunta polttaa enemmän rasvaa kokonaisuudessa, kuin kova treeni. Sain ne (luultavasti) tajuumaan asian kun rautalangasta väänsin (laskelmat paperilla jne.) Mutta toisaalta tämän jälkeen toinen sano jotain tähän suuntaan "Toi on varmaan ihan totta, mutta kävely on huomattavasti parempaa nivelille, kuin juokseminen"

Mä päätin, etten enää koskaan valista ketään, joka tarkoittaa samalla etten koskaan enää kuuntele tämän tyyppisiä keskustelua edes sivukorvalla :D

(Nyt on siis jo kaksi asiaa, joihin mä vastaan about näin "Ai tietokoneista vai? En mä tiiä niistä yhtään mitään" <- toi em. lause on helpottanu mun elämää aika paljon :hyper: )
 
Climber sanoi:
Em. on muuten ihan totta noin yleisesti. Oon kerran keskustellu asiasta duunissa kahvitauolla muutaman naispuolisen työkaverin kanssa. Heidän vakaa uskomus oli juuri se, että rauhallinen/matalasykkeinen liikunta polttaa enemmän rasvaa kokonaisuudessa, kuin kova treeni. Sain ne (luultavasti) tajuumaan asian kun rautalangasta väänsin (laskelmat paperilla jne.) Mutta toisaalta tämän jälkeen toinen sano jotain tähän suuntaan "Toi on varmaan ihan totta, mutta kävely on huomattavasti parempaa nivelille, kuin juokseminen"
Toi on niin tuttua! Työkaverini ovat myös siinä vakaassa uskossa, että rasva palaa paaaljon paremmin kävelylenkillä, kuin esim. hölkällä tai salilla käymällä. Ja seuraavaksi aina sanotaan tuosta nivelystävällisyydestä.:rolleyes:

Kai se on sekin, että kun ollaan siinä uskossa, että "joo, rasva palaa juuri kävelemällä ja matalaintensiivisellä harjoittelulla", niin saadaan samalla syy miksei tarttisi puristaa itsestään niin kovasti irti. *pohtii* Luonnettahan se vaatii aina vähän enemmän, kun vedetään räkä poskella.:lol2:
 
Climber sanoi:
Em. on muuten ihan totta noin yleisesti. Oon kerran keskustellu asiasta duunissa kahvitauolla muutaman naispuolisen työkaverin kanssa. Heidän vakaa uskomus oli juuri se, että rauhallinen/matalasykkeinen liikunta polttaa enemmän rasvaa kokonaisuudessa, kuin kova treeni. Sain ne (luultavasti) tajuumaan asian kun rautalangasta väänsin (laskelmat paperilla jne.) Mutta toisaalta tämän jälkeen toinen sano jotain tähän suuntaan "Toi on varmaan ihan totta, mutta kävely on huomattavasti parempaa nivelille, kuin juokseminen"

Parempi silti edelleen edes se kevyt liikunta kuin ettei liikuntaa ollenkaan. Jos joku vihaa hikoilua ja hengästymistä niin pistä se nyt sitten kovalle treenille?

Se progreissio olisi kyllä hyvä mainita aina, sitä kun voi lisätä hiljalleen aina ja ajan kuluessa mennäänkin jo 2 x niin kovaa kuin aloitellessa eikä tunnu yhtään pahalta.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom