Ketoosidieetti

Voisitteko selittää tyhmälle. Mulla on nyt jotenki aivot solmussa tän kans. Avain painonpudotukseen ja rasvanpolttoon on kalorivaje, eikö vain? Kalorivaje täytyy olla myös keto-dieetillä ollessa, eikö? miten se vhh-kalorivaje eroaa normaalin ruuan kalorivajeesta? Miksi laittaa kroppa ketoosiin ja laihtua jos sen kerta voi tehdä myös normaalilla ruualla? Mikä se oleellinen tärppi täs vhh:ssa oikeen on? Joo ymmärrän että keho ei saa hiilareita polttoaineeksi ja rasva alkaa palamaan ku on ketoosissa mutta onko se siis nopeampi tapa? Onko se lihaksia säästävämpi? Onko olo energisempi? Saako määrällisesti syötyä enemmän? Viekö se nälän pois tehokkaammin?
Hiilaria syömällä on vaikeampi laihtua, koska hiilarin eli sokerin syöminen nostaa verensokeria, jonka hillitsemiseksi keho erittää insuliinia, jotta solut ottaisivat ylimääräisen sokerin pois verenkierrosta. Koskapa lihakset eivät voi nopeasti kuluttaa suurta määrää energiaa, jos et heti aterioinnin jälkeen tee tehotreeniä, suurin osa syödystä energiasta varastoidaan rasvasoluihin.

Insuliini on nimenomaan varastohormoni, sen ollessa koholla rasvasolut eivät voi luovuttaa energiaa eli sitä rasvaa, vaikka veren sokeri olisikin jo laskenut normaaliksi.

Syömällä ihmiseläimelle lajityypillisesti proteiinia ja hyviä eläinrasvoja tulee helposti kylläiseksi, ei tee mieli napostella, ja insuliinin pysyessä alhaalla keho voi ottaa energiaa varasrasvoista, ellei ravinnosta tullu tarpeeksi.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hiilaria syömällä on vaikeampi laihtua, koska hiilarin eli sokerin syöminen nostaa verensokeria, jonka hillitsemiseksi keho erittää insuliinia, jotta solut ottaisivat ylimääräisen sokerin pois verenkierrosta. Koskapa lihakset eivät voi nopeasti kuluttaa suurta määrää energiaa, jos et heti aterioinnin jälkeen tee tehotreeniä, suurin osa syödystä energiasta varastoidaan rasvasoluihin.

Insuliini on nimenomaan varastohormoni, sen ollessa koholla rasvasolut eivät voi luovuttaa energiaa eli sitä rasvaa, vaikka veren sokeri olisikin jo laskenut normaaliksi.

Syömällä ihmiseläimelle lajityypillisesti proteiinia ja hyviä eläinrasvoja tulee helposti kylläiseksi, ei tee mieli napostella, ja insuliinin pysyessä alhaalla keho voi ottaa energiaa varasrasvoista, ellei ravinnosta tullu tarpeeksi.
Hyvä kiitos 👍 vedin tuossa iltapalaks just 3 siivua pekonia ka kaks kanamunaa.. ei kyllä tee enää yhtään mieli mitään. Hyi olkoon.. en oo tottunut tällaseen rasvapaskaan. Nälkä kyllä pysyy hyvin kurissa, pitää hyvin paikkansa kyllä.
 
Koskapa lihakset eivät voi nopeasti kuluttaa suurta määrää energiaa, jos et heti aterioinnin jälkeen tee tehotreeniä, suurin osa syödystä energiasta varastoidaan rasvasoluihin.
Ja höpsistä, hiilihydraatteja keho varastoi lihaksiin ja maksaan glykogeeninä, josta ne ovat nopeasti käytettävissä energiaksi. Keho käyttää kyllä hiilihydraatteja energiaksi koko ajan, myös levossa. Esim. aivot tarvitsevat glukoosia n.140g/päivä.

Toki, jos mitä tahansa energiaa sisältävää, myös rasvaa tai proteiinia, syödään reilusti yli tarpeen, keho varastoi ylimäärän rasvakudokseen myöhempää käyttöä varten. Ketoosin etu laihduttaessa onkin lähinnä siinä, että ainakin osalla se vähentää näläntunnetta miinuskaloreilla oltaessa. Huonona puolena kuitenkin se, että treenitehot usein laskevat, koska nopeat energianlähteet (glykogeenivarastot) puuttuvat tai ovat vähäiset.
 
Toki, jos mitä tahansa energiaa sisältävää, myös rasvaa tai proteiinia, syödään reilusti yli tarpeen, keho varastoi ylimäärän rasvakudokseen myöhempää käyttöä varten. Ketoosin etu laihduttaessa onkin lähinnä siinä, että ainakin osalla se vähentää näläntunnetta miinuskaloreilla oltaessa. Huonona puolena kuitenkin se, että treenitehot usein laskevat, koska nopeat energianlähteet (glykogeenivarastot) puuttuvat tai ovat vähäiset.

Tuo treenitehojen laskeminen ketolla on kyllä monille ketoilijoille tuttu. Alkuvaiheessa voimatasot laskevat jonkin verran ja voimakestävyys tipahtaa. Moni myös on raportoinut sykkeen olevan koholla tai kohoavan rasituksessa nopeammin (mielenkiintoisesti, sydämellähän on muuten ihan omanlaisensa metabolia kehon muihin lihaksiin verrattuna). Tilanne kuitenkin usein korjaantuu voimatasojen osalta jollain aikavälillä olettaen että treenaaminen jatkuu ja syketasokin laskee normaaleihin lukemiin. Riippuu tietysti myös siitä, mitä ja miten treenaa. Mutta pakkotoiston kontekstissa varmaan luontevaa olettaa että treenataan salilla. Voimapainotteisempi treeni ketolla onnistuu hyvin koska suoritusaika on lyhyt ja palautukset yleensä riittäviä/pitkiä. Puhtaassa hypertrofiatreenissä asia on sitten erilainen. Muuttujia siis on paljon.

Kun katselin jokin aika sitten tieteellisiä tutkimuksia aiheen tiimoilta, niin tulokset olivat vaihtelevia keton ja voimaharjoittelun yhdistämisestä vrt. kontrollidieetti jossa hiilareita. Minä en siis ole asiantuntija, mutta sen verran ymmärrän tutkimuksellisesta näkökulmasta, että aihe on aika haastava tutkia. Esimerkiksi monet tutkimukset ovat kestoltaan max. 8-12 viikkoa. Tiedetään kuitenkin, että elimistön sopeutuminen ketoosiin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä on hieman eri asia, koska jotkin adaptaatiot ottavat aikaa. Lisäksi on usein muita metodologisia rajoitteita käytännön pakosta. Mutta ehkä sen varovaisen johtopäätöksen tutkimuksista voi kuitenkin tehdä, että suorituskyvyn muutoksista ei ketolla tarvitse olla erityisen huolissaan, ellet ole kisaava ja/tai huippu-urheilija. :giggle:

High-Fat Ketogenic Diets and Physical Performance: A Systematic Review​

Of the 13 endurance-type performance outcomes, 3 (1 time trial, 2 time-to-exhaustion) reported lower and 10 (4 time trials, 6 time-to-exhaustion) reported no difference in performance between the KD compared with CON. Of the 16 power or strength performance outcomes, 3 (1 power, 2 strength) reported lower, 11 (4 power, 7 strength) no difference, and 2 (power) enhanced performance in the KD compared with the CON. Risk of bias identified some concern of bias primarily due to studies allowing participants to self-select diet intervention groups and the inability to blind participants to the study intervention. Overall, the majority of null results across studies suggest that a KD does not have a positive or negative impact on physical performance compared with a CON diet. However, discordant results between studies may be due to multiple factors, such as the duration consuming study diets, training status, performance test, and sex differences, which will be discussed in this systematic review.
 
Tilanne kuitenkin usein korjaantuu voimatasojen osalta jollain aikavälillä olettaen että treenaaminen jatkuu ja syketasokin laskee normaaleihin lukemiin.
Näin varmasti onkin, elimistömme kykenee sopeutumaan varsin erilaisiinkin olosuhteisiin, kunhan vain aikaa annetaan tarpeeksi. Ja kuten totesitkin, tuosta suorituskyvyn mahdollisesta laskusta ei kummempaa haittaa ole ellet ole kilpaurheilija.
 
On vissiin ihan perussettiä jos/kun painon putoaminen vallan pysähtyy vaikka noudattaa tarkasti dieettiä? Muistatteko millon teillä on painonpudotus jämähtänyt paikalleen ja kauanko meni että se jatkoi laskua? Mulla reilu viikko takana ketoa ja nyt on muutamana aamuna ollut paino tasan 73.1kg. ei vissii oo vielä tapahtunut ns rasva adaptaatiota?
 
On vissiin ihan perussettiä jos/kun painon putoaminen vallan pysähtyy vaikka noudattaa tarkasti dieettiä? Muistatteko millon teillä on painonpudotus jämähtänyt paikalleen ja kauanko meni että se jatkoi laskua? Mulla reilu viikko takana ketoa ja nyt on muutamana aamuna ollut paino tasan 73.1kg. ei vissii oo vielä tapahtunut ns rasva adaptaatiota?
Välillä tulee stoppeja, mutta kyllä se sitten taas etenee kun pysyy ruodussa. Ekalla viikolla tulee iso tiputus kun nesteet lähtee, sen jälkeen on hitaampaa (0,5 - 1kg/vk). Vaa'alla ei myöskään ole pääkopan kannalta hyvä käydä joka päivä. Kerta viikkoon on ihan riittävästi. Adaptaatio voi viedä kuukaudenkin eli alussa mitataan pääkopan kestoa.
 
Mahdollisimman usein kun ottaa sen aamupainon ja siitä laskee viikon keskiarvon niin saa dataa miten se käyrä liikkuu. Jos keskiarvo ei putoa niin homma ei toimi ja jotain pitää muuttaa.

Samalla myös oppii että mitkä on ne tekijät mitkä vaikuttaa painoon nostavasti, esim nestettä keräämällä tms.
 
Mahdollisimman usein kun ottaa sen aamupainon ja siitä laskee viikon keskiarvon niin saa dataa miten se käyrä liikkuu. Jos keskiarvo ei putoa niin homma ei toimi ja jotain pitää muuttaa.

Samalla myös oppii että mitkä on ne tekijät mitkä vaikuttaa painoon nostavasti, esim nestettä keräämällä tms.
Mulla on ollut 7v Bluetooth vaaka ja siinä tulee käytyä aamukusen jälkeen aina kotona ollessaan. Näkee hyvin miten käyrä kulkee ja vk/kk/v keskiarvot. Samoin sikailujen aiheuttamat pöhöt ja paastojen kiristelyt. Itsellä on talvella maksimit ja kesällä tippuu. Kaloreita en ole koskaan laskenut. Pysyy kuitenkin hyvin kartalla kun valmistautuu nostokisoihin etc.
 
On vissiin ihan perussettiä jos/kun painon putoaminen vallan pysähtyy vaikka noudattaa tarkasti dieettiä? Muistatteko millon teillä on painonpudotus jämähtänyt paikalleen ja kauanko meni että se jatkoi laskua? Mulla reilu viikko takana ketoa ja nyt on muutamana aamuna ollut paino tasan 73.1kg. ei vissii oo vielä tapahtunut ns rasva adaptaatiota?
Tätä adaptaatiota voi tarkastella monesta näkökulmasta. Minä olen jakanut asian mielessäni siten, että adaptaatiota tapahtuu lihasten lisäksi aivoissa, sisäelimissä (maksa, sydän, munuaiset, ruoansulatuselimistö). Solutasolla tämä tarkoittaa sitä että ihmisen solut uusiutuvat tietyllä syklillä, ja periaatteessa uusiutuneet solut voivat olla paremmin adaptoituneita. Käytännössä puhutaan kuitenkin useista viikoista, tai kuukausista.

Lihasten ja suorituskyvyn osalta ei taideta vielä tarkkaan tietää perinpohjin, mitä kehossa tapahtuu. Kuitenkin eräässä tutkimuksessa todettiin kokeneiden juoksijoiden lihasten glykogeenivarastojen olevan puolen vuoden ketoilun jälkeen samalla tasolla kuin vertailuryhmän, joka söi runsaasti hiilihydraatteja. Aiempi tutkimus oli osoittanut, että glykogeenivarastot vhh:lla olivat noin puolet normaalista 4-6 viikon korkearasvaisella ruokavaliolla. Tämä viittaisi siihen, että adaptaatiota tapahtuu kuukausien ajan. Onko sitten adaptaatiolla jonkinlainen "päätepiste", tai täydellinen adaptoituminen - sitä en osaa sanoa. Adaptaatiota voi ajatella myös psykologisella tasolla. Se voi joskus olla se vaikein osuus. Omat kokemukset ketosta kertovat, että minulla menee noin 2-4 viikkoa ja homma alkaa sitten rullata erittäin hyvin, ensimmäiset pari viikkoa menee totutellessa. Korkea rasvan määrä heti alkuvaiheessa voi aiheuttaa monille hankaluuksia ruoansulatuksen osalta, niin myös minulle, mutta jostain mystisestä syystä ei kuitenkaan joka kerralla.

Oma kokemus painon putoamisesta on se, että välillä homma etenee ja välillä ei. Siksi en anna arvoa päivittäisille painon heilahtelulle kovinkaan paljon, sen sijaan pitemmän ajan trendi on syytä olla sellainen johon suuntaan haluaa mennä. Stressi vaikuttaa siihen kuinka kroppa pitää nesteistä kiinni jne. On kuitenkin myös ihmisiä, joilla homma etenee erittäin tasaisesti. Asiaa sotkee kylläkin jonkin verran se, että mikäli tekee voimaharjoittelua, paino on yksittäisenä mittarina aika huono kuvaamaan sitä mitä kropassa tapahtuu. Kroppa voi siis hyvinkin kiristyä vaikka vaa'an lukema junnaa paikoillaan. Itse pidän perusnyrkkisääntönä sitä, että jos miinuskaloreilla ollessa 1) voi arjessa hyvin, 2) treeni on nousevaa tai voimatasot vähintään säilyvät, silloin dieetti toimii vaikka paino ei koko ajan laskisikaan. (Mutta tämä edellyttää siis sitä, että tietää varmasti olevansa miinuskaloreilla.)
 
Tätä adaptaatiota voi tarkastella monesta näkökulmasta. Minä olen jakanut asian mielessäni siten, että adaptaatiota tapahtuu lihasten lisäksi aivoissa, sisäelimissä (maksa, sydän, munuaiset, ruoansulatuselimistö). Solutasolla tämä tarkoittaa sitä että ihmisen solut uusiutuvat tietyllä syklillä, ja periaatteessa uusiutuneet solut voivat olla paremmin adaptoituneita. Käytännössä puhutaan kuitenkin useista viikoista, tai kuukausista.

Lihasten ja suorituskyvyn osalta ei taideta vielä tarkkaan tietää perinpohjin, mitä kehossa tapahtuu. Kuitenkin eräässä tutkimuksessa todettiin kokeneiden juoksijoiden lihasten glykogeenivarastojen olevan puolen vuoden ketoilun jälkeen samalla tasolla kuin vertailuryhmän, joka söi runsaasti hiilihydraatteja. Aiempi tutkimus oli osoittanut, että glykogeenivarastot vhh:lla olivat noin puolet normaalista 4-6 viikon korkearasvaisella ruokavaliolla. Tämä viittaisi siihen, että adaptaatiota tapahtuu kuukausien ajan. Onko sitten adaptaatiolla jonkinlainen "päätepiste", tai täydellinen adaptoituminen - sitä en osaa sanoa. Adaptaatiota voi ajatella myös psykologisella tasolla. Se voi joskus olla se vaikein osuus. Omat kokemukset ketosta kertovat, että minulla menee noin 2-4 viikkoa ja homma alkaa sitten rullata erittäin hyvin, ensimmäiset pari viikkoa menee totutellessa. Korkea rasvan määrä heti alkuvaiheessa voi aiheuttaa monille hankaluuksia ruoansulatuksen osalta, niin myös minulle, mutta jostain mystisestä syystä ei kuitenkaan joka kerralla.

Oma kokemus painon putoamisesta on se, että välillä homma etenee ja välillä ei. Siksi en anna arvoa päivittäisille painon heilahtelulle kovinkaan paljon, sen sijaan pitemmän ajan trendi on syytä olla sellainen johon suuntaan haluaa mennä. Stressi vaikuttaa siihen kuinka kroppa pitää nesteistä kiinni jne. On kuitenkin myös ihmisiä, joilla homma etenee erittäin tasaisesti. Asiaa sotkee kylläkin jonkin verran se, että mikäli tekee voimaharjoittelua, paino on yksittäisenä mittarina aika huono kuvaamaan sitä mitä kropassa tapahtuu. Kroppa voi siis hyvinkin kiristyä vaikka vaa'an lukema junnaa paikoillaan. Itse pidän perusnyrkkisääntönä sitä, että jos miinuskaloreilla ollessa 1) voi arjessa hyvin, 2) treeni on nousevaa tai voimatasot vähintään säilyvät, silloin dieetti toimii vaikka paino ei koko ajan laskisikaan. (Mutta tämä edellyttää siis sitä, että tietää varmasti olevansa miinuskaloreilla.)
Mulla meni usempi kk ennen kun homma alkoi toimia. Siis niin, että treenit kulkee ja pärjää parilla aterialla per päivä keskimäärin, kun hh on vähän.

Rasva-adaptaatioon kuuluu oleellisesti se, että lihakset oppii toimimaan tehokkaasti rasvalla ja ketoaineet jää pääasiassa keskushermoston käyttöön. Tämän voi huomata hyvin pitkillä lenkeillä, kun perinteinen ”seinään törmääminen” jää pois koska aivoille etc riittää aina bensaa.

Tämä itsellekkin inspiraationa toiminut Inkisen juttu sopii aina välistä pistää uudelleen.
 
Viimeksi muokattu:
Rasva-adaptaatioon kuuluu oleellisesti se, että lihakset oppii toimimaan tehokkaasti rasvalla ja ketoaineet jää pääasiassa keskushermoston käyttöön. Tämän voi huomata hyvin pitkillä lenkeillä, kun perinteinen ”seinään törmääminen” jää pois koska aivoille etc riittää aina bensaa.

Tämä itsellekkin inspiraationa toiminut Inkisen juttu sopii aina välistä pistää uudelleen.

Todella hienoa työtä Inkiseltä. On todella merkittävä parannus Ironman-kisaajalle 300W tehoalueella. :giggle:

Aivojen toiminta ketolla on kyllä aiheena mielenkiintoinen ja siitä voisi kirjoitella paljonkin. Minusta jokaisen ketoilijan on tärkeää muistaa, että aivojenkin hermosolut toimivat natrium-kalium-pumpuilla, jotka generoivat sähkövirtaa. Tähän tarvitaan vettä, ja hermosolut tarvitsevat toimintaansa myös kalsiumia ja välittäjäaineita, joita puolestaan rakennellaan kemiallisesti aminohapoista eri entsyymien, vitamiinien ja mineraalien avulla. Esimerkiksi tryptofaania, rautaa ja B6-vitamiinia tarvitaan serotoniinin tuotantoon. Dopamiinin tuottamiseen tarvitaan tyrosiinia, ja dopamiinista valmistetaan kuparin avulla noradrenaliinia jne. Aminohapoista 9 on välttämättömiä, elimistö ei pysty rakentamaan niitä itse; kahdeksan aminohappoa ovat sellaisia, joita keho pystyy valmistamaan mutta ei aina tarpeeksi; ja loput viisi sellaisia, joita keho pystyy vaivatta tuottamaan tarpeeksi.

Aivothan eivät ole koskaan varsinaisesti levossa, vaan toimivat aktiivisesti 24/7 pitääkseen tasapainoa yllä. Jokainen sekunti tapahtuu jokaisessa hermosolussa jopa 300+ sykliä, ja kun otetaan huomioon että hermosoluja on aivoissa käsittämättömän suuri määrä, tarkoittaa se valtavaa energian tarvetta. Tästä seuraa, että pitääkseen herkän koneiston toimintakyvyn yllä, tarvitaan paljon energiaa, laadukkaita proteiininlähteitä ja riittävästi elektrolyyttejä. Tämä ei kuitenkaan riitä: myös rasvat ovat erittäin tärkeitä aivoille, sehän on elimistön rasvaisin elin (itse rasvakudosta lukuun ottamatta) joista n. puolet on rasvaa. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että solukalvot rakentuvat rasvoista ja myeliinistä, joka toimii sähköä eristävänä kalvona. Rakenteen vuoksi tarvitaan sekä tyydyttyneitä että tyydyttymättömiä rasvoja.

Aivot pystyvät rakentamaan glukoosista ja rasvahapoista tarpeen mukaan monenlaisia rasvahappoja itse, paitsi arakidonihappoa (omega-6), dokosaheksaeenihappoa (omega-3) ja eikosapentaeenihappoa (omega-3). Ravinnosta saatavaa rasvaa tarvitaan myös rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen. Ja sitten on vielä kolesteroli, on arvioitu, että aivot sisältävät ~20% elimistön kolesterolista, joista suurin osa on myeliinissä ja loput solukalvoissa. Koska kolesteroli ei läpäise veri-aivoestettä, aivot tekevät tarvitsemansa kolesterolin itse - mutta se tarvitsee edellä mainittuja palasia ravinnosta.

Mainitsin tuossa että aivot tarvitsevat paljon energiaa. Mistä se energia sitten tulee? Aivot käyttävät verenkierrosta saatavaa glukoosia siten, että aivojen glukoositaso on noin 80% alhaisempi kuin veren glukoositaso. Tästä siis seuraa, että mitä korkeampi on veren glukoosipitoisuus, sitä suurempi se on myös aivoissa. Hermosolut tykkäävät glukoosista, mutta jotta ne voivat käyttää glukoosia hyväkseen, tarvitaan myös insuliinia. Siksi veri-aivoesteessä on insuliinireseptoreita, jotka ohjaavat insuliinia aivoihin. Insuliinitaso käytännössä määrittelee sen, käytetäänkö glukoosia ja muodostetaan rasvahappoja, vai poltetaanko rasvaa ja muodostetaan glukoosia.

Mistä päästäänkin ketoosiin. Kun glukoosi- ja insuliinitasot laskevat, veren ketonipitoisuus nousee. Ketonit läpäisevät veri-aivoesteen ja kuten glukoosipitoisuuden tapauksessa, mitä korkeampi veren ketonipitoisuus, sitä korkeampi aivojen ketonipitoisuus. Onkin mielenkiintoista, että mikäli aivoilla on mahdollisuus valita glukoosin ja ketoneiden välillä, ne jatkavat silti ketoneiden käyttämistä. Mutta pääpointti siis se, että ketonien käyttöaste on riippuvainen insuliinista.

Aivosolut käyttävät olennaisesti kahta eri järjestelmää tehdäkseen energiaa (ATP). Ensimmäinen - käytetään tästä nimitystä G - on glykolyysi, jossa yksinkertaisesti pilkotaan glukoosia ja tästä vapautuu pieni määrä energiaa. Toinen - käytetään tästä nimitystä K - on monimutkaisempi prosessi, jossa hapen avulla mitokondrioissa tehdään glukoosista ja ketoneista energiaa (ATP). Jotta glukoosista saadaan suurin mahdollinen määrä energiaa, aivojen hermosolu käyttää ensin G-järjestelmää mitokondrian ulkopuolella hajottaakseen glukoosia, ja sen jälkeen K-järjestelmää viimeistelläkseen pilkotun glukoosin hajottamisen yhä pienemmiksi ja pienemmiksi kunnes se on täydellisesti hajotettu. G-järjestelmälle kelpaa ainoastaan glukoosi, mutta K-järjestelmälle kelpaa sekä glukoosi että ketonit. K-järjestelmä tuottaa noin 15-kertaisen määrän energiaa G-järjestelmään verrattuna. Ja tämä on tärkeää, koska aivot ovat energiasyöppö elin. On mahdollista, että vaikka aivot saisivat jatkuvasti runsaasti glukoosia (korkea hh-dieetti, kroonisesti kohonnut verensokeri), aivot voivat silti olla energiatalouden kannalta ikävässä tilanteessa.

Miksi nämä energiajärjestelmät ovat ketoon ja aivojen terveyteen liittyen erittäin oleellisia? Siksi, että ketonit ovat solulle helpommin hyödynnettävissä, koska ketonien ei tarvitse kulkea G-järjestelmän läpi. Kemiallisesti tarkasteltuna, glukoosin muuttaminen käyttökelpoiseen muotoon vaatii G-järjestelmältä 13 kemiallista reaktiota, kun taas K-järjestelmällä 3 kemiallista reaktiota riittää. Tämä vähentää sitä riskiä, että pitkässä kemiallisessa ketjussa jokin menee vikaan. Tärkeä pointti on myös se, että ketoneiden käyttäminen energiaksi vaatii vähemmän insuliinia. Jos kehossa on jo insuliiniresitenssi kehittynyt, silloin aivoilla on vaikeuksia käyttää G-järjestelmää, mutta K-järjestelmä toimii edelleen ja itse asiassa toimii erittäin hyvin matalillakin glukoositasoilla. Optimaalinen tilanne aivojen kannalta on kuitenkin se, että aivot pystyvät hyödyntämään sekä G- että K-järjestelmiä energian tuottamiseen. Keton kannalta oleellista on, että keho pystyy tuottamaan tähän tarvittavan glukoosin itse. Mutta minun nähdäkseni, olipa ketoilija tai ei, niin aivot hyötyvät säännöllisestä ketoilusta ja/tai paastoamisesta, jotta aivoilla säilyy parhaiten kyky käyttää molempia järjestelmiä.

Sori, tuli vähän pitkä ja tieteellinen vuodatus. Johtuu varmaan ketoosista joka vahingoittaa aivoja. :LOL:
 
Viimeksi muokattu:
Tätä adaptaatiota voi tarkastella monesta näkökulmasta. Minä olen jakanut asian mielessäni siten, että adaptaatiota tapahtuu lihasten lisäksi aivoissa, sisäelimissä (maksa, sydän, munuaiset, ruoansulatuselimistö). Solutasolla tämä tarkoittaa sitä että ihmisen solut uusiutuvat tietyllä syklillä, ja periaatteessa uusiutuneet solut voivat olla paremmin adaptoituneita. Käytännössä puhutaan kuitenkin useista viikoista, tai kuukausista.

Lihasten ja suorituskyvyn osalta ei taideta vielä tarkkaan tietää perinpohjin, mitä kehossa tapahtuu. Kuitenkin eräässä tutkimuksessa todettiin kokeneiden juoksijoiden lihasten glykogeenivarastojen olevan puolen vuoden ketoilun jälkeen samalla tasolla kuin vertailuryhmän, joka söi runsaasti hiilihydraatteja. Aiempi tutkimus oli osoittanut, että glykogeenivarastot vhh:lla olivat noin puolet normaalista 4-6 viikon korkearasvaisella ruokavaliolla. Tämä viittaisi siihen, että adaptaatiota tapahtuu kuukausien ajan. Onko sitten adaptaatiolla jonkinlainen "päätepiste", tai täydellinen adaptoituminen - sitä en osaa sanoa. Adaptaatiota voi ajatella myös psykologisella tasolla. Se voi joskus olla se vaikein osuus. Omat kokemukset ketosta kertovat, että minulla menee noin 2-4 viikkoa ja homma alkaa sitten rullata erittäin hyvin, ensimmäiset pari viikkoa menee totutellessa. Korkea rasvan määrä heti alkuvaiheessa voi aiheuttaa monille hankaluuksia ruoansulatuksen osalta, niin myös minulle, mutta jostain mystisestä syystä ei kuitenkaan joka kerralla.

Oma kokemus painon putoamisesta on se, että välillä homma etenee ja välillä ei. Siksi en anna arvoa päivittäisille painon heilahtelulle kovinkaan paljon, sen sijaan pitemmän ajan trendi on syytä olla sellainen johon suuntaan haluaa mennä. Stressi vaikuttaa siihen kuinka kroppa pitää nesteistä kiinni jne. On kuitenkin myös ihmisiä, joilla homma etenee erittäin tasaisesti. Asiaa sotkee kylläkin jonkin verran se, että mikäli tekee voimaharjoittelua, paino on yksittäisenä mittarina aika huono kuvaamaan sitä mitä kropassa tapahtuu. Kroppa voi siis hyvinkin kiristyä vaikka vaa'an lukema junnaa paikoillaan. Itse pidän perusnyrkkisääntönä sitä, että jos miinuskaloreilla ollessa 1) voi arjessa hyvin, 2) treeni on nousevaa tai voimatasot vähintään säilyvät, silloin dieetti toimii vaikka paino ei koko ajan laskisikaan. (Mutta tämä edellyttää siis sitä, että tietää varmasti olevansa miinuskaloreilla.)
Oli tosiaan useana aamuna tasan 73.1kg. eilen oltiin perheen kanssa tropiclandiassa ja kersat söi ranuja. Pienet kersat ku on kyseessä ni niitä ranujahan jäi ripakopallinen syömättä. Luonto ei salli ruuan roskiin heittämistä ni mä kiskaisin ne naamariin pienen sisäisen painin jälkeen. Varmaa about 150g ranuja. Tänää menin aamulla puntariin niin oletin painon olevan luokkaa 74kg mutta olikin 72.2kg. en tiiä mitä tapahtui mutta tästähän voi päätellä vain sen että ranuja syömällä laihtuu 😆
Oh well, homma jatkuu entiseen malliin ketoilulla. Takapakkia tuli eiliseltä mutta kokonaiskuva painon ja rasvan suhteen ja muutenkin kokonaisvaltaisen voinnin suhteen on paljon parempi verrattuna esim 1kk sitten. Vatsakin on paljon paremmassa kunnossa. Ei pöhötä, pieretä ja paskata kokoajan.
 
Oli tosiaan useana aamuna tasan 73.1kg. eilen oltiin perheen kanssa tropiclandiassa ja kersat söi ranuja. Pienet kersat ku on kyseessä ni niitä ranujahan jäi ripakopallinen syömättä. Luonto ei salli ruuan roskiin heittämistä ni mä kiskaisin ne naamariin pienen sisäisen painin jälkeen. Varmaa about 150g ranuja. Tänää menin aamulla puntariin niin oletin painon olevan luokkaa 74kg mutta olikin 72.2kg. en tiiä mitä tapahtui mutta tästähän voi päätellä vain sen että ranuja syömällä laihtuu 😆
Oh well, homma jatkuu entiseen malliin ketoilulla. Takapakkia tuli eiliseltä mutta kokonaiskuva painon ja rasvan suhteen ja muutenkin kokonaisvaltaisen voinnin suhteen on paljon parempi verrattuna esim 1kk sitten. Vatsakin on paljon paremmassa kunnossa. Ei pöhötä, pieretä ja paskata kokoajan.
Jeps, lyhyellä aikavälillä paino voi vaihdella. Oma kroppa etenee yleensä painoa pudottaessa niin, että viikkoon tai pariin ei tapahdu juuri mitään, mutta sitten tulee äkillinen humpsahdus kun nestettä poistuu kropasta (tämä siis erillinen ilmiö kuin ketoilua aloittaessa). Elimistö tykkää tasapainosta ja muutokset ottavat aikansa. Jos tietää, että perusasiat ovat kunnossa, niin kannattaa jatkaa samalla linjalla. Se että ruoansulatus toimii on erittäin positiivinen signaali. Monelle ketoilijalle liha ei tuota ongelmia, mutta kasvisten kasvanut määrä ja laatu voi sen sijaan tuottaa vaivoja. Vaikka sanotaan, että kasvikset ovat terveellisiä ja yleisellä tasolla se toki näin varmaan onkin, niin ei se ihan niin yksinkertaista ole, koska monet kasvikset voivat vaikuttaa muun ravinnon imeytymiseen jne. Yleensä kuitenkin löytyy sellaisia kasviksia, joita pystyy ongelmitta pupeltamaan.

Sinulla ei taida hirveästi pudotettavaa olla painosta päätellen? Yleisesti ottaen, mitä pienempi rasvaprosentti, sen vaikeampaa/hitaampaa rasvanpoltto usein on. Ketoilun etu on se että nälkä ei välttämättä vaivaa niin paljon kuin muilla vaihtoehdoilla, mutta sitten jos haluaa kovin alhaisen rasvaprosentin, niin nälkä yleensä jossain vaiheessa alkaa kolkutella siitä huolimatta.
 
Onkin mielenkiintoista, että mikäli aivoilla on mahdollisuus valita glukoosin ja ketoneiden välillä, ne jatkavat silti ketoneiden käyttämistä.
Tätä en tiennytkään. Voiko olla kyse elimistön halusta päästä eroon ketoneista mahdollisimman nopeasti? Samaan tapaan kuin elimistö käyttää ensijaisesti alkoholin energiaksi, mikäli sitä on elimistössä.
 
Tätä en tiennytkään. Voiko olla kyse elimistön halusta päästä eroon ketoneista mahdollisimman nopeasti? Samaan tapaan kuin elimistö käyttää ensijaisesti alkoholin energiaksi, mikäli sitä on elimistössä.
Minun tietääkseni tätä ei oikein tiedetä sen tarkemmin. Minun nähdäkseni kuitenkaan mikään ei viittaa ketonien haitallisuuteen aivoille. Ihmislajihan ei varmaan olisi päässyt näin pitkälle ylipäätään, mikäli olisimme tarvinneet jatkuvasti runsaasti ravintoperäistä hiilihydraattia varhaisen historiamme aikana. Alkoholista sen sijaan on monenlaista haittaa elimistölle, ja toisin kuin ketoneita, elimistö ei tuota etanolia isoja määriä. Luontaisesti etanolia syntyy ihmisen elimistössä vain hyvin pieni määrä vuorokaudessa, ja meillä kuten muillakin organismeilla on kyky käsitellä elimistön prosesseissa syntyvää etanolia. Isommat määrät tietysti häiritsevät elimistön normaalia toimintaa. No, joka tapauksessa aivojen metabolian tutkimus on ymmärrettävästi hankalaa monesta syystä. Tässä on kuitenkin tutkimus johon viittasin.

Inverse relationship between brain glucose and ketone metabolism in adults during short-term moderate dietary ketosis: A dual tracer quantitative positron emission tomography study​

After four days on the KD, CMRa represented 17% of whole brain energy requirements in healthy adults with a 2-fold difference across brain regions (12-24%). The CMR of ketones (AcAc and β-hydroxybutyrate combined) while on the KD was estimated to represent about 33% of brain energy requirements or approximately double the CMRa. Whether increased ketone availability raises CMR of ketones to the same extent in older people as observed here or in conditions in which chronic brain glucose hypometabolism is present remains to be determined.

 
Olipas harvinaisen asiallinen kirjoitus maakuntalehdessä. Ja vielä lääkärin kynästä.
1711266961364.png
 
Olipas harvinaisen asiallinen kirjoitus maakuntalehdessä. Ja vielä lääkärin kynästä.

Alkavat onneksi jotkut lääkäritkin heräillä ja hienoa, että uskalletaan ultraprosessoidun teollisen ruoan lisäksi myös varovaisesti kritisoida virallisia ravitsemussuosituksia. Lääkäreissä on hurjasti vaihtelua siinä, kuinka hyvin perillä ovat ravitsemusasioista, löytyy laidasta laitaan. Monessa maassa asiantuntijat ovat alkaneet ihmettelemään sitä ristiriitaa, että kansalaiset vain lihovat ja sairastuvat diabetekseen ym. sairauksiin, vaikka on ravitsemussuositukset ja kaikki. Toki voidaan aina sanoa, että no ihmiset nyt vain eivät noudata niitä suosituksia. Mutta se ei silti selitä, miksi väestömassat vain jatkavat lihomista. Syy on tietenkin pääasiassa siinä mitä suuhun laittaa, energian kulutus tulee sitten vasta perässä. Kuinka iso osuus menee ultraprosessoitujen tuotteiden piikkiin, lienee selvittämättä. Mutta jenkeissä asiaa on tutkittukin ja siitä voisi todeta, että merkitys voi olla suurempi kuin on arvattukaan.

Minusta Ruokaviraston suositukset aikuiselle sisältävät sekä hyviä että huonoja asioita. On mahdotonta laatia sellainen suositus, joka olisi optimaalinen (tai edes lähellä sitä) jokaiselle. Mutta esimerkiksi voimaharjoittelijan näkökulmasta raakapainoltaan 700-750g lihaa per viikko on yksinkertaisesti aivan liian vähän. Jos tuon ottaa kanasta, niin se tarkoittaisi yhteensä n. 170g proteiinia eli alle 25g/päivä. Siinä saa valikoida muut proteiininlähteet huolella, että saa päivän kiintiön täyteen, vaikkei olisi sukua Testomanille ja Raudolle. Liharajoitusten taustalla on tietysti monenlaisia aatteita, mutta jos katson asiaa vain terveyden näkökulmasta, en ole vielä lukenut tutkimuksia joissa osoitettaisiin lihan suurenkin päivittäisen kulutuksen olevan haitallista. Anekdootti tähän liittyen, luin muutama päivä sitten jostakin lehdestä ravitsemusterapeutin laatiman esimerkin päivän ruokailuista; siinä oli proteiininlähteenä proteiinivanukas. Juu... vanukas, tuo luonnon huipputuote. Ei siinä, minullekin kelpaisi lehmä josta voisi lypsää minttusuklaaprotskua suoraan ämpäriin.
 
Back
Ylös Bottom