Voisitteko selittää tyhmälle. Mulla on nyt jotenki aivot solmussa tän kans. Avain painonpudotukseen ja rasvanpolttoon on kalorivaje, eikö vain? Kalorivaje täytyy olla myös keto-dieetillä ollessa, eikö? miten se vhh-kalorivaje eroaa normaalin ruuan kalorivajeesta? Miksi laittaa kroppa ketoosiin ja laihtua jos sen kerta voi tehdä myös normaalilla ruualla? Mikä se oleellinen tärppi täs vhh:ssa oikeen on? Joo ymmärrän että keho ei saa hiilareita polttoaineeksi ja rasva alkaa palamaan ku on ketoosissa mutta onko se siis nopeampi tapa? Onko se lihaksia säästävämpi? Onko olo energisempi? Saako määrällisesti syötyä enemmän? Viekö se nälän pois tehokkaammin?
Energiavaje tosiaan määrittää sen putoaako paino vai ei mallista riippumatta. Vauhti riippuu energiavajeen määrästä. Lihasmassan säästöön energiavajeella vaikuttaa käsittääkseni eniten 1) energiavajeen määrä, 2) lihasten kuormittaminen (ääriesimerkkeinä säännöllinen laadukas voimaharjoittelu vs. sohvaperuna) sekä 3) riittävä proteiinin saanti. Koska kroppa pyrkii purkamaan turhaa lihaskudosta kun ravintoa ei tule tarpeeksi, täytyy sille antaa syy pitää siitä kiinni.
Yleinen kokemus ketosta on se, että alku on hankalaa mikäli siihen siirrytään runsaasta hiilarien nauttimisesta, mutta ensimmäisen kuukauden jälkeen homma rullaa jo varsin hyvin. Se miten energinen olo itse kullakin ketolla on, vaihtelee. Oma kokemus on, että olo on kaikin puolin tasainen ja hyvä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, mutta voimakestävyys salilla ja pitempään jatkuva harjoittelu korkeilla tehoilla kestävyyslajeissa ei ole aivan samalla tasolla kuin hiilareita popsiessa. Kroppa siis jossain mielessä muuttuu metabolialtaan bensaturbosta dieselkoneeksi jos tällainen vertauskuva sallitaan. Arkielämän kannalta tällä erolla ei kuitenkaan ole minkäänlaista merkitystä.
Kuten tuossa yllä sanoit, ketoositilassa nälän tunne vaimenee ja se helpottaa mielitekojen välttämistä. Metabolian kannalta verensokeri pysyy tasaisempana ja käytännössä monella yksilöllä jonkin verran matalampana keskiarvollisesti. Voisi ehkä ajatella niin, että mitä enemmän on metabolisia ongelmia (insuliiniresistenssi, verensokerin heittelyt, ylipaino, jne.), sitä tehokkaammin ketolla voi niitä potentiaalisesti korjata. Jos on lähtökohtaisesti metabolisesti terve ja kroppa käyttää hiilareita vaivattomasti hyödykseen, ei ole mitenkään tarpeellista siirtyä ketoiluun.
Jos pitää rasvan määrän maltillisena, niin esimerkiksi kasviksia ja lihaa saa syödä taatusti kylläiseksi asti. Keholla on käsittääkseni omat mekanismit kylläisyyden säätelyyn rasvan ja proteiinin osalta, mutta hiilareille ei vastaavaa ole. Itselläkin on ollut välillä sitä ongelmaa, ettei tule syötyä tarpeeksi, vaikka mielestäni aina ollut hyvä ruokahalu. Painonpudotusta keto helpottaa käytännön tasolla siten, että aterioiden koostaminen on erittäin yksinkertaista. Suurin osa aterioista koostuu lihasta/kalasta/kananmunista, salaatista ja rasvoista eri muodoissa. Ei tarvitse käyttää valintojen tekemiseen, ruoanlaittoon ja ravitsemuksen pohtimiseen juurikaan henkistä energiaa.