Ketoosidieetti

Jos katsot lyhyellä aika välillä ketolla paino putoaa nopeammin MUTTA pitkällä aikavälillä PYSYVÄN painonpudotuksen saavuttaneiden kohdalla ei ole eroa ruokavalioiden välillä.

syö sinä ketolla jos se sinulle sopii. Ja anna muiden syödä niin kuin heille parhaiten sopii. Neuvoa toki saa ja pitää asiasta kiinnostuneita ohjata mutta demonisoida jotain yhtä ruoka ainetta on yksi merkki syömishäiriöstä ja se osoittaa myös mitenkä suuri ongelma sinulle ravinto on kun ”raamattu” kädessä julistat toisen paremmuutta ja manaat muut väärä uskoisiksi kun eivät ole kanssasi samaa mieltä.

Salaliittoteoria tasolla mennään. 🤣 Valtio haluaa ihmisten voivan huonosti ja lääkärit on maksettu ohjaamaan ihmisiä väärin.

hyvä toi linkkaama tutkimus tossa on heti alussa lukee alle liitetty. 👍🏼

This article is a preprint and has not been certified by peer review [what does this mean?]. It reports new medical research that has yet to be evalu
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Siis jos low-carb vs. high-carb ero kutistuu niiin se johtuu siitä että tutkimuksessa ruokavaliot ovat vähitelleen lähentyneet toisiaan. Tämä on käyttäytymisasia eikä liity tuohon malliin (MBM),.
 
Siis jos low-carb vs. high-carb ero kutistuu niiin se johtuu siitä että tutkimuksessa ruokavaliot ovat vähitelleen lähentyneet toisiaan. Tämä on käyttäytymisasia eikä liity tuohon malliin (MBM),.
Eli voidaanko millään tavalla viitata ketoosi ruokavalion ylläpidettävyyteen? Jos meillä ei olisi näin uskomaton tilanne että ruokaa on heittää roskiin asti PALJON ei meillä olisi niin paljon ylipainoisiakaan. Mutta mitä väliä tällä on? Tai miksi sillä olisi väliä. Pää asia että mikä tahansa tapa pudottaa painoa pysyvästi tuo 99% ihmisille terveyshyötyjä. Kaikki kuitenkin kuolee joskus eli miten tahansa.
 
"Minkäänlaista näyttöä ei ole keto ruokavalion paremmuudesta 2 tyypin diabeteksen puolesta eikä vastaa". EHKÄ KAAMEIN PAKSAPUHE EVER... hyvin om mennyt Cokiksen propaganda perille :) Knuuti ei ole tömön alan miehiä lainkaan; han on statiinimarkkininnin spesialisti. Röntgenlekurit pysyköön omissa hommissa ;;)

👍🏼Sitä minä en ikinä näissä ymmärrä että minkä verran voi toisen syömiset vituttaa.

NIINPÄ! Nämä joilla on hiilaripainotteiset mutuhömppäkirjat myynnissä (Hulmi, Sundell) niin on "pieni" eturistiriita mikä toki uhontuu :)
Kukas on se on specialisti ortopedi Heikkiläkö? Ja Heikkilä ei koita saada kirjojaan myytyä? Tai oikeastaan kukaan ei koita saada kirjojaan myytyä, blogeja luettavan tai podcasteja kuunneltavan, niitä tehdään ihan omaksi iloksi eikä varsinkaan haluta mainosrahoja.
 
Kokis on hyvää. Kyllä sitä saa juua. Rasvaa saa syyä. ONgelmaks muodostuu näiden määrä. ELi kyl se kalorilla on merkitystä. Jollakin makrolla jollekkin pysyy paremmin nälkähallinnassa. Toiset sietää hiilaria paremmin. EHkä kehonpainon, lihasmassan, aktiivisuuden, ja ehkä osittain geneettisten taipumusten takia paremmin. EIkä sitä hiilaria tarvitse kaikki 400-600grammaa päivässä. Oma tarve tuntuu olevan tuolla välilä. Muuten paino tippuu. Kroppa adaptoituu isompiin että pienempiin kaloreihin, ja enempi useemmin parempi. Painonpudotus on eriasia kuin rasvamassan pudotus.

edit. tänä aamuna on vaikeuksia kirjottaa näköjään kun joka toisessa lauseessa kirotushörä.
 
Viimeksi muokattu:
Siis jos low-carb vs. high-carb ero kutistuu niiin se johtuu siitä että tutkimuksessa ruokavaliot ovat vähitelleen lähentyneet toisiaan. Tämä on käyttäytymisasia eikä liity tuohon malliin (MBM),.
Ketoguru varmaan ymmärtää, että ketoillessa siinä alkuvaiheessa poistuu nestettä kropasta enemmän. Eikö vaan?
 
Eihän toi malli liity mitenkään käyttäytymiseen ja ei itseasiassa ketoosiin sinällään.
Suoraan ketoosiin tilana ei liity mutta välillisesti sen ylläpidettävyys näkyy että moni kokee siinä haasteita ja sitä kautta se taas näkyy siinä ketoosi tilassa. Reitti on vaan eri. Mutta sama käy myös kaikissa muissakin syödään tavalla joka EI edistä terveyttä. Mutta mitä väliä. Annetaan ihmisten syödä.

ja niinkuin sanoin se keto toimii toisilla että pysyvät alle kulutuksen (ja näin muodostuu terveys vaikutuksia) mutta jos ketoosilla syödään yli kulutuksen lihoo ihan samalla tavalla kun seka syönnilläkin ei se sitä tosi asiaa poista.
 
Kyllä laihtuminen editää terveyttä monin tavoin. Sen sijaan ei ole mitään kokeellista tutkimusnäyttöä siitä että' runsashiilarinen olisi millään tavalla terveellinen ei ole olemassa.
 
ja niinkuin sanoin se keto toimii toisilla että pysyvät alle kulutuksen (ja näin muodostuu terveys vaikutuksia) mutta jos ketoosilla syödään yli kulutuksen lihoo ihan samalla tavalla kun seka syönnilläkin ei se sitä tosi asiaa poista.
Vetäseppä tossa tilassa vähän suolaa ja täytekakkua niin isommalla kaverilla nousee paino 4-8kiloa. ''sokeri lihottaa!!!''. Todennäkösesti grammaakaan ole tullu rasvaa 2-3pv periodilla vaan glykogeeniks varastoitunut lihakseen ja maksaan. Ja nestettä ympärikroppaa kivasti.

jos aatellaan et henkilö x on ollu keto/vhhlla vaikka 3-6kk, niin oletuksena on jo pelkästään että kuitua tullu vähemmän- sitä kautta kun sitä tulee reippasti enemmän, ruoka pakkautuu ainakin hetkeks aikaa tehokkaammin suolistoon niin tollakin jo paino nousee.
 
Kyllä laihtuminen editää terveyttä monin tavoin. Sen sijaan ei ole mitään kokeellista tutkimusnäyttöä siitä että' runsashiilarinen olisi millään tavalla terveellinen ei ole olemassa.
Määrittele runsashiilarinen? 100 kiloselle sohvaperunalle runsashiilarinen on eriasia kuin 70kiloselle triathlonistille. Kyllä tälläselle 70 kiloselle kukkakepille 400g hiilaria päivässä aika kivansopiva määrä. 100 kiloselle sohvaperunalle voi ollakkin jo aika pirun iso.
 
Vetäseppä tossa tilassa vähän suolaa ja täytekakkua niin isommalla kaverilla nousee paino 4-8kiloa. ''sokeri lihottaa!!!''. Todennäkösesti grammaakaan ole tullu rasvaa 2-3pv periodilla vaan glykogeeniks varastoitunut lihakseen ja maksaan. Ja nestettä ympärikroppaa kivasti.

jos aatellaan et henkilö x on ollu keto/vhhlla vaikka 3-6kk, niin oletuksena on jo pelkästään että kuitua tullu vähemmän- sitä kautta kun sitä tulee reippasti enemmän, ruoka pakkautuu ainakin hetkeks aikaa tehokkaammin suolistoon niin tollakin jo paino nousee.
👍🏼 En tiedä mutta esim juuri tuo ruoansulatus ongelma vielä ketoosin purkamisessa on yllättävän monella ollut problemaattista. Turvottaa pönöttää vatsa ei vedä koskee mahaan jne. Minkä aikaa se sitten vie että suolisto alkaa toimia taas normaalisti. Mutta kyllä kerran päivään kuuluu isolla tarpeella käydä jos suolisto vähänkään normaalisti toimii.

mutta toisilla toimii keto paremmin toisilla huonommin. Kaikkien löydettävä se balanssi tuon ravinnon suhteen.
 
En lukenut koko kirjaa kun kerran ohimennen näin, mutta "veriryhmä" dieeteissä, 1 porukka sopi muistaakseni juurikin
ketogeneettisempään tyyliin, kun taas toisille ryhmille sopi paremmin itämaisittain riisi ja joillekkin sitten ihan pottu.
Ei pienintäkään hajua pitääkö paikkansa, mutta voisi sopia havainnointimaailmaan että ehkä kaikki ei kestä voimalihaa?
 
Minkäänlaista näyttöä ei ole keto ruokavalion paremmuudesta 2 tyypin diabeteksen puolesta eikä vastaan. Syötkö yli kulutuksen vai alle on ainoa millä on merkitystä. Sama ylipainon hoidossa kuin 2 tyypin diabeteksen hoidossa.

joku tykkää syödä keto ruokavaliolla toiset seka ruokavaliolla. Ei se haima työttömäksi jää keto ruokavaliollakaan tervelläkään ihmisellä.

Lähtökohtaisesti kuitenkin elintapa sairaus.
T2D on ymmärtääkseni verensokerin nousun ja insuliiinin toimimattomuuden yhdistelmänä syntynyt metabolinen oireyhtymä. En ole lääkäri, joten jos olen aivan väärässä, korjaa. Tätä voi hoitaa parilla tavalla: joko yrittämällä elämäntapamuutosta ja syömällä niin, että oireyhtymä lievenee tai poistuu, tai lisäämällä insuliinin määrää kehossa niin, että sokeriarvot normalisoituvat, kun elimistö ei toimi normaalilla insuliinimäärällä oikein. Tarvittavan insuliinin määrä lisääntyy ajan kuluessa, koska keho ei kykene sitä hyödyntämään, ja potilaan paino nousee samalla lähes poikkeuksetta. Painohan nousee myös kaikilla ykköstyypin diabeetikoilla, kun insuliinia annetaan, mutta heillehän lisäinsuliini on välttämätöntä, kun keho ei enää käytännössä tuota sitä lainkaan.

Muutenhan T2D ei ole välttämättä yhteydessä ylipainoon. Tähän tilaan voi päästä myös esimerkiksi reilusti hiilihydraatteja syövä kestävyysurheilija, jonka verensokeri kohoaa vähitellen ja insuliinin toimivuus heikkunee.

Jos tavoitteena on veren sokeritasojen ja insuliinin normalisointi, on ihan varmaa, että mitä vähemmän sokeria ja muita hiilihydraatteja elimistöön laitetaan, sen parempi. Tästä on paitsi anekdoottista näyttöä terveydenhoidon ammattilaisilta ympäri maailman, suomalai-amerikkalaisen Virta-yhtiön tutkimuksista oman ketoprotokollansa mukaan sekä nyt myös tuon aikaisemmin linkatun meta-analyysin perusteella.

T1D on eri asia. Samoin painonpudotus.
 
Viimeksi muokattu:
T2D on ymmärtääkseni verensokerin nousun ja insuliiinin toimimattomuuden yhdistelmänä syntynyt metabolinen oireyhtymä. En ole lääkäri, joten jos olen aivan väärässä, korjaa. Tätä voi hoitaa parilla tavalla: joko yrittämällä elämäntapamuutosta ja syömällä niin, että oireyhtymä lievenee tai poistuu, tai lisäämällä insuliinin määrää kehossa niin, että sokeriarvot normalisoituvat, kun elimistö ei toimi normaalilla insuliinimäärällä oikein. Tarvittavan insuliinin määrä lisääntyy ajan kuluessa, koska keho ei kykene sitä hyödyntämään, ja potilaan paino nousee samalla lähes poikkeuksetta. Painohan nousee myös kaikilla ykköstyypin diabeetikoilla, kun insuliinia annetaan, mutta heillehän lisäinsuliini on välttämätöntä, kun keho ei enää käytännössä tuota sitä lainkaan.

Muutenhan T2D ei ole välttämättä yhteydessä ylipainoon. Tähän tilaan voi päästä myös esimerkiksi reilusti hiilihydraatteja syövä kestävyysurheilija, jonka verensokeri kohoaa vähitellen ja insuliinin toimivuus heikkunee.

Jos tavoitteena on veren sokeritasojen ja insuliinin normalisointi, on ihan varmaa, että mitä vähemmän sokeria ja muita hiilihydraatteja elimistöön laitetaan, sen parempi. Tästä on paitsi anekdoottista näyttöä terveydenhoidon ammattilaisilta ympäri maailman, suomalai-amerikkalaisen Virta-yhtiön tutkimuksista oman ketoprotokollansa mukaan sekä nyt myös tuon aikaisemmin linkatun meta-analyysin perusteella.

T1D on eri asia. Samoin painonpudotus.
Jos me mietitään kestävyys urheilua/ mitä tahansa urheilua missä tulee lihastyötä niin mikä on ensisijainen energia lähde urheilu suorituksen aikana?

Kuitenkin puhutaan jonkin asteisesta obesiteetista kun 2 tyypin diabetesta diagnosoidaan.

1 tyypin diabetesta sairastavilla ei insuliinia erity lainkaan tai se on syntyessään jo vähäistä josta sitten hiipuu. Ja ei se suoraan sitä tarkoita että heillä on ylipainoa tai paino ongelmia kuitenkin heille se ravinnon tärkeys korostuu nuoresta asti.

Sitten mikä on paras tapa parantaa insuliini herkkyyttä?

Onko hiilari syynä insuliini herkkyyden häviämiseen yksin? Että rasvalla ja proteiinilla yli saannilla ei ole ollut osuutta näiden ongelmien synnyssä?

Se että 2 tyypin diabeetikoilla lähtökohtaisesti on joku ongelma ravitsemuksensa/ terveytensä kanssa jossa mikä tahansa ylimääräisen ravinnon poisto yksilölle sopivalla tavalla on varmasti yhtä toimiva ratkaisu. Toki kuten jo edellä mainitsin ketoosi varmasti näissä tapauksissa voi olla nopeampi ratkaisu henkilölle joka ei pysty muuten kontroloimaan syömistään muuten.
 
Lihavuus ja hormooni/aineenvaihdunta tutkija helsingin yliopiiston dosentti vastasi näin:
''Minäkään en kykene ymmärtämään, mistä Mannisen artikkelissa on kyse. Sen perussanoma ei vakuuta minua lainkaan, varsinkin kun Mannisen väite että matala-HH dieetit laihduttavat paremmin ei pidä paikkaansa. Mannisen tekstiä ei ole julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä, minkä vuoksi en ole sen väittämien antanut häiritä mielenrauhaani.''

eli ihan hyvässä porukassa ollaan, kun ei ymmärretä. Emme ole tyhmiä tai ainakaan tavallista enempää. ;)
Minkä niminen heppu toi oli? Puhuu ihan puutaheinää. Noita turhanpäiväisiä dosentteja on yliopistot tupaten täynnä.
 
T2D on ymmärtääkseni verensokerin nousun ja insuliiinin toimimattomuuden yhdistelmänä syntynyt metabolinen oireyhtymä. En ole lääkäri, joten jos olen aivan väärässä, korjaa. Tätä voi hoitaa parilla tavalla: joko yrittämällä elämäntapamuutosta ja syömällä niin, että oireyhtymä lievenee tai poistuu, tai lisäämällä insuliinin määrää kehossa niin, että sokeriarvot normalisoituvat, kun elimistö ei toimi normaalilla insuliinimäärällä oikein. Tarvittavan insuliinin määrä lisääntyy ajan kuluessa, koska keho ei kykene sitä hyödyntämään, ja potilaan paino nousee samalla lähes poikkeuksetta. Painohan nousee myös kaikilla ykköstyypin diabeetikoilla, kun insuliinia annetaan, mutta heillehän lisäinsuliini on välttämätöntä, kun keho ei enää käytännössä tuota sitä lainkaan.

Muutenhan T2D ei ole välttämättä yhteydessä ylipainoon. Tähän tilaan voi päästä myös esimerkiksi reilusti hiilihydraatteja syövä kestävyysurheilija, jonka verensokeri kohoaa vähitellen ja insuliinin toimivuus heikkunee.

Jos tavoitteena on veren sokeritasojen ja insuliinin normalisointi, on ihan varmaa, että mitä vähemmän sokeria ja muita hiilihydraatteja elimistöön laitetaan, sen parempi. Tästä on paitsi anekdoottista näyttöä terveydenhoidon ammattilaisilta ympäri maailman, suomalai-amerikkalaisen Virta-yhtiön tutkimuksista oman ketoprotokollansa mukaan sekä nyt myös tuon aikaisemmin linkatun meta-analyysin perusteella.

T1D on eri asia. Samoin painonpudotus.
Itse olen siinä käsityksessä, että T2D on lähes aina seurausta siitä, että kehon energiavarasto (läski) on saavuttanut maksimi määränsä. Tämä vaihtelee sitten genetiikan mukaan kuinka paljon on mahdollista kunkin terveellä tavalla lihoa. Esim joku aasialainen voi olla liikaläski vaikka on täysin normaali painon rajoissa ja sen takia pahasti diabeetikko. Vastaavasti joku voi olla metabolisesti terve vaikka painaa 200kg ja läskiä reilusti. Jos T2D yrittää korjata piikittämällä lisää insuliinia niin se on pahin virhe, mikäli siis omaa insuliinin tuotantoa on olemassa. T2D on krooninen ylimääräenergiamyrkytystila (hieno sana). Se miten tähän päädytään on toinen keskustelu.

Jos tuota metabolista häiriötilaa on jatkunut vuosia/vuosikymmeniä, niin on toki mahdollista, että elimistö ei enää tokene edes painon pudottua sietämään hiilareita normaaliin tapaan. Kroonisesti koholla oleva insuliinitaso saa pahoja aikaan.

Hyviä korjaustoimenpiteitä on saada rasvamassa alas, lihasmassa ylös, syödä vähän/kohtuudella/harvoin hiilareita ja tehdä intensiivistä treeniä, missä tyhjennetään lihasten glykogeenit säännöllisesti.
 
Jos me mietitään kestävyys urheilua/ mitä tahansa urheilua missä tulee lihastyötä niin mikä on ensisijainen energia lähde urheilu suorituksen aikana?

Kuitenkin puhutaan jonkin asteisesta obesiteetista kun 2 tyypin diabetesta diagnosoidaan.

1 tyypin diabetesta sairastavilla ei insuliinia erity lainkaan tai se on syntyessään jo vähäistä josta sitten hiipuu. Ja ei se suoraan sitä tarkoita että heillä on ylipainoa tai paino ongelmia kuitenkin heille se ravinnon tärkeys korostuu nuoresta asti.

Sitten mikä on paras tapa parantaa insuliini herkkyyttä?

Onko hiilari syynä insuliini herkkyyden häviämiseen yksin? Että rasvalla ja proteiinilla yli saannilla ei ole ollut osuutta näiden ongelmien synnyssä?

Se että 2 tyypin diabeetikoilla lähtökohtaisesti on joku ongelma ravitsemuksensa/ terveytensä kanssa jossa mikä tahansa ylimääräisen ravinnon poisto yksilölle sopivalla tavalla on varmasti yhtä toimiva ratkaisu. Toki kuten jo edellä mainitsin ketoosi varmasti näissä tapauksissa voi olla nopeampi ratkaisu henkilölle joka ei pysty muuten kontroloimaan syömistään muuten.
Alkaahan noita huipputason ultraurheilijoita, joiden pääasiallinen energianlähde on rasva, olla jo useamman käden sormilla laskettava määrä. Glukoosi on tietysti se go-to -energianlähde lähes kaikessa urheilussa. Mutta niiden varastojen täyttöön ei tarvita tolkuttomia määriä hiilareita. Prediabeettisia kestävyysurheilijoita, joilla on heikentynyt insuliiniherkkyys on ollut kautta aikain monia. Johtuuko se yksilöllisistä geneettisistä syistä vai onko se tavanomaista hiilaritankkausten ja jatkuvan hiilariylensyönnin seurausta, en osaa sanoa. Voin vain näin maallikkona epäillä, että varmaan molempia.

Ovatko sokeri ja muut hiilihydraatit syynä insuliiniherkkyyden vähenemiseen, vastaus lienee, korkea verensokeri ja isot määrät insuliinia T2D:ssä (insuliiniherkkyyden väheneminen) kulkevat käsi kädessä. Se on myös selvää, että vyötäröläski ja stressi nostavat T2D-riskiä ja insuliiniresistenssiä.

Ihan selvästi rasvan poisto ruokavaliosta, ja hiilareiden pito samalla tasolla kuin ennen, ei ole yhtä toimiva hoito T2D-potilaille kuin hiilareiden poisto.

Mullä ei muuten ole tässä mitään omaa lehmää ojassa, kun en ole tällä alalla ollenkaan, eikä minulla ole mitään terveysongelmia, joista olisin tietoinen. Vain oma mielenkiinto asiaan on olemassa jo vuosien ajan.

Muuten olet varmaan tsekannut Virtan sivut? Research | Virta Health
 
Back
Ylös Bottom