Ketoosidieetti

Sun jutuista vähän paistaa ettei gainssit oo ykkösprioriteetti. Vaan mukavuudenhalu ja yksilön erinomaisuuden ja erilaisuuden kokemus.
Mitä ketolla sitten pitäisi kaivata pl sokeri(jäätelö/limu)?? Leipää? Puuroa? Perunaa, riisiä pastaa? Miksi niitä edes haluaisi syödä jos on vara valita.
E: No nyt oon varma että oot trolli. Jos tarkkailee sokerinsyöntiään niin on sun mielestä syömishäiriön puolella?
Nyt etsin ensimmäisen kerran ikinä ignoren.
Nyt ku @veijari on blokannu(ei se oikeesti oo. Se tietää todellisuudessa että oon hyvä pätevä ravintoasioissa) niin selvennetään muutama juttu. Pitkässä juoksussa on ihan mukava pystyä syömään enemmän ja pysyä tiukempana. Ei voi ikuisesti pudottaa painoa jolloin ois ihan hyvä että ruokavalio olisi monipuolinen(pitkässä juoksussa). Edelleenkin menee pointti yli ja ohi, näköjään. Miks en kokeile? En halua rajottaa liikaa ruokia. Siihen ei ole tarvetta. Jos ainoat vaihtoehdot kaupasta on että paska tai hyvin rajotettu ostoslista niin ainakin itelleni jo koulussa opetettiin 6-7vuotiaana monipuolisen ruoan hyöty. Ei ne vaihtoehdot ole joko hiilariton tai pizza. Siihen väliin mahtuu aika paljon. Sitä en edelleenkään ymmärrä missä kohtaa rajotetumpi valio on se parempi valio. En korvien välille parempi enkä ravitsemuksellisesti?

Mutta se siitä. Eikä tää eikä aikasemmatkaan ollu mitää hyökkäyksiä kummallekkaa. Ihmettelyä lähinnä.

enkä koe halua olla erillaisempi- tosin parempi olen ravintoasioissa kun suurin osa ihmisistä. Monissa asioissa oon ihan vtun paska🤣 mutta ravintoasiat ei ole yksi niistä.

ruokavaliosta selkeämmin poikkeavat.. nojoo. Jätetään tähän.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO

Jos ketoilet, tee se margariiniin, rypsi-, rapsi- ja oliiviöljyyn sekä pähkinöihin painottuen​


6.10.2020 by Reijo Laatikainen


Olen saanut valmiiksi uuden kirjan: Verensokeri haltuun –eroon esidiabeteksesta. Kirja julkaistaan marraskuun alussa. Kirja on rakennettu kahtiajakoisesti, käyn läpi tieteellisen näytön, jota olen pyrkinyt yleisluontoisesti esittelemään –ja toisaalta käytännön neuvoja kirjassa on puolet sisällöstä. Olen ripotellut kirjaan myös ajankohtaisia pointteja, toivottavasti ne kiinnostavat hyvin erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä. Yksi esimerkki tällaisesta pointista on ketogeeninen ruokavalio. Ketogeenisessä ruokavaliossa on tarkoitus luoda ketoosi, ja riittävän voimakas sellainen, jotta mahdolliset ketoosin hyödyt –jos niitä on – saadaan esiin.

Tausta: populaariversio keto-dieetistä ihannoi kookosöljyä ja voita​

Ketogeeninen ruokavalio on erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio. Monet asiantuntijat pitävät sitä mediasta lukemieni juttujen perusteella monella tapaa huonona. Minusta sille on pieni paikkansa. Sitä on tutkittu diabeteksessa ja rasvamaksataudissa suhteellisen paljon, toki sielläkin lisänäyttöä kaivataan. Sitä on pitkään käytetty lääkehoidolle huonosti vastaavan epilepsien hoidossa. Sitä tutkitaan Alzheimerin taudissa, jossa glukoosiaineenvaihdunta on häiriintynyt jo sairauden “itämisvaiheessa”. Pisimmät tutkimukset ketogeenisestä ruokavaliosta ovat pari vuotta kestäviä laihdutustutkimuksia.
Ketogeeniseen ruokavalioon liittyy kaikkialla maailmassa, somevaikuttajien piirissä varsinkin, juoksevien kasviöljyjen ja erityisesti margariinin halveksinta. Luit oikein, oikea halveksinta. Yleensä suomalaisissa blogiteksteissä ja vaihtoehtoasiantuntijoiden kirjoissa kerrotaan, että pitää välttää margariinia, rypsiöljyä ja oikein kunnolla voidella syömiset kookosöljyllä ja gheellä. Juu voi ei enää ole voita, se on nyt brändätty ghee’ksi.
Ohessa esittelen, miksi tällaisen ghee-kookosöljy ketogeenisen ruokavalion kannattajat ovat astuneet harhaan. Ketogeeninen ruokavalio nimenomaan pitää tehdä painottuvaksi margariiniin, rypsiöljyyn ja muihin juokseviin kasivöljyihin sekä vältellä kookosöljyä ja voita sekä maaeläimen rasvaa (laardia).

Syy 1: voimakkaampi ketoosi​

Ketogeeninen ruokavalio on ketogeenisempi, kun kovan eläinrasvan palmitiini- ja steariinihappo vaihdetaan juoksevan kasviöljyn rasvaan, linoli- ja alfa-linoleenihappoon (1). Tämä on asia, jota en ole nähnyt yhdenkään ”ketovaikuttajan” esittelevän. Suorassa vertailevassa tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, miten rasvavalinta vaikuttaa ketoosin voimakkuuteen (1). Tutkittaville tehtiin viiden päivän koe, jossa tutkittavat söivät joko kasvikunnan omega-3 ja 6 rasvahappoja runsaasti sisältävää ketogeenista ruokavaliota ja tauon jälkeen voilla ja maaeläimen rasvalla voimakkaasti rikastettua ketogeenista ruokavalio, jossa välteltiin kasvirasvoja. Tulos: veressä ketoosi oli syvempi kun käytettiin siemenistä peräisin olevia kasvirasvoja.

“In conclusion, short-term administration of a polyunsaturated-fat KD [ketogenic diet] to healthy young adults was more ketogenic, improved SI, and did not adversely alter lipid metabolism, compared with a saturated-fat KD”

Tulos selittyy aiemmin koe-eläimillä ja koeputkissa tehtyjen tutkimusten pohjalta keksityllä mekanismilla. Pitkistä yli 10 hiiltä sisältävistä rasvahapoista palmitiini- ja steariinihapot ovat kaikkein vähiten ketogeenisia ja kasviöljyjen, omega-3 rasvahappo kaikkein ketogeenisin. Myös linolihappo on kovien rasvojen pitkäketjuisia rasvahappoja ketogeenisempi. Rasvahappojen ketogeenisyys menee potenttiusjärjestyksessä: keskipitkäketjuiset rasvahapot (medium chain FAs)>𝛼-linoleenihappo>linolihappo>>öljyhappo>steariinihappo>palmitiinihappo (2).

“ This study provides direct evidence that a diet rich in these two PUFA [linoleic and 𝛼-linolenic acid] is more ketogenic than one containing other, less unsaturated long chain fatty acids, i.e. butter” (2)

Keskipitkäketjuiset rasvahapot (MCT-öljy) on kaikkein ketogeenisimpiä. Puhdasta keskipitkäketjuisia rasvahappoja kannattaa ottaa mieluiten aidosta MCT-öljystä. Sitä voi laittaa tilkan ketogeeniseen ruokavalioon, mutta laardia tai voita ei kannata käyttää juuri ollenkaan. Niissä molemmissa on liian vähän keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotta hyöty lähtisi, ja aivan liikaa palmitiini- ja steariinihappoa.
Jos haluat kunnon ketoosin, käytä margariinia, rypsi- ja rapsiöljyä sekä pellavaöljyä perusrasvoina.

Syy 2: Maksalle pehmeä rasva on parempi, myös keton aikana​

Suomessa kaksi eri tutkimusryhmää on tehnyt viimevuosina tutkimuksia ketogeenisella ruokavaliolla, ihmettelen miksi ne eivät ole ylittäneet median julkaisukynnystä. Ketogeeninen ruokavalio kutistaa maksan rasvaa nopeasti –jos se tehdään margariinilla, rypsiöljyllä ja makadadiapähkinällä.
Suomalais-ruotsalainen tutkimus (3), jossa oli mukana muun muassa Kirsi Pietiläinen osoitti, että jos rasvamaksasta kärsivällä hiilihydraatit ”vedetään kuiviin”, ja rasvaa lisätään margariinilla, rypsiöljyllä ja makadamiapähkinällä, niin kahden viikon ”kuuri” ilman että paino (kehon rasvamassa kokonaisuudessaan) tippuu merkittävästi vähentää maksan rasvasta keskimäärin 43 %.Tämä on huima tulos, melkein pyörryttää. Tutkimuksen rasvamuutokset on esitelty tutkimuksen liitetiedostoissa eli supplementeissa (3), ja lisäksi Kirsi Pietiläinen ystävällisesti antoi minulle tiedoksi ruokarasvat joita tutkimuksessa käytettiin.
Maailman laajuisesti tunnettu diabetes- ja maksaguru Hannele Yki-Järvinen ja tutkijatohtori Panu Luukkonen kollegoineen Helsingissä useita ketotutkimuksia (4, 5, 6), jossa ei ole revitelty voilla ja kookosöljyllä. Tutkimusryhmä on myös osoittanut, että tyydyttynyt rasva – eli juuri ne ghee ja kookosöljyt – kerryttää enemmän maksaan rasvaa kuin tyydyttymätön rasva, kun kaloreiden saanti on tarvetta suurempaa (7).

Syy 3: Lievä tulehdus ei todellakaan lisäänny, vaan madaltuu​

On erittäin todennäköistä, että matala-asteinen tulehdus vähenee, kun käytetään kasvirasvoja tyydyttyneen rasvan sijaan ketogeenisella ruokavaliolla. Olen käsitellyt asiaa aiemmin esimerkiksi täällä, ja täällä, sekä kirjassani Taltuta lievä tulehdus. Siksi tiivistä tässä vain asian ytimen: tyydyttyneen rasvan voimakas lisäys johtaa sekä aterian jälkeiseen tulehdustilaan, että pitkällä aikavälillä valtimon seinämiin syntyvien kolesterolipiikkien (7) kautta tulevaan pitkäkestoisesti elimistöä jäytävään matala-asteiseen tulehdustilaan. Jos tyydyttynyt rasva vaihdetaan, tyydyttymättömään lievä tulehdus vähenee jonkin verran.
Kuvassa valtimon seinämään syntyviä kolesterolipiikkejä (“cholesterol crystals” englanniksi), kun veren kolesteroli on pitkään selvästi koholla. Kuva: Abela G. Journal of Clinical Lipidology 2010; 4, 156–164

Syy 4: Verensokeri kiittää​

Loistavana esimerkkinä toimii Jordi Merinon kumppaneineen vuonna 2019 julkaisema koostetutkimus (8). Siinä monityydyttymättömän rasvan eli pääasiassa omega-6- ja -3-rasvahappojen suosiminen tyydyttyneen rasvan sijaan pienensi diabeteksen riskiä 9 % (kts. supplementtidata 8) ). Samassa koostetutkimuksessa havaittiin myös, että raffinoidun hiilihydraattien (höttöhiilarin) selvä vähentäminen ruokavaliosta pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä, jos se korvataan monityydyttymättömällä rasvalla, kuten rypsiöljyllä, margariinilla, saksanpähkinöillä ja siemenillä.
Edelleen havaittiin, että höttöhiilarin vaihtaminen tyydyttyneisiin rasvoihin (kerma, voi, juusto, punainen ja prosessoitu liha) ei vähennä tyypin 2 diabeteksen riskiä. Viesti on siis että, hiilihydraattia ei kannata vaihtaa tyydyttyneen rasvan lähteisiin vaan juokseviin kasviöljyihin, margariiniin, siemeniin ja pähkinöihin. Myös satunnaistettujen lyhytkestoisempien tutkimusten tulos on sama: pehmeän rasvan suominen on jonkin verran parempi verensokerin säätelylle (9).

Syy 5: Sepelvaltimotaudin keskeisin syytekijä LDL-kolesteroli vähenee​

Sepelvaltimotauti on edelleen suurin tappaja ja ennenaikaista työkyvyttömyyttä aiheuttava sairaus.
Taudin synty on monitekijäinen, mutta keskeisin syytekijä on apolipoproteiini B (10). Elimistön apoliporoteiinipitoisuudesta yli 90 % on keskimäärin LDL-kolesterolimolekyyliin (“paha kolesteroli”) sitoutunutta (11), joten LDL-kolesterolimittaus antaa yleensä riittävän tarkan kuvan elimistön apolipoproteiini B -pitoisuudesta. Voin, maaeläimen ja kookosöljyn vaihtaminen juokseviin kasviöljyihin, margariiniin ja sekä pähkinöihin vähentää LDL-kolesterolia (11) mukaan ja myös apolipoproteiini B:tä (12) massiivisen tutkimusnäytön mukaan. Tässä eräs yksittäinen esimerkkitutkimus (13)
Jos haluaa välttää sepelvaltimotautia, on täysin tieteellisen näytön vastaista käyttää runsaasti ruokia, jotka lisäävät veren apolipoproteiinipitoisuutta. On hyvä huomata, että paitsi tyydyttyneen rasvan , myös hiilihydraatin vaihtaminen, tyydyttymättömään rasvaan laskee LDL-kolesterolia. Tiputtamalla hiilareita JA tyydyttynyttä rasvaa, ja syömällä tilalla pehmeää rasvaa suurimman kolesterolivaikutuksen (12).


Lopuksi​

Eli vaikka kuinka jotkut inhoavat margariinia, joko makunsa tai sen “että se ei ole riittävän luonnollista” vuoksi, niin tutkimusnäyttö puoltaa sen ja rypsiöljyn käyttöä ketogeenisen ruokavalion perusraaka-aineena. Jos ei halua ostaa kaupan versiota, voi margariinin helposti tehdä itse.
Ketogeenisella ruokavaliolla on vain pieni paikka uudessa kirjassani. Esittelen siellä muitakin toivottavasti kiinnostavia ajankohtaisia pomintoja, joilla olen pyrkinyt maustamaan kirjaa. Kirja keskittyy kuitenkin antamaan riittävän kattavan ja myös selkeän kuvan tyypin 2 diabeteksen hoidosta ja ehkäisystä ruokavalio- ja elintapakeinoin. Kirjoitan tarkemmin kirjan sisällöstä lähempänä kirjan ilmestymistä (marraskuu).
PS. Margariini, rypsiöljy tai rapsiöljy (14), niin kuin ei mikään muukaan rasva, ei aiheuta syöpää .
Posted in Blogi

 

Jos ketoilet, tee se margariiniin, rypsi-, rapsi- ja oliiviöljyyn sekä pähkinöihin painottuen​

Syy 1: voimakkaampi ketoosi​

Syy 2: Maksalle pehmeä rasva on parempi, myös keton aikana​

Syy 3: Lievä tulehdus ei todellakaan lisäänny, vaan madaltuu​

Syy 4: Verensokeri kiittää​

Syy 5: Sepelvaltimotaudin keskeisin syytekijä LDL-kolesteroli vähenee​

Kokeilin ketogeenista yllä mainituilla ohjeilla n. 2,5KK. Korvasin hiilarit pääosin pähkinöillä ja oliiviöjyllä. Tyydyttyneen rasvan saanti pysyi samana.
Kommentoin edellä esitettyja pointteja labratuloksiin peilaten:
1. En mitannut, en siten kommentoi.
2. En mitannut, en siten kommentoi.
3. Labran mukaan lähtötilanteessa hs-crp oli alle 0.15, lopussa 0.2. Eli nouse hieman, mutta ei liene merkitystä, koska joka tapauksessa alhainen.
4. Verensokeri laski hieman 5.2 -> 4.9, mutta ei liene merkitystä.
5. LDL nousi dramaattisesti, 3.4 -> 8.2

Eli tässäkin taitaa olla yksilökohtaisia eroja.
 
Kokeilin ketogeenista yllä mainituilla ohjeilla n. 2,5KK. Korvasin hiilarit pääosin pähkinöillä ja oliiviöjyllä. Tyydyttyneen rasvan saanti pysyi samana.
Kommentoin edellä esitettyja pointteja labratuloksiin peilaten:
5. LDL nousi dramaattisesti, 3.4 -> 8.2

Eli tässäkin taitaa olla yksilökohtaisia eroja.
Eli korkee rasvanen valio käytännössä tappais sut 5ssä vuodessa.

tunnen yhen jolla ldl oli 11... ne geenit ne geenit. Onneks harvinaista vaikka suomalaisilla vähän yleisempää vrt keskiarvo. Oisko ollu (Fh)geeni.
 
Eli korkee rasvanen valio käytännössä tappais sut 5ssä vuodessa.
Kovat tietysti luvut, mutta saisiko perusteluja?

Eikös tuon 5. kohdan mukaan kolesteroliprofiilin pitäisi parantua, kun hiilareita korvataan "pehmeillä" rasvoilla?

Mulla näytää eniten vaikuttavan hiilareiden määrä. Low carbilla LDL pysyy vielä suht matalana, mutta ketoosissa nousee nopeaa. Pointti kai tässä että kannattanee käydä labrassa mikäli arveluttaa.
FINNRISKI laskuri ei vielä noista luvuista hätäänny, vaan kertoo arvoillani seuraavaa: "Sinun riskisi saada sydäninfarkti/sepelvaltimotauti 3%, aivohalvaus 0% tai jompikumpi 3%". Niin joo, onkohan tuossa laskurissa virhe, kun ei kysy LDL:ää ollenkaan. Eikö se ole se tärkein markkeri? :)
 
Kovat tietysti luvut, mutta saisiko perusteluja?

Eikös tuon 5. kohdan mukaan kolesteroliprofiilin pitäisi parantua, kun hiilareita korvataan "pehmeillä" rasvoilla?

Mulla näytää eniten vaikuttavan hiilareiden määrä. Low carbilla LDL pysyy vielä suht matalana, mutta ketoosissa nousee nopeaa. Pointti kai tässä että kannattanee käydä labrassa mikäli arveluttaa.
FINNRISKI laskuri ei vielä noista luvuista hätäänny, vaan kertoo arvoillani seuraavaa: "Sinun riskisi saada sydäninfarkti/sepelvaltimotauti 3%, aivohalvaus 0% tai jompikumpi 3%"
No jos 2,5kk nousee noin helvetisti kolet niin mitä ne olis viiden vuoden päästä jos mitään muutosta et tekis? Kympin ldl ois aika kauhee tila elimistölle.. kuten aikasemminkin kirjotin, laatu ja määrä sen ratkasee. Todennäkösesti määrä edellä.

@Enceno ’lle sama kysymys? Et jos mitään muutosta ei tekis moneen vuoteen ja 2,5 kk kolet nousee ldl:än muodossa 4.8 pykälää niin tee laskutoimituksia. Joo tiedän, tuskin menis lineaarisesti.. korkeet olis arvot.

eikä se kaikilla noin radikaalisti nouse. Kuten kirjotin hyvin harvinaista. Miettikää nyt ite, mulla ei ole edes kokonaiskolet 4,8:aa ja sulla ne noussu ton verran 2,5kuukaudessa. Vai luinko mä jotain väärin?

edit. tsekkasin kok 4.4, hdl 1,41 ja ldl 2,9 triglyt 0,69. Ja alla oli muistaakseni 6kk lepoa salireeneistä... eli liikuntaa 1-3h max viikossa=tosi vähän.

Tulee vähän mieleen, että ymmärtääkö porukka edes miten korkee ja iso toi nousu on? En ihan aikuisten oikeesti lähtis leikkimään tuon ja varsinkaan kolearvojen kanssa. En suosittele kenellekkään. Ihan sama oletko puolesta vai vastaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kympin ldl ois aika kauhee tila elimistölle.

Riippunee kontekstista?
Framingham datan mukaan korkea HDL (riippumatta muista lipideistä) tarkoittaa pienempää riskiä verrattuna matalaan HDL:ään (vaikka muut lipidit olisivat "optimit" ): http://www.cooperinstitute.org/2018...-levels-should-not-be-interpreted-in-a-vacuum
Voihan tuollakin toki olla joku "cut-off", mutta sellaista ei tekstissä mainita.

eikä se kaikilla noin radikaalisti nouse. Kuten kirjotin hyvin harvinaista. Miettikää nyt ite, mulla ei ole edes kokonaiskolet 4,8:aa ja sulla ne noussu ton verran 2,5kuukaudessa. Vai luinko mä jotain väärin?
Et lukenut väärin. Kokonaiskolesteroli on mitattuna ollut alimmillaan 4.1, korkeimmillaan tuo 10.0. Joten ruokavaliolla voi saada aikaan isoja muutoksia (ainakin minun kohdalla).
 
Käsittääkseni yksi hypoteesi on, että ihmiset olisivat syöneet varhaisina aikoina kalaa ja mereneläviä, mistä johtuu epan ja dhan merkittävyys. Voin olla väärässä. Mutta jos näin on, kova rasva ei ehkä ole se evoluution ykkösjuttu. Näin spekuloiden.
 
Se ei mene jakeluun, että mikä on sopivaa rasvaa energian tuottoon ja mikä sopivaa ns mikrorasvana. Ihan järkyttäviä nämä Laatikaisen neuvot.
 
Evoluutioperustelut on aika ontuvia yleensä, vaikka itsekin kyllä ensimmäisenä yksinkertaisena ohjeena suosittaisin ihmisiä välttämään tuotteita, joilla on ainesosaluettelo.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom