Ketoosidieetti

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nyt alkaa olla oma olo vähän kahden vaiheilla; 10 viikon ketotauon jälkeen aloitin ketoilun uudestaan tavoitteena kiristellä loputkin hötöt pois. Neljäs viikko tällä ketolla lähti juuri ja muutama kilo olisi vielä löysää poistettavana. Treeni kulkee, ja energiaa piisaa kuin pienessä kylässä. Jopa juoksulenkillä tuntuu että virta ei lopu millään ja sitä jaksan hämmästellä edelleen.

Mutta, viime viikkoina on tullut vähän liikaakin kulutusta niin tuntuu että ei pysty syömään tarpeeksi koska koitan jokatapauksessa mennä terveellisellä ketolla enkä pelkällä pekoni-kananmunalinjalla. Enempää rasvaa ei vain tee mieli. Eli keton huono puoli nostaa juurikin tässä kohtaa päätään. Toisaalta ne edut kuten yleinen vireys, aloitteellisuus jne joista jo aiemminkin kirjoittelin on palanneet myös.

Ensi viikonloppuna ohjelmassa jonkinasteinen juhliminen hiilariruokineen ja juomineen ja sen jälkeen täytyykin sitten pohtia että polttelenko loput fläsät pois TKD:llä vai näenkö nälkää ja kärvistelen hiilaridieetillä. 4 viikon jälkeen voi onneksi lisätä reilummin pähkinää yms hiilaripitoisempaa kasvista josta sitä energiaa saa niin pystyy nostamaan kaloreitakin vähän.
Juu ehkä tuossa tuli vähän turhaan rinnastettua kananmunat pekonin kanssa kun kerran ne omalla aamupalallani yleensä käsikädessä kulkee. Kananmunia menee toki käytännössä päivittäin. Pekonin syönnissä ongelmaksi nousee se rasvan aiheuttama etominen, ei vaan uppoa enää.

Oma käsitys terveellisestä ketosta on että lihana kanaa, nautaa ja "parempaa possunlihaa" ja rasvat sitten oliiviöljystä ja pähkinöistä. Ja juustoista. Ja kermasta ja Lidlin rasvaisesta jugurtista jne. Toki wingsit ja ribsit yms kasslerit sillointällöin sihisee myös grillissä.



kts. vastaus yllä, Saksanpähkinät ja mantelit kuuluukin jokapäiväiseen ruokavalioon, muiden pähkinöiden kanssa onkin vähän ongelmaa kun niistä tulee aika äkkiä myös hiilareita turhanpaljon. Mua etoo jo pekonin syöminenkin tällä hetkellä, niin tuo voikahvi jo ajatuksena on sellainen että en aio edes kokeilla :D. Kiitos kuitenkin vinkistä.


Hmm.. Tummaan suklaaseen pitääkin kyllä tutustua.


...Ja näihin.

Kiitoksia vinkeistä, eiköhän tästä vielä jatketa ketoillen dieetti loppuun, sen verran kivutonta tämä läskinpoltto on taas ollut.

Harvoin suosittelen mihinkään tilanteeseen, mutta jos sulla on kaloriaongelmia ja et on henkisesti tukossa(pekoni ei maistu :O [joo en oo koskaan pitänyt ketollakaan tätä kuin randomherkkuna itellä]) niin syö vähän sokeria välillä? Ihan vaikka tarkoitushakuisesti isoja hiilarimääriä ja vähemmän rasvaa ihan vaikka viikko-pari tai kunnes saat elämäntilanteen erilaiseksi. Toinen vaihtoehto tosin on vaan jatkaa alemmilla kaloreilla jos kerran kunto kestää ja rasva palaa niin mitään ongelmaahan ei oikeastaan edes ole?

e: Joskus oli lidli lähellä kotia ja pitkäaikaistarjous oli pekonit 0,69 muistan kyllä että niitä jos viikonkin paistelee niin jo pelkkä haju tekee koko kämpän elinkelvottomaksi kunnes tuuletettu.
 
Siitä ohjeistusta ketodiettiin oikealla tavalla.(y)

Kannattaa tosin ottaa huomioon että kaverilla ei ole niinkään puntti ja voimatavoitteet ja esittelyssään reppailee "kasvisruokavaliotietämystä".
Ehdottaa korkeita hiilarimääriä ja matalia prodeja, ketolla?
Vaikka se on linkki, se on silti paskaa[kyllä sinne on kopioitu myös perustiedot ketosta, mutta ne on monessa muussakin paikassa ilman tätä asenteellisuutta]. "hiilarien välttely myös on mahdotonta"...
 
Kannattaa tosin ottaa huomioon että kaverilla ei ole niinkään puntti ja voimatavoitteet ja esittelyssään reppailee "kasvisruokavaliotietämystä".
Ehdottaa korkeita hiilarimääriä ja matalia prodeja, ketolla?
Vaikka se on linkki, se on silti paskaa[kyllä sinne on kopioitu myös perustiedot ketosta, mutta ne on monessa muussakin paikassa ilman tätä asenteellisuutta]. "hiilarien välttely myös on mahdotonta"...
PERUSKOULUTUS:
  • Laillistettu ravitsemusterapeutti
  • Terveystieteiden maisteri
JATKOKOULUTUS:
  • SATSELIXIA Academy-kouluttaja
  • ELIXIA Personal Trainer
  • Liikuntalääketieteen aineopinnot
  • Painonhallintaohjaaja
  • FISAF Gym Instructor lisensioitu kuntosaliohjaaja
  • SATSELIXIA Academyn koulutuksia, mm. Fysioterapia

Kaverilla on mm. olympiakomitea urheilijoiden ravitsemus vastuullaan ollu.

Ja mitä sitten vaikka ''reppailee kasvisruokavaliota''? Täysin turha ADHOMINEM. Enemmän tuolla koulutuksella tietää ruoasta ku kiropraktikko.:ROFLMAO: Tai blogeja ja youtube videoita kattelemalla.

edit:
Koulutus
Ravitsemisterapeutit ovat suorittaneet ravitsemustieteen ylemmän korkeakoulututkinnon yliopistossa.

Ravitsemustiedettä voi opiskella Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa. Itä-Suomen yliopistossa voi suorittaa terveystieteiden maisterin (TtM) tutkinnon ja Helsingin yliopistossa elintarviketieteiden maisterin (ETM) tutkinnon.

Elintarviketieteiden maisterit voivat pätevöityä ravitsemusterapeutiksi Itä-Suomen yliopistossa.


Ehdottaa korkeita hiilarimääriä ja matalia prodeja, ketolla?
edit. Voi herran jumala sä olet tyhmä ihminen. Mitäpä luulet?

Ei, nou, njet, ei todellakaan.
 
Viimeksi muokattu:
Siitä ohjeistusta ketodiettiin oikealla tavalla.(y)
Hyvää asiaa. Tuo rasvan laatu.. Kokeilin 2kk ketogeenistä rasvan tullessa pääasiassa pähkinöistä, avokadosta ja oliiviöljystä. Siitä huolimatta LDL lähes kolminkertaistui. Kokonaiskolesteroli oli 2kk jälkeen tasan 10. Muut markkerit (hs-crp, verenpaine, LP(a) jne.) kunnossa. Taitaa olla yksilöllistä tämäkin. Mulla näyttää ratkaisevan rasvan määrä, ei laatu. @mikasa90 kommentteja?
 
Hyvää asiaa. Tuo rasvan laatu.. Kokeilin 2kk ketogeenistä rasvan tullessa pääasiassa pähkinöistä, avokadosta ja oliiviöljystä. Siitä huolimatta LDL lähes kolminkertaistui. Kokonaiskolesteroli oli 2kk jälkeen tasan 10. Muut markkerit (hs-crp, verenpaine, LP(a) jne.) kunnossa. Taitaa olla yksilöllistä tämäkin. Mulla näyttää ratkaisevan rasvan määrä, ei laatu. @mikasa90 kommentteja?
Meleekoset geenit oot ''valinnu.'' :D En oo kyl toista tavannu jolla kokonaiskolet ois noin korkeet vaikka hyviä rasvoja syönyt. Koulussa oli opettaja jolla hyvä kole tais olla 13.Tosin elintavat saatto olla vähän sinnesuntänne. (vähän keskivartalolihava(se oli mies,mä voin sanoa näin ;) ) Mä uskon että se rasvan määrä tietyn prosentin ylitse kun menee, se varmaan vaikuttaa kaikilla negatiivisesti kolesteroliarvoihin.

Ei varmaan paraneilman liikuntaa olla eikä älyttömästi rasvaa, polttaa tupakkaa eikä ryypiskellä jos kolesterolit liikkuu herkästi. LP(a) han on ldl kolesterolin yks osa? Kö?

Mulla on korkeimmat kolet mitattu 5,3 vaikka meni 2 litraa punasta maitoo esim päivässä. Ja tätä kesti varmaan 2-4vuotta.
 
Meleekoset geenit oot ''valinnu.'' :D En oo kyl toista tavannu jolla kokonaiskolet ois noin korkeet vaikka hyviä rasvoja syönyt. Koulussa oli opettaja jolla hyvä kole tais olla 13.Tosin elintavat saatto olla vähän sinnesuntänne. (vähän keskivartalolihava(se oli mies,mä voin sanoa näin ;) ) Mä uskon että se rasvan määrä tietyn prosentin ylitse kun menee, se varmaan vaikuttaa kaikilla negatiivisesti kolesteroliarvoihin.

Ei varmaan paraneilman liikuntaa olla eikä älyttömästi rasvaa, polttaa tupakkaa eikä ryypiskellä jos kolesterolit liikkuu herkästi. LP(a) han on ldl kolesterolin yks osa? Kö?

Mulla on korkeimmat kolet mitattu 5,3 vaikka meni 2 litraa punasta maitoo esim päivässä. Ja tätä kesti varmaan 2-4vuotta.

Low carb (ei keto) meiningillä pysyy siellä 5.5 tienoilla (vaikka mukana olisi kohtuullinen määrä täysrasvaista juustoa, voita ja kananmunia), mutta keto muuttaa profiilin radikaalisti. Labratulokset on molemmista. High carb meiningillä oli joskus reilu 10v sitten karvan alle neljä. Mutta onko se parempi? En ole varma. Edes Kraussin mukaan näin ei välttämättä ole (kts. Diet Doctor vieraana Dr. Ron Krauss).
Lp(a) on jonkinsortin uusvanha keksintö. Se on käytännössä apob100 (eli sama proteiini mitä LDL:ssä, mutta en ole varma näkyykö se osana LDL-C mittausta) partikkeli jolla on häntämäinen lisäproteiini. Sen merkityksestä tuntuu olevan monenlaista käsitystä, pääsääntöisesti sitä pidetään aterogeenisena. Siihen ei tehoa statiinit laskevasti, joten sille on kehitetty oma lääke (antisense tjsp.). Ainakin Steve Nisseniä se tuntuu nykyään kiinnostavan kovasti youtube videoiden mukaan (koska lääke on saatu viimein kehityttyä? ;)). Itse asiassa Lp(a):ta voi laskea (tutkitusti) myös niasiini ja testosteroni/estradioli.
 
Kieltämättä aika yllättävää. Suurimman hyödyn kuitenkin yleensä saa (veren kolesteroliprofiilin näkökulmasta), kun korvataan ruokavalion tyydyttyneitä rasvahappoja monityydyttymättömillä rasvahapoilla.

Pelkän kokonaiskolesterolin tai LDL:n katselu on ehkä liian yksinkertaista, varsinkin kun peilataan sitä tähän muuhun keskusteluun. Kuinkas se HDL on käyttäytynyt (tai kokonaiskolesterolin ja HDL:n suhde)?
 
Kieltämättä aika yllättävää. Suurimman hyödyn kuitenkin yleensä saa (veren kolesteroliprofiilin näkökulmasta), kun korvataan ruokavalion tyydyttyneitä rasvahappoja monityydyttymättömillä rasvahapoilla.

Pelkän kokonaiskolesterolin tai LDL:n katselu on ehkä liian yksinkertaista, varsinkin kun peilataan sitä tähän muuhun keskusteluun. Kuinkas se HDL on käyttäytynyt (tai kokonaiskolesterolin ja HDL:n suhde)?
Monityydyttömättömät ehkä, mutta en ole siemenöljyjen fani. Ainakaan Helsinki businessman study tai Minnesota coronary experiment ei ollut niiden suhteen kovin suuri menestys. Kalaöljyä meni ja menee ruokalusikka päivässä.

Kävin mittauksessa kolme kertaa tuon kahden kuukauden aikana. Eka oli ehkä pahin järkytys: HDL tippui, triglyseridit nousi ja LDL nousi. Viimeisimmässä HDL oli palannut samaan, triglyseridit oli alhaisimmat ikinä (tosin niukasti) ja LDL melkein triplaantui. Eli HDL/LDL suhde kaiken kaikkiaan huononi. Olisi hauska tietää partikkelimäärä (ja koko), mutta niiden mittaaminen ei käsittääkseni onnistu Suomessa. Ketoilu ei tod. näk. jatku ennen CAC scorea.
 
Eipä tuo tosiaan lupaavalta vaikuta. Hyvä, että olet kuitenkin käynyt labroissa, ja ollut siten tilanteen tasalla. Veikkaisin, että läheskään kaikki ketoilijat eivät kolesteroliarvojaan seuraa dieettiä aloittaessaan, mutta toisaalta sekaan toki mahtuu niitäkin, ketkä eivät halua uskoa niiden validiteettia.
 
Monityydyttömättömät ehkä, mutta en ole siemenöljyjen fani. Ainakaan Helsinki businessman study tai Minnesota coronary experiment ei ollut niiden suhteen kovin suuri menestys. Kalaöljyä meni ja menee ruokalusikka päivässä.

Kävin mittauksessa kolme kertaa tuon kahden kuukauden aikana. Eka oli ehkä pahin järkytys: HDL tippui, triglyseridit nousi ja LDL nousi. Viimeisimmässä HDL oli palannut samaan, triglyseridit oli alhaisimmat ikinä (tosin niukasti) ja LDL melkein triplaantui. Eli HDL/LDL suhde kaiken kaikkiaan huononi. Olisi hauska tietää partikkelimäärä (ja koko), mutta niiden mittaaminen ei käsittääkseni onnistu Suomessa. Ketoilu ei tod. näk. jatku ennen CAC scorea.

Olitko mittausten aikaan miten kireässä kunnossa? Vai oliko varoja laihtua? Millainen oli aktiivisuustaso, tuleeko harrastettua paljon ns hikiliikuntaa?
 
Eipä tuo tosiaan lupaavalta vaikuta. Hyvä, että olet kuitenkin käynyt labroissa, ja ollut siten tilanteen tasalla. Veikkaisin, että läheskään kaikki ketoilijat eivät kolesteroliarvojaan seuraa dieettiä aloittaessaan, mutta toisaalta sekaan toki mahtuu niitäkin, ketkä eivät halua uskoa niiden validiteettia.

Ite olin just tulossa siihen että "toivottavasti ette kuormita terveydenhuoltoa tolla paskalla", + oli ihan hauskaa miten järisyttävää on että menikin hommat manteleilla juuri päinvastoin kuin väitettiin :)
Ei siinä jos yksityiselle maksatte, rikkaat on etuoikeutettuja hölmöilemään rahansa miten lystää. Mutta touhu on kuin perjantailenkkeilijä puhuisi maitohapontuotannosta, koska sitä nyt on mahdollista mitata, jotenkin sellaisena asiana jolla on hänelle merkitystä...
 
Olitko mittausten aikaan miten kireässä kunnossa? Vai oliko varoja laihtua? Millainen oli aktiivisuustaso, tuleeko harrastettua paljon ns hikiliikuntaa?
Ei ole juuri ylimääräistä. Paino ei juuri muuttunut. Toimistotyö, mutta liikun aikalailla päivittäinen (sali, bjj, hiihto, uinti, kävely). Kokeili oli talvella, joten kaikkea noita tuli tehtyä.
Pointti kai se, että vaste on tässäkin yksilöllinen ja se selviää mittaamalla. Muutama labra ei taloutta kaada.
 
Mulla on ldl vaan 2.6, vaikka syön tosi paljon rasvaista lihaa, munia, rasvaisia maitotuotteita yms.
Ainut kerta kun sain ldl yli 3, oli edellisellä bulkilla, kun nostin painon 110kg. Sillon söin reilusti vähemmän proteiinia ja rasvaa kun nyt, mutta enemmän hiilaria. Proteiininilla ja rasvalla en ole edes onnistunut painoa keräämään vaikka olen yrittänyt.

Geenit kyllä taitaa vaikuttaa eniten koleihin. Jos on apoe e4 geeni, niin ilmeisesti ldl nousee helposti.
 
Viimeksi muokattu:
Siitä ohjeistusta ketodiettiin oikealla tavalla.(y)

Ihan ok perustietopaketti ketogeenisestä ruokavaliosta. Täysin oikeaa tietoa, mutta lähinnä peruspopulalle kirjoitettu.

Urheilijoille, aktiiviliikkujille ja varsinkin salitreenaajille suosittelen enemmän omaa E-kirjastani asiasta:
LINKKI: Ketoosidieetti.pdf

Siinä kun puhutaan myös eri tyyppisistä ketodieeteistä, joilla saadaan lihastyön käyttöön hiilihydraattiakin mukaan, nestetasapainosta sekä salitreeneissä huomioon otettavista asioista. Dieettimielessä kirjoitettu, mutta toki samat pääperiaatteet soveltuvat harjoituskaudellekin, jos joku sellaista ketolla suorittaa.
 
Suomessakin valtavat erot geeneissä itä- ja länsisuomalaisten välillä sydänsairauksien riskissä.

Tää on mielenkiintoinen artikkeli:

Itä- ja länsisuomalaiset eroavat geeneiltään enemmän kuin britit ja saksalaiset. He ovat sairastaneet eri tavoin toistasataa vuotta ja sairastavat yhä.


Säästögeeni muuttui ongelmaksi
Väestöjen geenivertailuissa tutkijat käyttävät dna-jaksoja, joista suurimmalla osalla ei pitäisi olla mitään vaikutusta ihmisten näkyviin ominaisuuksiin. Niillä vain mitataan sukulaisuuden astetta. Siten vertailuissa ei selviä se, aiheuttavatko havaitut geneettiset erot itä- ja länsisuomalaisten välillä myös heidän välisensä terveyserot. Toistaiseksi tiedetään, että laktoosinsietogeeni jakautuu Suomessa epätasaisesti. Tiuhimmin sitä esiintyy etelässä ja lännessä, mikä heijastelee sitä, että karjanpito tuli sinne aikaisemmin.

Elina Salmela arvelee, että sydän- ja verisuonitautien jakaumaa kartalla saattaa selittää niin sanottu säästögeeni- eli thrifty gene -olettama. Olettamuksen mukaan luonnonvalinta on suosinut metsästäjä-keräilijöiden yhteisöissä geenejä, jotka edistävät ylimääräisen rasvan varastoitumista kehoon. Muinoin niukoissa oloissa eläneet ihmiset tarvitsivat näitä energiavarastoja pahan päivän varalle. Nyt elimistön kyky säilöä vararasvaa on muodostunut ongelmaksi, kun kaupat notkuvat syötävää.

– Tätä monet tutkijat ovat nähneet pohjoisissa populaatioissa. En pitäisi mahdottomana, että itäsuomalaisissa on pyyntiväestöltä saatuja geenejä, jotka kerryttävät rasvaa kehoon, Salmela pohtii.

– Olen tehnyt suppean analyysin, jossa näkyy Itä-Suomessa aavistuksenomainen rikastuma niissä geenimuunnoksissa, jotka on liitetty sydän- ja verisuonitauteihin. En kuitenkaan uskaltaisi mennä väittämään, että näin on. Se on lähinnä vihje. En tiedä, onko kukaan katsonut asiaa kunnolla, Salmela kertoo.
On katsonut, ja vastauksia voi olla lähellä. Biometrian professori Samuli Ripatti Helsingin yliopistosta on ryhmineen kaivanut esiin sydäntautigeenejä. Etsintöjen tuloksia vain joudutaan odottelemaan.

– Uskon, että näitä geenejä löydetään. Todennäköisesti on elintapaeroja, jotka selittävät sydäntautien suuremman esiintyvyyden Itä-Suomessa, mutta myös geneettisiä tekijöitä on varmasti takana. Sydän- ja verisuonitaudeista ylipäätään puolet selittyy perimällä ja toinen puoli elintavoilla, Ripatti sanoo.

Yksi sydän- ja verisuonitaudin riskiin liittyvä maantieteellinen geeniero on tiedossa. Se löytyi Laseri- eli Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät -tutkimuksessa. Tietty huonoa eli ldl-kolesterolia lisäävä geenimuoto osoittautui tavallisemmaksi itäsuomalaisilla.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom