Kamalaa vääntöä taas porukalla jostain treenijaoista. Mun mielestä jokainen treeniohjelma 1-6 -jakoisista toimii, kunhan on omistautumista sen ohjelman suorittamiseen ja toiseksi tietoa ja taitoa sen kokoamiseen ja toteuttamiseen. Monet ovat jopa aloittaneet jollain 4-jakoisella ja ovat isossa kunnossa. Tuo ei silti kerro sitä, että olisi yhtään parempaa treenata 4-jakoisella aluksi kuin 1-jakoisella. Aika harva treenaaja on vetänyt jatkuvasti vain sillä samalla jaolla, joten paha alkaa vertailemaan. Yleisesti kuitenkin noi pienijakoiset on suosittuja voimailupiireissä ja suurijakoiset taas bodauspiireissä. Tämä juuri sen takia, että pystytään keskittymään niihin tavoitteisiin. Yleensä kehonrakentajat risteilevät noissa jaoissa enemmän kuin voimailijat, koska kehonrakennukseen tarvitaan toisaalta myös voimaa, jotta saataisiin liikutettua enemmän rautaa uuden lihasärsykkeen toivossa.
Tässäkään asiassa ei ole mitään universaaleja, miten joku asia toimii ja miten ei. Hyvä yksijakoinen toimii paremmin kuin huono nelijakoinen ja vice versa. Ei kyse ole edes siitä jaosta vaan liikkeistä. Nuo jakojen rajat ovat niin veteen piirrettyjä mielestäni. Esimerkkinä vaikka Fiksu nelijakoinen, se on periaatteessa kaksijakoinen, mutta kuitenkin nelijakoinen. Siinä on mielestäni myös hyvä malli, miten monijakoiset ohjelmat kuuluu rakentaa. Ärsykettä lihaksille 2 kertaa viikossa, kerran suorana ja kerran epäsuorana tai sitten parin pumppailevana suorana sarjana. Näin mielestäni jaon huonous ei ole kiinni ainakaan ärsykkeen vähyydestä. Yleensä näissä monijakoisissa päädytäänkin siihen, että tulee se 24 sarjaa hauista, koska on käsipäivä
Kunhan jaon kuin jaon rakentaa perusliikkeiden varaan (taas kerran kyykyt, mavet, leuat, dipit, penkit, pystärit, kulmasoudut) niin pitäisi jo aika hyvin toimia, jos tuon lisäksi noissa pääliikkeissä tapahtuu nousujohteisuutta. Apuliikkeitä sitten tarpeen mukaan ja järkevästi. Näissä suurijakoisissa on kuitenkin niin monta komponenttia, jotka voivat mennä vituilleen, että se epäonnistumisen riski kasvaa jaon kasvaessa. Aloittelija ei edes tajua, miten lihakset kannattaa jakaa ja edistyneempikin voi olla sormisuussa epäsuorista rasituksista puhuttaessa.
En myöskään oikein tiedä tuosta, kun porukka sanoo 4x10 kyykkäämisen olevan pahempaa kuin etureisipäivän vetämisen. Toisaalta kyykky on raskata, mutta niin on oikein tehty jalkapäiväkin. Mielestäni tuo 4x10 viikossa on jopa helpompi, koska siihen rutinoituu paremmin kuin siihen yhteen pahaan päivään :D Toisaalta fiksussa jaossa jalat on jaettu myös kahteen, jottei tule epätasaisesti treenattua. Tuolloin voi myös mielestäni kyykätä hyvin 2 kertaa viikkoon.
Oma conclusion on, että porukan pitäisi vain päästä ulos siitä mustavalkoisesta boksista. Ei ole määritelty tarkkoja rajoja toimivuudelle, vaikka ihmismieli niitä haluaisikin vetää.