Kenelle 4-jakonen ohjelma loppujen lopuksi sopii?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja lappari
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Mitään mistään tietämättä eikö se nyt pitäisi olla jo kaikilla tiedossa että 1 ja 2 jakoisilla tehdään perusta
Mä olen tähän asti samaa mieltä. Natulle ja etenkin aloittelijalle on imo tärkeintä, että saadaan hilattua niissä perusliikkeissä sarjapainoja nousujohteisesti ylöspäin samalla kun kehonpaino kasvaa sopivalla vauhdilla, laadukkaan ruokavalion ja riittävän levon avulla, kilpakehonrakentajien treenit ovat sitten asia erikseen.

Mä en tiedä olenko vanhanaikainen tässä asiassa, mutta imo maastavetotuloksen kasvattaminen kasvattaa esimerkiksi hartioita paremmin kuin hartianostot hyvällä tuntumalla ja pitkillä sarjoilla tehtynä, penkkituloksen nostaminen kasvattaa rintaa paremmin kuin pitkät tuntumasarjat ristitaljassa jne. 1- tai 2-jakoisella treenattaessa vedetään yleensä treenit 3-4x viikossa ja fiksulla suunnittelulla noihin treenikertoihin saa kyllä ympättyä pohkeet yms apuliikkeet joilla haetaan kehitystä niihin heikkoihin lihasryhmiin samalla kun pääpaino on sarjapainojen kasvattaminen perusliikkeissä.

Helpompaa ja mukavampaahan se on vemputtaa jalkoja 5 eri suuntaan yhtenä päivänä viikossa poltetta, pumppia ja tuntumaa hakien kuin hikoilla ja täristä pallo punaisena raskaan tangon alla kyykätessä, mutta kehittävämpää se ei välttämättä ole.
 
Ei se ole niin mustavalkosta.

Millä lailla toi 5 suuntaan vemputtaminen on mukavampaa ku vaikka 5x5 kyykyssä? Kyllä se nyt on vittumaista tehdä jotain 15 toiston reisiojennussarjoja, vs. kyykyn voimasarjoja. Kaikki millä lihas rasittuu kehittää sitä, ei sillä saatanan lihaksella ole aivoja joka miettii et hei nyt tehäänkin penkki kässäreillä, siis enpä kasva tai kehity. Kaikella kasvaa kunhan intensiteetti ja volyymi on suhteessa riittävää. Ojaa kaivamalla 8 tuntia päivässä ei kasva, intensiteetti ei riitä vaikka vola on tapissa.
 
Helpompaa ja mukavampaahan se on vemputtaa jalkoja 5 eri suuntaan yhtenä päivänä viikossa poltetta, pumppia ja tuntumaa hakien kuin hikoilla ja täristä pallo punaisena raskaan tangon alla kyykätessä, mutta kehittävämpää se ei välttämättä ole.

Pakko tarttua tähän :D vaikka reenaiskin esim. 5-jakoisella niin voihan sitä etureisi reenissä siltikin täristä pallo punasena raskaan kyykky tangon alla ja vasta sen jälkeen tehä niitä "helppoja" tuntuma pumppeja 5 eri suuntaan.

Muuten en sitten ota kantaa mikä on tehokkain jako ja mikä ei, varmasti hyvin moni tyyli toimii kunhan vaan oikein toteuttaa.
 
Ehkä orj ei tuossa tarkoittanut yhden treenin "helppoutta" tai "kovuutta" vaan se että viikossa tulee harvajakoisella kuitenkin useampi jalkatreeni. Tällöin joutuu tosiaan useamman kerran tärisemään sen tangon alla, ja monesti paikat on vielä kipeät edellsiestä treenistä.

Ja aika harvalla tosiaan riittää pää ja itsekuri treenata all out -tapaisella treenillä lihas kerran viikossa niin, että se tosiaan on all out. Tahtoo aika monella tuo all out -periaate hiukan lipsua ajan saatossa, ja treeneistä tulee kevyempiä. Lisäksi päivän "kunto" vaikuttaa treeneihin aika paljon. Jos intensiteetistä alkaa lipsumaan, niin monijakoisella tulee alkaa harjoituksen tehot tippumaan liian alas. Jos pystyy itsensä jokaiseen treeniin tsemppaamaan, niin silloin ongelmaa ei ehkä ole (jos oletetaan että teeni on muuten kunnossa).

Näyttää siltä että tämä keskustelu menee vääntämiseksi siitä kumpi on parempi, eikä niinkään keskustella siitä milloin mikäkin ohjelma on soveltuvampi. Archeyn vääntäminen meni tuohon roinaamisen kommentointiin, ja aika vähälle on jäänyt nuo komentit (siis ihan validit kommentit) mitkä on ne peruatelut miksi monijakoista pitäisi käyttää ja milloin.
 
Ja aika harvalla tosiaan riittää pää ja itsekuri treenata all out -tapaisella treenillä lihas kerran viikossa niin, että se tosiaan on all out.

Eipä varmaankaan kovin monella riitä se pää eikä itsekuri joka viikko vetää aal outteja ja tuskin tarviikaan. Mitä itte oon monijakosilla reenannut niin tottakai oon jaksottanu reeniä, 1vk = kevyt ja tuosta sitten lähtä ruuvia kiristämään lisäämällä painoa ja työmäärää. 2 viimestä viikkoa kun vetää itestä kaiken irti mikä lähtee niin kylläpä se kevyt viikko tuntuu taas ihan asialliselta pitää. Tapoja on monia reenata ja oikein toteuttamalla kehittyy varmasti.
 
Meinaatteko että jaksatte jynkyttää sitä yksi- tai viisijakoista koko ikänne? Ite vedin hetki sitten 2-jakoista neljä kuukautta. Suoria sarjoja, progressiivista raudan lisäämistä ja vähän himmaamista. Sitten kyllästyin ja vaihdoin 5-jakoiseen. Nyt taas voi keskittyä paremmin noihin pienempiin lihasryhmiin, erikoistekniikoihin ja siihen, että lihaksesta otetaan kaikki irti. Ite en ole ainakaan vielä huomannut, että joku näistä jaoista toimisi jotenkin helvetin paljon paremmin, kuin joku toinen.
 
Pointti mulla oli se, että tuntumaa ja jonkin lihasryhmän loppuun asti jumppaamista tärkeämpi tekijä naturaalille ja aloittelijalle on sarjapainojen kasvattaminen noissa keskeisissä liikkeissä joka onnistuu imo parhaiten 1- tai 2-jakoisella ohjelmalla ja raskailla perusliikkeillä kun noita liikkeitä tehdään useita kertoja viikossa, eikä viedä lihasryhmää täysin loppuun asti. Apuliikkeet on nimensä mukaan vaan apuliikkeitä ja niillä sitten paikataan niitä puutteita ja heikkoja kohtia joita noilla pääliikkeillä ei saada kunnolla tehtyä. Toki vaihtelukin on tärkeää, ei yhdellä jaolla tai ohjelmalla ikuisuuksiin saa tuloksia.
 
Ite en ole ainakaan vielä huomannut, että joku näistä jaoista toimisi jotenkin helvetin paljon paremmin, kuin joku toinen.

On jäänyt multakin huomaamatta. Johtuisiko siitä, että "jako" ei lopulta ole kovin oleellinen muuttuja treeneissä? Itse asiassa jonkun "nelijakoisen" sisällä voi jo varioida treenaamista niin paljon, että homma pysyy tuloksellisena ja mielekkäänä vaikka vuosia.

Jos tämän hetkisen kokemuksen ja ymmärryksen varassa pitäisi valita joku geneerinen lähestymistapa kehonrakennukseen, niin "lihasryhmä kerran viikossa" -pohjalta lähtisin etenemään. Jossain spesifisemmässä keississä voisi sitten olla vaikka kuusi kertaa viikossa samalle lihakselle.
 
Harvajakoisella yleensä jätetään pohkeet, kyynärvarret ja takaolkapäät/sivuolkapäät treenaamatta kunnolla ja rinnassakin on lihaa yleensä vain sivu- ja alaosissa.
Millaiseen 1-jakoiseen nuokin kaikki ymppäisi.

Haluaisin nähdä teiltä niitä esimerkkiohjelmia, itse olen valmis sellaisen kasaamaan monijakoisena.

Yleensäkin monipuolinen treeni on vaikea toteuttaa harvajakoisilla, jos haluaa käyttää useita erilaisia liikkeitä lihasryhmää kohti.
Itse jaoin aikoinaan ohjelmiani osiin kun alkoivat venyä ihan liian pitkiksi.

Miksi ne useat liikkeet per lihasryhmä on tungettava samaan päivään? Ottaa perus nelijakoisen ja poimii siitä liikkeet 1 jakoiseen neljälle eri päivälle. Saa tehtyä tasan samat sarjat ja liikkeet kuin nelijakoisessakin. Jos niin haluaa. Ei tuo koko kroppa kerralla siis estä monipuolista treenaamista. Enkä minä ainakaan näe järkeä treenata koko kroppaa kerralla neljästi viikossa vain isoilla pääliikkeillä. Väitän ettei siitäkään tule tavan jampalla yhtään mitään.
 
Ei se ole niin mustavalkosta.

Millä lailla toi 5 suuntaan vemputtaminen on mukavampaa ku vaikka 5x5 kyykyssä? Kyllä se nyt on vittumaista tehdä jotain 15 toiston reisiojennussarjoja, vs. kyykyn voimasarjoja. Kaikki millä lihas rasittuu kehittää sitä, ei sillä saatanan lihaksella ole aivoja
paitsi että ei se noin mene
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Millä lailla toi 5 suuntaan vemputtaminen on mukavampaa ku vaikka 5x5 kyykyssä? Kyllä se nyt on vittumaista tehdä jotain 15 toiston reisiojennussarjoja, vs. kyykyn voimasarjoja. Kaikki millä lihas rasittuu kehittää sitä, ei sillä saatanan lihaksella ole aivoja joka miettii et hei nyt tehäänkin penkki kässäreillä, siis enpä kasva tai kehity. Kaikella kasvaa kunhan intensiteetti ja volyymi on suhteessa riittävää. Ojaa kaivamalla 8 tuntia päivässä ei kasva, intensiteetti ei riitä vaikka vola on tapissa.
Nyt puhutaan kahdesta eri asiasta. Voimatreenit on asia erikseen, ketjussa oli kai puhetta lihaksen kasvatukseen tähtäävästä treenistä.

Ja sillä lailla vemputtaminen on ainakin mun mielestä mukavampaa, että on vaativampaa tehdä esim Arnoldin G6:n mukaiset 4x10 sarjat kyykkyä 2min palautuksilla kolmesti viikossa kuin tehdä 15 toiston reisiojennussarjoja, koska kyykky rasittaa muitakin lihaksia kuin etureiden lihaksia, se vaatii enemmän hapenottokykyä jne. Kyllähän ojennuksilla tuntumaa ja poltetta saa etureisiin, mutta harvoin tuossa samalla tavalla hengästymään tai hikoilemaan joutuu kuin siinä kyykyssä.

Ylipäätään täytyy täsmentää sen verran, että yhtä ainoota oikeeta ratkaisua tai oikotietä onneen ei näissä treeniohjelmissa löydy. Eri ohjelmissa on erilaiset hyödyt ja niillä haetaan eri asioita, erilaiset asiat myös toimivat joillakin toisia paremmin. Pääsääntöisesti ekat vuodet kannattaisi kuitenkin mun mielestä keskittyä noiden pääliikkeiden kehittämiseen ja parhaiten se imo hoituu natutreenaajalla 1- tai 2-jakoisella ohjelmalla joissa nuo pääliikkeet toistuu usein, eikä niitä vedetä loppuun asti. Noista erikoistekniikoista ja lihaksen loppuun asti treenaamisesta saa parhaan hyödyn irti vasta, kun treenivuosia on jo takana useampi.

edit: muotoiltu uusiks
 
Kamalaa vääntöä taas porukalla jostain treenijaoista. Mun mielestä jokainen treeniohjelma 1-6 -jakoisista toimii, kunhan on omistautumista sen ohjelman suorittamiseen ja toiseksi tietoa ja taitoa sen kokoamiseen ja toteuttamiseen. Monet ovat jopa aloittaneet jollain 4-jakoisella ja ovat isossa kunnossa. Tuo ei silti kerro sitä, että olisi yhtään parempaa treenata 4-jakoisella aluksi kuin 1-jakoisella. Aika harva treenaaja on vetänyt jatkuvasti vain sillä samalla jaolla, joten paha alkaa vertailemaan. Yleisesti kuitenkin noi pienijakoiset on suosittuja voimailupiireissä ja suurijakoiset taas bodauspiireissä. Tämä juuri sen takia, että pystytään keskittymään niihin tavoitteisiin. Yleensä kehonrakentajat risteilevät noissa jaoissa enemmän kuin voimailijat, koska kehonrakennukseen tarvitaan toisaalta myös voimaa, jotta saataisiin liikutettua enemmän rautaa uuden lihasärsykkeen toivossa.

Tässäkään asiassa ei ole mitään universaaleja, miten joku asia toimii ja miten ei. Hyvä yksijakoinen toimii paremmin kuin huono nelijakoinen ja vice versa. Ei kyse ole edes siitä jaosta vaan liikkeistä. Nuo jakojen rajat ovat niin veteen piirrettyjä mielestäni. Esimerkkinä vaikka Fiksu nelijakoinen, se on periaatteessa kaksijakoinen, mutta kuitenkin nelijakoinen. Siinä on mielestäni myös hyvä malli, miten monijakoiset ohjelmat kuuluu rakentaa. Ärsykettä lihaksille 2 kertaa viikossa, kerran suorana ja kerran epäsuorana tai sitten parin pumppailevana suorana sarjana. Näin mielestäni jaon huonous ei ole kiinni ainakaan ärsykkeen vähyydestä. Yleensä näissä monijakoisissa päädytäänkin siihen, että tulee se 24 sarjaa hauista, koska on käsipäivä :david:

Kunhan jaon kuin jaon rakentaa perusliikkeiden varaan (taas kerran kyykyt, mavet, leuat, dipit, penkit, pystärit, kulmasoudut) niin pitäisi jo aika hyvin toimia, jos tuon lisäksi noissa pääliikkeissä tapahtuu nousujohteisuutta. Apuliikkeitä sitten tarpeen mukaan ja järkevästi. Näissä suurijakoisissa on kuitenkin niin monta komponenttia, jotka voivat mennä vituilleen, että se epäonnistumisen riski kasvaa jaon kasvaessa. Aloittelija ei edes tajua, miten lihakset kannattaa jakaa ja edistyneempikin voi olla sormisuussa epäsuorista rasituksista puhuttaessa.

En myöskään oikein tiedä tuosta, kun porukka sanoo 4x10 kyykkäämisen olevan pahempaa kuin etureisipäivän vetämisen. Toisaalta kyykky on raskata, mutta niin on oikein tehty jalkapäiväkin. Mielestäni tuo 4x10 viikossa on jopa helpompi, koska siihen rutinoituu paremmin kuin siihen yhteen pahaan päivään :D Toisaalta fiksussa jaossa jalat on jaettu myös kahteen, jottei tule epätasaisesti treenattua. Tuolloin voi myös mielestäni kyykätä hyvin 2 kertaa viikkoon.

Oma conclusion on, että porukan pitäisi vain päästä ulos siitä mustavalkoisesta boksista. Ei ole määritelty tarkkoja rajoja toimivuudelle, vaikka ihmismieli niitä haluaisikin vetää.
 
Oma conclusion on, että porukan pitäisi vain päästä ulos siitä mustavalkoisesta boksista. Ei ole määritelty tarkkoja rajoja toimivuudelle, vaikka ihmismieli niitä haluaisikin vetää.

Hyvää tekstiä ja tuo oli erittäin hyvin sanottu :thumbs:
 
Itse olen tykästynyt 4-jakoiseen, koska käyn usein salilla ja tykkään nysvätä yhdestä lihasta mehut pihalle. Failureen menee: ojentajat, hauis, olkapäät, pohkeet ja melkein failureen reidet prässissä ja penkkipunnerrus.

Takakyykkyä on vähän vaarallista tehdä failureen :) maveakaan en viitti repiä epäonneen saakka.
 
kyykkää häkissä varmistusraudoilla niin se vaarallista ole. Siinä jopa saattaa huomata että paino millä normaalisti otti 4-5, saakin nyt yhtäkkiä 7-8 kun ei tarvitse pelätä failurea.
 
Kamalaa vääntöä taas porukalla jostain treenijaoista. Mun mielestä jokainen treeniohjelma 1-6 -jakoisista toimii, kunhan on omistautumista sen ohjelman suorittamiseen ja toiseksi tietoa ja taitoa sen kokoamiseen ja toteuttamiseen ... Hyvä yksijakoinen toimii paremmin kuin huono nelijakoinen ja vice versa...

Erittäin hyvin sanottu. Tämän kun sisäistää on elämä paljon helpompaa.
Mikä tahansa treenijako voi toimia tehokkaasti tai mikä tahansa treenijako voi olla toimimatta.

Ei kyse ole edes siitä jaosta vaan liikkeistä...

Vähän kärjistäen voidaan sanoa, että kyse ei ole edes liikkeistä, vaan siitä miten ne tekee.

Hyvällä tekniikalla ja lihaskontrollilla sarjapainoiltaan progressiivinen sekä intensiivinen Pec Deck treeni järjestelmällisesti suoritettuna kasvattaa rintalihoja paljon paremmin kuin päin helvettiä satunnaisesti penkkipunnertaminen :D
 
Se hyöty mikä yksijakoisesta ei ole tässä ketjussa mainittu vielä niin yksijakoinenhan muokkaa myös keskivartaloa ihan eritavalla kuin vaikka nelijakoinen. Mitä nelijakoinen tekee vaikka ryhdille? Mä muistan kun aloin aktiivisesti yksijakoista tekemään, niin ryhti parani huomattavasti ja keskikroppaan tuli voimaa ja sellaista kireyttä ja kovuutta. Siitä ihan kiitos kun kolmekertaa viikossa tekee treeniä mikä pakottaa keskivartalonkin kovaan työhön. Raskaat kyykyt ja maastavedot tekee ihmeitä keskikropan lihaksiston suhteen. Millä vaikka nelijakoisella ohjelmalla tähän pystyy kun jalatkin tehdään vain kerran viikossa? Ja vaikka maastavetoa ei ole usein ollenkaan ohjelmistossa. Pystypunnerruksetkin jos on niin tehdään useimmiten istuen ja vielä smithissä, että ei varmasti joudu keskikroppa tekemään tukevaa työtä. Mitä ne hauiskäännöt tai vipunostot tekee niinkin isolle asialle kuin ryhdille joka on itseasiassa hyvin monella ihmisellä ihan nuoriin asti vinksallaan kun istutaan päivät pitkät. Ihmiset ei edes huomaa sitä, että kulkevat kumarassa ja sitten havahtuvat kun löytävät keskivartalon lihakset ja tajuavat, että tännekin saa lihasta ja voimaa.

Yleisen hyvinvoinnin, toiminnallisuuden ja urheilullisuuden kannalta yksijakoinen on täysin ylivomainen nelijakoiseen nähden. Miten nelijakoinen parantaa vaikka kordinaatiota ja tasapainokykyä? Mä en näe nelijakoisen puolella mitään muuta kuin sen, että sillä saa pienemmät lihasryhmät hiottua paremmin kuntoon. Ja huipulla varmasti voi olla tehokkaampi lihaksen kasvatuksen muodossa, mutta silloinkin jää jälkeen voiman kasvatuksessa.

Kun on oikein tosissaan alkanut monista näkökulmista ajattelemaan, niin ei sillä nelijakoisella ole muutamaa plussa merkkiä enempää puolellaan verrattuna yksijakoiseen.
 
Se hyöty mikä yksijakoisesta ei ole tässä ketjussa mainittu vielä niin yksijakoinenhan muokkaa myös keskivartaloa ihan eritavalla kuin vaikka nelijakoinen. Mitä nelijakoinen tekee vaikka ryhdille? Mä muistan kun aloin aktiivisesti yksijakoista tekemään, niin ryhti parani huomattavasti ja keskikroppaan tuli voimaa ja sellaista kireyttä ja kovuutta. Siitä ihan kiitos kun kolmekertaa viikossa tekee treeniä mikä pakottaa keskivartalonkin kovaan työhön. Raskaat kyykyt ja maastavedot tekee ihmeitä keskikropan lihaksiston suhteen. Millä vaikka nelijakoisella ohjelmalla tähän pystyy kun jalatkin tehdään vain kerran viikossa? Ja vaikka maastavetoa ei ole usein ollenkaan ohjelmistossa. Mitä ne hauiskäännöt tai vipunostot tekee niinkin isolle asialle kuin ryhdille joka on itseasiassa hyvin monella ihmisellä ihan nuoriin asti vinksallaan kun istutaan päivät pitkät. Ihmiset ei edes huomaa sitä, että kulkevat kumarassa ja sitten havahtuvat kun löytävät keskivartalon lihakset ja tajuavat, että tännekin saa lihasta ja voimaa.
miksei nelijakosessa vois olla raskaita kyykkyjä ja maveja? Ja kuka helvetti tekee nelijakosessa jalat vaan kerran viikkoon? Jalat tietenkin jaetaan etu- ja takajalkapäiviin, jollon sitten tehään vastaavasti esim etukyykkyä ja mavee/SJMV niin perkeleesti.

en sano että 4-jakonen on paras tai edes hyvä mutta joku roti nyt paskoihin argumentteihin
 
miksei nelijakosessa vois olla raskaita kyykkyjä ja maveja?

Jotkut ihmiset jostain syystä hyvin useasti mieltävät moni jakoiset ohjelmat jollakin tapaa helpommiksi missä on vain ja ainoastaan taljavemputuksia, tottakai monijakoistenkin ohjelmien perustaan tulisi kuulua raskaat perusliikkeet.
 
miksei nelijakosessa vois olla raskaita kyykkyjä ja maveja? Ja kuka helvetti tekee nelijakosessa jalat vaan kerran viikkoon? Jalat tietenkin jaetaan etu- ja takajalkapäiviin, jollon sitten tehään vastaavasti esim etukyykkyä ja mavee/SJMV niin perkeleesti.

en sano että 4-jakonen on paras tai edes hyvä mutta joku roti nyt paskoihin argumentteihin


Mutuna veikkaisin noi 87,91% ihmisistä.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom