- Liittynyt
- 16.7.2004
- Viestejä
- 1 152
kalmukki sanoi:Ja tämäkö perustelee jotain?
Jos yrität sanoa, että kansantaloutemme on pyramidihuijausta muistuttava viritys, joka pysyy pystyssä vain jos seuraavassa sukupolvessa on aina enemmän veronmaksajia, olet tietysti suurelta osin oikeassa.
Valitettavasti vain kasvu ei mitenkään voi jatkua loputtomiin, ja mitä nopeammin tätä epäkohtaa aletaan korjaamaan, sitä pienemmällä vahingolla selvitään.
Amen, ainakin tähän saakka. Se, että suurien ikäluokkien eläkkeet yritettäisiin maksaa siittämällä lisää veronmaksajia vaan a) siirtäisi ongelmaa eteenpäin ja b) ei auttaisi tämän hetken tilanteeseen mitään, koska siinä vaiheessa, kun nyt siitetyt yksilöt alkaisivat maksaa veroa (oltuaan ensin pirunmoinen kustannus valtiolle lapsilisien, hoitopaikkojen ja opintotukien muodossa) on suurilla ikäluokilla lakisääteiset 180 senttiä multaa päällä.
Minua vituttaa se, että suuria ikäluokkia lähestulkoon syyllistetään sillä, miten kalliiksi he yhteiskunnalle tulevatkaan. Koskakohan poliitikot tajuavat, että eläkkeelle siirtynyt ihminen ei lakkaa syömästä, matkustelemasta, ostamasta vaatteita -sanalla sanoen kuluttamasta? Suurilla ikäluokilla on eläkkeelle siirryttyäänkin helvetisti ostovoimaa. Ja ennen kaikkea äänioikeus hautaan saakka. Fiksu poliitikko alkaisi kalastella heidän ääniään ajamalla lisää etuja "seniorikansalaisille". //
Naisten ja miesten töistä: meillä isäni on imuroinut niin kauan kuin muistan ja laittanut aamupalan. Toisaalta äitini (joka aina selittää olleensa edellisessä elämässään arabialainen prinsessa tai mahdollisesti Kleopatra ja hienostelee minkä kerkiää) sirklaa sujuvasti puita, hakkaa klapeja, niittää heinää traktorilla jne. Silti meillä on kotona tietyt hommat olleet selvästi naisten ja miesten töitä. Oma miesystävä kokkaa, tiskaa ja imuroi täysin oma-aloitteisesti ja syytä onkin: kerrostaloasumisessa on niiin vähän perinteisiä miesten töitä. Ennen vanhaan asia on ollut eri, kun "miesten työt" ovat yleensä ensinnäkin vaatineet voimaa ja toisekseen molemmilla on ollut kädet täynnä töitä. (sivumennen naistenkin työt ovat vaatineet "kuntoa" enemmän kuin nykyään, kun pyykkivesikin on pitänyt kantaa järvestä.)
Olen joskus ajatellut, että kaupungistuminen ja teollistuminen ovat tehneet suurimman epätasa-arvon (ainakin Pohjoismaissa.) Kun elettiin agraariyhteiskunnassa, jokaisen työpanos oli tärkeä ja se myös tiedettiin. Naisilla ei ehkä ollut nimellisesti mitään oikeuksia mutta se "akka" oli huushollissa yhtä tärkeä kuin isäntäkin ja uskon, että useimmissa talouksissa myös tiedostettiin. Naisilla ei teologisessa mielessä ehkä ollut sielua, mutta työpanoksen arvo huomattiin varmasti viimeistään silloin, kun nainen kuoli synnytykseen ja isännälle tuli kiire hommata uusi -muuten työt seisoi. 1800-luvulla, viktoriaanisella ajalla, syntyi teollistumisen myötä keskiluokka, mikä tarkoitti huomattavaa määrää suhteellisen joutilaita naisia. Tuolloin myös keksittiin ajatus naisista täysin epäseksuaalisina olentoina.
Ylipitkä postaus eikä mitään johtoajatusta, sorry.