Kehonrakennuksen kymmenen suurinta virhettä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Thomppa
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Liittynyt
1.1.2007
Viestejä
1 912
Kaupunki
Kuopio
Lyhyesti ja ytimekkäästi painoharjoittelun kymmenen suurinta ja yleisintä virhettä. Kaikkihan nämä tietävät, mutta ei voi liikaa painottaa näiden tärkeyttä. Ottakaa opiksenne ;)

Kehonrakennuksen kymmenen suurinta virhettä

1. Liian kevyt harjoittelu


Kasvuärsykkeen aikaansaamiseksi tulee lihasta rasittaa kovemmin, kuin ne ovat tottuneet, mitä kovempaa sen parempi.
Liikkeet tulisi erityisesti suorittaa, kunnes on enään mahdotonta jatkaa kunnon tekniikalla, käyttäen riittävän raskasta
kuormaa. Toistomäärien tulisikin olla 5-15 sekä kontrolloituja! (5-8, 10-15 toistomäärät ovat aivan yhtä oikeita)

Liike ei ole ohi, kun lihas alkaa mennä pumppiin tai nostaminen käy raskaaksi, vaan tässä vaiheessa homma vasta alkaa.
Vaikka tuntuu, että lihas on tulessa ja sydän tulee rinnasta ulos, liike ei vieläkään ole ohitse. Paras kohta on vasta tulossa.
Vasta sarjan viimeiset raskaat toisto saavat aikaan riittävän kasvuärsykkeen. Joten liian aikaisin lopetetulla sarjalla ei
saada aikaan riittävää kasvuärsykettä.

2. Sarjapainojen puuttellinen kasvattaminen

Vahvistuessaan tulee nostaa progressiivisesti raskaampia kuormia saadakseen aikaan kehitystä yhä uudestaan ja uudestaan. Jos liikkeen sarjapainot eivät nouse, eivät lihakset saa riittävää kasvuärsykettä kehittyäkseen. Joten seuraavaan treeniin tulisi aina lisätä joko muutama toisto tai hivenen lisää kuormaa, tämän ärsykkeen takaamiseksi.

3. Liikaa liikkeitä ja sarjoja

Volyymi ei yksinään stimuloi lihasta, vaan intesiteetti. Tekemällä enemmän liikkeitä kuin on tarve, haittaa se kehitystä lisäämällä palautumisaikaa sekä sopeutumiskykyä.

Kasvuärsykkeen aikaansaamikseksi riittää useimmiten vain yksi KOVA sarja, 1-2 liikkellä suurimmille lihasryhmille. Enemmän on harvoin tarpeen ja usein haitallista.

4. Liian usein harjoittelu

Keholle tulee antaa riittävästi aikaa palautua harjoitusten välillä, tai tulokset kärsivät. Itse harjoitus ei tuo kehitystä kehossa, vaan harjoitus voi vain ärsyttää kehoa tuottamaan kehitystä, riittävän intesiteetin harjoittelulla tai kehitys kärsii kun harjoitellaan liikaa tai liian usein. Harjoitus saa kehon tuottamaan voima- ja lihaskasvua vain jos sille annetaan riittävä palautuminen harjotuskertojen välillä.

5. Treenipäiväkirjan laiminlyönti

Ilman treenipäiväkirjaa ei pysty pitämään tarkkaa kirjaa harjoituksista, jolloin ei voi arvioida oman harjoittelun tehokkuutta ja tehdä välttämättömiä muutoksia jatkaakseen kehitystä.

6. Liikeiden puutteellinen suoritustekniikka

Kehno suoritustekniikka vähentää liikkeen tehokkuutta ja altistaa loukkaantumisille. Oikenalaisista suoritustekniikoista voi kirjoittaa kokonaisia kirjoja, mutta koko asian voi kiteyttää yhteen sanaan: HIDASTA. Rauhallisesti suoritettulla liikkeellä tekniikka pysyy helpommin kasassa sekä sallii liikkeen paremman keskittymisen liikeen suoritukseen ja harjoitettavaan lihakseen.

7. Liiallinen liikkeiden ja treeniohjelmien vaihtaminen

Aito kehitys saadaan aikaiseksi raskailla perusliikkeillä ajan kanssa. Liiallinen treeniohjelmien vaihtaminen estää kehoa pääsemästä kunnolla alkuun, varsinkin hermoston sopeutumiskyky vaiheen, jolloin harjoittelu olisi tuottoisampaa.

Usko siitä, että treeniohjemia tulee muuttaa säännöllisesti, jotta vältetään rutiineihin sopeutumista perustuu havaintoo, jolla suorituskykyä parannetaan ensimmäisten 6-8 viikon ajan, jonka jälkeen kehitys alka hidastua ja treeniohjelman muuttaminen on ratkaisu tähän.

Suurin osa ensimmäisten viikkojen suorituskyvyn kehityksestä tulee parantuneen hermoston tai sopeutumiskyvyn ansiosta. Tämän alun hermostollisen sopeutumisen jälkee kehitys hidastuu ja suurin sopeutuminen tapahtuu lihaksissa. Tällöin oikea kehitys alkaa, jolloin tärkeää olla vaihtamatta rutiinia tässä kohtaa. Kehitys tulee olemaan hitaampaa kuin ensimmäisellä 6-8 viikolla, mutta kehitys jatkuu kun harjoittelu volyymi ja frekvenssi muokataan oikein.

Vastoin kehonrakennuksmyyttiä ja tietämätöntä mielipidettä, lihakset eivät lakkaa sopeutumasta erityiseen liikkeeseen, menetelmään tai rutiiniin, jos tämä tämä takaa riittävän ylikuormituksen lihakseen. Ja niin kauan kuin volyymi ja frekvenssi eivät ole liiallisia ja riittävää lepoa ja ravintoa ovat taattu, ei niiden potentiaaliset rajoja ei ole saavutettu, muuttuvat ne vahvemmiksi ja suuremmiksi.

Jos suoritetaan vain muutaman, raskas perusliikke kattaen kaikki suurimmat lihasryhmät ja treenataan kovaa ja progressiiviseti, loputa kasvetaan niin suureksi ja vahvaksi kuin on geneettisesti mahdollista. Ja eii ole aihetta jatkuvasti muutella kulmia, toistoalueita tai muutakaan.


8. Jalkojen treenamatta jättäminen


Oikein tehtynä raskas jalkatreeni (kyykyt, maastavedot, jalkaprässit jne.) voi olla jopa julmaa, jonka vuoksi monet aloittelevat harjoittelijat välttävät sitä, ja keskittyvät ennemmin helpompiin yläkehoa rasittaviin liikkeisiin. SUURI, SUURI virhe, sillä raskaasta jalkatreenistä on hyötyä koko kehon kehittymisen kannalta, etenkin kyykyillä sekä maastavedoilla.

Joten, älä jätä jalkoja treenamaatta. Jättämällä jalat treenamatta, vaikutat myös yläkehon kehitykseen. Sekä hyvin kehittynyt yläkeho ja tikkujalat näyttävät hölmöltä!

9. Puutteellinen ravitsemus

Usein laihat kaverit valittavat kuinka vaikea lihasmassaa on saada, ja selviää, etteivät he syö ylipäätään tarpeeksi ruokaa tai proteiinia kasvattaakseen lihasmassaa. Jos haluaa isoksi, tulee syödä isosti. Tämä ei tosin tarkoita sikailua, vaan tarpeeksi kaloreita ja proteiinia päivittäin, hankkiakseen pari kiloa painoa kuukautta kohti. Ei ole myöskään tarvettä niin suuriin määrin, jotka lisäisivät vyötärönympärystä huomattavasti.

Aivan kuten treeneistä, tulee ruokailuista pitää kirjaa sekä tehdä muutoksia kehon reagoinnin pohjalta.

10. Rahojen tuhlaaminen hyödyttömiin lisäravinteisiin

Markkinoilla on muutama todistesti toimiva lisäravinne, loput toimivat vähän tai eivät ollenkaan, joten keskity näihin toimiviksi todettuihin ja lopeta rahojesi tuhlaaminen. Ja muista! Alan lehdet saavat rahaa myymällä mainostilaa lisäravinnemainoksille, joissa niitä kehutaan maasta taivaisiin. Maalaisjärkeä tulee käyttää lisäravinteita hankittaessa.

by Drew Baye

http://forums.rxmuscle.com/showthread.php?t=28585

The Ten Biggest Bodybuilding Mistakes by Drew Baye

If you’re not making regular gains in muscular strength and size you’re probably making one or more of the following common training mistakes. These are some of the biggest mistakes a bodybuilder can make, and correcting them can often make the difference between outstanding gains and none at all.

1. Not Training Hard Enough

To stimulate muscular strength and size increases, you have to work your muscles harder than they are accustomed to, the harder the better. Specifically, you should perform each exercise until it is impossible to continue in good form, using a heavy enough weight that you are only able to perform between 5 and 15 slow, controlled reps (some people get better results with lower rep ranges, e.g. 5-8, some with highter, e.g. 10 to 15, but most would do best to start in the 7 to 10 range and adjust from there).

The exercise is not over when the muscles start to burn or when things start to become uncomfortable. The real valuable work is just starting. The exercise isn’t even over when your muscles feel like they’re on fire and your heart is pounding through your chest, you’re just getting to the best part. The greatest stimulus for muscular strength and size increases occur during the last few hardest reps, and if you give up at any point short of an all-out effort, you aren’t going to get nearly the growth stimulation.

2. Not Training Progressively

As you become stronger you must attempt to lift progressively heavier weights to stimulate further improvement. If you continue to use the same weights on all your exercises despite increasing in strength, the weights will no longer be challenging enough to stimulate further improvements. Attempt to either perform more repetitions or use a slightly heavier weight on every exercise, every time you train.

3. Doing Too Many Exercises and Sets

It is the intensity of muscular work that stimulates strength and size increases, not the volume. Doing any more exercise than minimally necessary will reduce rather than improve gains, by interfering with the process of recovery and adaptation.

In most cases, all you need is one hard set of only one or two exercises per major muscle group. More is rarely necessary, and usually counterproductive.

4. Training Too Frequently

The body must be allowed adequate time between workouts to fully recover and adapt, or gains will not occur. Exercise does not produce any improvements in the body, exercise can only stimulate the body to produce the improvements, if it is intense enough, or prevent the improvements from being produced, if it too much is performed, too often. The body produces the muscular strength and size increases stimulated by exercise, but only if it allowed adequate time between workouts to do so.

5. Not Keeping A Workout Journal or Progress Charts

Proper adjustment of training volume and frequency to avoid overtraining requires objective evaluation of progress. If you’re not keeping accurate records of your workouts, you can not objectively evaluate the effectiveness of your program and make the necessary changes to keep gaining or get your progress back on track.

6. Using Sloppy Form

Poor form reduces the effectiveness of an exercise and increases the likelihood of injury. While an entire book could be written on the specifics of proper exercise form, one of the most effective ways to improve exercise form in general can be summed up in two words: slow down. Moving more slowly makes it easier to maintain proper positioning and alignment, and allows for better focus on performing the exercise correctly and on intensely contracting the target muscles.

7. Switching Exercises or Routines Too Frequently

Real gains are made by consistent progress on the basic exercises over time. Changing routines too frequently prevents the body from getting past the initial, primarily neural/skill adaptation stage and into the more productive training that follows.

The belief that one must change their routines regularly to avoid plateaus because the muscles “adapt” to exercise is based on the observation that the fastest improvements in performance on an exercise routine occur over the first six to eight weeks after which it begins to slow down, and that changing the routine appears to solve this problem.

During the first several weeks performing a new exercise or routine a larger percentage of the improvements in exercise performance are due to neural or skill adaptations. After this initial period of neural adaptation, performance improvements slow down and the majority of adaptation is occurring in the muscles. This is where the real progress starts, however, and it is important to not change the routine at this point. It will be slower than during the initial six to eight weeks, but you will make progress if you properly adjust your workout volume and frequency.

Contrary to bodybuilding myth and uninformed opinion, the muscles do not stop adapting to a particular exercise, method, or routine – if there is sufficient overload a muscle will be stimulated to grow, and as long as volume and frequency are not excessive, and adequate rest and nutrition are provided, and one hasn’t already reached the limits of their potential, it will grow stronger and larger.

If you only performed a few, basic barbell exercises, covering all the major muscle groups, and trained hard and progressively you would eventually become as big and as muscular as your genetics allow. There is no need to constantly switch up angles, rep methods, or anything else.

8. Not Training Legs

Heavy leg work, squats, deadlifts, leg presses, etc., can be brutal when done properly, and as a result many would-be bodybuilders avoid it, preferring to focus on the relatively easier upper body exercises. This is a huge mistake, as heavy leg work appears to have a beneficial effect on growth throughout the entire body, particularly squats and deadlifts.

Do not skip training legs. Doing so robs you of potential full-body size increases, and having a well developed upper body and chicken legs looks stupid.

9. Not Eating Enough Quality Food

Your body requires both material and energy to produce new muscle tissue. Often, when skinny guys complain they have a hard time gaining muscle mass, it turns out they simply aren’t eating enough food in general or protein in particular to support the growth they stimulate during their workouts. If you want to get big, you have to eat big. This doesn’t mean pigging out, but getting enough calories and protein daily to add at least a few pounds per month, but not so much your waist size or abdominal skinfold increases significantly.

Just like your workouts, you have to keep track of your eating and make adjustments based on how your body responds.

10. Wasting Money on Bogus Bodybuilding Supplements

While stopping wasting your money on supplements might not make your muscles suddenly start growing, it will stop your wallet from shrinking. There are a few supplements which have proven to be beneficial, but most provide little or no benefit. If you want to know which supplements work and which don’t, don’t read about them in the bodybuilding magazines – they make a large amount of their money selling advertising to supplement companies and are hardly unbiased sources of information on the subject. Almost everything you read in muscle magazines is bullshit. If you want reliable information on supplements or their ingredients, read the scientific journals, and even then, do so critically.

http://forums.rxmuscle.com/showthread.php?t=28585
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Asiaa :) Tosin suurin osa noista virheistä näkyy koskevan treeniä, vaikka IMO yleisimmät virheet liittyvät syömiseen. Tosin tuohon yhteen kohtaan onkin sitten kiteytynyt kaikki syömiseen liittyvä - tarvii laadukasta ruokaa ja paljon. Englantia osaamattomille tällainen käännös:

1. Et treenaa tarpeeksi kovaa
2. Et treenaa progressiivisesti
3. Teet liikaa harjoituksia ja sarjoja
4. Treenaat liian usein
5. Et pidä kirjaa treenistäsi
6. Huono tekniikka
7. Vaihtelet liikkeitä tai ohjelmia liian usein
8. Et treenaa jalkoja
9. Et syö tarpeeksi laadukasta ruokaa
10. Tuhlaat rahojasi paskoihin lisäravinteisiin
 
Ihan asiaahan tuo on. Itse tiivistäisin sen tosin kolmeen kohtaan, eli;

1. Et syö tarpeeksi
2. Syöt liikaa
3. Et treenaa järkevästi(progressio, koko kropan treenaus)


Ja kuten apulus sanoi, eiköhän syöminen ole se suurin ongelma 95%:lle treenaajista, jotka eivät kasva.
 
Ihan asiaahan tuo on. Itse tiivistäisin sen tosin kolmeen kohtaan, eli;

1. Et syö tarpeeksi
2. Syöt liikaa
3. Et treenaa järkevästi(progressio, koko kropan treenaus)


Ja kuten apulus sanoi, eiköhän syöminen ole se suurin ongelma 95%:lle treenaajista, jotka eivät kasva.
Ei tossa kyllä puhuta mitään liian tai liian vähän syömisestä. Ja unohdit yhden tärkeimmistä kohdista pois, eli sen, että enempi treeniä ei ole parempi, se on vain pois palautumisesta. Toisin sanoen epäonnistuit tiivistelmässäsi. :)
 
Itse lisäisin ehdottomasti joukkoon muutaman kohdan lihashuoltoon ja liikkuvuuteen liittyen. Ihan sama kuinka kovaa treenaa ja syökö tarpeeksi jos paikat hajoaa.
 
Tulee jengiltä niin myös paljon virheitä tuon listan ulkopuolelta, että tähän ketjuun voisi laittaa noita SUURIMPIA mokia liittyen painoharjoitteluun.

Volmari sanoi:
Itse lisäisin ehdottomasti joukkoon muutaman kohdan lihashuoltoon ja liikkuvuuteen liittyen. Ihan sama kuinka kovaa treenaa ja syökö tarpeeksi jos paikat hajoaa.

11. Lihashuollon puute

Lihashuollon laiminlyönti altistaa vammoille ja hidastaa harjoituksesta palautumista. Lihashuolto ei sinänsä poista vammautumisriskiä, mutta sen avulla lihasjännitykset vähenevät. Kun palautuminen nopeutuu ja lihasjännitykset vähenevät ylirasittumisen riski pienenee. Lihashuollon avulla urheilija voi teoriassa harjoitella enemmän, mutta käytännössä huollosta saatava hyöty häviää, jos harjoitusmääriä sen avulla lisätään.

(Matti Vesterinen/Lihashuolto)
 
Ja yks ehkä tärkein on se, että oppii tietämään missä omat rajat menee ruuan, treenin ja levon suhteen. Mitkä määrät riittää ja mitkä ei. Mistä joku toinen voi tietää toimiiko joku just sulla jos sä et itse ajan kans sitä kokeile ja katso miten asiat vaikuttaa. Toki välillä rajoja voi rikkoa ja lyödä yli vaikkapa treenin suhteen, mutta pitää osata himmata taas takasin päin kun kroppa lepoa huutaa.
 
Ja yks ehkä tärkein on se, että oppii tietämään missä omat rajat menee ruuan, treenin ja levon suhteen. Mitkä määrät riittää ja mitkä ei. Mistä joku toinen voi tietää toimiiko joku just sulla jos sä et itse ajan kans sitä kokeile ja katso miten asiat vaikuttaa. Toki välillä rajoja voi rikkoa ja lyödä yli vaikkapa treenin suhteen, mutta pitää osata himmata taas takasin päin kun kroppa lepoa huutaa.

Tätä ei voi oikeasti kompata tarpeeksi koskaan, jokainen ihminen on yksilö ja eri asiat toimii eri ihmisillä, vaikka joku asia toimii 5 miljoonalla muulla ihmisellä niin se ei pakolla toimi sulla yhtä hyvin kuin joku asia mikä taas toimii ainoastaan parilla tuhannella.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ei tossa kyllä puhuta mitään liian tai liian vähän syömisestä. Ja unohdit yhden tärkeimmistä kohdista pois, eli sen, että enempi treeniä ei ole parempi, se on vain pois palautumisesta. Toisin sanoen epäonnistuit tiivistelmässäsi. :)
"This doesn’t mean pigging out, but getting enough calories and protein daily to add at least a few pounds per month, but not so much your waist size or abdominal skinfold increases significantly."
 
5. Not Keeping A Workout Journal or Progress Charts

Tuntuu et mä olen ainut mein salilla joka pitää kirjaa treeneistä. Mun mielestä tosi hyödyllistä ja liittyy esim. tuohon progressioon ja tasapainoiseen treenaamiseen. Toivottvasti mein salin porukat lukis tän ja alkas pitää kirjaa. Ei olis sitten niin poikkeava olo :)
 
Olen kyllä toista mieltä tosta, että vain hitailla toistoilla voi saavuttaa lihaskasvua. Vannon kyllä enemmänkin liikkeen räjähtävyyteen. Lisäisin tuohon vielä riittävän unen saannin, niin määrällisesti kuin laadullisestikin. Myös mahdollisen stressitilan ehkäisy ja karttaminen.
 
Tuntuu et mä olen ainut mein salilla joka pitää kirjaa treeneistä. Mun mielestä tosi hyödyllistä ja liittyy esim. tuohon progressioon ja tasapainoiseen treenaamiseen. Toivottvasti mein salin porukat lukis tän ja alkas pitää kirjaa. Ei olis sitten niin poikkeava olo :)

Sama homma. Joskus jopa yks kokeneempi konkari alko kyseenalaistaa tota kirjapitoo. Ei siitä kuulma mitään hyötyä ole. Ei siellä salilla oikee kellää muulla mitää vihkoo ole, mutta itellä aina treenissä vihkonen mukana.
 
Olen kyllä toista mieltä tosta, että vain hitailla toistoilla voi saavuttaa lihaskasvua. Vannon kyllä enemmänkin liikkeen räjähtävyyteen. Lisäisin tuohon vielä riittävän unen saannin, niin määrällisesti kuin laadullisestikin. Myös mahdollisen stressitilan ehkäisy ja karttaminen.

Kyllä paremmin saa ärsykkeen perille tekemällä hitaat kontorolloidut negatiiviset ja räjähtävän positiivisen vaiheen. Ei tuossa sanota, että nostovaiheen tulisi olla hidas?
 
Kävi mielessä vääntää ihan koko pitkä suomennos, mutta eiköhän noiden väliotsikkojen suomennos ole jo riittävä. Jokainen sen verran englantia osaa?

Jos jaksat kääntää, niin editoidaan sitten aloitusviestiin samat asiat myös suomeksi.

Ehkä jopa helpoin on antaa Google Translatorin kääntää teksti ja sitten itse korjaa suurimmat virheet.
 
Kyllä paremmin saa ärsykkeen perille tekemällä hitaat kontorolloidut negatiiviset ja räjähtävän positiivisen vaiheen. Ei tuossa sanota, että nostovaiheen tulisi olla hidas?

Samaa mieltä, tosin ite oon huomannu että on parempi alottaa hitailla suorituksilla treeni ja lisätä positiivisiin nopeutta vasta kun pystyy pitämään kontrollin/paineen oikein, eli ilman että liikaa tukilihaksia mukana. Usein liian nopeasti tehty positiivinenkin vaihe hajottaa helposti pakan ja kontrolli purkautuu tukilihaksille... (Tämä varsinkin kun tehdään pitempiä sarjoja pienemmillä painoilla, eli ns puNppisarjoja)

Varsinkin raskaimmilla sarjoilla huomaa hyvin "räjähtävän" (= räjähtävä ei sitten tarkota esim penkkipunnerrusta tangolla tehtäessä sitä jumalattoman hurjan näköstä pompautusta rintalastalta) positiivisen tehokkuuden, kun yrittää tehdä positiiviset mahdollisimman nopeasti (mikä ei yleensä näytä siltä ilman kunnon huijausliikettä/pomppua) niin yleensä seuraava sarja tuntuu jo ihan mahdottomalta suorittaa tällä kaavalla samoilla painoilla ja samoilla toistoilla.

Edit: Oon pitkään miettiny että pitäis keksiä samanlainen lyhyt sana suomeks boostaamaan noita ylösnostoja kun esim jenkkilässä spottaajat huutavat yleensä: "Up Up Up!"
 
Sellanen mikä puuttuu vaikka täällä onkin sivuttu ja ehkä vaikein hoitaa kuntoon on muun (työ)elämän kuormittavuuden hoitaminen sellaiseksi että treenit voi vetää tehokkaasti. Itellä välillä ollut aikamoisia työsessioita ja jos on päivä ja viikko toisensa perään 10-16 h työpäivä niin kyllä siinä treenit kärsii ja jää treenaamatta vaikka kuinka yrittäin...
 
Tuntuu et mä olen ainut mein salilla joka pitää kirjaa treeneistä. Mun mielestä tosi hyödyllistä ja liittyy esim. tuohon progressioon ja tasapainoiseen treenaamiseen. Toivottvasti mein salin porukat lukis tän ja alkas pitää kirjaa. Ei olis sitten niin poikkeava olo :)

No joo, joskus alkuaikoina tuli itsekin pidettyä vihkoa mukana salilla, mutta eipä enää. Ei niistä hieroglyfeistä ottas hullukaan selvää, mulla ei ainakaan tuo käsin kirjottaminen suju ollenkaan reenin aikana tai heti jälkeen. Riippuu pitkälti toki reenin volyymistä tuo kirjanpitokin, varmasti 2-3 minuutin palautuksilla onnistuu mutta kirjailepa 30 sekunnin sarjapalautuksilla.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom