neutraali sanoi:
Tuossa asiassa olen erimieltä että kokokroppa ohjelma toimii siinä missä muutkin ohjelmat, sillä mielestäni tää toimii huomattavasti paremmin entä ns perinteiset ohjelmat eli 1lihasryhmä viikossa läpi systeemit, toki läheskään kaikilla ei välttämättä tällainen toimi/sovi.
Tässä olen neutraalin kanssa samaa mieltä. 1- tai 2-jakoiset ohjelmat toimivat IMO paljon paremmin oikein toteutettuna kuin mitkään hemmetin 4- tai 5-jakoiset systeemit vaikka nekin toteutettaisiin "oikein". Monijakoisissa ohjelmissa kun huomio helposti kääntyy perusliikkeistä ja niissä kehittymisestä käsittämättömään hifistelyyn eristysliikkeiden ja kaiken maailman pumppailun (joka siis pitkällä tähtäimellä toimii yleensä vain roinareille) kanssa.
Tietysti useimmat salilla kävijät treenaavat juuri jollain 3-, 4- tai 5-jakoisella ohjelmalla koska niin tekevät lehdissä komeilevat kehonrakennuksen huiputkin. Jopa moderaattorimme Tomi piti nykyistä 2-jakoista ohjelmaani jonain ihmeen erikoissysteeminä ja kyseli miksen treenaa samanlaisella monijakoisella "perusohjelmalla" (!) kuten esim. Suomen huippukehonrakentajatkin...
Mitä ihmiset eivät ymmärrä, on, että vaikka esim. Yates lanseerasi aikoinaan kuulun 4-jakonsa, ei hän kasvattanut perusmassojaan kyseisellä systeemillä vaan 2-jakoisella perusohjelmalla, joka löytyy mm. Blood & Gutsin sivulta 36. Tuo 4-jakoinen (ns. Yates-jako) ohjelma oli sitten käytössä uran huipulla heikkojen kohtien viilaamista varten kun raa'at massat oli jo pitkälti kasvatettu.
Arnoldista: kuten makew tuolla Arnoldin tulokset -threadissakin jo totesi, Arska treenasi kyllä Mr. Olympia -voittojensa aikana melko monimutkaisilla ohjelmilla joissa käytettiin paljon eristysliikkeitä. Mutta perusmassansa hän sai aikaan jo hyvin nuorena keskittymällä lähinnä suurimpiin perusliikkeisiin ja niissä kehittymiseen. Ahnuld kun oli kuvien perusteella jo 19-vuotiaana melko lailla samoissa massoissa kuin 9 vuotta myöhemmin voittaessaan kuudennen Mr. Olympia -tittelinsä Etelä-Afrikan Pretoriassa.
Ronnie Coleman treenaa toki edelleen pitkälti perusliikkeisiin perustuvalla 3-jakoisella ohjelmalla 6 kertaa viikossa, mutta aivan alkuaikoina ennen esimerkiksi Mr. Universe -voittoaan hän treenasi voimanostoa monta vuotta ja kilpaili USA:n voimanostomaajoukkueessakin. Ja noina aikoina mies treenasi käsittääkseni melko yksinkertaisilla voimanosto-ohjelmilla. Kyllähän mies on kasvanut lähes 15-vuotisen ammattilaisuransakin aikana aivan järjettömästi, mutta uskoisin sen johtuvan suurelta osin juuri siitä, että mies edelleen keskittyy ensisijaisesti perusliikkeisiin ja niissä voiman hankkimiseen.
Bottom line: yksinkertaiset ohjelmat, joissa kroppa on jaettu 1-2 osaan ja joissa keskitytään lähes pelkästään suurimpiin yleisliikkeisiin ja niiden sarjapainojen kehittämiseen,
ovat perusohjelmia.
Moneen osaan jaetut, nykyisin hyvin yleiset ohjelmat, joissa kutakin lihasta treenataan keskimäärin kerran 7-9 päivässä yleensä parilla yleisliikkeellä ja monella eristysliikkeellä kunnon pumppia hakien,
eivät ole perusohjelmia.