Kauppakorkeaan 2013

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja chIa
  • Aloitettu Aloitettu
No, minäpä teen uuden threadin sitten loppuvuodesta.. :) Hevosen kyrpä. Mitenköhän toi matikka tulee muuttumaan kun kirja vaihtuu? Se pitäisi nyt ottaa haltuun ensi vuotta varten.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
http://www.winner.fi/filebank/4555-2013_kommentteja_valintakokeesta.pdf

Yllä Hentusen mielipide kokeesta. Lyhyesti kuvaa koetta "soveltava" "erilainen", "samaa tasoa kun viime vuonna". Pisterajoja veikkaa Helsinkiin 28-32.

Itselläni jäi pisteet liian alhaisiksi eli 20. Virheitä myös kohdista, jotka luulin varmoiksi. Niin kun Hentunenkin tuossa sanoo, ennen oli kokeesta lähes suoraan lainauksia, nyt tarvitsi JOMA:sta esimerkiksi syventävää pohtimista, koska lauseet eri sanoin kuin kirjassa. Meni kyllä tuo osio mulla hyvin. Kansis taas huonosti. Laskis Hentusenkin mielestä helppo ja Kansis ja matikka erilaiset kuin aikasempina vuosina. Matikassakin tosi vähän laskemista ja kansis soveltava. Noh, ensi vuonna uudestaan. Toivottavasti tulisi vähän perinteisempi koe ens kerralla.

- - - Updated - - -

No, minäpä teen uuden threadin sitten loppuvuodesta.. :) Hevosen kyrpä. Mitenköhän toi matikka tulee muuttumaan kun kirja vaihtuu? Se pitäisi nyt ottaa haltuun ensi vuotta varten.

Ymmärsin, ettei matikasta tulisi edes kirjaa, vaan pitäisi ostaa lukion talousmatematiikan kirjoja, joilla sitten pärjäillä.

" Talousmatematiikan osuus tulee perustumaan lukion opetussuunnitelman mukaiseen talousmatematiikan oppimäärään. Lukion opetussuunnitelma on luettavissa Opetushallituksen sivuilla(www.oph.fi/download/47345_lukion_opetussuunnitelman_perusteet_2003.pdf).Muilta osin vuoden 2014 valintakoemateriaali julkistetaan loppuvuodesta 2013."
 
Matematiikasta tosiaan tulee se lukion talousmatematiikan kurssi ns. pääsyvaatimukseksi, joskus kirjakaupassa kattelin matikankirjoja ja mielestäni siihen kurssiin on tehty oma kirja (/kirjoja)? Ainakin joltakin kirjasarjalta sellainen oli, voisi kuvitella, että semmoinen tulee sitten pääsyvaatimukseksi. Jos on tälle vuodelle matikkaa yhtään lukenut, niin epäilisin että se talousmatikan kurssin asiat on todella iisiä ja kivaa verrattuna tähän vuoteen ;). En itse ole käynyt ko. kurssia, mutta talousmatikan kirjan selaamisen perusteella vaikutti todella perusjutuilta, jotka saa aika äkkiä hallintaan.

Omasta kokeesta sen verran, että meni paremmin kun viime vuonna mutta ei nyt huippu hyvinkään! Tuli tehtyä pari tosi alkeellista virhettä laskiksessa (tai lähinnä mietin kahden vastausvaihtoehdon välillä kahdessa tehtävässä ja vastasin sitten väärin...) Joma oli mielestäni vaikea, sanokaa mitä sanotte, mutta siitä oli mielestäni hankala raapia täydet pisteet kasaan. Onnittelut heille jotka sen osasivat, varmasti olette ansainneet pisteenne! Kansiksesta vastasin kaikkiin tehtäviin ja yksi meni väärin, argh. Matikasta osasin 4 tehtävää, joista sitten vastasin kolmeen :P En onneksi vastannut epävarmoihin kun niistä olisi pisteet ropissut enempi alas. Nähtävästi pisteitä tulee 24-25 kokeesta (liikaa vääriä vastauksia, jos olisin jättänyt vastaamatta epävarmoihin niin pistemäärä olisi tainnut olla 28.), joten joku paikka varmaan aukeaa toisista vaihtoehdoista.

Sain onneksi tiedon Jyväskylästä, että kansantaloutta pääsin sinne lukemaan! Eli vaikka olisi jotain vielä mokannut merkinnöissä tms. varsinaisissa kokeissa niin syksyllä kuitenkin pääsee jotain opiskelemaan! Onko täällä Jyväskylässä opiskelevia? Kiinnostaisi tietää ylipäätään millaista opiskelu on ja tietysti vähän että miten sieltä valmistuneet saa töitä (olen jotenkin ymmärtänyt, että Jyväskylän kauppakorkeakoulu on aika uusi juttu?). Myös Jyväskylästä opiskelukaupunkina saa kertoa kokemuksia!
 
Tuon lukion talousmatikan kurssin käyneenä voin kertoa, että ens vuoden hakijoille tuo matikan osio tulee olemaan huomattava helpotus. Laskut on lyhyen matikan tasoa ja luultavasti kirjasarjasta riippumatta huomattavasti paremmin kirjoitettu kuin tämä viime vuosien tekele.
 
Timo Hentusen näkemyksen mukaan laskentatoimen osuus oli helppo, kansantaloustieteen ja matematiikan osuudet keskivaikeita ja johtamisen ja markkinoinnin osuus vaikeahko. Aalto-yliopiston pisterajaksi hän arvelee 28-32 pistettä. Nyt odotellaan odotellaan. Nimim. KT:ssa 4 virhettä ja JoMassa kaikki 13/13 oikein -.-
 
Mitenkäs toi lykkäysjuttu opiskelupaikan suhteen menee? Paikka ois ilmeisesti Vaasasta tulossa, tai viimeistään Oulusta. Pystyn normaalisti ilman armeijaa tms muuta syytä lykkäämään opiskelujen alkua vuodella kun työnteko ja maailman matkaaminen tällähetkellä suunnitelmissa enemmän kuin opiskelujen aloittaminen syksyllä? Vai?
 
Koe oli työläs, mutta loppupeleissä helpohko ja 38 tehtävään sain vastattua. Virhesaldoksi kuitenkin kertyi käsittämätön 8 ja pisteet romahtivat 24,75 pisteeseen. Virheistä sinänäsä on täysin turha selitellä ja jossitella, mutta 3 tehtävää, mitkä laitoin vääriksi olivat ehkä kokeen helpoimmasta päästä, joka tekee siitä vielä tässä vaiheessa käsittämättömän asian. Mikäli nämä 3 helppoa tehtävää olisi tullut laitettua oikeiksi, olisi pistesaldo 29,25 ja ensisijaisuuspisteiden turvin saattaisi Aallon ovet hyvinkin paukkua, kun nyt toivottavasti edes Vaasan ovi aukeaa...

Vertaistuen saamiseksi avaan näitä kolmea, jo 6 päivää kaivellutta virhettä teille:

Laskentatoimen muuten virheettömän osion 2 ensimmäistä tehtävää olivat kyllä selkeitä ja helppoja ja molemmista vaihtoehdot 3 ja 4 lähtivät heti helvettiin ja valitsin oikeat vastausvaihtoehdot. Myöhemmin tehtäviä tarkistaessani itselleni aiemmin tuntematon käsite "ylianalysointi" pääsi valloilleen ja ko tehtävien vaihtoehdot 1 ja 2 piti vielä avata mielessä lukuisiin palasiin ja näkökulmiin ja loppujenlopuksi kun kuvitusmaailmassani olin pureutunut koetta tehneiden professoireiden pääkoppaan, valitsin ne väärät vastausvaihtoehdot. Toisaalta tehtävät eivät kuitenkaan jätä selittelyä ylianalysoinnille, koska kirjassa muistaakseni kutakuinkin suora lause ilmoittaa ettei vaihtovelkakirjassa laina- ja optio-osuuksia voi irroittaa toisistaan ja aikaisemmassa tehtävässä oppimisprosentin olevan 80% ko tilanteessa, mutta mukana oli myös jonkin tason ajatuskatkokset.

Kolmas tehtävä mikä ei jäänyt pelkästään hampaankoloon, vaan lisäksi jokaiseen aivolohkoon, on tehtävä 31, aiheena taloustiede. Lähes kokeen loppuu asti optisessa lomakkeessakin oli oikea vastaus, mutta lopussa "huomasin" että jollakin käsittämättömällä tavalla kysyntä ja tarjonta kohtaavat ja ovat maksimissaa tilanteessa kun myyjä maksaa koko veron. Liekö kysessä niin vahva optinen harha, että se kumosi kaiken järjen ja siirsi käyrät yhteen kun hinta myyjälle oli 5... :s

Jos koe oikeasti olisi mennyt pieleen ja pisteet olisivat jääneet vaikkapa alle 20, olisi asia tässä vaiheessa jo se ja sama, mutta koen noiden kolmen virheen olleen niin loputtoman pienestä kiinni etten pysty varmasti vielä pitkään aikaan hyväksymään että ne olivat mahdollisia elämäni tähän mennessä suurimmassa ja periaatteessa ainoassa tavoitteessa.

Kävikö muille vastaavanalaisia ajatuskatkoksia?
 
Kävikö muille vastaavanalaisia ajatuskatkoksia?

Kävi. Jostain syystä laskiksen vikassa tehtävässä en käyttänyt Gordonin laskumallia vaikka sen tiesinkin, vaan jostain syystä laskin tehtävän kaavalla D1/r. En tiedä miksi tein niin, kerta tehtävänannossa kerrotiin, että tulee käyttää kaavaa D1/r-g... Lisäksi vastasin laskiksen ekassa tehtävässä osion 1, vaikka osio 4 oli selvästi oikea. Nuo kaksi virhettä saattavat tuhota tältä keväältä haaveeni päästä Aaltoon. Nyt on pisteitä ensisijaisuuspisteet mukaanlukien 30.5. Ilman noita kahta ääliömäistä virhettä mulla ois kasassa 33.5 p ja ei olisi huolenhäivää. Vituttaa ko luin 600 h ja osasin asiat siihen malliin, että tuolla kokeella ja noilla tehtävillä 34+2 p olisi ollut täysin realistista.

e: ja kaveri vastas, että luottoluokituksen heiketessä lainaraha halpenee (Se high-yield -osio), vaikka tasantarkkaan tiesi, ettei näin ole.
 
Kävi. Jostain syystä laskiksen vikassa tehtävässä en käyttänyt Gordonin laskumallia vaikka sen tiesinkin, vaan jostain syystä laskin tehtävän kaavalla D1/r. En tiedä miksi tein niin, kerta tehtävänannossa kerrotiin, että tulee käyttää kaavaa D1/r-g...

Tein täsmälleen saman virheen! Ensin ympyröin oikean vaihtoehdon, ja rupesin jostain syystä miettimään "Mutta jos osinko on aina sama hamaan tulevaisuuteen, eihän kasvuvauhdilla voi olla mitään merkitystä" siis what :D typerä typerä virhe!
Toinen laskiksen virheeni oli että väitin todeksi väittämän "Osakeannin kautta hankittu pääoma on sisäistä omaa pääomaa". Oikea vaihtoehto tuossa tehtävässä olisi ollut väittämä "Rahoitusmarkkinoilla alle vuoden pituiset rahoitusvaateet kuuluvat pääomamarkkinoille". Parashan tässäkin on, että tuijotin tätä tehtävää juuri ennen kun palautin koepaperin, ja mietin muutanko väärän vastauksen oikeaksi mutten sitten viitsinyt... Ei harmita ei :D

Majossa vastasin väärin pariin tehtävään, muistaakseni kahteen tai kolmeen. Yhdessä tehtävässä olin ensin vastannut oikean vaihtoehdon ja korjasin sen vääräksi, muissa väärissä kohdissa en oikeasti osannut. Kansiksen yksi virhe harmittaa, mutta siinä oli joku ihan täysi ajatusvirhe kun en muistanut mikä on käypä hinta jne, joten se ei oikeastaan harmita. Koetta seuraavana päivänä olisin sen kyllä varmaan osannut ;D Mutta yksi hyvä tuuritehtävä oli kansiksessa! En muistanut järkevää tapaa veronlisäämistehtävän ratkaisemiseen, joten katselin vähän kysyntäkäyrän muotoa ja arvelin että ei kai missään tapauksessa myyjä maksa koko veroa, joten vastasin semi-arvaamalla oikein.

Mutta, kaikenkaikkiaan tiesin kokeessa, etten Aaltoon pääse ja en stressannut liiaksi, pitäisi kuitenkin omilla pisteillä joku opiskelupaikka saada. Olisin lisäpohdiskelulla ehkä saanut kolme tehtävää vaihdettua oikeaksi, ja ei se olisi Aaltoon riittänyt. Ajattelin, että jos Aalto tuntuu autuaaksi tekevältä parin vuoden päästä, niin haen sitten maisterivaiheessa uudestaan. En aio lukea enää IKINÄ pääsykokeisiin.
 
Mikäs tuossa lukuprosessisa vikana on? :P Itse taas suurella palolla odotan että pääsen jo heti ensivuoden alusta aloittamaan uuden luku-urakan, tykitän 500 tuntia tämän vuoden vaja 300 sijasta, en laita tavoitteeksi vain Aaltoon pääsyä, vaan vähintään 38p kokeesta ja sitten on tämä pettymys kuitattu.

Toisaalta asiaa kun on nyt osannut realistisemmin harkita, näen tämän Vaasasta tulleen paikan jopa parhaana vaihtoehtona. Tämän hetken 2 työpaikkaani sijaitsevat 80km säteellä Vaasasta, pystyn aloittamaan opiskeluelämän ja kauppatieteet hyvin sielläkin (tosin vähän sivutoimisena) ja joka tapauksessa käyn tutkinnon loppuun Aallossa. Vaasassa pystyn tenttiä varmasti huomattavan määrän opintopisteitä töiden ohella, joista suurin osa tullaan hyväksilukemaan Aallossa. Vertauksena Vaasassa ja Oulussa opiskelleet kaverini ovat parhaina vuosina saalistaneet jopa 110 opintopistettä, kun Aallossa (HKKK:ssa) opiskelleet kaverini ovat suorittaneet 60 opintopisteen pintaan. Lisäksi pystyn jo aloittamaan ilmaisen rahan (opintolainan) nostamisen ja sijoittamisen indeksiin. :) Rahallisesti tämä Vaasa-vaihtoehto on 2,5 kertainen Aaltoon verrattuna, ja lopullinen opintopistesaldo voi olla hyvinkin samansuuruinen.
 
Siis opintojen aloittamisen? Käsittääkseni samalla kun otat opiskelupaikan vastaan pystyt ilmoittamaan itsesi poissaolevaksi kerralla kai korkeintaan vuoden jaksolle. Tämä siis mutuilua kun en jaksanut mistään tarkistaa... :o
 
"Arvon hakijat,
Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun alustavat pisterajat vuodelle 2013 on julkaistu. Muistakaa, että alustavat pisterajat saattavat vielä muuttua, kun lopulliset tulokset julkistetaan perjantaina 5.7.2013.
Alustavat pisterajat Aalto yliopiston kauppakorkeakouluun vuonna 2013:
Yhteispisteet: 62,5p
Valintakoepisteet: 32,5p
Lisää tietoa pisterajoista voitte lukea täältä: http://econ.aalto.fi/fi/for/prospective/results2013/
Ystävällisin terveisin
Aallon prof."

"Alustavat pisterajat ovat myös julkistettu paperisina versioina korkeakoulumme päärakennuksen ulko-ovissa. Pisterajoja olikin klo. 10.00 aikoihin katsomassa useita kymmeniä uteliaita hakijoita.
Verkkosivutmme ovat kuormittuneet tällä hetkellä suuren katselijamäärän vuoksi, jonka vuoksi varmimmin pisteet saa selville päärakennuksen ovista."

Voiko kukaan vahvistaa tuon 32,5p rajan paikan päällä käyneenä?
 
Pirun korkea alustava pisteraja, mutta en yhtään epäile etteikö se +/-0,5p päähän tuosta 32,5 pisteestä asetu. Toisaalta erittäin vapauttava uutinen, koska vaikka noloimmat virheeni olisi kokeessa jäänyt tekemättä, olisi paikka Aallosta joka tapauksessa jäänyt saamatta. Ja toisaalta taas alkoi huolestuttamaan, entä jos Vaasassa raja nousee yhtä paljon (2,5p) edellisen vuoden rajaan nähden, eli 25 pisteeseen. Silloin 24,75 pistettäni tuottavat ERITTÄIN karvaan rannalle jäännin ja tiedossa on henkisesti tuskaisempi vuosi edessä. En toki henkilökohtaisesti usko Vaasan pisterajan nousevan yhtä paljoa määrällisesti, korkeintaan suhteessa eli 24 tai 24,5 pisteeseen.
 
Hengittäkää rauhassa, ihan random trolli vaan Suomi24:ssa. Mitään alustavia pisteitä ei ole, mm. tuo sivu, josta ne mukamas näkee, on ollut kokoajan mystisesti nurin "suuren kävijäryntäyksen" takia.:D
 
Kuopio kutsuu! Aivan mahtava tunne, vaikka tuo olikin vasta 3. hakutoive. Huomenna sitten näkee kuinka hilkulla se oli, kun pisterajat julkistetaan. Mites muilla pakkislaisilla?
 
Back
Ylös Bottom