Kamppailulajien tyhmien kysymysten kerho (Kysy mitä vaan, joku vastaa kuitenkin)

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Koska tyhmien kysymysten kerho, otetaan vastaan ajatuksia, ehdotuksia ja ideoita. Mieli tekisi vaihtelua ja jotain muutosta kun olen vähän jumittanut paikoilleen. Eli uutta lajia haeskelen, mutta mitä?
Potkunyrkkeilyä ei-kisamielessä mutta aktiivisesti harrastaen takana eri mittaisissa aktiivijaksoissa yhteensä noin 10v. Eskrimaa pari vuotta, samaan aikaan kävin kuokkimassa HMD treeneissä. Viimeiset pari-kolme vuotta pääpaino ollut potkunyrkkeilyssä, rinnalla punttia ja kaikenlaista muuta puuhastelua.
Vasemmassa olkapäässä vähän sanomista mutta kestänyt tämän treenaamisen ihan hyvin kun pitää järjen päässä huollon kanssa. Muuten ei oikeastaan isompia feeluja, pientä remppaa polvessa ja nilkassa.
 
Joo, itsekin käyttänyt. Sykettähän se ei sitten mittaa järkevästi mitenkään, siihen tarvitse rinnasta mittaavan anturin, mutta saa sillä tietysti suuntaa antavan kulutuksen jne.

edit: vastaus siis Apple Watch kysymykseen
 
Mitä haluat siltä harrastukselta?

En tässä kohtaa enää harrastele sillä tavalla tavoitteellisesti että haluisin vimmaisesti tasoa koetella mutta yleisen tylsästi kyse on kunnon ylläpidosta ja työn vastapainosta jolloin lajin pitää olla myös sillä tavalla haastavaa että pitää keskittyä eikä vain räimiä ja purkaa paineta tämän hetken taidoilla. Sen pystyy tekemään tässä tämän hetkisessäkin porukassa. Mieluiten pystyssä kuin matossa, eskrimassa pidin eri aseiden käsittelystä mistä tuli vähän vaihtelua. Enkä hae ”arkista itsepuolustusta”.
 
Olen pohtinut kesän potkunyrkkeilyharrastuksen aloittamista ja todennäköisesti ilmoittaudun helsingin jujustuklubin peruskurssille elokuussa. Full contact matsit ja tyrmäyshommat eivät oikein nappaa, mutta kovasti kiinnostaisi kokeilla kilpailemista light contactissa jossa tyrmääminen ja tyrmäyshakuisuus on kielletty.

Suomen potkunyrkkeilyliiton salikisojen noviisisäännöissä sanotaan näin :
"Noviisisarjaan ilmoittautuvilla saa olla korkeintaan kolme potkunyrkkeily- ottelua, riippumatta siitä missä ottelumuodossa kyseiset ottelut on käyty."

Eli tarkoittaako tämä edelläoleva sitä, että light contact otteluita ei saa otella enempää kuin tuon 3 ottelua ja sen jälkeen jos ottelemaan mielii pitäisi siirtyä noihin full contact matseihin?
 
Olet nyt sekoittanut asiat totaalisesti, mikä ei ole sinun vikasi vaan järjestelmä on kaikin puolin sekava ja maallikolle vaikea hahmottaa. Noviisisäännöt ja kevytkontaktiottelut ovat kaksi eri asiaa. Helpoimmin nämä erottaa siitä, että noviisisäännöillä otellaan kehässä ja kevytkontaktilla tatamilla.

Potkunyrkkeilyssä on ensinnäkin kolme täyden kontaktin ottelumuotoa kehässä: Full Contact (kontakti vain vyön yläpuolelle), Low Kick (lisäksi potkut reisiin) ja K1 (lisäksi potkut kaikkialle jalkoihin ja polvipotkut). Näistä K1 on nykyään ylivoimaisesti suosituin Suomessa ja yli 90% matseista on niitä. Takavuosina FC ja LK olivat suositumpia.

Noviisisäännöt ovat vuonna 2011 käyttöön otettu kansallinen sääntöluokka, jonka olen sattumoisin keksinyt minä, joten tunnen ne aika hyvin. Noviisiotteluita voi käydä missä tahansa näistä kolmesta ottelumuodosta (FC, LK ja K1) ja niissä ei ole rajoitettu kontaktia vaan tyrmäyshakuista ottelutyyliä. Ottelijat siis saavat lyödä täysillä ja tekevät myös niin.

Tyrmäyshakuisuuden kieltäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että jos tasoero on iso tai toinen lyödään pahasti sekaisin, tuomari rajoittaa voitolla olevan ottelijan tekemistä, niin että hänen pitää joko keventää tai hyökätä vähemmän. Vastustajaa ei siis saa "viimeistellä" hakkaamalla tämä maan rakoon. Niin kauan kuin ottelu on tasainen, tuomari ei puutu kontaktiin. Esimerkki K1-noviisiottelusta tässä.


View: https://www.youtube.com/watch?v=VhrCHhguKtg


Noviisiotteluiden idea on madaltaa kynnystä ottelemiseen. Niiden käyttöönottoaikaan laji oli pahassa kriisissä, kun otteluita oli todella vähän ja uusia ottelijoita ei tahtonut saada kehiin, kun vastustajiksi oli tarjolla vain paljon kokeneempia ottelijoita. Kahden 0-3 matsia otelleen tasoero voi olla myös iso eikä sitä voi oikein ennakolta tietää, joten riski selkäsaunalle on olemassa. Tässä ottelussa ottelijoiden taso oli sen verran hyvä, että mitään todellista tarvetta noviisisäännöille ei ollut, mutta ilmeisesti valmentajat eivät olleet varmoja kokemattomien kaverien kyvyistä.

Noviisiotteluun ilmoittautuvalla voi olla maksimissaan 3 matsia, eli niitä voi näin kertyä yhteensä neljä. On kuitenkin mahdollista järjestää matsi noviisisäännöillä, jos kisoissa toisella on vaikka 2 matsia ja toisella 10, jos nämä eivät muuten saisi ottelua. Tämä 10 ottelun kaveri ei siis alunperin voisi kuitenkaan hakea noviisimatsia itselleen. Tarkoitus on se, että kukaan ei jäisi luuhaamaan noviisiotteluihin, joissa ei voi otella kansainvälisesti tai edes SM-tasolla.


Sitten on olemassa kevytkontaktiotteluita, jotka siis otellaan tatamilla ja niissä on rajoitettu kontakti. Näitäkin on kolme eri luokkaa: Light Contact (kontakti vyön yläpuolelle), Kick Light (lisäksi potkut reisiin) ja Point Fighting (kuten LC mutta ottelu katkaistaan joka osumasta). Näistä viimeksimainittua ei käytännössä ole mahdollista otella Suomessa ja K1:stä vastaavaa kevytkontaktimuotoa ei ole olemassa. Kevytkontaktiotteluita ei pitkään aikaan järjestetty Suomessa ollenkaan, mutta niitä on nyt viimeisen parin vuoden aikana taas pidetty ensin nuorille ja nyt myös aikuisille. Ennustan suosion nousevan jatkossa. Niistä Kick Light on ollut Suomessa suosituin, vaikka kansainvälisesti se on lajeista pienin.

Light Contact -ottelua.

View: https://www.youtube.com/watch?v=y4myCgdOowY



Kick Light -ottelua

View: https://www.youtube.com/watch?v=bWaQx6oHJaE


Point Fighting -ottelua

View: https://www.youtube.com/watch?v=cRQMkPfBpj8


Kevytkontaktiotteluita saa ottaa miten paljon hyvänsä, eikä niistä ole mikään pakko siirtyä kehäotteluihin ellei halua.

Toivottavasti tämä selvensi asiaa. Jos jäi kysyttävää, niin vastaan kyllä mielellään lisääkin.
 
Mun punttisalille tuli uusi 45kg säkki. Kuljetuksessa jäänyt neliön muotoiseksi. Paska lyödä kun ranteet vääntyy jos osuu kulmaan. Muotoutuuko säkki ajan myötä pyöreäksi? Vai pitääkö se irrottaa ja rutistella muotoon?
 
Kiitos pitkästä ja perusteellisesta vastauksesta sinulle AndyS. Kyllähän se on juuri näin, että asiasta kun ei hirveästi tiedä niin vaikeaa etsiä sitä oikeaa tietoa. Katsoin kaikki videot ja hyvin erottaa, että potkunyrkkeilyssä onkin paljon enemmän ottelumuotoja kuin olisi omalla etsimiselläni kuvitellut.

Varmasti kaikki selviää ajallaan, mutta kun olet noin syvällä sisällä lajissa niin osaisitko kertoa sitten, että ovatko nuo tatamilla oteltavat kevytkontaktiottelut siis vielä vähän "kiven alla" suomessa ja otteluita on vaikea saada tai löytää vai järjestetäänkö noita enemmänkin ja onko suosio kasvussa?
 
Järvenpään Kehäkarhut on järjestänyt keväällä ja syksyllä tatamikisat. Nyt on kolmet kisat takana ja suosio on ollut erinomainen - ottelijoita on ollut 60 - 90. Seuraava Top Ten Cup on marraskuussa ja järjestäjätaho on todella sitoutunut toimintaan. Näiden lisäksi meillä Oulussa on järjestetty kisat, joissa oli muutamia tatamiotteluita kehämatsien ohessa.

Ennustan että tatamimatsien suosio tulee lähivuosina kasvamaan selkeästi ja tatamisarjoja järjestetään muidenkin kisojen ohessa. Mutta tietysti tämä on vain minun valistunut arvaukseni, eikä olisi ensimmäinen kerta kun olen väärässä. Ennustin näet myös ennen ensimmäisiä kisoja, että homma floppaa täysin. :david:
 
Toivon ainakin itse, että näitä kevytkontaktikilpailuja järjestetään myös jatkossa, mutta tulevaisuudessahan sen sitten näkee..

Olen myös pohtinut sitä, miten rankkaa juuri potkunyrkkeilyn harjoittelu on? Harrastin thainyrkkeilyä helsingin thaiboxing clubilla teininä vuodesta 2009 vuoteen 2014 ja lajin harjoittelussa minulle tärkeintä oli kun pääsi antamaan harjoituksissa kaikkensa fyysisesti ja henkisesti. Tein myös Thaimaahan muutamia treenimatkoja, en ottelumielessä vaan halusin haastaa itseäni fyysisesti treenaamaan kovempaa.

Nyt olen siis palaamassa kamppailun pariin ja lajiksi on valikoitumassa potkunyrkkeily, koska pidän lyönti-potkulajeista ja olen kuullut, että potkunyrkkeilyn harjoittelu olisi fyysisesti haastavaa. Eli osaisivatko nimenomaan potkunyrkkeilyyn perehtyneet kertoa minulle millaisia "tavalliset" potkunyrkkeilyharjoitukset ovat? Lyödäänkö paljon ja kovaa esimerkiksi säkkiä, pistehanskoja tai thaipadeja? Minkälaisia lihaskunto ja koordinaatioharjoitteita tehdään? Minkälaisia voivat olla esimerkiksi lajia tukevat oheisharjoittelun muodot, kuten juoksuharjoittelu tai voimaharjoittelu?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
En tiedä onko tämä oikea ketju jakaa infoa mutta liittyy ohuesti kamppailuaiheisiin kysymyksiin nimittäin käsien teippaaminen vapaaottelumatsiin. Siitä puhutaan ja demotaan tänään perjantaina klo 20:00 www.twitch.tv/ylilyontilive kanavalla. Tulkaa tsekkaa miten sääntöjen mukaan kädet saa teipata. Mieluusti vastaillaan myös aiheeseen liittyviin kysymyksiin.
 
En tiedä onko tämä oikea ketju jakaa infoa mutta liittyy ohuesti kamppailuaiheisiin kysymyksiin nimittäin käsien teippaaminen vapaaottelumatsiin. Siitä puhutaan ja demotaan tänään perjantaina klo 20:00 www.twitch.tv/ylilyontilive kanavalla. Tulkaa tsekkaa miten sääntöjen mukaan kädet saa teipata. Mieluusti vastaillaan myös aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

Tässä vielä linkki jos kiinnostelee katsoa jälkikäteen


View: https://www.twitch.tv/videos/717142948
 
Tim Sparv - onko hän mistäpäin maailmaa kotoisin?
Nimi ei ole ihan täkäläinen, ulkonäkökin viittaa vähän Kroatiaan, tai sinnepäin ja äskettäin telkkarissa kun sivusilmällä kuuntelin, niin ihan kuin Timpalla olisi ollut vähän aksenttia siellä puheen pohjalla.
 
Miten perheellisillä on aikaa harrastaa? Mitä tiputatte pois? lajiharjoitukset? Puntin? Aerobisen? Kamppailu tunteja pitää muutenkin rokottaa pois, koska aikataulut on lapsiperheille usein huonot. Eli vain 2-3 kertaa viikossa pääsis treeneihin. Jos noi käyn ja arkena sen verta pois himasta... Ei kyllä hallitus päästä sen päälle vielä lenkille ja puntillekkin....
 
Miten perheellisillä on aikaa harrastaa? Mitä tiputatte pois? lajiharjoitukset? Puntin? Aerobisen? Kamppailu tunteja pitää muutenkin rokottaa pois, koska aikataulut on lapsiperheille usein huonot. Eli vain 2-3 kertaa viikossa pääsis treeneihin. Jos noi käyn ja arkena sen verta pois himasta... Ei kyllä hallitus päästä sen päälle vielä lenkille ja puntillekkin....
Se on otettava emäntä johonkin noista mukaan tai löydettävä joku yhteinen kiinnostuksen kohde. Aika harvasta lajista haittaa olisi että jos menette yhdessä sitten vaikka joogaan, bodycombattiin tai vaikka sulkapalloon, niin kaikestahan olis hyötyä. Jos ei muuta niin yhteiset kävelylenkitkin olis plussaa.
Tietysti jos muksut on siinä iässä ettei voi jättää yksin kotiin niin joutuu olemaan enemmän luova.
 
Miten perheellisillä on aikaa harrastaa? Mitä tiputatte pois? lajiharjoitukset? Puntin? Aerobisen? Kamppailu tunteja pitää muutenkin rokottaa pois, koska aikataulut on lapsiperheille usein huonot. Eli vain 2-3 kertaa viikossa pääsis treeneihin. Jos noi käyn ja arkena sen verta pois himasta... Ei kyllä hallitus päästä sen päälle vielä lenkille ja puntillekkin....
Kaikki treenit lajia kuten Andy sanoi 👍 Vain laji treeni kehittää lajitaitoa. Aerobinen kehittyy kyllä siinä sivussa. Voima treeniksi käy omalla kehonpainolla tehtävät liikkeet. Ne pystyy ottamaan kotonakin tai lajitreenin päälle lajisalilla ( jos mahdollista ) Oman kropan liikkeet palvelevat parhaiten kamppailulajeja. Punnerruksia, hyppyjä, yhden jalan kyykkyjä, leukoja, core treeniä jne... Koko kropan kuntopiirin tekee 15 minsaan.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom