Olet nyt sekoittanut asiat totaalisesti, mikä ei ole sinun vikasi vaan järjestelmä on kaikin puolin sekava ja maallikolle vaikea hahmottaa. Noviisisäännöt ja kevytkontaktiottelut ovat kaksi eri asiaa. Helpoimmin nämä erottaa siitä, että noviisisäännöillä otellaan kehässä ja kevytkontaktilla tatamilla.
Potkunyrkkeilyssä on ensinnäkin kolme täyden kontaktin ottelumuotoa kehässä: Full Contact (kontakti vain vyön yläpuolelle), Low Kick (lisäksi potkut reisiin) ja K1 (lisäksi potkut kaikkialle jalkoihin ja polvipotkut). Näistä K1 on nykyään ylivoimaisesti suosituin Suomessa ja yli 90% matseista on niitä. Takavuosina FC ja LK olivat suositumpia.
Noviisisäännöt ovat vuonna 2011 käyttöön otettu kansallinen sääntöluokka, jonka olen sattumoisin keksinyt minä, joten tunnen ne aika hyvin. Noviisiotteluita voi käydä missä tahansa näistä kolmesta ottelumuodosta (FC, LK ja K1) ja niissä ei ole rajoitettu kontaktia vaan tyrmäyshakuista ottelutyyliä. Ottelijat siis saavat lyödä täysillä ja tekevät myös niin.
Tyrmäyshakuisuuden kieltäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että jos tasoero on iso tai toinen lyödään pahasti sekaisin, tuomari rajoittaa voitolla olevan ottelijan tekemistä, niin että hänen pitää joko keventää tai hyökätä vähemmän. Vastustajaa ei siis saa "viimeistellä" hakkaamalla tämä maan rakoon. Niin kauan kuin ottelu on tasainen, tuomari ei puutu kontaktiin. Esimerkki K1-noviisiottelusta tässä.
View: https://www.youtube.com/watch?v=VhrCHhguKtg
Noviisiotteluiden idea on madaltaa kynnystä ottelemiseen. Niiden käyttöönottoaikaan laji oli pahassa kriisissä, kun otteluita oli todella vähän ja uusia ottelijoita ei tahtonut saada kehiin, kun vastustajiksi oli tarjolla vain paljon kokeneempia ottelijoita. Kahden 0-3 matsia otelleen tasoero voi olla myös iso eikä sitä voi oikein ennakolta tietää, joten riski selkäsaunalle on olemassa. Tässä ottelussa ottelijoiden taso oli sen verran hyvä, että mitään todellista tarvetta noviisisäännöille ei ollut, mutta ilmeisesti valmentajat eivät olleet varmoja kokemattomien kaverien kyvyistä.
Noviisiotteluun ilmoittautuvalla voi olla maksimissaan 3 matsia, eli niitä voi näin kertyä yhteensä neljä. On kuitenkin mahdollista järjestää matsi noviisisäännöillä, jos kisoissa toisella on vaikka 2 matsia ja toisella 10, jos nämä eivät muuten saisi ottelua. Tämä 10 ottelun kaveri ei siis alunperin voisi kuitenkaan hakea noviisimatsia itselleen. Tarkoitus on se, että kukaan ei jäisi luuhaamaan noviisiotteluihin, joissa ei voi otella kansainvälisesti tai edes SM-tasolla.
Sitten on olemassa kevytkontaktiotteluita, jotka siis otellaan tatamilla ja niissä on rajoitettu kontakti. Näitäkin on kolme eri luokkaa: Light Contact (kontakti vyön yläpuolelle), Kick Light (lisäksi potkut reisiin) ja Point Fighting (kuten LC mutta ottelu katkaistaan joka osumasta). Näistä viimeksimainittua ei käytännössä ole mahdollista otella Suomessa ja K1:stä vastaavaa kevytkontaktimuotoa ei ole olemassa. Kevytkontaktiotteluita ei pitkään aikaan järjestetty Suomessa ollenkaan, mutta niitä on nyt viimeisen parin vuoden aikana taas pidetty ensin nuorille ja nyt myös aikuisille. Ennustan suosion nousevan jatkossa. Niistä Kick Light on ollut Suomessa suosituin, vaikka kansainvälisesti se on lajeista pienin.
Light Contact -ottelua.
View: https://www.youtube.com/watch?v=y4myCgdOowY
Kick Light -ottelua
View: https://www.youtube.com/watch?v=bWaQx6oHJaE
Point Fighting -ottelua
View: https://www.youtube.com/watch?v=cRQMkPfBpj8
Kevytkontaktiotteluita saa ottaa miten paljon hyvänsä, eikä niistä ole mikään pakko siirtyä kehäotteluihin ellei halua.
Toivottavasti tämä selvensi asiaa. Jos jäi kysyttävää, niin vastaan kyllä mielellään lisääkin.