Pystylajeihin laittaisin jotain tällaista:
Laji 70-80%
Kestävyys 15-20%
Voima 5-10%
Tämä siis sellaisena useamman vuoden keskiarvona. Väliin voi tietysti mahtua esim. voimanhankintakausia, joissa se osuus on väliaikaisesti isompi ja sitten kisojen lähestyessä tai ylimenokaudella voidaan jättää voimailu kokonaan pois.
Voimatasojen kasvua ja lajissa sinällään tärkeän räjähtävyyden kasvua voi kyllä mitata vaikka loikilla tms. Mutta parantunut loikkatulos ei suinkaan automaattisesti tarkoita parantunutta suorituskykyä kehässä. Vaikka treenaisit ammattimaisesti ilman työ- tai opintovelvoitteita, niin kaikki treeni on aina jostain muusta pois. Ei ole fyysisesti mahdollista treenata koko ajan vaan palautuminen rajoittaa ne viikottaiset treenikerrat jonnekin 12-15 tietämiin.
Paitsi että voimatreenit syövät viikosta treenikertoja, ne vaikuttavat myös voimakkaasti palautumiskapasiteettiin. Tästä seuraa se, että mahdollisten viikottaisten treenikertojen määrä laskee ja lisäksi se laskee voimatreeniä seuraavien lajitreenien tehoa. Kun lihaksisto ei ole vielä palautunut, et saa tehtyä oikeita toistoja ja treenit yleisesti "menevät huonosti" niin että asiat eivät tunnu onnistuvan. Pahimmillaan tämä vaikuttaa myös treenimotivaatioon.
Siksi se parantunut loikkatulos tms. ei välttämättä korreloi suorituskykyyn kehässä, jos sen takia on jouduttu tinkimään jostain muista treeneistä, jotka olisivat parantaneet suorituskykyä vielä enemmän.
Suorituskyvyn mittaaminen on kamppailu-urheilussa suhteellisen hankalaa ja vielä hankalammaksi sen tekee se, että kehitysvaiheessa olevan ottelijan suorituskyvyn pitäisi joka tapauksessa nousta. Jos teet kesän treeniohjelmalla A ja olet syksyllä kovempi ottelija kuin keväällä, niin siitä ei voi tehdä johtopäätöstä että A on parempi ohjelma kuin B, jota ei kokeiltu.