- Liittynyt
- 31.12.2003
- Viestejä
- 108
MOT sanoi:Jokainen bjj-harrastaja tietää varmaan että loukkaantumisia tulee ja paljon. Ja ne tekniikat joista vammautumiset tulevat ovat usein nimenomaan niitä jotka ovat judossa kiellettyjä. Kuten niskalukot, jalkalukot, olkapäälukot jne.. Käsitykseni mukaan näitä on jo rajattu alemmille vöille. Loukkaantunut harrastaja ei opi, eikä kehity millään tavalla. Ja loukkaantumiset ovat suurin syy lopettamiseen. Ja sitten tulevaisuudessa tulevat vielä vakuutusongelmat..
AndyS antoi jo hyvän vastauksen, "pienenä" lisänä laitan vielä nämä.
Enemmän loukkaantumisia on omalla kohdallani tullut heitoista ja maahanvienneistä verrattuna lukkoihin. Omasta mielestäni perus nilkkalukko, ja olkapäälukko on yhtä turvallisia kuin suora kyynärpäälukko, samoin kuin kipulukot isoihin lihaksiin. Nämä lukot siis on kielletty judossa.
Oma nilkka on pari kertaa vääntynyt lievästi yli, mutta niin on myös suora lukko kyynärniveleen mennyt pari kertaa lievästi yli. Useammin on omat jalat tulleet kipeäksi pyyhkäisystä tai kaadosta verrattuna nilkkalukkoon.
Niskalukosta on muutaman kerran tullut arka niska, pari kertaa oon asiasta käynyt urheilu-hierojalla, mikä on aina auttanut. Enää ei päätä tule tungettua väärään paikkaan niin usein.
Mitä judokoita ja brasilian ju-jutsun harrastajia tiedän, aika pitkälti samat paikat tuntuvat olevan kipeinä. Olkapäät, nilkat, polvet ja selkä. Vieläpä samoista asioista, vaikka judossa lukot näihin on kielletty.
Tietyt lukot on kieltämättä vaarallisia väärin tehtynä, mutta ne onkin kiellettyjä BJJ-kisoissa, ainakin ruskeaan vyöhön saakka, jossa kokemusta lukoista pitäisi olla tarpeeksi, ettei hajoteta muiden paikkoja tekemällä repivää tekniikkaa.
Judon leviämiseen on tietysti myös toinen syy näiden aikaisemmin mainittujen lisäksi, ju-jutsua ei ilmeisesti paljoa Japanin ulkopuolisille opetettu viime vuosisadan alkupuolella, kun judo levisi kovaa tahtia.
Eikö Jigoro Kano myöhemmin kieltänyt judokoilta osallistumisen vapaaotteluihin, sen takia esim. Mitsuo Maeda ei voinut sanoa olevansa judo-mestari otellessaan ulkomailla vapaaotteluissa. Taisi tulla enemmän Maedan takia BJJ:hin tapa näyttää lajin tehokkuutta vapaaottelussa, kuin että oltaisiin otettu mallia judosta.