Jamie Oliver on mun idoli!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Bisley
  • Aloitettu Aloitettu

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
oon kyllä timban kanssa täysin samaa mieltä. On ihan älytöntä yrittää tuputtaa kehoilua harrastamattomille ihmisille mitään high-protein diettejä.

Normaalilla suomalaisella kotiruualla kyllä pysyy hoikkana ja terveenä kunhan ei syö liikaa. Potut sun muut hiilarinlähteet ovat ihan päteviä, kunhan niitä syödään vain siten että verensokeri ei pääse seilaamaan liikaa. Eli annoskoot kuriin ja riittävän monta ateriaa / välipalaa päivässä.
 
Täällä tuntuu olevan joillan vähän sellainen käsitys, että ktl:än ravintosuosituksia jonkun yksilön pitäisi orjallisesti noudattaa. Näinhän ei ole. Sivuilla todetaan että se on ohje ammattilaisilli ja asiantuntijoille siitä miten esim kouluruokailut pitäisi koostaa...jne. Todetaan myös että yksilöiden ravinnontarve saattaa vaihdella suurestikkin, mikä on tietysti selvä. Noi suositukset ovat keskiarvoja kohtuullisesti liikkuvalle ihmiselle. Eli esim vertaus liikkumattomaan konttorityöntekijään vs hiilari nyt kyllä vähän ontuu. Ei ne ole mitään suosituksia vuodelevossa olevalle hiirulaiselle.

Toinen lähtökohta noissa suosituksissa on suomalaisten ruokakulttuuri. Aika utopistista ajatella, että virallisest suositukset olisi jotain tyyliin proteiini/rasva-dietti ja sitä sitten toteutettaisiin kouluissa, työpaikkaruokaloissa, paivätarhassa, vanhainkodissa jne jne. Raaka-aineet pitää olla sellaisia mitä suomalaiset käyttää ja syö. Taitaa olla jenkeissä turha ruveta puhuun ruisleivästä kun eivät tiedä mikä se on.

Kolmas minkä olen ehkä huomannut, noita suosituksia pidetään jonkinlaisena diettinä, tai joku ehkä pitää. Sillä pitäisi laihtua tms. Se ei ole dietti. Ihan yleinen ohjehan on laihduttamiseen, että hiilareita vähennetään ja proteiiniä vähän lisätään kalorimäärän laskiessa alle kulutuksen. Mutta jos ruokavalio on suositusten mukaan koostettu, niin usein ei tarvitse tuolle dietille ryhtyä.

Neljäs tekijä on taloudellisuu. Filettä, kananrintaa, tonikalaa joka aterialla. Kyllä olis taas kuntien sosiaali- ja koulutoimen menot taas ihan jotain muuta.

PS: Joku ihmetteli täysjyväviljatuotteiden hyötyä vs valkoisesta jauhosta tehdyt tai puhdistettu riisi.

Valkoisessa on: Hiilyhydraatteja
Täysjyvässä on: Hiilyhydraatteja ja kuituja+ hivenaineta
 
metalman sanoi:
oon kyllä timban kanssa täysin samaa mieltä. On ihan älytöntä yrittää tuputtaa kehoilua harrastamattomille ihmisille mitään high-protein diettejä.

Normaalilla suomalaisella kotiruualla kyllä pysyy hoikkana ja terveenä kunhan ei syö liikaa. Potut sun muut hiilarinlähteet ovat ihan päteviä, kunhan niitä syödään vain siten että verensokeri ei pääse seilaamaan liikaa. Eli annoskoot kuriin ja riittävän monta ateriaa / välipalaa päivässä.
Luulen, että pointtina siinä, että Matti Meikäläinen söisi enemmän proteiinia on se, että proteiini pitää näläntunteen loitolla paremmin ja ei Matti retkahda syömään yli suositusten. Tuo lihavoitu osa viestistäsi on se avain. Ei Matti liho, jos hän ei syö liikaa. Ruokaympyrän mukainen runsashiilarinen ruoka vain edesauttaa sitä lipsahtamista syömään liikaa, koska se ei pidä näläntunnetta poissa kauaa. Ei tässä kukaan lähde Matille ehdottamaan 3g/painokilo proteiinidieettiä vaan hiukan lisäämään proteiinia tohon ruokaympyräsuositukseen.

Kyllä sitä normaalia suomalaista kotiruokaakin voi syödä niin, että ei mätä sitä perunaa ihan niin paljoa lautaselle vaan ottaa vähän enemmän sitä kanaa, kalaa, rahkaa ;) Koululaisetkin jaksais sen koko koulupäivän paremmin, kun olis sitä proteiinia ja hyviä rasvojakin siinä ruoassa. Jos pitää koko päivä jaksaa perunamuusilla ja neljällä lihapullalla, niin voi väsy tulla jossain vaiheessa päivää.

Totta kyllä on, että JOS se sauvakävely olisi otettu mukaan viikko-ohjelmaan jo ennen kuin sitä vararengasta on 20kg ylimääräistä, homma voisi toimia. Yleensä se vaan otetaan tuon rajapyykin jälkeen ja sitten se enää harvemmin riittää.
 
Pikkuhannu sanoi:
Meidän tyttö (kohta 3 v) ei ole suostunut ehrmannia syömään kun kerran maistoi
Sama meillä, mutta raejuustoa syövät kuin hullut. Ja lihapullat&muusi päivinä vetävät pullat naamariin ja vähän tökkivät haarukalla muusia. Nuorisossa on tulevaisuus :thumbs:
 
Heavy-rock sanoi:
Ihan yleinen ohjehan on laihduttamiseen, että hiilareita vähennetään ja proteiiniä vähän lisätään kalorimäärän laskiessa alle kulutuksen.

Ai yleinen ohje? Suositteleeko joku virallinen taho tällaista toimintamallia?
 
Critter sanoi:
Niin. Pasta ynnä muut hivenaineettomat raaka-aineet ovat varmasti hyödyllisiä urheilijoille, joilla on kasvanut energian tarve ja täten vaikeuksia saada riittäviä määriä hiilihydraattia. (jos siis treenaa hiilihydraattien voimin) Mutta tavalliselle kansalle (joista valtaosa taitaa olla ylipainoisia), joille nuo suositukset on käsittääkseni laadittu, ei kyllä ole mitään hyötyä pastan, perunan ym.nopeasti sokeristuvien ruokien syömisestä.

Joo niin varmaan onkin. Tavallisella kansalla vaan ei taida pahemmin olla tarvetta hiilihydraatin saannille. Vai onko mielestäsi Suomalaisilla hiilihydraatin saanti liian vähäistä?

Ymmärrän pointtisi, jäi vain vähän kaivelemaan kun tuo peruna ei kuitenkaan listallasi ollut. Monella kun tuntuu juurtuneen se käsitys, että kaikki muu paiti se maaginen peruna on turhaa ja huonoa. Eli kunhan vähän kärjistäen asian kaivelin esiin. ;)

Heavy-Rock sanoi:
PS: Joku ihmetteli täysjyväviljatuotteiden hyötyä vs valkoisesta jauhosta tehdyt tai puhdistettu riisi.

Valkoisessa on: Hiilyhydraatteja
Täysjyvässä on: Hiilyhydraatteja ja kuituja+ hivenaineta

Viittasit tällä varmaan meikäläisen aiempaan vastaukseen tässä ketjussa? No mä tarkotin tota lähinnä hiilarinlähteenä. Kun täällä nyt moni kuvittelee että se tumma riisi nyt on jotenkin niin oleellisesti hitaampaa ja että sillä nyt on hirveästi merkitystä että vetääkö ne HIILARIT tummasta vai vaaleasta riisistä. Eli se oli mulla tuossa ajatuksena, vain nuo hiilarit siis.

Doggoned sanoi:
Kyllä vaan pääsee. Kyllä ne liialliset hiilarit altistaa ihmisiä syömään aivan liikaa, kun ei tunnu peruna täyttävän sitä vatsaa niin ettei tekisi mieli enää syödä mitään. Sitten vedetään kaapista suklaalevy jälkiruoaksi ja ou jee alamäki alkaa. Proteiini ja rasva ovat huomattavasti täyttävämpiä kuin hiilihydraatti. Ja sitä ruokaympyrää on sitä paitsi mahdoton noudattaa orjallisesti. Ja kun ei noudata orjallisesti tulee varmasti loppujen lopuksi liikaa hiilihydraatteja, liian vähän proteiinia ja rasvaa.
Useimmat ihmiset eivät tiedosta edes valkoisen ja tumman leivän eroa. Edes noin simppeli asia ei mene ihmisten kaaliin. Paahtoleipää ostetaan hyvällä mielellä ja syötetään lapsille. Ruokaympyrässähän suositeltiin ottamaan päivän energiantarpeesta jotain puolet hiilareista.
Ja lisäksi vielä (jos en jo sanonut) mihin tavallinen "liikkumaton" sohvaperuna tarvitsee tommoiset määrät hiilihydraatteja? Ihmiset olettavat, että vaikka he eivät liikkuisi he tarvitsevat ruokaympyrän osoittamia suuria hiilarimääriä. Tässä tapauksessa KTL on mennyt pahasti metsään.

Mikä tahansa ruokavalio kerryttää vararengasta jos kaloreita on enemmän mitä niitä kuluttaa. Totta on tietysti se, että ruoka täyttää eri tavalla, mutta jos aina lähtökohta on se, että maha on oltava ehdottoman täynnä ennen ruokailun lopettamista, tulee varmasti kaloreita yli tarpee jos ei pelkkää salaattia syö.

Ja Suomessa nyt syödeen perunaa ja lihakastiketta, tai vaikkapa makaronilaatikkoa ja tulllaan syömään jatkossakin ja se tuskin nyt on kenenkään liikalihavuuteen syy. Syyt löytyy enemmän tuolta herkkupuolelta ja siitä ettei viittitä nostaa persettä sohvalta ylös.

Eli jos ei halua harrastaa liikuntaa, pitäisi sitten vaivautua ottamaan selvää vähän siitä ruokavaliosta ja yleenäsäkin kalorimääristä mitä voi päivässä mättää. Ei se ole KTL:n eikä kenenkään muunkaan vika jos joku vetää jälkkäriksi sen suklaalevyn sohvanpohjalla. Siinä ei voi kuin itse katsoa peiliin.

EDIT: Paljon lisäyksiä.
 
Critter sanoi:
Itse asiassa olen Belmondo edelleen sitä mieltä, että tuo juttu on väärin uutisoitu...
Taidat olla oikeassa; kuten sanoin, en lukenut koko tutkimusta, tuo hyppäsi vaan silmille kaiken seasta.

Sellainen mielenkiintoinen seikka, vaikkei tämänkaltaisista multimuuttujaisista tutkimuksista juuri mitään voikkaan päätellä, niin mistäköhän arvelette johtuvan, että kokojyvävilja ehkäisi diabetestä 10 vuoden seurannassa, muttei enää 23 vuoden seurannassa? Eli kysymys teille, mitäköhän oleellista mahtoi muuttua noihin aikoihin leivän valmistusprosessissa? :)
Öö... mitä, rupesiko ne lisäämään vehnää ruisleipään?
 
Kannaattaa vielä muistaa se, että täsmällisesti eväitään seuraavaa pidetään anorektikkona/syömishäiriöisenä. Ihmisillä ei ole yleisesti tietoa asioista ja omasta kulutuksestaan. Kyllähän tädit vetää 2km sauvakävelyä sauvat repussa ja kotosalla kaffia ja omenapiirakkaa (tarkoituksena kiinteytyä). Kaippa se nyrkkisääntö on se, että syödään kohtuullisesti. Älyttömästi karkkia mässyttävä 10v pentu pistää jokaisen silmään ja vanhempien pitäisi yleisesti tajuta tehdä jotain.
 
Belmondo sanoi:
Öö... mitä, rupesiko ne lisäämään vehnää ruisleipään?
Varmaan sitäkin, mutta on siinä toinenkin syy. Suunnilleen noihin aikoihin ruisleivän valmistuksessa hiiva syrjäytti hapanjuuri menetelmän. Hapanjuuri menetelmällä viljan sisältämä fytiinihappo hajoaa lähes täysin, kun taas hiivan avulla valmistetussa "nykyleivässä" fytiinihappoa on lähes yhtä paljon, kuin tuoreessakin viljassa. Ja fytiinihappo sitoo useita kahdenarvoisia alkuaineita kuten magnesiumia ja kalsiumia imeytymättömään muotoon. Minä luulen, että juuri tämä on se syy. Plus se, että hapanjuurileivän GI ja GK(GL) on paljon pienempi kuin nykyään kaupoissa myytävien hiivaruisleipien.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Pitkä threadi, joten sori jos joku laittoi jo, mutta: eikös KTL melko vast'ikään nostanut proteiinin määrää ravintosuosituksissaan? Eli positiivinen suunta, mutta ihmisten uskomukset ovat sitkeässä. Suurin osa varsinkin naispuolisista ystävistäni uskovat edelleen, että pasta ym. höttö ovat "kevyttä" ruokaa, kun taas liha on raskasta --> lihottaa :rolleyes:. Kuitenkin mikä itseäni eniten järkyttää, on tämä suomalaisten karkin-nassutus. Joku iltapäivä katselin junassa kanssamatkustajia ja todella monella oli työmatkaeväänä karkkipussi tai suklaapatukka. Ja sitten tämä teinityttöjen juttu, että ei syödä ruokaa, jotta voidaan vetää siideriä lihomatta :( .
 
Bisley sanoi:
On kyllä parempaa ja ovat käyny briteistä asti ihmettelemässä kuinka täällä kouluissa syödään. Mutta silti suomalaiset on maailman toiseksi lihavinta kansaa??

Kyllä se perussuomalaisen kotona oleva ruokailutottumus on pitkälti sitä nakit ja ranskalaiset-linja täälläkin! Ihmiset ovat laiskoja eivätkä jaksa muksuilleen laittaa kunnollista ja ravitsevaa ruokaa!

On tullu jo todella monta kertaa esille täälläkin esille, hyvä & terveellinen ruoka on kalliimpaa kuin "hyvänmakunen" helppo ja nopea ruoka.

Jos on nälkä ja ruualla ei ole muuta funktiota kuin nälän poistaminen (vs. lihaksenkasvatus :) ) niin jos on esim. 3 euroa rahaa, niin ostaako Samu ja Siiri Sohvaperuna kasviksia ja kokolihaa joita sais muutaman murusen, vai kilon makkaraa ja makaroonia? Ruuan arvonlisäveroa alaspäin niin olisi edes edellytyksiä kääntää tuota suuntaa.

Lisäksi uusavuttomuus on IMO tosiasia, kaikki ei osaa tehdä oikeeta ruokaa joten on niin paljon helpompaa heittää makkikset uuniin.

Pitääkö muuten paikkansa tuo, että suomalaiset on maailman toiseksi lihavinta kansaa?
 
NoPain sanoi:
Luulen, että pointtina siinä, että Matti Meikäläinen söisi enemmän proteiinia on se, että proteiini pitää näläntunteen loitolla paremmin ja ei Matti retkahda syömään yli suositusten. Tuo lihavoitu osa viestistäsi on se avain. Ei Matti liho, jos hän ei syö liikaa. Ruokaympyrän mukainen runsashiilarinen ruoka vain edesauttaa sitä lipsahtamista syömään liikaa, koska se ei pidä näläntunnetta poissa kauaa. Ei tässä kukaan lähde Matille ehdottamaan 3g/painokilo proteiinidieettiä vaan hiukan lisäämään proteiinia tohon ruokaympyräsuositukseen.
Saattaa mennä jo hiukan OffTopiciksi mutta rohkenen väittää, että Matti Meikäläinen voisi helposti lihota silti. Ainakin mun tuntemien ihmisten ylipainon perimmäinen syy on tunnesyöminen, ei niinkään ravinnon laatu. Tylsää> jääkaapille, surettaa> jääkaapille, juhlitaan> jääkaapille, ketutta> jääkaapille jne. Siinä ei paljon auta syökö sitä prodea paljon vai vähän, kun ylimääräinen energia menee joka tapauksessa läskiksi.
 
metalman sanoi:
Normaalilla suomalaisella kotiruualla kyllä pysyy hoikkana ja terveenä kunhan ei syö liikaa. Potut sun muut hiilarinlähteet ovat ihan päteviä, kunhan niitä syödään vain siten että verensokeri ei pääse seilaamaan liikaa.

Joo, ei kenenkään ylipaino ole syntynyt perunasta ja ruisleivästä, kyllä se on tullut ns. nopeista paskahiilareista kuten sokeri. Ja varmasti yksi asia mikä vaikuttaa on suurempi pakkauskoko. Kauppaan kun menee ostamaan mitä tahansa ruokaa niin heti on hyllyt täynnä mega- ja superpakkauksia. Siinä saa sitten valita että syönkö kaikki kerralla vai laitanko puolet valmiista ruuasta märkänemään jääkaappiin.

Oliko kauppojen valikoimat täynnä mikrovalmiita einesruokia vielä 20 vuotta sitten? Luulen että tässä on yksi syy ruokailutottumusten muuttumiseen. Näitä ruokia kun syö niin saa samalla järkyttävät määrät piilorasvaa ja suolaa, puhumattakaan siitä miten äkkiä parista pakkauksesta tulee hiilareita yli 300 grammaa täyteen.

Lasten ja nuorten kohdalla taitaa suurin ongelma olla siinä miten heidät saadaan osallistumaan kouluruokailuun, moni kun jättää sen väliin ja vetää sipsejä ateriankorvikkeena.

Koulujen liikuntatunnit taas menee aivan liikaa joukkuepeleissä mikä suosii jo ennestään aktiivisia lätkän ja pallopelien harrastajia. Laitappa siihen ylipainoinen teini pelaamaan väkisin koripalloa, ei ole tekniikkaa eikä jalat kestä rajua pallon perässä juoksemista. Mikä siinä maksaa ettei pentuja viedä alaluokilta lähtien kuntosalille opettelemaan voimaharjoittelun perusteita? Samalla reissulla voisi tehdä aerobiset kaupungin uimahallissa. Eikä olisi sitä iänikuista bullshittiä siitä että kuka valitaan missäkin järjestyksessä korisjoukkueeseen.

Samoin punttailun lisäksi voisi olla jotain ihan perusvoimistelua ja venyttelyä. Ja ilman että joka vitun liike arvostellaan ja pisteytetään.
 
protsku sanoi:
Oliko kauppojen valikoimat täynnä mikrovalmiita einesruokia vielä 20 vuotta sitten? Luulen että tässä on yksi syy ruokailutottumusten muuttumiseen.
Ruokatottumusten muuttumisessa on varmasti suurempi osuus mäkkärin, hesen, pizzapaikkojen ym lukumäärän räjähtämisellä. Mäkkäri tuli suomeen 1986 ja meni ainakin 10 vuotta ennenkuin siellä käytiin yleisesti muutenkin kuin erityisinä juhlahetkinä. En silti edelleenkään usko että mikään 'oikea' ruoka olisi suomen kansan lihavuuden takana vaan se, että aikuisia ihmisiä ei edes hävetä vetää karkkia naamaansa kaiken aikaa kuin Tomi cheattipäivänä.
 
B.O.S.S. sanoi:
On tullu jo todella monta kertaa esille täälläkin esille, hyvä & terveellinen ruoka on kalliimpaa kuin "hyvänmakunen" helppo ja nopea ruoka.

Jos on nälkä ja ruualla ei ole muuta funktiota kuin nälän poistaminen (vs. lihaksenkasvatus :) ) niin jos on esim. 3 euroa rahaa, niin ostaako Samu ja Siiri Sohvaperuna kasviksia ja kokolihaa joita sais muutaman murusen, vai kilon makkaraa ja makaroonia? Ruuan arvonlisäveroa alaspäin niin olisi edes edellytyksiä kääntää tuota suuntaa.

Lisäksi uusavuttomuus on IMO tosiasia, kaikki ei osaa tehdä oikeeta ruokaa joten on niin paljon helpompaa heittää makkikset uuniin.

Pitääkö muuten paikkansa tuo, että suomalaiset on maailman toiseksi lihavinta kansaa?

Ikävä kyllä näinhä se on..:( Muistaakseni jo 60% on ylipainoisia...:urjo: Noo..suoraan sanoen en ihmettele..kyllä sen näkee vaikka uimahallissa käydessä..puhumattakaan kesällä uimarannoista. Suomessa voi olla kouluruuat terveellisii, okei...mutta ei se paljon auta ku porukka käy jossai stnan hesessä tai mäkkärissä..ja syö paljon ylipäätänsä paljon kaikkea paskaa ruokaa...tiedon puutetta??...ja aikuset ihmiset(myös opiskelijat) vetää kahvitauoilla ties minkäläistä munkkia winerii jne. Ainiin ja juo limuu....:david:
Kouluissa pitäis olla tunteja millä kerrotaan terveelisestä ravinnosta ja elämäntavoista...mutta ketäs noi asiat kiinostaa...ei ne kuuntele vitun vertaa siellä..turhaa se olis.:(

Itse aiheeseen:
Mä katoin joka jakson tosta..ja kyllä arvostin jamien toimintaa saatanasti!! Ja kyllä vitutti ku näki että millasta paskaa ne pikkupennut veti naamariin...voi vaa miettii millasii neki on sitte parikymppisinä..hohhoijaa:urjo: Onneks saan kotona aina kunnon terveellistä kotiruokaa ja ite tiiän tasan tarkkaan mikä on hyvä ja mikä ei...olen lukenut läksyni!
 
Critter sanoi:
Varmaan sitäkin, mutta on siinä toinenkin syy. Suunnilleen noihin aikoihin ruisleivän valmistuksessa hiiva syrjäytti hapanjuuri menetelmän. Hapanjuuri menetelmällä viljan sisältämä fytiinihappo hajoaa lähes täysin, kun taas hiivan avulla valmistetussa "nykyleivässä" fytiinihappoa on lähes yhtä paljon, kuin tuoreessakin viljassa. Ja fytiinihappo sitoo useita kahdenarvoisia alkuaineita kuten magnesiumia ja kalsiumia imeytymättömään muotoon. Minä luulen, että juuri tämä on se syy. Plus se, että hapanjuurileivän GI ja GK(GL) on paljon pienempi kuin nykyään kaupoissa myytävien hiivaruisleipien.

Lieneekö hiivaleivän valmistus niin paljon halvempaa? Mutsi on tehnyt itse täysruisleipää jo yli kaksikymmentä vuotta hapanjuurimenetelmällä, ja se on kyllä todella hyvää. Juuri on siis alunperin kohtuullisen vanha, sehän säilyy nimenomaan siinä taikina-astiassa, jota ei pestä leipomisten välillä :)
 
D.Yates sanoi:
Mäkkäri tuli suomeen 1986 ja meni ainakin 10 vuotta ennenkuin siellä käytiin yleisesti muutenkin kuin erityisinä juhlahetkinä.

Et ilmeisesti tiennyt, että Suomen Mäkin kymmenvuotissuunnitelman ensijainen tavoite (vuonna -86 siis) oli muuttaa kuluttajien käsitys pikaruuasta niin, että sitä ajateltaisiin vaihtoehtona "tavalliselle" ruualle. Onnistuivat.

(Tarina on tosi.)
 
B.O.S.S. sanoi:
On tullu jo todella monta kertaa esille täälläkin esille, hyvä & terveellinen ruoka on kalliimpaa kuin "hyvänmakunen" helppo ja nopea ruoka.

Uuh... Mä en ole ikinä ymmärtänyt tuota "pikaruoka on helppoa ruokaa" asennetta. Paljon helpompaa kun jonottaa mäkkäriin on oikeasti heittää duuniin mukaan lehtisalaattia, muutama tomaatti, pari paprikaa, papuja, kurkkua, pari ruisleivänviipaletta, rahkaa ja pari purkkia tonnikalaa. Valmistamiseen menee n. 30sek ja ihan terveellistä ja hyvää ruokaa. Eikä ole kallista, jos ostaa tarjousvihanneksia ja halpaa tonnaria.

Tosilaiskan kokkaajan käsikirjasta löytyy myös mikromunakas: muutama muna viideksi minuutiksi mikroon (sekoita vähän öljyä mukaan) ja pilko lämpimän munakkaan päälle tuoreita vihanneksia.

Karkeista ja sipseistä kun ei lähde nälkä...

Hieman OFFTOPIC: paljonko jengi mahtaa nykyään saada kaloreita siitä kun siideriä / kaljaa kiskotaan joka ilta saunan jälkeen?
 
D.Yates sanoi:
En silti edelleenkään usko että mikään 'oikea' ruoka olisi suomen kansan lihavuuden takana vaan se, että aikuisia ihmisiä ei edes hävetä vetää karkkia naamaansa kaiken aikaa kuin Tomi cheattipäivänä.

... ja lipittää limua joka janoon ja napostella myötäänsä sipsejä tms.

Olen kyllä tasan samaa tässä kohtaa, turha on osoitella syyttävällä sormella kouluruokaa tai ns. perusruokaa yleensäkään, kun sokerinkulutus (juurikin esim. karkkien ja limun muodossa) on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, kuten myös pikaruoan kulutus.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom