No laitetaan nyt tänne. Paljon on asioita ajateltu ja monta asiaa on vielä epäselvänä. Aurinkoon kuitenkin suunnataan, kävi niin tai näin. Aivan kokonaan oravanpyörästä ei ole tarkoitus pudottautua, toisen kämpän asuntolainan maksaa (edelleen) vuokralainen ja toista ei siis kohta ole. Pitää nyt ainakin käydä tarkistamassa onko se ruoho vihreämpää siellä aidan toisella puolella, takaisin Suomeen pääsee aina. Miksi ei siis lähteä?
Moni oravanpyörästä irrottautuva varmasti ajattelee muuttavansa edulliseen maahan ja miettii etuisuuksia ja Suomen sosiaalijuttuja. No jos esim. lähtee opiskelemaan Thaimaahan, saa opintotukea uuden korotuksen jälkeen 289e/kk, lisäksi asumistukea 210e/kk. Ei ole tässä vaiheessa merkitystä paljonko asunto maksaa, 100e/kk saa jo kivan kämpän Thaimaasta, siitä huolimatta Kela maksaa asumislisän täysimääräisenä (Varmistettu Kelalta). Käteen jää siis 10% verojen jälkeen 478,20e/kk, josta vaikkapa se 100e/kk asuntoon. 378,20e/kk jää elämiseen. Se riittää varmasti mainiosti jos ei matkustele, maksa naisista jne. Ruoka syödään kuitenkin ravintolassa, aurinko paistaa joka päivä ja on lämmintä joka päivä, voisi siis sanoa että elämänlaatu paranee?
Opintoja voi suorittaa monessakin paikassa Thaimaassa, esim. Bangkok University Bangkokissa tai Payap University Chiang Maissa. Koulua kuuleman mukaan on noin 15h/viikko, kotitehtäviä ei voi edes verrata suomen korkeakoulujen kotitehtäviin, käytännössä niitä ei kait edes ole. Vapaapäiviä saa 4 päivää viikossa jos kurssit valitsee sopivasti.
Ja huom! Jos tuon tekee pariskuntana, molemmat saavat asumislisän, eli käytettävät tulot ovat tuolloin 956,40e/kk jolla viettää jo hienoa elämää tuolla suunnalla opiskelujen ajan. Pieni vinkki vaan jos alanvaihto ja oravanpyörästä osittain irrottautuminen kiinnostaa mutta tuntuu ettei siihen ole varaa, se on paskapuhetta!
Itsellä suunnitelmat vielä auki mutta tuonkin asian selvittelin aikani kuluksi.
EDIT: Opiskellessa myös lapsilisän saa ulkomaille.