Ekimies sanoi:
Mä olen tästä eri mieltä. Mun mielestä on suorastaan koomista, että ihmiset kiinnostuvat samaan aikaan erilaisista vaihtoehtoiseen hengellisyyteen liittyvästä, kun toisaalla puhutaan maallistumisesta ja rationaalisuudesta. Tutkimuksissa ihmisten hengellisyydestä on todettu, että se päinvastoin on voimistumassa, mutta eri tavalla kuin ennen ja eri suuntiin. Nykyisin haetaan elämyksellisyyttä, ja tämä trendi on havaittavissa ihan kristityissäkin. Tuomasmessut ovat hirveän suosittuja jumalanpalveluksia, kun niissä on haettu vaikutteita ortodoksien mystiikasta ja erilaisesta musiikista kuin perus urku-virsi -combosta. Toisaalla taas tiedän paljon tekniikan alan sivistyneistöä tohtoreista lähtien, jotka ovat valinneet todella hard-core kristillisen suuntauksen. Nykyisessä hengellisyydessä tilanne on vain se, että se on yksityistynyt. Ihmiset muodostavat maailmankatsomuksensa valintamyymälä-periaatteella, että tuosta tota ja tuosta tuota. Mutta siis rationaalisuus on harha.
En esimerkiksi tämän keskustelun perusteella vetäisi pitkälle meneviä johtopäätöksiä nykyihmisten hengellisyydestä... suuntaan tai toiseen ;)
Mitään sen kummempia johtopäätöksiä tästä keskustelusta en ole vetänyt. Muuta kuin saman kuin sinä; Tämä aihepiiri kiinnostaa ihmisiä kovasti. Myös olen kanssasi samaa mieltä siinä, että yhteiskunnan tieteellistyminen/maallistuminen ei välttämättä tarkoita sen jäsenten tieteellistymistä/maallistumista. Varsinkaan jos päätökset tehdään "siellä jossain ylhäällä."
Tilannehan on peruspulliaisen kannalta aivan sama kuin ennenkin. On jokin taho, joka kertoo että "näin pitää tehdä ja elää." Kun ihmisellä ei vielä ole resursseja selvittää, miksi näin on, jää jäljelle epätietoisuus ja nälkä jollekin elämää suuremmalle selitykselle. Ennen ihmisille sanottiin "koska Jumalan tahto on näin." Nykyisin ihmisille ei sanota tämänkään vertaa, vaan korkeintaan tulee dokumentteja ja keskusteluohjelmia televisiosta, joissa tiedemiehet ja tutkijat puhuvat sitä samaa latinaa, mitä kirkkoisät joskus keskiajalla.
Onttouden, epätietoisuuden ja turvattomuuden tunnetta lähdetään sitten paikkaamaan kokemuksilla, joita kapitalistisilla markkinoilla on tarjolla. On joogaa, herätyskokouksia, shamanismia, buddhismia, rock konsertteja, aatteita suuntaan ja toiseen, hindulaisuutta, filosofioita jne. "Uskonnollisen täyttymyksen" tunteesta on tullut kauppatavaraa ja angstisista ihmisistä suuri markkina-alue.
Ihmiset tarvitsevat auktoriteetteja ja "jotain suurempaa", johon luottamuksensa asettaa. Toiset enemmän kuin toiset. Hassua on, että sinänsä ihmisille näyttää olevan aivan sama, täyttääkö tuon tarpeen Adolf Hitler vai Billy Graham. Palvonnan kohteille on kysyntää myös tänä päivänä, ja kenties niin kauan kuin ihmisrotu täällä potkii...
Ekimies sanoi:
Mutta siis rationaalisuus on harha.
Aivan. Ainakin yksittäisen kadun tallaajan perusteella. Mutta, massat ovat aina johdateltavissa niiden tahojen toimesta, jotka oikeasti osaavat ajatella rationaalisesti. Ei normaali ihminen välttämättä tiedä, miksi mikroaaltouuni toimii. Se vain toimii. Ja se ostetaan kaupasta. Valitettavasti on monien tahojen etujen mukaista varjella jotain tietoa, eikä levittää sitä ihmisten parissa. Tieto ajatutuu yhä kapeamman osaajajoukon käsiin, ja se, kenellä on tietoa, on valtaa. Huom! Tieto, ei anna kilpailuetua kenellekään, jos se on kaikkien saatavilla.
Tämä liittyy yhteiskunnan rationaalisuuten siten, että vaikka kansalaisilla ei olisi hajuakaan siitä, miten sitä johdetaan, luottavat kansalaiset silti kansanedustajiin ja ministereihin. Ministerit ja kansanedustajat taas vastaanottavat konsultaatiota erilaisilta tietäjiltä ja neuvonantajilta, joita tiedemiehet ja tutkijat ovat. Tätä kutsutaan edustukselliseksi demokratiaksi. Annamme vallan mieluusti toisille, jottei meidän tarvitsisi itse sijoittaa paljon energiaa monen monituisten hallinnollisten ja tieteellisten asioiden osaamiseen.