Ilmastoahdistus. Ohimenevä muoti-ilmiö vai jatkuva muutosten tulva?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja SMugU
  • Aloitettu Aloitettu
Haluaisinkin aloittajana ketjuun vastauksia että miten arvioitte tosiaan mitä tästä kasvavasta trendistä seuraa? Käykö niinkuin zumballe että kohta unohtuu vai kasvaako tämä loputtomiin ja grillin sytyttäminenkin on hetken päästä jo laitonta?

Onko meillä 10-20 vuoden päästä enään muutakuin isoja kasvukeskuksia missä julkiset kulkee ja on mahdollista elää tätä ”päästötöntä” elämää?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos palataan varsinaiseen aiheeseen, eli ilmastoahdistus ja ahdistelu, niin teinpä mielenkiintoisen havainnon kun juuri selasin etusivuja:
HS.fi ja YLE.fi, niin kaikki ilmastopelottelu loistaa poisssaolollaan kun vaalit ohi!

Antti Rinteen haastattelua katselin tuossa toisella silmällä, ei mitään puhetta ilmastosta, talous, talous ja sit vähän jotain muuta.
Toimittajilla oli niiiiin huoli ilmastosta vaalien alla. Missä huoli on nyt?

Ylen sivua selaamalla jopa tällainen kontraus ilmastopelkoja vastaan, ainoa ilmastoon liittyvä juttu:
Antarktiksen merijään aukon arvoitus selvisi vihdoin: se johtuu meren suolapitoisuudesta, tuulista ja merenalaisesta vuoresta
Ihme juttu miten ilmastoahdistus päättyi vaaleihin, jäätkään ei sula enää ilmastonmuutoksen takia!

Aikamoinen mobilisointi oli siis, ettei populisteja uskaltaisi tavalliset ihmiset äänestää, koska tulee muutoin maailmanloppu.
Onhan tämä valtavaa poliittista peliä myöskin, ei pidä sitä unohtaa.
Kohta lentelee ministerit ja mepit ympäriinsä ja tehdään "jotain pientä" kampaviinerikokousten lopputulemana ilmaston eteen ja kaikki hyvin.

^ Niin ja lisäyksenä tuohon ylläolevaan kysymykseen, niin ei muutu mikään, feikkaus on ohi ja valtaapitävät tyytyväisiä ilmastoon. Palataan taas varsinaiseen aiheeseen, miten ilmastonmuutoksella voisi tienata? :-)
 
Viimeksi muokattu:
Jep. Samaan tapaan kuin valtamerien absorptio. Valitettavasti mikään luonnon tasapainomekanismi ei voita ihmistä, joka pystyy muutamassa vuosikymmenessä palauttamaan kiertoon sieltä satojen miljoonien vuosien aikana kadonneen hiilidioksidin.
Sulla on kohtalaisen radikaaleja skenaarioita heittää aiheeseen ku aiheeseen. Joku voisi sanoa tota ilmastoahdisteluksi ym pelotteluksi vailla mitään suhteellisuuden tajua.
Haluaisinkin aloittajana ketjuun vastauksia että miten arvioitte tosiaan mitä tästä kasvavasta trendistä seuraa? Käykö niinkuin zumballe että kohta unohtuu vai kasvaako tämä loputtomiin ja grillin sytyttäminenkin on hetken päästä jo laitonta?
Onhan noita jäätiköiden sulamisia väläytelty jo yli sata vuotta sitten, onko se sitten tämä SoMe aika miten tää aihe on paisunut tälläiseksi, mutta veikkaan ettei tämä tästä ainakaan unohdu tai edes laannu järkevälle tasolle.
 
Sulla on kohtalaisen radikaaleja skenaarioita heittää aiheeseen ku aiheeseen. Joku voisi sanoa tota ilmastoahdisteluksi ym pelotteluksi vailla mitään suhteellisuuden tajua.

Kun hiilidioksidipitoisuus raketoi kohti taivasta, niin eikö silloin ole täysin selvä fakta, ettei mikään luonnon tasapainomekanismi kompensoi ihmisen toimintaa? Ei tuon toteaminen ole mikään radikaali skenaario tai pelottelu vaan puhdas fakta.
 
Meidän optimismin tasossa tulevaisuuden suhteen on melkoisia eroja.

Koko probleeman ydin on nähdäkseni siinä, että ongelma ulkoistetaan "valtioille" joihin yksilön toimet eivät sisälly. Valtio on kuitenkin vain kollektiivi yksilöitä, joiden yksittäiset teot aiheuttavat ongelmia globaalissa mittakaavassa, kun tekoja on tarpeeksi paljon.

Ekologisesti kestävä elämä edellyttäisi niin suurta pakitusta elintasossa, etteivät yksilöt ikinä ole siihen valmiita. Mukavampi vain sanoa, että valtiot saastuttaa, mutta pieni ihminen ei pysty autollaan ilmastoa muuttamaan, joten ihan sama, että valtion populaation verran pieniä ihmisiä ajelee autoillaan. Sama pätee myös suurimpaan osaan vihreistä, jotka ovat valmiita itselleen helppoihin uhrauksiin, mutta harva on oikeasti valmis menemään tarpeeksi pitkälle. Uskoakseni tarpeeksi pitkälle on sata vuotta ajassa taaksepäin ja neljä miljardia ihmistä vähemmän. Monelle voi tulla yllätyksenä, mutta Suomessa on asuttu tuhansia vuosia ilman autoa. Itse asiassa suurin osa tunnettua historiaa. Ja kyllä, Helsingin ulkopuolellakin. Suurimman osan Suomen asutushistoriasta koko kylää ei ollut edes olemassa. Tämä on fakta, jonka uskomiseen ei tarvitse kuunnella tiedemiehiä. Riittää kun kuuntelee omaa mummoaan, joka on elänyt korvessa ilman autoa, sähköä ja lomamatkoja. Elämä oli tietysti huomattavasti nykyistä kovempaa ja siksi kukaan ei halua sinne takaisin vapaaehtoisesti, vaikka suuressa kuvassa elintason jyrkkä tiputus olisi ainoa keino selvityä. Demokraattisissa valtioissa ihmiset äänestävät aina itsensä hyvinvoinnin puolesta, joten demokraattinen valtio ei koskaan tule tekemään planeetan pelastamisen kannalta tarpeeksi epämukavia päätöksiä.

Diktatuurilla olisi teoreettiset mahdollisuudet vaikuttaa tarpeeksi. Jos ajatellaan vaikka Kiinaa ja yhden lapsen politiikkaa niin siinä aletaan jo puhua valtiollisesta sääntelystä, joka mahdollisesti vaikuttaa ilmastotasolla. Kiinan valtiolla olisi luultavasti mahdollisuus vaikuttaa miljardin pienen ihmisen elämään niin, että se ajettaisiin ekologisesti kestäväksi. Kiinassa planeetan pelastaminen ei kuitenkaan ole vallitsevan ideologian päämäärä vaan ilmeisesti paremminkin planeetan valloittaminen. Tämä taas on diktatuurin ongelma. En oikein jaksa uskoa sellaisen diktatuurin nousuun, joka ajaisi ekologista ideologiaa. Ihminen on vaan koodattu niin, että aina pitää olla kaikkea enemmän, eikä sitä pyrkimystä pysäytä mikään. Kaikkein vähiten se, että ihminen saa suuren vallan haalia kaikkea enemmän itselleen.

Tiivistäisin yleisesti, että valtio ei tule ikinä tätä asiaa ratkaisemaan tai edes merkittävästi helpottamaan. Allekirjoitan täysin, että kyseessä on aika pitkälti ajatustasolla tehtävä vastuun ulkoistus. Eli valtion pitää toimia, ei minun, ja valtion pitää toimia niin, että se rajoittaa muiden ihmisten elämää, ei minun. Eli paljon lentomatkustavat vaativat autojen kieltoa, kotona pysyvät lentomatkustuksen kieltoa, kasvissyöjät lihansyönnin kieltoa, jne. Näin ei itse tarvitse tehdä mitään ikävää, mutta voi silti nostaa itsensä jalustalle ylevien arvojen kannattajana.

Teknologia tuskin sinällään pelastaa mitään, koska ekologisen hipo-teknologian taustallakin on lopulta tuotantokoneisto, joka perustuu kestämättömiin ratkaisuihin. Ainoa teknologian tarjoama teoreettinen vaihtoehto, joka saattaisi toimia olisi tekoälyn valtaannousu. Jos ihminen loisi tekoälyn, jonka tehtävä olisi ekologisen tasapainon palauttaminen ja joka olisi tarpeeksi kyvykäs kaapatakseen vallan koko maailmassa ja poistaakseen suurimman osan ihmisistä niin se voisi toimia. Tämä on kuitenkin todella utopistinen ajatus niin teknisesti kuin ideologisestikin. Veikkaan että sivistys romahtaa ennen kuin teknologia edistyy tarvittavalle tasolle. Jos tekoäly taas ehditään rakentaa niin kaiken todennäköisyyden mukaan se palvelee taloudellista ideologiaa eikä ekologista ideologiaa. Taloudelle taas ekosysteemi ei ole mitenkään tarpeellinen jos teknologia vaan pyörii ilman hiileen perustuvaa elämää.

Vannoutuneena propellihattuna uskon teknologian mahdollisuuksiin. Valitettavasti mulla ei ole heittää tarkkoja lukuja, mutta käsittääkseni hiilidioksidipäästöt tulevat pääosin energiankulutuksesta ja kulutus tulee pääosin teollisuudesta. Eli toki televisiot ja jääkaapit syövät sähköä, mutta käytännössä valtaosa menee terässulatoille, valmistavaan teollisuuteen, jne. Ydinvoimalla olisi mahdollista leikata päästöjä todella paljon. Varsinkin, kun teknologiaa on kehitetty myös 70-luvun jälkeen, vaikka lähestulkoon kaikki kaikki nykyiset ydinvoimalat perustuvat 70-luvun teknologiaan, koska 60-luvun teknologiaan perustuneessa puolisotilaallisessa Tshernobylissa sattui vakava onnettomuus. Teknologian suurin este on poliittinen vastustus, eli "vihreät arvot".

Sivistyksen romahtaminen on mielestäni melkoinen uhkakuva, joskin n. 4000 vuotta vanha kestotrendi. Ottaen huomioon, että tyyliin neljänneksen väestöstä muutamassa vuodessa tappaneet epidemiat, maailmansodat, "Suuret Harppaukset" ja lukemattomat muut katastrofit eivät ole käytännössä kyenneet edes merkittävästi hidastamaan kehittymisen kiihtymistä, niin mun on hyvin vaikea kuvitella mitään massiivisen asteroidin törmäystä vähempää, joka kykenisi romuttamaan sivilisaation.

Paras vaihtoehto olisi tilanne, jossa sivilisaatio romahtaa ennen kuin koko Maapallo on elinkelvoton. Osa ihmiskuntaa voisi ehkä silloin selvitä ja jatkaa elämää maantieteellisesti rajatuilla alueilla. Silloin ihmisen olisi ehkä pakko asettu ekologisesti kestävää elämäntapaan, koska väkimäärä ei riittäisi ryönäkoneiston pyörittämiseen. Sitten kun jengi vaan malttaisi olla paskomatta manuaalisesti ihmisen viimeistä reservaattia ja luonto elpyisi muutaman miljoonan vuoden niin voitaisiin laittaa piste ilmastopuheelle.

Tähänkin laittaisin vähän perspektiiviä. Sanoisin, että suhtaudun ilmastonmuutokseen vakavasti, mutta myönnän myös sen, että vaikka mietinkin kulutuskäyttäytymistäni jonkin verran ekologisen jalanjäljen kautta, niin myönnän kuuluvani tavallaan yllä kuvailemaani porukkaan, joka toimii hyvin valikoivasti ekologisissa päätöksissään. Mutta itse asiaan. Ilmastonmuutos ei tule tekemään planeetasta elinkelvotonta edes sivilisaatiolle. Suuren katastrofit tykätään yleensä liioitella aivan omiin sfääreihinsä. Meinaan siis sitä, että vaikka merenpinta nousisi 10 metriä ja puolet ihmiskunnasta kuolisi, niin väkeä olisi silti enemmän kuin 100 vuotta sitten. Toisin sanottuna äärimmäisen katastrofin ja täystuhon välinen ero on kuin yöllä ja päivällä. Lisäksi uskon ihmiskunnan mukautumiskykyyn, eli vaikka merenpinta nousisi 10 metriä, niin se ei tapahdu edes sadassa vuodessa, eli aikaa mukautua on kyllä yllin kyllin. Toivon ehdottomasti, että tähän ei koskaan mentäisi, mutta ihan vain perspektiivin takia toin tämänkin esille.

Loppukaneettina vielä, että uskon hiljalleen valkenevien realiteettien tekevän tehtävänsä. Historiaa tarkastelemalla sivilisaatio ei ole tainnut ikinä kyetä reagoimaan tulevaan, vaikka tuleva on ollut tiedossa ja nähtävissä. Sen sijaan muutoksiin on kyetty reagoimaan hyvin tehokkaasti. Esimerkkejä on vaikka kuinka, mutta otetaan vaikka öljykriisi ja muoviongelma. Suunnilleen siitä asti, kun öljyä on teollisesti käytetty, niin on tiedetty, että joskus se loppuu. Tähän ei kuitenkaan reagoitu tiedosta huolimatta yhtään mitenkään ennen kuin ensimmäiset vaikutukset tulivat esiin hinnannousun muodossa. Tämän seurauksen autojen moottoreista kehitettiin paljo polttoainepihimpiä hyvin nopeasti. Tapahtui nopeasti, vaikka olisi voitu ennakoidakin.

Muoviroskissa sama homma. Aina on tiedetty, että ei ole hirveän kestävä yhtälö tehdä materiaalia, joka ei hajoa luonnossa, ja sitten heittää se mereen. Tätä jatkettiin tasan niin kauan, kun asia pysyi jossain määrin piilossa. Nyt jopa Aasiassa, jossa jengi yhä heittää muoviroskat mereen, vaikka veneessä olisi roskiskin (joskin sekin varmaan päätyy mereen), ja joka on vastaanottanut ainakin Pohjois-Amerikan muovijätteen jo vuosien ajan, on alkanut voimakas vastustus. Muoviroska ei enää ole ekointoilijoiden valokuvia keskeltä valtamerta ja raporttien puuduttavaa tekstiä, vaan tavallisten ihmisten tavallisen elämän haittana. Mä veikkaan, että muoviongelma on teknologisesti ratkaistu 10 vuoden sisällä. Siis kestää pitkään siivota jäljet, mutta uuden roinan tulo käytännössä loppuu tuona aikana.

Uskon, että näin käy myös ilmastonmuutoksen kohdalla. Meneekö tilanne sitten niin pahaksi, että kymmenet miljoonat lähtevät vaeltamaan ja aiheuttavat massiivisen siirtolaiskriisin, vai pyyhkiytyykö Singaporen kalleimmat korttelit meren alle, vaikea sanoa. Mutta jossain vaiheessa ilmastonmuutoksen realiteetit iskevät joka päiväiseen elämään, jonka jälkeen ilmastokeskustelu ei enää ole poliitikkojen korulauseita ja tiedostavien ihmisten blogeja, vaan sitten tapahtuu ja tapahtuu nopeasti. Edelleen olisi äärettömästi parempi, jos laitettaisiin tapahtumaan jo nyt sitä odotellessa, mutta yllä listatuista syistä en usko, että asiaan reagoidaan ennen kuin on ns. liian myöhäistä.
 
Kylläpä sattui, heti perään hesarissa iso uutinen muoviroskasta: Osa Suomenkin muoviroskista valuu Aasiaan, jossa maa toisensa jälkeen on saamassa vyörystä tarpeekseen: Asiantuntija ennustaa ”jätesotaa” - Ulkomaat | HS.fi
Eli näemmä myös Suomi vie vajaa 3000 tonnia muovijätettä vuodessa. Aika pieni määrä moneen muuhun nähden, mutta uutisessa käy myös ilmi, että nyt tuottajamaat meinaavat joutua huolehtimaan itse jätteestään, joka laukaissee insentiivin kekiä joku järkevä keino asialle. Leikkaan 10 vuoden ennusteestani pari vuotta pois!

Tätä ennen länsimailla ei ole ollut käytännössä minkäänlaista kannustinta tehdä asialle mitään, kun ongelmat on voitu vain lakaista pois (keskiluokan) silmistä.

Haluaisinkin aloittajana ketjuun vastauksia että miten arvioitte tosiaan mitä tästä kasvavasta trendistä seuraa? Käykö niinkuin zumballe että kohta unohtuu vai kasvaako tämä loputtomiin ja grillin sytyttäminenkin on hetken päästä jo laitonta?

Onko meillä 10-20 vuoden päästä enään muutakuin isoja kasvukeskuksia missä julkiset kulkee ja on mahdollista elää tätä ”päästötöntä” elämää?

En usko, että grillien käyttöä, saunomista, ymv. tullaan kieltämään. Sen sijaan vaikkapa muovi voidaan hyvinkin kieltää ja siirtyä puusta valmistettaviin materiaaleihin. Mitä autoiluun tulee, niin Suomi nyt voi kulkea eri suuntaan tai tahtia kuin muut, mutta uskon, että autoilua tullaan rajoittamaan, mutta käytännössä sillä ei ole mitään vaikutusta, koska autonomiset autot (jälleen teknologia), tulee hoitamaan ongelman paljon ennen kuin mitään relevantteja rajoituksia saadaan aikaan. Autoilun kustannuksia varmaan nostetaan verotuksella jatkossakin. Niin ja aihe tuskin mihinkään häviää mediasta tai kahvipöytäkeskusteluista, päinvastoin.
 
Viimeksi muokattu:
Kun hiilidioksidipitoisuus raketoi kohti taivasta, niin eikö silloin ole täysin selvä fakta, ettei mikään luonnon tasapainomekanismi kompensoi ihmisen toimintaa? Ei tuon toteaminen ole mikään radikaali skenaario tai pelottelu vaan puhdas fakta.
En kiellä etteikö ihminen voisi tuhota tämän maailman nopeastikin monella eri tavalla, mutta jotta tuo meren dumppaus hiilidioksidista toteutuisi, sieltä pitäisi tappaa lähes kaikki elävä. Mahdollista joo, mutta niin on vaikkapa ylihuomenna alkava maailman tuhoava ydinsotakin.
 
Kun hiilidioksidipitoisuus raketoi kohti taivasta, niin eikö silloin ole täysin selvä fakta, ettei mikään luonnon tasapainomekanismi kompensoi ihmisen toimintaa? Ei tuon toteaminen ole mikään radikaali skenaario tai pelottelu vaan puhdas fakta.

Ei kaikkea kompensoi, mutta se että kaikki kompensaatio nollataan ottamalla yhä enemmän luonnon alaa käyttöön bio-, viher- ja uusiutuvaenergioille, jotka sitten tupruavat hiilidioksidia ilmakehään, se on se huono juttu. Luonnolliset kompensaatiot estetään tarkoituksella. Samoin kuin esim. korkean tulotason maiden syntyvyyden väheneminen kompensoisi haittoja, niin keinotekoisesti väestönsiirroilla väkimäärä pidetään ennallaan tai lisätään.
Kysymys ei ole edes siitä teemmekö ilmaston puolesta hyviä juttuja, vaan siitä että teemme tarkoituksella ilmastolle haitallisia asioita. Ennen kuin viedään lihat kupista kirjaimellisesti, niin voisi puuttua isoihin huonoihin linjauksiin ja korjata sellaisia asioita mitkä olisivat kaikille win-win, eivätkä niin sanotusti maksa mitään.
 
Sen sijaan vaikkapa muovi voidaan hyvinkin kieltää ja siirtyä puusta valmistettaviin materiaaleihin.

Eihän muovi liity ilmastonmuutokseen mitenkään. Suomen metsäteollisuuden firmat kyllä kovasti haluavat päästä hyötymään trendistä ja varmasti mielellään vetäisivät vaikka koko Amazonian sileäksi ja tekisivät siellä eucalyptus monokulttuurista muovin korviketta. Ja Suomen hallitus toki "edistyksellisellä" lainsäädännöllä sitä tukisi. Point being: muovin korvaaminen ei tule ilman hintalappua ympäristölle. Ja jätehuolto kuntoon.
 
Eihän muovi liity ilmastonmuutokseen mitenkään. Suomen metsäteollisuuden firmat kyllä kovasti haluavat päästä hyötymään trendistä ja varmasti mielellään vetäisivät vaikka koko Amazonian sileäksi ja tekisivät siellä eucalyptus monokulttuurista muovin korviketta. Ja Suomen hallitus toki "edistyksellisellä" lainsäädännöllä sitä tukisi. Point being: muovin korvaaminen ei tule ilman hintalappua ympäristölle. Ja jätehuolto kuntoon.

Kyllä se liittyy aika paljon, koska muovi hävitetään tyypillisesti polttamalla ja se tehdään öljystä, joten käytännössä kyse on siitä, että pumpataan maan alle sitoutunutta hiiltä ja vapautetaan se ilmakehään.
 
Mistäs se öljy on peräisin.

Fotosynteesillä se sekin on maapallollemme tupsahtanut.

On muuten sinällään metka, että eihän tänne ole mitään muuta tullut synnyn jälkeen, kuin auringon säteilyä. Nyt vaan miljoonien vai miljardien vuosien takaista energiaa käytetään. Mitä, jos bakteerit ei ois jyllännyt maan alla kasvimassan kanssa, eikä öljyä ois syntynyt. Miten ois maailman laita nyt, kun hiilidioksidi ois suoraan vapautunut eikä sitoutunut maaperään ja siitä öljyyn.

Nämä on näitä.

Sitähän se kivihiilikin on, puuta ilman bakteerien aiheuttamaa lahoamista.
 
Kyllä se liittyy aika paljon, koska muovi hävitetään tyypillisesti polttamalla ja se tehdään öljystä, joten käytännössä kyse on siitä, että pumpataan maan alle sitoutunutta hiiltä ja vapautetaan se ilmakehään.

Eikös mene kaatikselle + kierrätetä polttamatta suurin osa? Anyway, jätehuolto kuntoon ensin. Onhan toi aika järkyttävää että Aasiaan viedään meiltäkin. Eikö voi vain kieltää ja jos joku kuskaa = rikos. Todella yksinkertainen asia korjata.
 
Mistäs se öljy on peräisin.

Fotosynteesillä se sekin on maapallollemme tupsahtanut.

On muuten sinällään metka, että eihän tänne ole mitään muuta tullut synnyn jälkeen, kuin auringon säteilyä. Nyt vaan miljoonien vai miljardien vuosien takaista energiaa käytetään. Mitä, jos bakteerit ei ois jyllännyt maan alla kasvimassan kanssa, eikä öljyä ois syntynyt. Miten ois maailman laita nyt, kun hiilidioksidi ois suoraan vapautunut eikä sitoutunut maaperään ja siitä öljyyn.

Nämä on näitä.

Sitähän se kivihiilikin on, puuta ilman bakteerien aiheuttamaa lahoamista.

Ihan mielenkiintoista pohdintaa. Sinällään sanoisin, että ilmaston tila ei ole niinkään kriittinen ihmiskunnalle, vaan sen muutos. Jos nyt merenpinta olisi vaikka pari metriä korkeammalla sekä lämpötila pari astetta enemmän ja olleet sillä tasolla 10 000 vuotta, niin tuskin maailma olisi kovin erinäköinen. Kaupungit olisivat kasvaneet samalla tavalla rantaviivalle, mutta rantaviiva olisi vain eri kohdassa. Samoin ihmisten levinneisyys ja tihentymät olisivat varmaa hieman eri kohdissa, koska viljelylle soveltuvin alue sijaitsisi jossain muualla kuin missä se nyt sijaitsee.

Sama ongelma on hiilidioksidipäästöissä, että aina sitä vapautuu ilmaan ihan metsäpaloista lähtien ja palautuu takaisin vaikka ja millä mekanismeilla. Tässä ei ole mitään uutta. Nyt vaan palaa metsien lisäksi kymmeniä tuhansia vuosia vanhat metsät (lue: öljy ja kivihiili). Eli voi ajatella, että poltetaan kahta kynttilää yhtäaikaa: nykyisyyttä ja 100 000(?) vuotta vanhaa, mutta hiilidioksidia ekosysteemi kerää talteen vain yhteen kynttilään, eli jollain pitäisi kompensoida tuo toinen tai sitten lopettaa sen ylimääräisen kynttilän polttaminen luopumalla fossiilisista.

Ongelmahan tässä on nimenomaan se, että muutos on haastava. Kun kaupungit on rakennettu, missä ne nyt ovat, niin niitä ei helpolla siirretä, jos rantaviiva siirtyy, tai jos parempi peltomaa siirtyy tuhannella kilometrilla, niin ei ole ihan pikkujuttu siirtyä perässä. Mutta perspektiiviksi pitää tosiaan laittaa, ettei se nyt ihmiskunnan loppu sentään ole. Rikkailla on varaa kaikkeen ja eiköhän varakkaat maat selviä tästä muutenkin paremmin ja paska iskee tuulettimeen eniten teollisuusmaiden kohdalla.
 
Helsingin edustalla merenpinta ei nouse/ole noussut yhtään.
Pohjanmaalla laskee.
Suomessa ei mitään hätää näiden asioiden suhteen.
Suuressa maailmassa noussut 18cm.

Kuitenkin 100 vuotta ilmastonmuutosta tässä ollut.

Lame. :-)
 
Suomessa ei tosiaan ole suoraa hätää, kun maanousee ymmärtääkseni vieläkin jääkauden jäljeltä ja koska itämeri on niim eristyksessä valtamerestä, että liekö merenpinnan nousu edes näkyisi täällä samalla tavalla? En tiedä.

Muualla maailmassa tilanne on hieman toinen. Ja välillisesti tuntuisi täälläkin. Jokainen voi vaikkapa miettiä, että mitä kävisi Japanin, Yhdysvaltojen ja Kiinan talouksille, jos isojen rannikkokaupunkien, kuten Tokion, Hong Kongin ja New Yorkin rannikkoalue alkaisi jäämään meren pinnan alle. Ja miten tällainen vaikuttaisi piskuisen, viennistä elävän reunamarkkinan talouteen?

Hirveän moni ei muistele lämmöllä vuonna 2009 alkanutta tapahtumaketjua. Eihän sekään tavallaan Suomea koskenut. Lehman Brothers ei ollut suomalainen firma, Suomessa ei oltu paketoitu roskalainoja ja myyty niitä eteenpäin tekaistuilla luottoluokituksilla, Suomessa investointipankit eivät ostaneet asiakkaiden rahoilla indeksiä shortaten sitä samalla itse, suomalaiset pankit eivät olleet lainanneet rahaa Kreikalle, jne. Silti täällä työllisyys romahti, talouskasvu pysähtyi 10 vuodeksi, pörssi tippui muistaakseni yli 60 % ja valtion velka taisi kasvaa yli kolmanneksella. No mut hei, ei koskenut meitä.

Edit.: Lisätään vielä sen verran, että tosiaan meidän elämään tuskin ehtii merkittävästi vielä vaikuttaa muutenkaan. Pääministerimme sanoin, miksi miettiä, mikä on tilanne 100 vuoden päästä, kun ei meistä kukaan ole enää silloin elossa.
 
Viimeksi muokattu:
Pääministerimme sanoin, miksi miettiä, mikä on tilanne 100 vuoden päästä, kun ei meistä kukaan ole enää silloin elossa.

Tuo oli jo populismia. Pääministerin mukaan miksi miettiä mikä tilanne 10-20 vuoden päästä, koska suurin osa puoluetta äänestäneistä ei ole enää silloin elossa.
 
Helsingin edustalla merenpinta ei nouse/ole noussut yhtään. Pohjanmaalla laskee. Suomessa ei mitään hätää näiden asioiden suhteen. Suuressa maailmassa noussut 18cm. Kuitenkin 100 vuotta ilmastonmuutosta tässä ollut.
Asun itse Bostonissa, missä on rakennettu paljon meren täyttömaalle. Itse ainakin syynäsin aika tarkkaan korkeuskarttaa, kun ostimme kämpän viime vuonna. Merenpinta on noussut tosiaan vasta vähän, mutta samalla myrskyt ovat koventumaan ja tihentymään päin. Täällä tulvii meri kaupunkiin jo monta kertaa vuodessa, kun osuu nousuvesi ja sopivasta suunnasta kova tuuli samaan aikaan - paikkoihin, mihin se ei ole ikinä ennen yltänyt. Oma duunipaikkakin on ollut meriveden saartamana pari kertaa.

USAssa on vielä kerrassaan typerä keskushallinnon pyörittämä tulvavakuutus, jonka hinta ei ole missään suhteessa riskeihin. On paljon alueita, missä jengi saa uuden sisustuksen vakuutukselta joka vuosi, mutta ovat toisaalta talonsa kanssa naimisissa lopun ikäänsä, koska kukaan ei tietenkä. Hallinnon kulut näihin "vakuutuskorvauksiin" ovat räjähtäneet käsiin (Facts + Statistics: Flood insurance | III).
 
Oon itsekin ihmetellyt miten vuoden sisällä tästä on tullut aivan mieletön ahdistus vaikka näistä on puhuttu jo 90-luvun lopulta asti ainakin. Miksi juuri nyt tästä on tullut näin iso ongelma? Vai yritetäänkö tällä peittää jotain muita yhteiskunnan/euroopan ongelmia että huomio kiinnittyy sen sijaan ilmastonmuutokseen?

Olenko pahasti väärässä, jos syytän sosiaalista mediaa ? Lähestulkoon kaikki vouhotukset ovat tulleet kaikkien elämään jossain määrin sosiaalisen median aikana.

Varmasti ihmisen aiheuttama osuus näkyy jonkinlaisena piikkinä tilastoissa, mutta eikös ilmastonmuutoksia ole tapahtunut kautta aikojen (muun muassa jääkausi) maapallon ilmasto ei ole koskaan ollut vakaa. Mutta mikä on teollisuuden osuus, mikä väkiluvun osuus? Maapallolla on nyt 7 miljardia ihmistä laajalla alueella joista Intiassa ja Kiinassa 2 miljardia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom