Tomppa85 sanoi:No mieleen tulee esim. muutama bakteeri ja viruslaji. Loiset, kuten malaria-loinen ja erilaiset suolimadot tms. Sitten se pikkukala Amazonissa, joka tunkee miehen siittiöputkeen on myös aika häijy...
Kuten tossa jo itse mainitsitkin niin nuo ovat loisia, eivät varsinaisesti kilpailevia lajeja.
Kysymykseni (josta kysymysmerkin unohdin) kuului: "Eli eikö ole evoluution mukaista, että ihmiset tuhoavat kilpailevat eliölajit sukupuuttoon, koska me nyt vain satumme olemaan niin ylivoimaisia."
Tämä menee filosofisen keskustelun tasolle ihmisen suhteesta luontoon ja muihin eliölajien välillä. Pitääkö meidän käyttää absoluuttista valtaa maapallolta vai annammeko tilaa myös muille lajeille? Ei näihin oikein ole selkeää vastausta.
Harva lajienvälinen kilpailu ravinnosta luonnollisissa oloissa johtaa minkään lajin tuhoon toisen lajien aggression seurauksena. Leijonat ja hyeenat kilpailevat afrikassa ravinnosta mutta eipä siellä mitään varsinaista sotatilaa ole, enemmänkin sellaista nahistelua ja tappelua. Tämä alkaa mennä enemmän näihin resurssien allokaatioteorioiden ja peliteorioiden piikkiin (haukka, kyyhky, porvari), koska tapella resurssista ja koska luopua siitä... Jos nämä kysymykset kiinnostaa niin ekologian puolella olisi sulle hommia
Eli jos norsut tallovat metsän jalkoihinsa Afrikassa, ja tässä metsässä asuu joku pikku tiitiäinen, joka kuolee sukupuuttoon, niin sehän vain tarkoittaa, että pikku tiitiäisen elinpiiri oli liian rajoitettu, eikä se menestynyt lajien välisessä kilpailussa.
Tää pitää kyllä paikkansa. Norsut kyllä muuttaa metsämaisemaa savannityyppiseksi mutta ei nekään nyt ihan koko metsää polje maahan.
Ihminen nyt vain sattuu polkemaan useampia metsiä, joissa asuu useampia tiitiäis-lajikkeita, jalkoihinsa, kuin elefantit.
Meidät erottaa norsuita valinnanmahdollisuus. Onko meidän pakko hakata metsä nurin? Vai onko se tarpeellista, kenen mielestä tarpeellista ja missä mielessä tarpeellista? Vertailut ihmisen omaan tarpeeseen ja ekonomisiin arvoihin on vaikea rinnastaa luonnonarvojen kanssa, siksi yleensä ihmisen omat tarpeet ajavat edelle. Ihmisenkin pitää tajuta käsite nimeltä kantokyky... maapallo ei elätä ääretöntä määrää ihmisiä. Mikä on sopiva määrä? Sekö, että koko maapallolla on maksimimäärä ihmisiä, kaupunkeja ja kaikki sopiva ala on valjastettu ravinnontuotantoon ihmisille? Onko se välttämätöntä, tarpeellista vai typerää?
Sitten jos ihminen tuhoaa koko ympäristönsä ja tuhoutuu itsekin, niin silloinhan ihminen on osoittautunut evoluutioteorian mukaan epäkelvoksi.
Toivottavasti tähän ei sorruta.
Sitten maailmaa hallitsevat jotkin paskassa ja ihmisten ruumiissa elävät bakteerit...
Mun näkemykseni mukaan bakteerit ovat hallinneet, hallitsevat ja tulevat hallitsemaan maailmaa. Niitä ei voi mitenkään voittaa, tavoitteena on rauhanomainen rinnakkaiselo