Pertti 123 sanoi:
Ihminen tekee näitä kaikkia vain oman etunsa nimissä. Ei koskaan hyvästä tahdosta!!!
Esimerkki:
Kaverisi on putoamassa jyrkänteeltä. Et auta kaveriasi hänen itsensä takia, vaan siksi, että et halua menettää kaveriasi, joka on tärkeä sinulle. Joutuisit myös vaikeuksiin jos antaisit jonkun ihmisen pudota jyrkänteeltä. Joutuisit epäsuosioon mahdollisesti vankilaan ym.
Jos U2 artisti lahjoittaa rahaa köyhille, hän tekee sen siksi, että saavuttaisi suosiota, levyt myis enemmän ym. Häntä pidettäisi hyväntekijänä, joka on hänen oman etunsa mukaista.
Tajuatte varmaan mitä tarkoitan. Ihminen tekee vain asioita, jotka ovat hänen etunsa mukaisia. Tämähän on itsestään selvää, koska olisi epäloogista toimia toisin.
Kaikki hyvän tekeminen ja toisista välittäminen on siis näennäistä ja todellisuudessa oman etunsa ajamista.
Ainakin itse olen pohdinnoissani tullut tähän tulokseen. Kaiken lisäksi tämä johtopäätös on täysin looginen. Siitä huolimatta suuri osa ihmisestä ei tajua tätä yksinkertaista asiaa. Olenko siis väärässä???
Voisi sen ajatella niinkin päin, että kun tekee hyvää muille, niin siitä seuraa todennäköisesti hyvää myös itselle. Eli motiivit voivat sinällään olla puhtaita, eli ei välttämättä hae itselleen teosta hyötyä tietoisesti, mutta silti siitä hyötyy...
Itseasiassa on varsin rohkaisevaa ajatella, että muiden auttamisesta saa myös itse jotain hyvää. Varsin rohkaisevaa, kun ajattelemme, että sijoittamalla rahaa kehitysmaihin voimme
hyötyä siitä. Eli oikeasti emme lahjoitakaan rahaa pois, vaan sijoitamme sen, jotta saamme siitä voittoa tulevaisuudessa.
On hyödyllistä tehdä "hyviä" asioita, tai sitten hyviä tekoja ovat nimenomaan hyödylliset teot.
Ongelmia kapitalistisessa järjestelmässä syntyy lähinnä siitä, että valtio ja yritykset pyrkivät maksimoimaan sijoituksensa mahdollisimman lyhyessä ajassa minimoiden riskinsä tappioon. Kankeat yritykset eivät näe potentiaalia, mikä kehitysmaissa on luonnonvaroineen ja ennenkaikkea valtavine ihmismassoineen.
Palatakseni aiheeseen: Mielestäni luonnon viidakonlait ovat ne lait, jotka pätevät myös kaikessa sosiaalisessa elämässä. Vahvin selviytyy, mutta parhaiten mikä tahansa laji säilyy, jos tehdään yhteistyötä lajien ja yksilöiden kesken, ja nähdään tavoitteena parhaan mahdollisen hyödyn saaminen mahdollisimman monelle. Joskus on hyödyllistä olla epäitsekäs. On silti oltava realistinen, ja todeta, että
kaikki ovat "itsekkäitä" jopa ollessaan epäitsekkäitä, mutta kaikki "itsekkyys" ei todellisuudessa ole itsekkyyttä.