Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Käytännössä tuollaisen aallotuksen voi aloittaa kun tiedetään maksimipaino, jollla menee hyvällä tekniikalla esim. 5x5. Sanotaan että tuo paino on 60 kg. Silloin aallotus lähtee toimimaan näin:
Viikko 1: 52.5 kg
Viikko 2: 55 kg
Viikko 3: 57.5 kg
Viikko 4: 60 kg
Viikko 5 - kevyesti
Viikko 6: 55 kg
Viikko 7: 57.5 kg
Viikko 8: 60 kg
Viikko 9: 62.5 kg
Viikko 10 - kevyesti
Viikko 11: 57.5 kg
Viikko 12: 60 kg
...
Ei tuo periaate pahemmin sarjamääristä riipu, sillä ne kovimmat sarjapainot määräytyvät nimenomaan ennätysten perusteella (eli viikolla 4 käytetään maksimipainoja kyseiselle sarjamäärä x toistomäärä -kombinaatiolle). Viikot 1-3 tehdään tuosta alaspäin lasketuilla painoilla.Onko periaate painojen suhteen sama jos tehdään vain kaksi sarjaa ja toistot vaihtelee väliltä 6-12 aina suunnitelman mukaan? Vai onko kahta sarjaa käytettäessä syytä mennä useammin kovaan rautaan?
Tuossa on lineaarisen jaksotuksen perusidea, lineaarisen jaksotuksen ongelmana vain on mikrosyklien puuttuminen eli tehdään vain ja ainoastaan sitä yhtä toistoaluetta tietyllä viikolla. On kuitenkin kannattavaa sisällyttää koko ajan ohjelmaan sekä lyhyempiä, että pidempiä sarjoja.riittäiskö tällänen toistomäärien vaihtelu takaamaan riittävän erilaisen ärsykkeen lihaksille sopivaa kasvua ajatellen: vko1 10-12, vko2 8-10, vko3 6-8? Oon tällä hetkellä tehnyt mun 2-jakoisessa ohjelmassa tyyliin vko1 12-15, vko2 8-12, vko3 6-8, mutta noi 15 toiston sarjat ainakin esim. kyykyssä tuntuu usein vähän turhan hapokkailta.
Nuo eivät ole mitään kiveen kirjoitettuja termejä joilla olisi vain yksi määritelmä, mutta omissa jutuissani frekvenssi, volyymi ja intensiteetti tarkoittavat seuraavaa:Voisitko kuitenkin ihan lyhyesti selittää mitä intensiteetti ja volyymi tarkoittaa?
Juurikin näin, eli viikon sisään tehdään sekä voimapainotteinen että hypertrofia/kestävyyspainotteinen treenikierto (mikrosykli). Esimerkiksi itse olen tehnyt voimapainotteisissa treeneissä 4-6 toiston sarjoja, ja hypertrofiatreeneissä 8-15 toistoa.Tuohon elaston kysymykseen liittyen. Onko hyödyllistä tehdä samalla viikolla toisessa treenissä 10 toiston sarjoja ja toisessa 5 toiston sarjoja? Eli onko nyt puhe näistä mikrosykleistä?
Ei niitä liikkeitä tarvitse vaihtaa tuolla tavalla, ellei sitten välttämättä halua vaihtelua tjsp.jos vaikka treenissä A teen vaikka rinnalle penkkiä sekä dippiä ja toisto määrät ovat noin 4-6 eli suhteellisen voima painoteinen, sitten treenissä B teen rinnalle vaikkapa vinopenkkiä sekä penkkiä käsipainoilla ja tässä olisi toistot 8-10. Ja tuota rundia jatkuisi noin 4 viikkoa jonka jälkeen kevyt pumppi viikko ja sitten vaihdetaan niin, että treenissä A teen 4-6 toistoa vinopenkissä ja käsipaino penkissä ja sitten taas treenissä B penkkiä ja dippiä toistoilla 8-10?
Ei tuo periaate pahemmin sarjamääristä riipu, sillä ne kovimmat sarjapainot määräytyvät nimenomaan ennätysten perusteella (eli viikolla 4 käytetään maksimipainoja kyseiselle sarjamäärä x toistomäärä -kombinaatiolle). Viikot 1-3 tehdään tuosta alaspäin lasketuilla painoilla.
En ole syönyt tasaisella makroravinnejakaumalla niin moneen vuoteen, että olisi mahdotonta vertailla.Oletko huomannut käytännössä eroa rasvaprode/hiilariprode-ateriamallin tehossa verrattuna samaan kokonaisE%-jakaumaan, jossa makroravinnejakauma olisi sama kaikilla päivän aterioilla?
Zonessa makroravinnejakauma on vakio kaikilla aterioilla, meikäläisellä taas nuo ateriakohtaiset makroravinnesuhteet vaihtelevat varsin voimakkaasti vaikka päiväkeskiarvo onkin esim. treenipäivinä bulkilla luokkaa 50HH/30P/20R.Taitaa muuten mennä aika liki Zonea nuo sun syömiset?
Koska tuo riippuu aivan yksilökohtaisista ominaisuuksista ja olosuhteista, mitään yleisesti pätevää p/h-aterioiden suositusmäärää ei ole edes olemassa.Onko mielestäsi liikaa hiilariprotsku-aterioita jos aamiaisen lisäksi syö kolme chipaletta?
Intensiteetti - voiman ostajat varmaan laskisivat tämän vain suhteellisena osuutena ykkösmaksimista, mutta itse käsitän intensiteetin treenitehoksi. Massaa! Voimaa! -kirjassa vastaava termi oli "suhteellinen intensiteetti", eli se kuinka kovaa joudutaan treenatessa kamppailemaan, kuinka "kovaa" sarjat tehdään tai ylipäätänsä treenataan.
Tuo on kuittailua varustenostoa kohtaan. Oikeaa voimanostoa eli RAW-voimanostoa vastaan minulla ei ole yhtään mitään koska arvostan RAW-tuloksia huomattavasti, mutta tätä nykypäivän muumiovarustetunkkinostoa en yksinkertaisesti ymmärrä. Kukaan ei ole vieläkään onnistunut antamaan loogista perustelua sille, minkä takia koko ajan on kehitettävä ja käytettävä entistäkin kauheampia penkkipaitoja ja kyykkytrikoita, joilla saadaan tuloksiin jopa yli 100 kilon avut. En vain ymmärrä moista varustenostamista, jolla on koko ajan vähemmän ja vähemmän tekemistä oikean voiman ja lihaksilla nostamisen kanssa.Mistä tämä ¨voiman ostaja¨ juttu kantaa juurensa. Onko voimanosto jotenkin alempi arvoista kuin kehonrakennus? Vai mihin tällä jutulla viitataan.
Tuossa on lineaarisen jaksotuksen perusidea, lineaarisen jaksotuksen ongelmana vain on mikrosyklien puuttuminen eli tehdään vain ja ainoastaan sitä yhtä toistoaluetta tietyllä viikolla.