Hulkkaus ja muut treenimenetelmät - kokemuspohjaista analyysia ja pohdiskelua

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Hulkki
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%

Hulkki

Pieni ja vihreä
VIP
Liittynyt
18.4.2002
Viestejä
7 425
Tässä pohdintojani erinäisistä treenimenetelmistä, joita olen vuosien varrella käyttänyt. Teksti on VIP-osion kuvathreadistani, jossa näitä analyyseja alunperin minulta kysyttiin.

HIT
High-Intensity Training, jonka itse miellän ns. Hardgainer-tyyppiseksi äärimmäisen matalavolyymiseksi menetelmäksi, jossa tehdään tyypillisesti kaksi koko kropan treeniä viikkoon, pelkkiä yleisliikkeitä kuolemaan asti tehden (yhden sarjan verran).

En saanut mainittavia tuloksia tällä menetelmällä, uskoisin tosin tulosten olleen parempia jos en olisi pelannut samaan aikaan vielä koripalloa kun kyseistä treenimenetelmää käytin. Äärimmäisen matala volyymi ja vain kaksi treeniä viikossa sopii kyllä hyvin kiireisille treenaajille, jotka osaavat ottaa itsestään erittäin paljon irti esim. yhdellä 20 toiston kyykkysarjalla. Suosittelisin tätä tosin enemmänkin yleisluontoiseen kunto/terveyspainotteiseen treeniin, enkä esim. kehonrakennukseen tai voimanhankintaan.

Heavy Duty - Mentzerin tyyliin
Mentzerin alkuperäinen HD, ei myöhempien vuosien consolidation routine -tyyppinen älyttömyys. Kolmeen jaettu ohjelma, kroppa läpi kerran viikossa (jako esim. jalat/työntävät/vetävät ja treenipäivät ma/ke/pe), volyymin ollessa hyvin alhainen. Treeni koostuu pääasiassa perusliikkeistä, mutta tietyille lihaksille voi tehdä myös eristävän liikkeen (esim. pohkeet, hauis, olkapään eri funktionaaliset lohkot). Yksi loppuun asti vedetty sarja per liike.

Tällä menetelmällä sain parhaat tulokseni, mutta väittäisin tuon johtuneen lähinnä siitä että samaan aikaan minulla oli ensimmäistä kertaa ikinä ruokavaliossa tarpeeksi kaloreita ja kiinnitin huomiota myös riittävään palautumiseen pelkän treenaamisen sijaan. Oikeat liikkeet valitsemalla Mentzer-tyylinen HD soveltuu mielestäni jopa yllättävän hyvin kehonrakennukseen, ja voimatasot kasvoivat ainakin itselläni erittäin nopeasti tätä metodia käyttäessäni. Ongelmana hermostollisen ylikunnon vaara.

Heavy Duty - Yatesin tyyliin
Hieman modifioitu versio Mentzerin alkuperäisestä HD:sta, eli Yatesin tyylillä tehdään usein kaksi kovaa sarjaa yhden sijaan, ja eristävien liikkeiden määrä on mahdollisesti vieläkin korkeampi kuin Mentzerin HD:ssa.

Tällä menetelmällä treenasin melko pitkään, parisen vuotta. Voimatasot kasvoivat tasaisen varmasti, mutta lihasmassan kasvu pysyi suhteellisen vaatimattomana. Treenit sai vedettyä läpi todella lyhyessä ajassa, kun koko treenin volyymi saattoi olla 5-6 sarjaa. Monille tämä menetelmä saattaa toimia erittäin hyvin kehonrakennustarkoitukseen, itse sain Yatesin tyylillä enemmän voimaa kuin lihasta.

HST
Perus-HST, kolme koko kropan treeniä viikkoon 2 viikon jaksoissa (15rep - 10rep - 5rep - negat). Kahta erilaista koko kropan treeniä vuorotellaan peräjälkeen (esim. etureisille treenissä A on etukyykky, treenissä B jalkaprässi).

Kalorinkulutus kasvoi aivan järjettömästi HST:n aikana. Yksi iso syy, minkä takia lopetin HST:n oli se, että olisin joutunut syömään aivan järjettömän määrän puhdasta bodyruokaa vain ylläpitääkseni painoni, ja tavoitteenani oli saada lisää massaa. Toinen ongelma oli immuunijärjestelmän pettäminen kahden viikon syklien loppupuolella, eli sain aika selviä vilustumisen oireita aina kovien treenien aikoihin.

HST:sta sellainen pointti, että pienenä suunnitelmana on ollut ottaa HST jossain vaiheessa uudelleen käyttöön, vahvasti priorisoidulla ohjelmalla ja todella reiluilla kaloreilla.

2-jakoinen perustreeni
2-jakoinen perusohjelma, jossa 3 tai 4 treeniä viikossa. Sarjoja ei tehdä loppuun saakka, vaan viimeinen toisto jätetään varastoon. Volyymi maltillinen, koska kroppa treenataan 1½-2 kertaa viikossa läpi. Tavoitteena sarjapainojen progressio.

Ensimmäinen todella hyvin toiminut menetelmä aloittelijavaiheen jälkeen, sekä sarjapainojen kehityksen että lihasmassan kasvun suhteen. Tästä menetelmästä minulla ei ole oikeastaan mitään negatiivista sanottavaa. Totuttelu 2-jakoiseen ohjelmaan, jossa kroppa vedetään pari kertaa viikossa läpi, on yleisesti käytetyistä 4-5-jakoisista ohjelmista siirtyvälle melko herkkä prosessi, joka kannattaa tehdä vaiheittain ja hyvinkin rauhallisesti.

Doggcrapp
2-jakoisen perustreenin jälkeen kun olin tottunut tiheämpään treenifrekvenssiin ja kykenin tekemään 2-jakoisessakin sarjat loppuun saakka tai hyvin lähelle, siirtyminen Doggcrappiin ei ollut suuri muutos. Doggcrapp on tässä siis perus-DC, 2-jakoisella 3 kierron ohjelmalla jossa treenit kolmena ei-peräkkäisenä päivänä viikossa. Ruokavalio DC:n mukaisesti, eikä mitään clusterfuckausta tai omia modifikaatioita ennen kuin perus-DC:tä on vedetty Danten kirjoitusten mukaisesti ainakin 4-6 kk.

Hyvin äärimmäinen treeni- ja ruokavaliomenetelmä, jolla sain todella nopeaa voimatasojen kehitystä pitkän aikaa. Lihasmassan kasvu jäi ensimmäisen puolen vuoden jälkeen aika minimaaliseksi, vaikka voimatasot jatkoivat nousuaan. Vaatii todella hullua psyykkauskykyä varsinkin widowmakereita varten, ja oikeastaan kaikkia sarjoja varten. Suosittelen ehdottomasti kehonrakennustarkoituksiin niille, jotka ovat tarpeeksi kärsivällisiä lukeakseen systeemistä ensin kuukauden parin ajan Danten vanhoja tekstejä, ja noudattavat Danten ohjelinjoja sitten tekemättä omia clusterfuckauksiaan. Tietynlainen psykoottinen raivo ja kivunsietokyky ovat myös treenien onnistumisen kannalta ehdoton vaatimus. En kuitenkaan suosittele käyttämään Doggcrappia yli puolta vuotta putkeen, koska itselläni lihasmassan kasvua tapahtui vain ensimmäisen puolen vuoden ajan.

Hulkkaus :D
Omat treenini tätä nykyä ovat erikoinen kokoelma treenifilosofisia periaatteita, joita olen eri menetelmistä vuosien varrella omaksunut ja hyväksi todennut. Treenifilosofiani ja -menetelmäni kehittyvät ja muuttuvat koko ajan kun opin lisää siitä, mikä minulle toimii ja mikä ei. Vankimmat perusajatukset ovat kuitenkin seuraavat:

  • Naturaalitreenaajan on kehitettävä sarjapainoja pitkällä aikavälillä jotta lihasmassa voi kasvaa. Vaikka tuntuma lihakseen olisi kuinka kova tahansa, ja treeni sisältäisi tuhat ja yksi erilaista Weiderin erikoismenetelmää lihaksen pommittamiseksi eri kulmista, on mahdotonta kasvattaa massiiviset jalat jos kyykkymaksimi on 120 kiloa.
  • Perusliikkeiden tulisi olla kaiken treenin perusta. Tietyille lihasryhmille, kuten esimerkiksi sivu- ja takaolkapäille, pohkeille ja hauiksille ei yksinkertaisesti löydy hirvittävän tehokkaita yleisliikkeitä, ja näissä tapauksissa eristävien liikkeiden käyttö on välttämätöntä, mutta kokonaisuudessaan treeniohjelman pääpaino tulisi olla perusliikkeissä. Kyykkyjä, maastavetoja, dippejä ja leukoja lisäpainoilla, raskaita soutuja, pystypunnerrusta, vinopenkkiä, kapeaa penkkiä, jalkaprässiä, hack-kyykkyä. Päälle sitten esim. vipunostoja sivuolkapäille, hauiskääntöä, hammerkääntöä, ojennusliike tai kaksi ojentajille, pohjenostoja, reisiojennusta ja reisikoukistusta.
  • Sarjapainojen kasvattamisen lisäksi lihas on pakotettava tekemään entistä enemmän työtä, jos halutaan kasvattaa lihasmassaa eikä pelkkää voimaa. Volyymin eli sarjamäärän kasvattaminen ja kierrättäminen on yksi erittäin oleellinen keino lihasmassan kasvatuksessa, ja esimerkiksi suuremman sarjamäärän tekeminen samassa treeniajassa on toinen keino kasvattaa lihaksen työkykyä ja täten sen massaa. Pelkkien sarjapainojen kehittäminen ei ainakaan omien kokemusteni perusteella riitä, sillä jos aina tahkotaan vain esimerkiksi 2x4-6 etukyykyssä voidaan sarjapainoja kasvattaa pitkällekin saamatta lihakseen kuitenkaan paljoakaan kokoa voiman lisäksi. Jos taas tavoite siirtyy pelkän 2x6-tuloksen kasvattamisesta siihen, että jossain vaiheessa saadaan kovalla painolla vaikka 6x6, on jo paljon todennäköisempää että prosessi tulee kasvattamaan voiman lisäksi myös lihasta.
  • Liikkeiden sopivuus omalle kropalle. Vaikka esimerkiksi kyykky onkin todennäköisesti paras reisien yleismassaliike 80-90 prosentille salitreenaajista, ei se välttämättä kuitenkaan ole sitä juuri sinulle. Itse yritin saada kyykkyä toimimaan etureisiliikkeenä vuosikausia, kunnes lopulta tajusin yrityksen turhuuden ja ryhdyin tekemään takakyykyn sijaan etukyykkyä. Siinä missä takakyykky ei ota minulla tänä päivänäkään melkeinpä minnekään muualle kuin takareisiin, alaselkään ja pakaroihin, ottaa etukyykky todella hyvin etureisiin. Siispä teen takakyykkyä lähinnä takareisiliikkeenä ja etureisitreenissä teen vain liikkeitä, jotka oikeasti ottavat minulla etureisiin: etukyykky, hack, jalkaprässi kapealla jalka-asennolla, reisiojennus. Turha tahkota päätään seinään jonkin yleisesti hyväksi todetun liikkeen kohdalla, jos se ei kuitenkaan toimi juuri itsellä.
  • Pitkäjänteisyys. Naturaalina on mahdotonta rakentaa esim. Classic BB -tason kroppaa parissa vuodessa (ellei ole aivan uskomaton geneettinen friikki, kuten esim. JWO) ja ensimmäisten treenivuosien jälkeen kehitys on sen verran hidasta, että muutaman kuukauden aikana varsinkaan itse ei välttämättä havaitse minkäänlaista kehitystä kropassa. Tämä täytyykin tiedostaa, pitää pää kylmänä ja treenata tunnollisesti ja suunnitelmallisesti vuoden ympäri. Vuoden aikajänteellä kehityksen voi jo nähdä, jos kunnosta otetaan kuvia esim. dieetin jälkeen. Treenit tulisikin suunnitella tukemaan vuosien mittaista pitkäjänteistä ja hidasta prosessia, eikä vain miettiä seuraavaa paria kuukautta tai miten päästä biitsikondikseen kesäksi. Yksi erittäin merkittävä asia tässä on loukkaantumisten ennaltaehkäisy ja välttäminen. Itsekin olen syyllistynyt kipuilun läpi treenaamiseen ja lopulta solisluiden pitkäaikainen kipuilu kävi keväällä liian kovaksi, enkä nyt voi ilman kovia kipuja tehdä monia punnerrusliikkeitä lainkaan. Loukkaantumiriskin ja treenitehon välillä on korrelaatio, ja vaatii hyvin tarkkaa oman kehon tuntemista tehdä ero hyväksyttävän treenitekniikan ja -tehon, sekä typerän riskeeraamisen välillä. Ylivarovainen ei kannata olla, koska ennen pitkää sarjat tehdään niin ylipuhtaalla tekniikalla ja niin pienillä painoilla että kehitystä on turha edes odottaa. Toisaalta omilla riskirajoilla liikuttaessa on aina fiksumpaa olla hieman liian varovainen kuin hieman liian uskalias.
Näitä pohdintoja voisi kirjoitella ties kuinka paljon, mutta energia ei riitä. Jätän nuo päällimmäiset nyt tuohon.
 
Olisit editoinu jostain Hulkkauksen-ohjelman, kun itse reenaan saman tyylisellä filosofialla. Niin kiinnostaisi tietää tarkemmin mitenkä Hulkki tekee reeneihinsä nousujohteisuuden.
 
Ei löydy nykyistä treenisysteemiä Pakkotoistolta. Voin heittää vaikka nykyisistä treeneistä jotain yksityiskohtaisempaa kuvausta illemmalla.
 
hulkkaus on hyvää tavaraa!

perusliikkeet, voimien kasvatus, määrän lisääminen (myös mahdollisesti treenipäivien, ei pelkästään treenikohtaisen volyymin), oman kropan kuulostelu ja pitkäjänteinen sunnittelu.

tuossapa se touhu on pähkinänkuoressa.

jos en olis näin laiska ja väsynyt, kirjoittaisin miten noi tehdään käytännössä ;) vaan on siitä jo kirjoitettukin. semmonen teos kun "Periodization: Theory and Methodology of Training" (Bompa) on ihan hyvä piplia noihin hommiin.

anyway, kirjota tohon malliin vaan lisää.
 
Hyvää tekstiä. Sellainen juttu, mikä nykyään pistää silmään toisinaan, on sellainen "puritaani" asenne eri treenimetodeihin/tyyleihin.

Itse yritän keskittyä löytämään parhaan mahd. tavan treenata siinä hetkessä/elämän vaiheessa, joka silloin on meneillään.
Tällä hetkellä kaikkia "treeni"-systeemejä joita teen, yhdistää MATALA VOLYYMI ja treenitiheyden VAIHTELU.

Juttuja on otetu Doggcrappista, HIT:stä, Yates-tyylin HD:stä jne..

Jos työlistat jne. näyttää "pahalta", "teen koko kroppa kerralla" -systeemillä ja vain "tärkeimmät" liikkeet...1-3 kertaa viikossa esimerkiksi...
Jos taas on vapaata paljon, voin tehdä 2-jakoista/3-jakoista samoilla liikkeillä kuin 1-jakoisessa (jota progressio säilyy), mutta siinä voi olla lisänä ylimääräinen sarja/liike/jne..

Kaikkia yhdistää liikkeiden kierrätys.

Ns. voluumitreeneistä on lähinnä negatiivista kokemusta. Vammautunut olkapään seutu kestää esim. 1-2 sarjaa leukoja tai 1 kovan sarjan penkkiä jne., mutta enempi sahaaminen saa olkapään sisällön saatanan kipeäksi, josta seuraa vain treenitauko ja särkylääkkeitä.

Heitäs ny Hulkki jotain nykyisistä treeneistäsi, olisi mielenkiintoista kuulla...
 
Aivan tämän hetken treeneistä ei ehkä kannata liikaa kirjoittaa, koska niihin vaikuttaa niin vahvasti meneillään oleva kisadieetti. Tässä kuitenkin sekalaista juttua treeneistäni viimeisen puolen vuoden ajalta.

2-jakoinen priorisoitu perustreeni
Plussakaloreilla ennen dieettiä treenasin pitkään 2-jakoisella ohjelmalla, jossa kroppa treenattiin 2 kertaa viikossa läpi: ensimmäisellä kerralla kaikki lihasryhmät ja toisella kerralla pelkät heikot kohdat.

Maanantai: Jalat
Tiistai: Yläkroppa
Torstai: Etureidet, pohkeet
Perjantai: Olkapäät, kädet

Ensimmäisessä kahdessa treenissä tein raskaita perusliikkeitä melkeinpä pelkästään toistoalueella 4-6, tavoitteena kasvattaa sarjapainoja progressiivisesti.

Toinen kierto eli heikkojen lihasryhmien kierto oli sitten pitkälti volyymitreeniä, ja liikevalikoima sisälsi kohtalaisen paljon myös eristäviä liikkeitä. Halusin tällä varmistaa sen, että treeni osuisi mahdollisimman hyvin paskimpiin lihasryhmiini (etureidet, sivuolkapäät, hauis).

Vältin kaikissa treeneissä sarjojen aivan loppuun asti tekemistä, koska hermosto tuskin olisi kyennyt palautumaan noin tiuhasta treenifrekvenssistä jos olisin tehnyt sarjat loppuun asti ja käyttänyt niinkin kovaa volyymia kuin heikkojen lihasryhmien kierrossa käytin.

Etureisispesialisaatio
Maaliskuussa aloitin volyymin syklitykseen perustuvan etureisispesialisaation aabelin kanssa. Treenikierto oli seuraava:
Sunnuntai: Etureidet
Maanantai: Olkapäät, kädet
Torstai: Jalat (takareisipainotteisesti)
Perjantai: Yläkroppa

Sunnuntaisin treenasimme aabelin kanssa etureisiä, ja loppupäivä oli aina pyhitetty hiilarin ja proteiinin ylettömälle mättämiselle. Näissä etureisitreeneissä menetelmänä oli volyymin syklitys, eli 4 viikon jaksoissa liikkeet ja sarjapainot pysyivät samana, mutta sarjamäärä kasvoi joka kerta. Neljän viikon syklin jälkeen volyymi pudotettiin alkutasolle, painoja lisättiin ja homma aloitettiin taas alusta.

Etureisitreeni näytti seuraavalta:
1. Reisiojennus
2. Hack-kyykky
3. Jalkaprässi

Ensimmäiset 4 viikon kierrot teimme 10 toiston sarjoja vakiopainolla, ja jokaisessa liikkeessä sarjamäärät menivät 4 viikon syklin aikana seuraavasti:
Viikko 1: 2 sarjaa
Viikko 2: 3 sarjaa
Viikko 3: 4 sarjaa
Viikko 4: 5 sarjaa

Eli ensimmäisellä viikolla kaikissa liikkeissä tehtiin 2x10, neljännellä viikolla 5x10. Näitä syklejä teimme kaksi kappaletta, ja kolmannessa syklissä nostimme toistomäärän 15 toistoon per sarja. Tämän syklin viimeisessä treenissä sai jo tehdä hieman hommia; teimme aabelin kanssa yhteensä 57 minuutissa 15 sarjaa etureisiä, 15 toistoa per sarja.

Tämän kolmen kuukauden etureisivolyymisyklityksen aikana aabelin etureidet kasvoivat enemmän kuin meikäläisen tikut ovat kasvaneet varmaan kolmessa vuodessa (mikä ei sinänsä varmaankaan kerro paljoa), ja sainpa itsekin jonkinlaista kehitystä aikaan etureisissä.

Kisadieettitreenit
Nyt olen ollut kisadieetillä 5½ viikkoa, ja koska kropan treenaaminen 2 kertaa viikossa läpi onnistui juuri ja juuri plussakalorikaudella, tiesin jo ennen dieettiä että treenifrekvenssiä olisi hieman rauhoitettava. Otinkin siis käyttöön 2+3-jakoisen ohjelman, jossa treenaan 4 päivänä viikossa:

Treeni 1: Olkapäät, kädet
Treeni 2: Etureidet
Treeni 3: Selkä, hauis, vatsa
Treeni 4: Rinta, olkapäät, ojentaja
Treeni 5: Jalat (takareisipainotteisesti)

Treenipäivät ti/ke/la/su, eli kroppa tulee treenattua läpi yhteensä 8 kertaa 5 viikossa (keskimäärin 1,6 kertaa viikossa).

Jälleen kerran, heikkojen lihasryhmien kierto (ensimmäiset 2 treeniä) vedetään läpi volyymipainotteisesti ja koko kropan kierto (toiset 3 treeniä) painottuu enemmän sarjapainojen kasvatukseen perusliikkeissä.

Etureisitreenissä teen nyt kolme liikettä:
1. Reisiojennus
2. Hack-kyykky / jalkaprässi / smith-kyykky boksilta
3. Reisiojennus

Painotus on siis treenin kohdistamisessa nimenomaan etureisiin, eikä esim. perseeseen (jonne jopa hack tai prässi minulla usein ensisijaisesti ottaa). Pidän etureisitreenissä sarjapainot samana yhden 4-5 viikon kierron ajan ja pyrin vain lisäämään sarjoja treenistä toiseen.

Takareisipainotteisessa jalkatreenissä pääpaino on sarjapainojen progressiivisuudessa, ja käytän nyt ensisijaisesti loukkaantumisriskin pienentämiseksi 4 viikon treenisyklitystä seuraavasti:
Viikko 1: 10 toiston sarjoja
Viikko 2: 8 toiston sarjoja
Viikko 3: 6 toiston sarjoja
Viikko 4: 4 toiston sarjoja

Liikevalikoima on näissä perustreeneissä melko yksinkertainen, esim. takareisipainotteinen jalkatreeni näyttää seuraavalta:
1. Kyykky
2. Glute/ham-raise
3. Sjmv
4. Donkeypohkeet

Kisadieetin viimeiset viikot aion tosin treenata 4-5-jakoisella ohjelmalla, vaikka olenkin monijakoisia räpellyksiä paljon parjannut. Tässä on taustalla se, että dieetin viimeisillä viikoilla on parempi ettei yhdessä treenissä tarvitse tehdä monta raskasta perusliikettä, vaan voi huoletta keskittyä 1-2 perusliikkeeseen ja pariin apuliikkeeseen, eikä treeni näin ollen kestä kuin 30-40 minuuttia. Kun kroppa on dieetin lopulla aika nuutunut, voisi olla melko vaarallistakin joutua keskittymään useampaan raskaaseen perusliikkeeseen jokaisessa treenissä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Nämä ovat parasta reenipuolen asiaa vähään aikaan, täyttä terästä noi Hulkin pari pitkää postausta. Ei fitnessmytologiaa, sokeaa auktoriteettiuskoa, eikä muutakaan reeni-idiotismia, vaan päättäväistä ja suunnitelmallista fiksujen reeniperiaatteiden toteuttamista pitkällä aikavälillä. :thumbs:

Moni on laiska ja jättää moiset reeniasiat huomiotta (eli riittävän monen reenimuuttujan, myös reenipainojen/kuorman, ettei aina vaan pumpata loppuun asti niitä ziljoonan toiston sarjoja, muuttaminen pitkällä aikavälillä suunnitelmallisesti), koska "Ne o niinQ liia vaikeita ja monimutkasia juttuja!", mutta kun vähän pistäisi asiaan aikaa ja ajatusta, niin tämän ketjun Hulkin postauksista ja ehkä lisäksi yhdistellen asioita hänen ja vaikkapa irontemen, jto:n ja S225T:n aiemmista reenijutuista, saisi PALJON irti ja tod.näk. sitä myöten saisi pakattua lihaa roppaansa aiempaa paremmin, aiempaa terveempänä.
 
Koska nyt ollaan omastakin mielestäni tärkeimmän pointin lähteillä, niin nostan sen Hulkin tekstistä vielä esiin omin sanoin:
Ei siis väliä puhutaanko voimanostosta vai kehonrakennuksesta, niin pitäisi unohtaa "8-16 viikkoa onneen"-ajatusmalli ja vaihtaa se "miten treenaan niin, että kehitys jatkuu ehkä hitaasti mutta varmasti ainakin 2-3 vuotta"-ajatukseen.
Eli mielestäni monasti tuhotaan pitkäkestoinen tuloskehitys asettamalla tavoitteet liian lähelle jolloin treeniohjelma on "pakko" kiristää liian tiukaksi.
Perusvoimaharjoittelu kunniaan ja treeniohjelmaan lisäyksiä maltillisesti, vain pieni pala kerrallaan ja vasta silloin kun tuntuu, että kroppa on tottunut ottamaan vastaan edelliset treenit.
Pitkäjännitteisyyttä tulostavoitteisiin!
 
Eipä tässä muuta voi kuin kompata tähänastisia vastaajia, erinomaista teksiä indeed :thumbs: Toivottavasti myös tytöistä mahdollisimman moni lukee tämän ketjun läpi oikein ajatuksen kanssa! EDIT: ja ottaa myös opikseen, sen sijaan että sortuisi ajattelemaan "noi on taas niitä kundien/tosibodarien/HC-treenaajien juttuja" ...
 
Hyvää tarkastelua hyviä tuloksia saavuttaneelta Hulkilta. Lihaskasvun mekanismeja ei tieteessäkään vielä oikein tunneta, ristiriitaisen tiedon tulva on tolkuton ja omaa kroppaansa ei tunne kuin kokeilemalla. Hulkin viitoittamalla tavalla henkilökohtaisen evoluution tulisikin tapahtua:

- hankitaan paljon tietoa kaikesta ja alunperinkin valitaan fysiologisten faktojen ja isojen joukkojen käytännöntulosten valossa omiin olosuhteisiin ja tavoitteisiin tuloksekkaita menetelmiä,
- analysoidaan riittävän kokeiluajan jälkeen systemaattisesti menetelmien toimivuutta itsellä ja osataan poimia olennaiset osatekijät onnistumisten/epäonnistumisten takaa,
- askel askeleelta hienosäädetään menetelmiä.

Monenlaiset ohjelmat toimivat. Mutta yleensä näiden menestystarinoiden taustalta löytyvät perusliikkeet, kova työ määrällisesti tai tehollisesti, järkevä vaihtelu ja tavoitteita vastaava kalorimäärä terveellisestä ruoasta.
 
Sarjapainojen kasvattamisen lisäksi lihas on pakotettava tekemään entistä enemmän työtä, jos halutaan kasvattaa lihasmassaa eikä pelkkää voimaa. Volyymin eli sarjamäärän kasvattaminen ja kierrättäminen on yksi erittäin oleellinen keino lihasmassan kasvatuksessa

Miten olet toteuttanut volyymin kierrättämisen?

Korkeavolyymisestä ja matala intensiteettisestä treenistä siirtyminen matalavolyymiseen korkeamman intensiteetin treeniin on vasta lineaarista periodisointia eikä kenties riitä. Pistetään kaikille muistukseksi vielä Lylen artikkelit jaksotuksesta:
http://www.mindandmuscle.net/authors.php?authorID=31
 
Miten olet toteuttanut volyymin kierrättämisen?
Suoraan edelliseltä sivulta:
Etureisispesialisaatio
Maaliskuussa aloitin volyymin syklitykseen perustuvan etureisispesialisaation aabelin kanssa. Treenikierto oli seuraava:
Sunnuntai: Etureidet
Maanantai: Olkapäät, kädet
Torstai: Jalat (takareisipainotteisesti)
Perjantai: Yläkroppa

Sunnuntaisin treenasimme aabelin kanssa etureisiä, ja loppupäivä oli aina pyhitetty hiilarin ja proteiinin ylettömälle mättämiselle. Näissä etureisitreeneissä menetelmänä oli volyymin syklitys, eli 4 viikon jaksoissa liikkeet ja sarjapainot pysyivät samana, mutta sarjamäärä kasvoi joka kerta. Neljän viikon syklin jälkeen volyymi pudotettiin alkutasolle, painoja lisättiin ja homma aloitettiin taas alusta.

Etureisitreeni näytti seuraavalta:
1. Reisiojennus
2. Hack-kyykky
3. Jalkaprässi

Ensimmäiset 4 viikon kierrot teimme 10 toiston sarjoja vakiopainolla, ja jokaisessa liikkeessä sarjamäärät menivät 4 viikon syklin aikana seuraavasti:
Viikko 1: 2 sarjaa
Viikko 2: 3 sarjaa
Viikko 3: 4 sarjaa
Viikko 4: 5 sarjaa

Eli ensimmäisellä viikolla kaikissa liikkeissä tehtiin 2x10, neljännellä viikolla 5x10. Näitä syklejä teimme kaksi kappaletta, ja kolmannessa syklissä nostimme toistomäärän 15 toistoon per sarja. Tämän syklin viimeisessä treenissä sai jo tehdä hieman hommia; teimme aabelin kanssa yhteensä 57 minuutissa 15 sarjaa etureisiä, 15 toistoa per sarja.

Tämän kolmen kuukauden etureisivolyymisyklityksen aikana aabelin etureidet kasvoivat enemmän kuin meikäläisen tikut ovat kasvaneet varmaan kolmessa vuodessa (mikä ei sinänsä varmaankaan kerro paljoa), ja sainpa itsekin jonkinlaista kehitystä aikaan etureisissä.
 
Hyvin asiallisia periaatteita ja ajatuksia kaikilta, mutta yks juttu, mitä ei oo ehkä tarpeeksi ole tullut esiin tässä treenimenetelmien analysoinnista. Se, että kuinka paljon harjoitustaustat vaikuttaa kehitykseen. Eli minkälaisesta treenityylistä siirrytään minkälaiseen ja koska, vaikuttaa/ratkaisee niin suureksi osaksi, että on täysin turhaa miettiä mitään yhtä ainoaa oikeaa linjaa volyymien, hittien, erikoisrankaisujen yms. sankasta joukosta. Se vaihtelu siis...TAAS.

Eli oon huomannut kehityksen olevan jatkuvampaa, kun liikutaan sopivalla ajanjaksolla laidasta laitaan ja välillä taas ei aivan toiseen laitaan :)

Tämä vaan pienenä muistutuksena ja omana kortenani kekoon..
 
Onko tuo Dorian Yatesin heavy duty-tyyli juuri se, jolla Yates treenaa Blood and Gutsissa?
Käytitkö Hulkki myös samaa kiertoa eli 2on 1off, 2on 1off ja kierto alusta?
 
Onko tuo Dorian Yatesin heavy duty-tyyli juuri se, jolla Yates treenaa Blood and Gutsissa?
Käytitkö Hulkki myös samaa kiertoa eli 2on 1off, 2on 1off ja kierto alusta?
Yleisesti Dorian Yates -tyylinen Heavy Duty, eli treenin perusperiaatteet ovat lähempänä Yatesin kuin Mentzerin juttuja. Täsmälleen samalla ohjelmalla kuin esim. Yates en ole koskaan treenannut, enkä näkisi siinä mitään pointtiakaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom