lIhaa sanoi:
Humanisteilla on ilmeisesti huomattavan erilainen käsitys todistamisesta ja siitä, mitä voidaan todistaa, kuin esimerkiksi fyysikoilla. Ihan mielenkiinnosta, miten Diamond todistaa oikeaksi teoriansa?
Itseasiassa fysiikassakaan ei "todisteta" mitään, ainoastaan osoitetaan jokin teoria päteväksi. Arkikielessä tosin tämä "todistaminen" lipsuu esiin, joten jos se häiritsee niin korjataan niin että "D osoittaa teoriansa päteväksi".
Luitko tuon pätkän arvostelusta? Esim. tuon viljelyn suhteen D tuo julki erot Afrikan ja Euraasian suurisiemenisten viljakasvien määrässä (luonnonvaraisina E 32, A 4), ravintoarvoissa tms. Eli ei liene yllättävää, että Välimeren alueella ja muualla Euraasiassa (Kiina) maanviljely kehittyi ensin ja levisi laajimmalle. Tämä näin yhtenä huomiona.
Ja Diamond ei muuten ole humanisti koulutukseltaan, vaan alunperin fysiologi joka on myöhemmin laajentanut tutkimusuraansa ja koulutustaan ekologian ja ympäristötieteiden suuntaan. Uusin aluevaltaus ympäristöhistoria.
SerialLoser sanoi:
Siis hä? Amerikassa ei ilmasto sopinut viljelyyn?
Ei varmaan joskus jääkauden aikaan, mutta on siellä nyt jonkin tuhat vuotta ollut ihan passelit kelit viljelylle.
Ilmaston sijaan ongelma oli ennemminkin domestikointiin sopivien eläinten ja hyvien viljakasvien puute sekä maantieteellinen muoto.
Ja itä-länsisuunnassa tapahtuva kulttuurien laajeneminen oli kaiken A ja O, kyllähän nyt Afrikkaa piisaa itä-länsisuunnassakin aika pitkälle. Ja jenkkilää kans.
Sikäli kun olet maapallon nähnyt, niin Amerikan ja Afrikan akseli kulkee pohjois-etelä, ei itä-länsi suunnassa. Tämä aiheuttaa ongelmia esim. viljelyn leviämisessä, sillä kasvuajan ja päivän pituuden, länpötilojen sekä ilmastovyöhykkeiden vaihtelut nousevat varsin suuriksi.
Enkä tällä ota edes kantaa tähän kuka on tyhmin -kisaan, mutta nuo päättelyt tuntuu vähän saakelin omiutisilta.
Niinpä niin ...
Hmm, olitkohan AKV maanantaina viiden maissa 156:ssa matkalla hesaan, siellä bussissa joku hemmo patsasteli Guns, Germs & Steel -nimisellä kirjalla.
En ollut.
Crusader sanoi:
Minä pidän geneettisiä eroja yhtenä mahdollisena näitä yhteiskunnallisia eroja selittävänä tekijänä. En ole todistamassa sitä oikeaksi sen enempää kuin vääräksikään.
Mutta pidät niitä (kuten vanhoista lainauksistasi käy ilmi) ainoana oikeana selityksenä, siitä huolimatta että
1. Niille ei löydy tukea mistään
siinä missä
2. Vaihtoehtoisille selityksille (kuten nyt nämä maantieteellis- tms. mallit) löytyy.
Jos ollaan realisteja, niin voinet myöntää että geneettistä perustelua ei voi missään tapauksessa täysin poissulkea.
Ei toki. Mutta olen jo kertonut syyt miksi pidän sitä erittäin epätodennäköisenä.
Pahoitteluni niistä vaippajutuista. Koitetaan pitää keskustelu asiassa. Suosittelisin sinuakin pitämään mielessä sen, että asiallinen kritiikki vaatii avoimuutta ja ennenkaikkea tietoa kritisoitavasta kohteesta.
jantunen7 sanoi:
Taas näin kaikkien suuresti arvostamalla maalaisjärjellä pääteltynä luulisin Diamondin kirjan koostuvan lähinnä olettamuksista, kuten esim. alkuräjähdysteoriakin. (toki kyseessä on hieman eri mittasuhteet)
Höpsistä. Alkuräjähdysteorialle löytyy erittäin paljon tukea fysiikan kentän havainnoista, esim. punasiirtymistä, kosmisesta taustasäteillystä tms. Kyseessä ei ole mikään "olettamus", vaan erittäin paljon miestyövuosia ja dataa taakseen saanut pätevä tieteellinen teoria.
Maallikkona on toki vaikea tajuta sitä miten vankalla empiirisellä, matemaattisella tms. pohjalla nämä erinäiset kosmologian teoriat lepäävät. Itse olen saanut paljon apua alkuunpääsyn suhteen Kari Enqvistin mainioista kirjoista. Suosittelen lämpimästi.
reino sanoi:
Voimakkaasti heimo/suku/jengi-keskeinen kulttuuri on omiaan latistamaan lahjakkaidenkin yksilöiden mahdollisuuksia kehittyä muuhun kuin heimon/suvun/jengin hyväksymään suuntaan.
Tätä menoa kun jatketaan satojen sukupolvien ajan, niin kyllä sekin on yhden sortin rodunjalostusta.
Tietysti jos halutaan nopeampia tuloksia, pitää heimo/suku/posse-arvoihin lisätä esimerkiksi voimakas väkivaltaisuuden, rikollisuuden ja kouluttamattomuuden ihannointi. Tällä keinoin voidaan jo parissa sukupolvessa jalostaa syvältä perseestä olevia yksilöitä.
Reino, valitettavasti sinun näkemyksesti evoluutiosta ja jalostuksesta eivät käy yksiin luonnontieteellisen tiedon kanssa. Näitä vastaavia on kyllä esitetty, esim. NLn suhteen on esitetty että pääsyy sen jälkeiseen eri osavaltioiden huonoon tilaan on nimenomaan geneettinen - siis että kommunistihallinto tuhosi ne lahjakkaimmat yksilöt ja kuihdutti maiden suotuisat geenit poies. Mitään todisteita tällaisten väitteiden tueksi ei kyllä ole löytynyt.
Katsos, mietipäs asiaa näin:
Afrikan sekasortoisissa oloissa pärjääminen vaatii taitoa. Heimo/jengi-keskeisessä kulttuurissa luoviminen ja menestyminen vaatii sosiaalista älykkyyttä tms. Näin ollen siellä juuri älykkäimmät menestyvät.
Kuulostaako pätevältä? Eipä välttämättä kovin. Mutta ei sen huonommalta kuin sinunkaan mallisi. Nämä tällaiset "maalaisjärkiset" yksinkertaistukset ovat suppeita ja vaatisivat taakseen tieteellistä näyttöä.