HS.fi: Syöpäjärjestöt: Suomalaiset syövät liikaa lihaa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja sqxo
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
12.7.2005
Viestejä
202
Moro!


Enpä huomannut vielä tästä topikkia. Tässä teksti HS.fi:stä:


Suomalaiset syövät lihaa moninkertaisesti enemmän kuin olisi terveellistä, sanovat syöpäjärjestöt.

Suomalainen lihansyöjä syö keskimäärin yli 200 grammaa lihaa ja lihavalmisteita päivässä, kun syöpäjärjestöjen mukaan lihaa saisi syödä korkeintaan 300 grammaa viikossa.

Runsas lihansyönti lisää erityisesti suolistosyöpien vaaraa. Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Katja Aktan-Collan sanoo, että niin kotimaiset kuin kansanvälisetkin tutkimukset ovat osoittaneet runsaan lihansyönnin ja syövän yhteyden.

Erityisesti punainen liha, eli esimerkiksi naudan, sian ja lampaanliha, lisää syöpäriskiä.

Aktan-Collanin mukaan lihavalmisteissa, kuten makkaroissa ja leikkelelihoissa, riski on vieläkin suurempi niiden valmistuksen aiheuttamien haitallisten hiilivetyjen vuoksi.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lihan kokonaiskulutus on lisääntynyt Suomessa maltillisesti viime vuosikymmeninä.


Lisää aiheesta tiistain Helsingin Sanomissa

Mahtaakohan syöpäjärjestöt perustaa suosituksensa millaisiin tutkimuksiin...? Veikkaanpa, että tutkimusissa on ainakin oletettu kaiken lihan olevan joko jotain einespaskaa tai vähintään valmismarinoitua E-lisäainekuraa. Vai onko jossain todettu nimenomaan lihan (100% lihan eikä lisäaineiden tms..) syönnin aiheuttavan syöpää? Kyllä näyttää nyt tutkimusten mukaan keskivertotreenaajankin tulevaisuus aika helvetin synkältä..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eiköhän tuo aika läheisesti liity suomalaiseen ruokakulttuuriin, jossa on vielä inuiittityylinen hengissä selviytyminen pääasiana. Eli syödään edelleen kuin viimeistä päivää ja mahdollisimman rasvaisesti, että selvitään kovasta talvesta. Se miten ruokakulttuuria voisi muuttaa onkin sitten toinen asia.
 
Moro!


Enpä huomannut vielä tästä topikkia. Tässä teksti HS.fi:stä:




Mahtaakohan syöpäjärjestöt perustaa suosituksensa millaisiin tutkimuksiin...? Veikkaanpa, että tutkimusissa on ainakin oletettu kaiken lihan olevan joko jotain einespaskaa tai vähintään valmismarinoitua E-lisäainekuraa. Vai onko jossain todettu nimenomaan lihan (100% lihan eikä lisäaineiden tms..) syönnin aiheuttavan syöpää? Kyllä näyttää nyt tutkimusten mukaan keskivertotreenaajankin tulevaisuus aika helvetin synkältä..
hyvä kysymys.....mihin tutkimukseen muka perustavat väitteensä......joidenkin viherpiipertäjien probagandaa koko juttu.....jos syö kunnon lihaa ilman lisäaine kuraa niin ei ongelmia.......huvittavaa kun ei kukaan puhu sokerin ja kaikenmaailman makeutusaineiden yhteydestä syöpiin.....esimerkiksi kevyt limujen makeutusaineena käytetty aspartamiini aiheuttaa tuhannen varmasti ongelmia jokaiselle käyttäjälle.....teillä on netti käytössä,tutustukaapas aineeseen,voi jäädä seuraavat light-limut pulloon:-)))
 
Syöpää tulee kaikesta. Vitut minä välitä minkää syöpäjärjestön suosituksista kun en ole koskaan voinut henkisesti ja fyysisesti paremmin.

"Suomalainen lihansyöjä syö keskimäärin yli 200 grammaa lihaa ja lihavalmisteita päivässä, kun syöpäjärjestöjen mukaan lihaa saisi syödä korkeintaan 300 grammaa viikossa."
Menee kyllä itellä komeasti yli suosituksen lihan saanti.. 5-7kg viikossa.
 
Syöpää tulee kaikesta. Vitut minä välitä minkää syöpäjärjestön suosituksista kun en ole koskaan voinut henkisesti ja fyysisesti paremmin.

"Suomalainen lihansyöjä syö keskimäärin yli 200 grammaa lihaa ja lihavalmisteita päivässä, kun syöpäjärjestöjen mukaan lihaa saisi syödä korkeintaan 300 grammaa viikossa."
Menee kyllä itellä komeasti yli suosituksen lihan saanti.. 5-7kg viikossa.
Mä oon kans lukenu ton 300grammaa jostain. Ei tarvi paljoa viikos syyä lihaa tolla määräl. Melkein jo sama ku ei söis ollenkaan lihaa jos 300g on rajana noin muutenki. Johan toi 300g menee leivän pääl kertaheitol.
 
Jösses mitä kuraa. Olisi kiva tietää mihin tuommoiset väitteet pohjautuu?

Veikkaus on että joku Elovena-yhtiö on rahoittanut tuonkaltaiset tutkimukset jotta ne ah-niin-ihanat vehnätuotteet pysyisi myyntitilastoissa korkealla.
 
Tuollahan ne kirjoittelee siitä niiden sivuilla
http://www.cancer.fi/ammattilaiset/ravitsemussuositukset/lista_suosituksista/suositus_5/

Tuossa vähän lisää aiheesta jos kiinnostaa:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.22170/abstract
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/169/6/562
http://www.plosmedicine.org/article/info:doi/10.1371/journal.pmed.0040345#journal-pmed-0040345-b066
http://www.plosmedicine.org/article/info:doi/10.1371/journal.pmed.0040325
http://www.medicalnewstoday.com/articles/181874.php
http://www.medicalnewstoday.com/articles/185926.php
http://www.webmd.com/cancer/bladder...study-links-processed-red-meat-bladder-cancer
http://www.cancerproject.org/survival/cancer_facts/meat.php
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21674008
http://circ.ahajournals.org/content/121/21/2271.abstract
http://circ.ahajournals.org/content/122/9/876.abstract
http://www.tiede.fi/uutiset/4380/punaisella_lihalla_yhteys_diabetekseen

Et kyllä tuossa jotain perää on ainakin teollisen prosessoidun lihan kohdalla mutta näköjään myös prosessoimattomassa punaisessa lihassa on jotain mikä edesauttaa syöpää eikä se rajoitu syöpään vaan kuten tutkimuksista ilmenee, myös muitakin sairauksia. Jos haluaa syödä punaista lihaa niin kannattaa suosia ainakin luomua eikä teollista jätettä joka lilluu E621-marinaadissa.

Tuolla oli joku pistokoe tehty jossain vaiheessa joka osoitti että raa'an lihan laatu oli huono tai välttävä.
http://www.aamulehti.fi/cs/Satellit...652610204&p=1194626958999&pagename=KALWrapper
 
Oliko tässä nyt muka jotain uutta?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Paksusuolen_syöpä (riskitekijät)
Nyt valtaosa suomalaisista on myös pulassa lihansyönnin ohella: Olut ja väkevät alkoholijuomat nostavat suolisyövän riskiä. Niillä, jotka juovat yli kahdeksan annosta väkeviä tai olutta viikossa, on 2,5-kertainen riski saada suolisyöpä tai sen esiaste.
 
Prosessoitua lihaa ja seurantatutkimuksia, miksen ole vakuuttunut?

Taidan huoletta jatkaa korkealaatuisen, prosessoimattoman, raa'an lihan nauttimista.
 
Nykyään saa syövän joka paikasta: kännykkä aiheuttaa syövän, lihansyönti samoin, tupakointi (itse en kyllä yhtään kannata tota röökiä), kilpapyöräilijöillä on suurempi riski eturauhassyöpään, suuseksi johtaa myös suurempaa syövän riskiin, varmaan tulee se perkele myös kalsareiden käytöstä ja paskalla käynnistä.

Mutta kaikkihan me joskus kuollaan, niin miksi tollaisia terveyssuosituksia uskomaan. Itse ainakin puhun kännykkään jatkossakin, syön sen <500g lihaa päivässä, (en tupakoi), pyöräilen lähes joka päivä (kouluun taikka salille), annan tyttöystävän ottaa suihin ja niin edelleen...

Ja eikös ihminen nyt aika kauan ole sitä lihaa syönyt niin miksi nyt vasta sitten tälläinen keksitään?
 
"Ja eikös ihminen nyt aika kauan ole sitä lihaa syönyt niin miksi nyt vasta sitten tälläinen keksitään? "

Pitää saada ihmiset vähentään lihansyöntiä ku se on pinta-alaa vaativaa, hidasta tehdä sitä ja kallista.
 
Mielummin syön pihviä ja kuolen syöpään kuin alan vegaaniksi.

Saattaa siinä syöpävaiheessa vielä ajatus muuttua.

Onhan se ny ihan selkee, että tuo lihansyönti on lähteny ihmisillä, ja erityisesti urheilevilla, täysin lapasesta.
 
Sitten tälläinen tuli mieleen, että kummasta sitten urheilevan ihmisen pitäis ottaa tarvitsemansa proteiinit, lihasta vai teollisesti valmistetusta proteiinijauheesta? Ei itselläni mitään ole jauhoja vastaan ja tänäänkin on niitä jo tullut vedeltyä, mutta eikö se nyt ole vähän luontaisempaa syödä sitä lihaa eikä jauhoja?

Jos joku sanoo, että maidostakin saa proteiinit, niin silloin kauan sitten kun ihmiset vielä metsissä vaeltelivat, maitoa saatiin vain äidiltä imetysjakson ajan. Ja nykyäänkin suurin osa maapallon ihmisistä on laktoosi-intolerantikkoja.

Kalastakin saisi protskua, mutta sen pyytämisen metodit ovat jo epäekologiset ja kaikki parhaat kalat ovat tällä hetkellä sitten uhanalaisia...

Eli kaikilla tietenkin omat asenteensa ja arvonsa, mutta jotain kai on pakko syödä, muuten kuolee vielä aikaisemmin kuin se syöpä yllättää :D
 
Sitten tälläinen tuli mieleen, että kummasta sitten urheilevan ihmisen pitäis ottaa tarvitsemansa proteiinit

Sitäkin voidaan pohtia, että mikä on se tarpeellinen määrä. Ja onko kauheassa bulkkaamisessa yleensäkään mitään järkeä jos vetelee natuna menemään. Intternetissä tulee vastaan aina tasalukuja kuten 5000kcal päivässä. Jotkut noudattaa tuotakin tapilleen, vaikka se todellinen tarvittu määrä on erittäin yksilöllistä ja riippuu monesta asiasta kuten päivittäisestä aktiivisuudesta.
 
Sitäkin voidaan pohtia, että mikä on se tarpeellinen määrä.

Niimpä. Siihen tarpeelliseen määrään ei taida olla muuta kuin suosituksia. Se eräskin tutkimus oli, jossa oli muistaakseni 12-16 viikon ajanjaksolla tyypeille syötetty 800 kcal päivässä ja tekivät punttia useamman kerran viikossa. Tuloksena oli se, että lihasmassa ei kärsinyt oikeastaan yhtään. Muitakin tutkimuksia on, ja yhteistä on lähinnä se, että sillä proteiinin määrällä ei oo ollu paljoakaan merkitystä, mutta puntin tekemisellä on.

Sitten tälläinen tuli mieleen, että kummasta sitten urheilevan ihmisen pitäis ottaa tarvitsemansa proteiinit, lihasta vai teollisesti valmistetusta proteiinijauheesta? Ei itselläni mitään ole jauhoja vastaan ja tänäänkin on niitä jo tullut vedeltyä, mutta eikö se nyt ole vähän luontaisempaa syödä sitä lihaa eikä jauhoja?

Jos joku sanoo, että maidostakin saa proteiinit, niin silloin kauan sitten kun ihmiset vielä metsissä vaeltelivat, maitoa saatiin vain äidiltä imetysjakson ajan. Ja nykyäänkin suurin osa maapallon ihmisistä on laktoosi-intolerantikkoja.

Jauhot ny ovat paljolti markkinoinnin tulos. Jos luontaisuutta haluaa, niin sitten voi kuvitella, kuinka paljon tulis lihaa syötyä, jos asuis ilman kummempia tuliaseita tuolla luonnon helmassa. Taitaa olla huomattavasti helpompaa kerätä sieniä ja marjoja ku yrittää saada villieläin tapetuksi.

Joku suomalainen missi tais sanoa syövänsä kerran viikossa lihaa. Taitaa se olla lähempänä tuollaista "luonnollista" dieettiä ku Cordain/Wolf/tms.
 
Tuleehan tota punaista lihaa syötyä. Alkaa vaan pikku hiljaa tulla itellekin morkkikset tästä lihan syönnistä. Onko tää oikeasti niin paha asia. Pitäiskö syödä vaan kasviksia vai mitä häh. Treenaamisen kannalta ja ruuan monipuolisuuden kannalta toi punainen liha on kyllä aika nro. 1 ollu mun ruokavaliossa.

Sitten kun kuulee näitä syöpäjuttuja ja suvusta löytyy paljon syöpää sairastavia(ovat kovia olleet syömään lihaa?) alkaa vähän miettimään. Bulkkaaminen ja kehonrakennus on terveydelle suht haitallista koska elimistö kuormittuu kovasti. Pitäis varmaan lopettaa koko treenaaminen ja lihan syönti. Rupeaisi vaan kasvattelemaan salaattia ja kävis jotain sulkapalloa pelaamassa. Muutkin pitää salilla käyntiä vähän erikoien harrastuksena.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom