HS.fi: Syöpäjärjestöt: Suomalaiset syövät liikaa lihaa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja sqxo
  • Aloitettu Aloitettu
Miksi lihansyönti ja puntinnosto kulkee käsi kädessä, ei toista ilman toista? Voihan sitä syödä kasvispainotteisesti ja käydä salilla. Tai vaikka vetää pelkkää pekonia ja käydä säbäilemässä. Tee just niinku itsestä tuntuu hyvältä. Kyllä kunnon kasvisruuallakin jaksaa treenata.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Miksi lihansyönti ja puntinnosto kulkee käsi kädessä, ei toista ilman toista? Voihan sitä syödä kasvispainotteisesti ja käydä salilla. Tai vaikka vetää pelkkää pekonia ja käydä säbäilemässä. Tee just niinku itsestä tuntuu hyvältä. Kyllä kunnon kasvisruuallakin jaksaa treenata.

Koska puntinnosto on tosimiesten hommaa ja kasvikset on homoille.
 
Luin kyseisen artikkelin Helsingin Sanomista, ja ajattelin paljolti samalla tavalla kuin moni muukin täällä, eli naureskelin niinkin pienelle suositusmäärälle kuin 300g/vko. Kysehän on siis vain punaisesta lihasta, eli kanaa ja kalaa saa vetää huoletta ainakin tämän tutkimuksen nojalla (tiedä häntä sitten muista tutkimuksista) ja kyllähän tuo vaikuttaa siltä, että tutkimuksilla jonkinnäköistä perääkin olisi.

Sitäpaitsi, miksei hankkisi proteiinejansa monipuolisesti useista lähteistä, sen sijaan että kiskoo vain punaista lihaa naamaan jatkuvalla syötöllä.
 
Henkilöitä, jotka syövät lihatuotteita, on kuitenkin neuvottu suosimaan siipikarjaa ja kaiken tyyppisiä kaloja punaisen lihan sijasta. Riistalihaa, -lintua ja -kalaa, joiden ravitsemuksellinen arvo on erilainen kuin kotieläinten ja teollisesti kasvatettujen eläinten, suositellaan myös.

Luomulihaa vain nassuun.
 
Tuo tutkimushan koski nimenomaan punaista lihaa. Itsehän en ole syönyt lihaa yli 10 vuoteen, en myöskään kanaa. Olin aikanaan kesäharjoittelussa sikalassa ja siihen se piffin käristys sitten loppui. Mulla proteiinin lähteinä toimii kala, maitotaloustuotteet ja harvoin tofu tai joku muu soijavalmiste.
 
Sitten tälläinen tuli mieleen, että kummasta sitten urheilevan ihmisen pitäis ottaa tarvitsemansa proteiinit, lihasta vai teollisesti valmistetusta proteiinijauheesta? Ei itselläni mitään ole jauhoja vastaan ja tänäänkin on niitä jo tullut vedeltyä, mutta eikö se nyt ole vähän luontaisempaa syödä sitä lihaa eikä jauhoja?

Jos joku sanoo, että maidostakin saa proteiinit, niin silloin kauan sitten kun ihmiset vielä metsissä vaeltelivat, maitoa saatiin vain äidiltä imetysjakson ajan. Ja nykyäänkin suurin osa maapallon ihmisistä on laktoosi-intolerantikkoja.

Kalastakin saisi protskua, mutta sen pyytämisen metodit ovat jo epäekologiset ja kaikki parhaat kalat ovat tällä hetkellä sitten uhanalaisia...

Eli kaikilla tietenkin omat asenteensa ja arvonsa, mutta jotain kai on pakko syödä, muuten kuolee vielä aikaisemmin kuin se syöpä yllättää :D

Kalan pyytämisessä ei ole mitään epäekologista jos se toteutetaan oikein. Menet itse lähijärvellesi kalastamaan niin estät parhaassa tapauksessa järven pilaantumisen
 
Tämä aihe herättää kyllä omituista denialismia. Onko se oikeasti niin vaikeaa myöntää, ettei punainen liha välttämättä ole sieltä terveellisimmästä päästä?

Itsekin vedän punaista lihaa helposti yli tuon 300g viikossa mutta kyllä tämä viimeaikainen näyttö on ollut sen suuntaista että olen alkanut korvata sitä yhä enemmän fisulla ja good ol' chickenillä. Syöpäriskin lisäksi on tullut vastaan diabetesta, aivohalvausta ja vaikka mitä. Toki nuo riskit ovat selvemmät prosessoidun lihan kohdalla mutta ei prosessoimatonkaan liha ihan puhtain paperein selviä.

Syöpä vaatii yleensä melko monta tekijää eikä sitä voi juuri koskaan jäljittää mihinkään yksittäiseen syylliseen. Jos pitää muut riskitekijät minimissään, punainen liha tuskin kovin suurella todennäköisyydellä kehittää mitään pahaa. Jonkinlainen riski on kuitenkin aina olemassa.

Kriittisesti ajattelevan ihmisen pitää pystyä muuttamaan kantaansa vastakkaisten todisteiden valossa. Näin minä olen ainakin pyrkinyt tekemään. Joskus paremmalla ja joskus vähän vähemmän hyvällä menestyksellä :)
 
Tämä aihe herättää kyllä omituista denialismia. Onko se oikeasti niin vaikeaa myöntää, ettei punainen liha välttämättä ole sieltä terveellisimmästä päästä?

Itsekin vedän punaista lihaa helposti yli tuon 300g viikossa mutta kyllä tämä viimeaikainen näyttö on ollut sen suuntaista että olen alkanut korvata sitä yhä enemmän fisulla ja good ol' chickenillä. Syöpäriskin lisäksi on tullut vastaan diabetesta, aivohalvausta ja vaikka mitä. Toki nuo riskit ovat selvemmät prosessoidun lihan kohdalla mutta ei prosessoimatonkaan liha ihan puhtain paperein selviä.

Syöpä vaatii yleensä melko monta tekijää eikä sitä voi juuri koskaan jäljittää mihinkään yksittäiseen syylliseen. Jos pitää muut riskitekijät minimissään, punainen liha tuskin kovin suurella todennäköisyydellä kehittää mitään pahaa. Jonkinlainen riski on kuitenkin aina olemassa.

Kriittisesti ajattelevan ihmisen pitää pystyä muuttamaan kantaansa vastakkaisten todisteiden valossa. Näin minä olen ainakin pyrkinyt tekemään. Joskus paremmalla ja joskus vähän vähemmän hyvällä menestyksellä :)

Pari pointtia tuohon, prosessoitu liha harvoin sisältää sitä lihaa juuri lainkaan kyllä nuo HK:n- siniset yms. ovat lähinnä rasvaa, jauhoja, suolaa nitraatteja ja jotain "lihankaltaisia" teurastusjätteitä, nahkaa/persvakoa.

Toiseksi miten helkutissa esim.siankyljys eroaisi jostain kanankoivesta ravintoainesisältönsä puolesta, suht koht samaa tavaraa ne on molemmat.
Ja jos ne heitetään vielä molemmat uunin pellille, niin valmistustapakaan ei tuo toiseen enempää syöpää aiheuttavia myrkkyjä kuin toiseen.
Jos kanaakin grillataan mustaksi käppyräksi, tulee siihenkin karsinogeenejä.

Kalakin sisältää lihaa enemmän ympäristömyrkkyjä, elohopeaa ja ydinlaskeumien mukana levinnyttä radioaktiivista Cesiumia. Lisäksi suuri osa kalasta viljellään nykyään pelkällä rehulla paskaisessa lietemuta-altaassa ja kirjolohi onkin oikeastaan vain porsas varustettuna evillä.
 
Tämä aihe herättää kyllä omituista denialismia. Onko se oikeasti niin vaikeaa myöntää, ettei punainen liha välttämättä ole sieltä terveellisimmästä päästä?

Itsekin vedän punaista lihaa helposti yli tuon 300g viikossa mutta kyllä tämä viimeaikainen näyttö on ollut sen suuntaista että olen alkanut korvata sitä yhä enemmän fisulla ja good ol' chickenillä. Syöpäriskin lisäksi on tullut vastaan diabetesta, aivohalvausta ja vaikka mitä. Toki nuo riskit ovat selvemmät prosessoidun lihan kohdalla mutta ei prosessoimatonkaan liha ihan puhtain paperein selviä.

Syöpä vaatii yleensä melko monta tekijää eikä sitä voi juuri koskaan jäljittää mihinkään yksittäiseen syylliseen. Jos pitää muut riskitekijät minimissään, punainen liha tuskin kovin suurella todennäköisyydellä kehittää mitään pahaa. Jonkinlainen riski on kuitenkin aina olemassa.

Kriittisesti ajattelevan ihmisen pitää pystyä muuttamaan kantaansa vastakkaisten todisteiden valossa. Näin minä olen ainakin pyrkinyt tekemään. Joskus paremmalla ja joskus vähän vähemmän hyvällä menestyksellä :)

Osaan ainakin sen verran kriittisesti ajatella että viimeaikainen diabetekseen liitetty riski on ainakin tutkimuksensa valossa aivan olemattomalla pohjalla. Maailman Terveellisimmässä Maassa, Amerikassa suoritettu seurantatutkimus jossa noin muuten vaan suositellaan, että ruoka olis hyvä aina olla kasvipohjaista ja muutenkin myönnetään, että onhan meillä täällä lihan suurkuluttajat muutenkin aika helvetin huonossa kunnossa.

Ei ainakaan vakuuttanut minua. Vähän sitä skeptisyyttä nyt peliin.

Anteeksi, pitää lähteä hoitamaan asioita ennenkuin kaikesta tästä muovista ja sähkösäteilystä saamani riskitekijät nousevat liian suuriksi.
 
Pari pointtia tuohon, prosessoitu liha harvoin sisältää sitä lihaa juuri lainkaan kyllä nuo HK:n- siniset yms. ovat lähinnä rasvaa, jauhoja, suolaa nitraatteja ja jotain "lihankaltaisia" teurastusjätteitä, nahkaa/persvakoa.

Totta. Erityisesti persvakomakkarat ovat pahaksi terveydelle :D

Toiseksi miten helkutissa esim.siankyljys eroaisi jostain kanankoivesta ravintoainesisältönsä puolesta, suht koht samaa tavaraa ne on molemmat.

Ehkä näin jos pelkkiä makroravinteita katsotaan. Onhan niissä kuitenkin eroa esim. rautapitoisuuden ja rasvahappokoostumuksen suhteen. Ja olipa se ero missä tahansa, kyllä tuo kliinisen tason näyttö alkaa olla jo melko selkeää.

Ja jos ne heitetään vielä molemmat uunin pellille, niin valmistustapakaan ei tuo toiseen enempää syöpää aiheuttavia myrkkyjä kuin toiseen.
Jos kanaakin grillataan mustaksi käppyräksi, tulee siihenkin karsinogeenejä.

Kyse ei ole pelkästään karsinogeeneista, vaan myös AGE-tuotteista, joita punaisessa lihassa muodostuu jonkin verran enemmän.

Kalakin sisältää lihaa enemmän ympäristömyrkkyjä, elohopeaa ja ydinlaskeumien mukana levinnyttä radioaktiivista Cesiumia. Lisäksi suuri osa kalasta viljellään nykyään pelkällä rehulla paskaisessa lietemuta-altaassa ja kirjolohi onkin oikeastaan vain porsas varustettuna evillä.

Totta, mutta kalansyönti tuntuu silti olevan yhteydessä suotuisampiin terveysvaikutuksiin. Luultavasti sen hyödyt jäävät lopulta plussan puolelle raskasmetalleista yms huolimatta. Kalan suhteen kannattaa ilman muuta kiinnittää huomiota sen alkuperään.
 
Ei ainakaan vakuuttanut minua. Vähän sitä skeptisyyttä nyt peliin.

Skeptisyys is my middle name! :D

Osaan ainakin sen verran kriittisesti ajatella että viimeaikainen diabetekseen liitetty riski on ainakin tutkimuksensa valossa aivan olemattomalla pohjalla. Maailman Terveellisimmässä Maassa, Amerikassa suoritettu seurantatutkimus jossa noin muuten vaan suositellaan, että ruoka olis hyvä aina olla kasvipohjaista ja muutenkin myönnetään, että onhan meillä täällä lihan suurkuluttajat muutenkin aika helvetin huonossa kunnossa.

Jos viittaat siihen taannoiseen Harvardin tutkijoiden paperiin, suosittelen lukemaan sitä hieman tarkemmin. Kyseessä ei ole mikään hutiloitu höpöhöpötutkimus ja tutkijat itsekin toteavat:

Many researchers are waiting for more evidence. "I don't think we can tell" yet whether red meat can be separated from overall weight gain as a factor for diabetes risk, Seaquist says. But, she notes, the fact that the study was so large and there was still a correlation between red meat consumption and diabetes risk after adjusting for BMI "makes me a little more concerned that maybe there really is something specific about red meat" that pushes the body toward diabetes.

Ilman muuta taustalla täytyy olla muitakin tekijöitä mutta ei tuota ihan pelkällä olankohautuksella voi sivuuttaa. Aineisto säädettiin BMI:n ja muiden tekijöiden suhteen ja punaisen lihan yhteys näkyi silti. Jos kyse olisi yleisesti epäterveellisistä elämäntavoista, korrelaatio olisi pitänyt näkyä BMI:n kanssa.

Tutkimus ei tietenkään osoita suoraa syy-yhteyttä mutta antaa kyllä kovasti aihetta jatkotutkimuksiin.



EDIT: Todettakoon vielä toistamiseen, että itsekin kyllä syön punaista lihaa edelleen suhteellisen huoletta, vaikka pystynkin myöntämään ettei se mitään megaterveellistä välttämättä olekaan. Ihmettelin vain tätä vastareaktiota ja kieltämisen määrää.
 
Ilman muuta taustalla täytyy olla muitakin tekijöitä mutta ei tuota ihan pelkällä olankohautuksella voi sivuuttaa. Aineisto säädettiin BMI:n ja muiden tekijöiden suhteen ja punaisen lihan yhteys näkyi silti. Jos kyse olisi yleisesti epäterveellisistä elämäntavoista, korrelaatio olisi pitänyt näkyä BMI:n kanssa.

Tutkimus ei tietenkään osoita suoraa syy-yhteyttä mutta antaa kyllä kovasti aihetta jatkotutkimuksiin.

EDIT: Todettakoon vielä toistamiseen, että itsekin kyllä syön punaista lihaa edelleen suhteellisen huoletta, vaikka pystynkin myöntämään ettei se mitään megaterveellistä välttämättä olekaan. Ihmettelin vain tätä vastareaktiota ja kieltämisen määrää.

Ja alhaisen BMI:n omaava ei voi olla todella huonossa kunnossa?

Joo, tämä on aika tuottamatonta vääntöä.

Sen verran suosittelen kaikille että jättäkää jatkossa se "prosessoimaton" (sic!) kahden euron sika-nautajauheliha sinne kaupan hyllylle ja ottakaa lihan puitteissä yhteyttä esim. paikalliseen metsästysseuraan.
 
Paletaani sanoi:
EDIT: Todettakoon vielä toistamiseen, että itsekin kyllä syön punaista lihaa edelleen suhteellisen huoletta, vaikka pystynkin myöntämään ettei se mitään megaterveellistä välttämättä olekaan. Ihmettelin vain tätä vastareaktiota ja kieltämisen määrää.

Itse pidän vouhotusta punaisen lihan syömisestä turhana niin kauan kuin kaupan on sokeria, valkaistuja jauhoja yms. nopeita hiilihydraatteja sekä säilöntä-, väri-, ja aromi aineita (mm. natriumglutamaatti, aspartaami) sisältäviä roskaruokia ja niin kauan kuin elintarvikkeita pakataan movikalvoihin tai juomia muovipulloihin, samoin kunnes transrasvoja sisältävät tuotteet on poistettu markkinoilta.

Pidän jonkun naudanfilepihvin syömistä terveysruokana, kunnes nämä varmat diabeteksen, sydänsairauksien, hormonihäiriöiden aiheuttajat on poistettu myynnistä.
Varmasti epäterveellisintä prosessoimattoman lihan syömisessä ovat kemikaalit joita tartuu niistä "ruumiskumipusseista" joihin se liha on pakattu kaupoissa.


Lisäaineet
E100-E199 Väriaineet

E100 kurkumiini
E101 riboflaviini
E102 tartratsiini
E104 kinoliininkeltainen
E110 paraoranssi, oranssi S, sunset yellow FCF
E120 kokkiniili, karmiini, karmiinihappo
E122 atsorubiini, karmosiini
E124 uuskokkiini, kokkeniilipunainen
E127 erytrosiini
E129 alluranpunainen
E131 patenttisininen
E132 indigotiini, indigokarmiini
E133 briljanttisininen FCF
E140 klorofyllit, klorofylliini
E141 klorofyllikuparikompleksit, klorofylliinikuparikompleksit
E150a sokerikulööri
E150c sokerikulööri
E150d sokerikulööri
E153 lääkehiili, kasvihiili
E160a karotenoidi, beta-karoteeni
E160b annatto
E160c paprikauute, kapsantiini, kapsorubiini
E160e beta-apo-8-karotenaali
E161b luteoliini, luteiini
E162 punajuuriväri, betalaiini, betaniini
E163 antosyaani
E170 kalsiumkarbonaatti
E171 titaanidioksidi
E172 rautaoksidit ja -hydroksidit

E200-E299 säilöntäaineet

E200 sorbiinihappo
E202 kaliumsorbaatti
E210 bentsoehappo
E211 natriumbentsoaatti
E214 etyyli-p-hydroksibentsoaatti
E220 rikkidioksidi
E223 natriumdisulfiitti
E224 kaliumdisulfiitti
E235 natamysiini
E250 natriumnitriitti
E251 natriumnitraatti
E252 kaliumnitraatti
E260 etikkahappo
E262 natriumasetaatti
E263 kalsiumasetaatti
E270 maitohappo
E281 natriumpropionaatti
E282 kalsiumpropionaatti
E290 hiilidioksidi
E296 omenahappo
E300-E399 hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineet

E300 askorbiinihappo
E301 natriumaskorbaatti
E304 askorbyylipalmitaatti, askorbyylistearaatti
E306 tokoferoliuute
E310 propyyligallaatti
E315 erytorbiinihappo
E316 natriumerytorbaatti
E320 butyylihydroksianisoli
E322 lesitiini
E325 natriumlaktaatti
E326 kaliumlaktaatti
E327 kalsiumlaktaatti
E330 sitruunahappo
E331 natriumsitraatti
E332 monokaliumsitraatti, dikaliumsitraatti, trikaliumsitraatti
E333 kalsiumsitraatti
E334 L-viinihappo
E338 fosforihappo
E339 mononatriumfosfaatti, dinatriumfosfaatti, trinatriumfosfaatti
E340 kaliumfosfaatti
E341 kalsiumfosfaatti
E385 kalsiumetyleenidiamiinitetra-asetaatti

E400-E499 Emulgointiaineet

E401 natriumalginaatti
E402 kaliumalginaatti
E404 kalsiumalginaatti
E405 propyleeniglykolialginaatti
E406 agar
E407 karrageeni
E407a käsitelty eucheuma-levä
E410 johanneksenleipäpuujauhe
E412 guarkumi
E414 arabikumi
E415 ksantaanikumi
E417 tarakumi
E418 gellaanikumi
E420 sorbitoli
E421 mannitoli
E422 glyseroli
E435 polyoksietyleenisorbitaanimonostearaatti
E440 pektiini
E442 ammoniumfosfatidi
E444 sakkaroosiasetaatti-isobutyraatti
E445 puuhartsien glyseroliesterit
E450 dinatriumdifosfaatti, trinatriumdifosfaatti, tetranatriumdifosfaatti, dikaliumdifosfaatti, tetrakaliumdifosfaatti, dikalsiumdifosfaatti, monokalsiumdifosfaatti
E451 pentanatriumtrifosfaatti, pentakaliumtrifosfaatti
E452 natriumpolyfosfaatti, kaliumpolyfosfaatti, Natriumkalsiumpolyfosfaatti, kalsiumpolyfosfaatti
E460 mikrokiteinen selluloosa, selluloosajauhe
E461 metyyliselluloosa
E463 hydroksipropyyliselluloosa
E464 hydroksipropyylimetyyliselluloosa
E466 karboksimetyyliselluloosa (CMC), natriumkarboksimetyyliselluloosa
E470b rasvahappojen magnesiumsuolat
E471 rasvahappojen mono- ja diglyseridit
E472b rasvahappojen mono- ja diglyseridien maitohappoesterit
E472c rasvahappojen mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit
E472e rasvahappojen mono- ja diglyseridien mono- ja diasetyyliviinihappoesterit
E475 rasvahappojen polyglyseroliesterit
E476 polyglyserolipolyrisiinioleaatti
E481 natriumstearoyyli-2-laktylaatti
E482 kalsiumstearoyyli-2-laktylaatti
E500-E599 happamuudensäätö- ja paakkuuntumisenestoaineet

E500 natriumkarbonaatti, natriumbikarbonaatti, natriumvetykarbonaatti
E501 kaliumkarbonaatti
E503 ammoniumkarbonaatti, ammoniumvetykarbonaatti
E508 kaliumkloridi
E509 kalsiumkloridi
E510 ammoniumkloridi
E511 magnesiumkloridi
E516 kalsiumsulfaatti
E524 natriumhydroksidi
E551 piidioksidi
E553b talkki
E570 rasvahapot
E575 glukonodeltalaktoni
E578 kalsium-glukonaatti, kalsiumlaktaatti-glukonaatti
E600-E699 aromi- ja makeutusaineet

E621 natriumglutamaatti
E627 dinatriumguanylaatti
E631 dinatriuminosinaatti
E635 dinatrium-5'-ribonukleotidit
E900-E999 sekalaiset

E900 polydimetyylisiloksaani
E901 mehiläisvaha
E903 karnaubavaha
E904 sellakka
E905 parafiinit
E907 vetykäsitelty poly-1-dekeeni
E920 L-kysteiini
E950 asesulfaami K
E951 aspartaami
E952 syklamaatti
E953 isomalti, isomaltitoli
E954 sakariini
E955 sukraloosi
E965 maltitoli
E967 ksylitoli
E1000-E1999 muut

E1200 polydekstroosi
E1401 muunnettu tärkkelys
E1412 ditärkkelysfosfaatti
E1414 asetyloitu ditärkkelysfosfaatti
E1420 tärkkelysasetaatti
E1422 asetyloitu ditärkkelysadipaatti
E1442 hydroksipropyyliditärkkelysfosfaatti
E1450 natriumoktenyylisukkinaattitärkkelys
E1505 Trietyylisitraatti
 
Jahas, eipä mennyt kauaa kun päästiin taas ruumiskumipusseihin ja todella informatiivisiin E-koodilistauksiin.

Ja alhaisen BMI:n omaava ei voi olla todella huonossa kunnossa?

Enhän minä niin sanonut. Pointti oli siinä että tutkimus tehtiin terveydenhuollon ammattilaisilla ja BMI:n lisäksi huomioitiin ikä, elämäntavat sekä muut ravitsemukselliset riskitekijät. Jostain syystä punainen liha erottuu silti joukosta.



Mutta eikai tässä, sovitaan että punainen liha on aivan harmitonta niin säästämme internettiä jälleen yhdeltä ylimääräiseltä riidalta :piis: :kippis1:
 
Itse pidän vouhotusta punaisen lihan syömisestä turhana niin kauan kuin kaupan on sokeria, valkaistuja jauhoja yms. nopeita hiilihydraatteja sekä säilöntä-, väri-, ja aromi aineita (mm. natriumglutamaatti, aspartaami) sisältäviä roskaruokia ja niin kauan kuin elintarvikkeita pakataan movikalvoihin tai juomia muovipulloihin, samoin kunnes transrasvoja sisältävät tuotteet on poistettu markkinoilta.

Itseppä sitten pidän vouhotusta sokerin, valkaistujen jauhojen ja lisäainekoktailien syömisestä turhana niin kauan kuin kaupan on viinaa ja tupakkaa.

Mikä meni pieleen? Onko tämä juuri sitä denialismia?

edit: Jopa suomen kieroutuneessa ruokakauppakulttuurissa on täysin mahdollista syödä terveellisesti. Ei ole mitään varsinaista syytä pitää punaista lihaa terveysruokana.
 
Jos olisi mahdollista jokainen ihminen soisi punaisen lihansa jostain gununusta tai peurasta ja kaikki muukin ruoka otettaisiin pakaamattomana puhtailta alueilta luonnosta ja villinä kasvattamatta niitä, syöpätilastot varmaan romahtaisivat.

Kyllä teollisuus pilaa ruan monin tavoin eikä pelkästään lihaa vaan kaiken muunkin. En usko että villit suurpetoeläimet jotka syövät pääasiassa punaista lihaa sairastavat syöpää lähellekään samalla tasolla kuin ihmiset ja kotieläimet. Jos punainen liha olisi mitenkään tilastollisesti merkittävä syövän aiheuttaja se näkyisi myös suurpetojen yleisimpänä kuolinsyynä ne kun eivät muuta syökkään.

Voidaan myös puhua lihan valmistustavoista syövän aiheuttajana, mutta sekin riski voidaan minimoida keittämällä tai hauduttamalla liha hitaasti padassa tai raakana suolaamalla ja riiputtamalla kypsyttäen.
 
Itselläni menee viikossa n.2kg lihaa riippuu mitä gurmeeta kokkailee. Mutta koska olen kuolematon en usko tuota lässytystä vaan totean oman tutkimuksen/päätelmän sekä suomen että kansainväliset syöpäjärjestöt jauhavat ihmisille liikaa paskaa ja tekevät heidän eteensä liian vähän hyvää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom