Hiilihydraatti tankkaus ennen treeniä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja janiw82
  • Aloitettu Aloitettu
Useammassa tapauksessa, jossa tämä lyhyt "paasto" on koettu huonona asiana , löytyy pointti _ihan varmasti_ päivän ruokailuista kokonaisuudessaan.

Kun päivän(ja edellisien) aikana on nautittu tarpeeksi hiilareita tasaisesti, ei tuo parin-kolmen tunnin syömättömyys tunnu yhtään missään. Useimmat epäonnistuneet kokeilijat ovat myös siirtynneet liian nopeasti tuosta aiemmin käyttämästään hiilihydraattilisästä monen tunnin "paastoon". Muutos on syytä tehdä asteittain.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei mulla ainakaan mitään haitta ole ollut tankkauksesta ennen treeniä päinvastoin. Siitä saa hyvää potkua raskaisiin sarjoihin ja jaksaa vetää kovan treenin läpi. Kerran jätin tankkauksen väliin ja eihän siitä treenistä mitään tullut.:(
 
Originally posted by Gillyanne
Ja voilà: rauta nousi niinkuin ei koskaan ennen, mm. kyykyssä tuli heti uusi sarjaennätys! Joten löylykiitokset;) Sakkeukselle! :worship:

Viiden tunnin syömättömyysministeriön varasalkunhoitaja tiedottaa; kannattaa tutustua myös näihin ministeriön julkaisuihin:

1) Sakkeus - koko viikko syömättä (Sakkeus-ruokavalion perusteos)

2) Syömättömyys elämäntapana (perusteoksen paranneltu versio, lisänä puoli riviä ruokaohjeita ja pullo oliiviöljyä)

3) En syö mitään ja siksi revin voimaräkin maasta pultteineen (sama kuin edelliset, mutta pääpaino kuntosaliharjoittelussa)
 
Tämä topicci teki Maltodekstriinistä kertaheitolla universumin turhimman lisäravinteen!? Eli pelkkää heraa ja öljyä, niin olemme kohta kaikki suuria ja kauniita kireyttä unohtamatta...
 
Originally posted by Hgu
Tämä topicci teki Maltodekstriinistä kertaheitolla universumin turhimman lisäravinteen!? Eli pelkkää heraa ja öljyä, niin olemme kohta kaikki suuria ja kauniita kireyttä unohtamatta...

Ei toki. palautusjuomassa malto on erittäin tärkeä, mutta ei korvaamaton, esim glukoosi ja pieni määrä fruktoosia ajaa lähes saman asian, ja treenin aikana nautitulla glukoosilla voi melko huoletta korvata malton. Maltolla vain on isompi molekyylipaino ja siksi se imeytyy nopeammin ja paremmin suolesta kuin glukoosi.

Ja Vitargo on edelleen parempi kuin malto, suurinakin annoksina se imeytyy hyvin; sillä on vielä maltostakin olennaisesti suurempi molekyylipaino. Maratoonareille, triathlonisteille ym kestävyysurheilijoille (ja kuten tässä topikissa on mainittu, pitkien maitohapotusbodaustreenien aikana nautittuna) Vitargosta onkin treenin aikana nautittuna enemmän hyötyä kuin maltosta, mutta tärkeää on joka tapauksessa että liuos on tarpeeksi laimea - isotoninen - 45-60g (tarkka arvo on 56g, alemmasta määrästä kuin 56 on hyötyä) malto/vitargo/glukoosi +tl suolaa litraan vettä.
 
Jep pitkäkestoisessa harjoittelussa hiilihydraatit näyttelevät toki merkittävämpää roolia ja harjoituksen aikanakin olisi syytä nauttia hiilihydraatteja, max n.10% liuosta.

Muistuttaisin, että kun tuo prosenttinosuuden alapuolella pysytellään, ei liuoksen osmolaliteetillä ole vaikutusta imeytymisnopeuteen.
 
Originally posted by Jason82
Jep pitkäkestoisessa harjoittelussa hiilihydraatit näyttelevät toki merkittävämpää roolia ja harjoituksen aikanakin olisi syytä nauttia hiilihydraatteja, max n.10% liuosta.

Muistuttaisin, että kun tuo prosenttinosuuden alapuolella pysytellään, ei liuoksen osmolaliteetillä ole vaikutusta imeytymisnopeuteen.

%-pitoisuus riippuu myös muuten treenistä, esim tuolla sivun alalaidassa on taulukko:

http://www.urheiluravitsemus.net/artikkelit/juominen.html

Ja mainitaan tuolla tuo 6% sääntökin kyllä..

"3-6 % hiilihydraatteja sisältävät nesteet tyhjenevät vatsasta lähes yhtä nopeasti mutta hiilihydraattipitoisuuden ylittäessä 6 % on vatsan tyhjeneminen jo hitaampaa. "

p.s. pitää vähentää tosiaan löylyjä :kippis1: :thumbs: ..
 
sekä tällainen:Gastric Emptying of Cold Beverages in Humans: Effect of Transportable Carbohydrates.

Xiaocai Shi, William Bartoli, Mary Horn, and Robert Murray. (2000).

International Journal of Sport Nutrition & Exercise Metabolism, 10 (4).

Eight healthy subjects, aged 39.0 ± 2.4 years, consumed four 6% carbohydrate-electrolyte solutions containing either one (glucose or fructose) or two transportable carbohydrates in single (glucose + fructose) or bound (sucrose) forms. Solution osmolalities ranged from 250 to 434 mOsm/kg H2O. The test solutions were ingested at rest in the amount of 6 ml/kg of body weight at a temperature of 12 ¡C.
Gastric emptying rate was measured by repeated aspirations via a nasogastric tube using the modified George double-sampling technique.
The intragastric temperature was determined by a temperature probe attached to the nasogastric tube.

There were no significant differences in gastric emptying rates and gastric volumes among the solutions. Intragastric temperature dropped from 36.5 ¡C to 23.3 ± 3 ¡C immediately after beverage ingestion but recovered to above 30 ¡C within 5 min.

These data suggest that the gastric emptying rate of the specified beverages is not affected by the number and type of carbohydrates or by solution osmolalities within the tested range. Within 5 min after ingestion, cold beverages are warmed to above 30 ¡C in the stomach. This infers that the effect of cold solution temperature on gastric emptying rate is likely to be small and transitory."
 
Siis täällähän mennään ihan metsään, sakkeus pitää systeemiä pystyssä kyllä hyvällä fakta-vastarinnalla. :) Monet sanoneet että hiilarit tuntia ennen treeniä tuo tehoa treeniin, ja kun on kokeillut niin ei treenistä tullu tmitään. No ei varmasti! Asia ei ole niin yksinkertainen, mielestäni jotta tuo käytännössä toimii, täytyy ruokavalio muutenkin olla suht kunnossa ja niitä hiilareita tulla sopivasti muina vuorokauden aikoina, ja ei kerralla kannata 4h olla syömättä. Ja sitten se myös toimii, kyse on ihan faktoista eikä muuksi väittämällä muutu. Vääräuskoiset kokeilkoon tuota tosissaan, ja sitten väittäkööt. :)
 
Originally posted by Raven
Kyllä tiedän itekin, jotka ovat tankanneet 15kg 24 tunnissa.
Kyse ei ollutkaan tästä vaan juuri ennen kisaa tapahtuvaa tankkausta..
Kyllä itekin tankkaan punnituspäivänä PALJON.. Mutta kisapäivänä syödään aamiainen, vedetään muutamia drinkkejä ja se on siinä. Viimeinen kiinteä ateria syödään noin 3-4tuntia ennen kisaa.. Sen jälkeen vedetään tarpeen mukaan pieni drinkki ja ei muuta..
No näin juurihan se tapahtuu, ja se pieni drinkkihän on se ennen suoritusta tapahtuva hiilaritankkaus josta puhe oli.
 
Onpahan kauheeta vääntämistä ja nyypiöitä vastaan taistelemista tää threadi :D Mua ei tää keskustelu enään kiinnosta kun oon jo todennut syömättömyyden paremmaksi tavaksi kuin hiilareiden kiskomisen ennen treeniä, mutta zemppiä Sakkeukselle, joka jaksaa perustella ja käännyttää väärinoppineita :kippis1:
 
Muutama pointti:

- hiilareita on erilaisia (imeytymisnopeus)
- punttitreenejä on erilaisia (intensiteetti, volyymi jne.)
- ruokavalioita on erilaisia (toisissa glykogeenivarastot täydemmät kuin toisissa)
- ihmiset ovat erilaisia, vaikka fysiologiset faktat useimpiin pätevätkin (vrt. poikkeavat yksilöt ja elopaino+kehon koostumus --> glykogeeni)
- "ateria" ei ole tarkoin määritelty käsite (koko, koostumus...)
- "ennen treeniä" ei ole tarkoin määritelty käsite (tunti sen sijaan on ;))
- tavoitteita on erilaisia (rasvanpoltto, kestävyys, lihasmassa, voima...)

Listasta jäi varmasti monta tärkeää seikkaa pois, mutta KOKEILKAA eri vaihtoehtoja ja kokekaa VALAISTUS! :thumbs:
 
Originally posted by Jason82
Sakkeus tuo on asia, jossa kohtaa Urheiluravitsemus. netin Ollimikälie menee mielestäni metsään.

Tsekkaappas tämä:
http://jap.physiology.org/cgi/content/full/85/5/1941

Juuh löylyjä niille jotka ne suovat, muilla nihkeänkostea sauna.. ;)

:worship:

Mielenkiintonen tutkimus, selvensi monta juttua :).

Se kuitenkin on fakta, että fruktoosia ei kannata sen takia liikaa juomaan laittaa koska elimistö ei kunnolla kykyne hyödyntämään fruktoosia, siitä syntyy maksassa lähinnä triglyseridejä ja rasvahappoja (suuret annokset ja pitempiaikainen käyttö voi nostaa trigly- ja VLDL arvoja, suuri annos aiheuttaa virtsahapon muodostusta). Pienestä määrästä palautusjuomassa voi olla taas hyötyä kun fruktoosi täyttää maksan glykogeenivarastot paremmin kuin glukoosi (fruktoosi metaboloituu maksassa nopeammin kuin glukoosi).

Tuolla kun oli siinä hypertonisessa juomassa suhteellisesti melko paljon fruktoosia - glucose % 3.25 (180 mM) , fructose % 2.75 (153mM).
 
Kyllä Sakkeus, samaa mieltä fruktoosista. Fruktoosia ei tarvitse karttaa, sillä suuria määriä ei vahingossa saa, mutta suurien fruktoosimäärien positiivista funtkiota en todellakaan näe palauttelussa.

edit: Juu tuo on kyllä varsin painavasanainen tutkimus. Tämä osmolaliteettiasian suhteen vaan on eri lähteistä saanut aika erinökäisiä mututietoja. Mutta eiköhän tuokin selvennä osaltaan.

Tietolähteenä tuo JAP on muuten täydet
viisi :david: :david: :david: :david: :david:
 
Täältä löytyy myös Sakkeuksen wannabe-poju. Minä en voi syödä kahta tuntia lähempänä treeniä, jos meinaan kunnon harjoitukset vetää. Kokeiltu on, juomilla ja kiinteällä.
 
Nasse-setä-Anssi on nyt ihan hiljaa vaan ja etsii meille uutta materiaalia! :david: :lol2:

No OK, tuo JAP:n tutkimus oli sinulta mutta tuon toisen olen kyllä kaivanut jostain syvältä.. :)
 
Athletes have been cautioned that eating carbohydrate foods in the hour before exercise may alter exercise metabolism by stimulating insulin production, which in turn increases the rate at which the muscles burn carbohydrate. As a result of this faster rate of carbohydrate oxidation, blood glucose levels may actually fall (a condition known as hypoglycemia) shortly after exercise begins. In most cases this effect is short term, and metabolism corrects itself as exercise continues. The occasional athlete experiences impaired performance, and it has been found in one study. But mostly there are no problems, and in some situations pre-exercise carbohydrate can even improve exercise performance. Nevertheless, the stigma about athletes eating carbohydrate before exercise persists, and many athletes and coaches talk about "rebound hypoglycemia" with fear, even though eating carbohydrate could potentially provide extra fuel during a prolonged training session or race....

Burke, L.M., PhD, BSc, GDipDiet
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom