Ei voi kyllä ymmärtää miksi näitä tuotteita joissa nyt sattuu olemaan seassa hevosta vedetään pois markkinoilta.
Jaa? Esimerkiksi sen takia, että tuotteissa oleva hevosenliha voi olla ihan mitä tahansa. Jos valmistaja ei pysty sanomaan, miten liha on päätynyt tuotteisiin, miten lihan turvallisuus ihmisille voidaan varmistaa? Missä dokumentit esim. lääkekontrollista?
SEAGRAM sanoi:
Eli kunnon paperit tekivät tehtävänsä eikä poni päätynyt lautaselle jos joku olisi sen halunnut syödä. Jossain Bulgariassa, Romaniassa sun muissa rupumaissa tuskin on mitään papereita, tai jos on niin niillä voi pyyhkiä persettä.
Alyssan ponia on ilmeisesti lääkitty tuotantoeläimille kielletyllä lääkkeellä, jonka takia se on laitettu elinikäiseen teurastamiskieltoon. EU-alueen hevosilla tulee olla passi, johon lääkitykset merkitään juurikin siksi, etteivät ihmiselle vaaralliset lääkeaineet joutuisi elintarvikkeisiin. Harrastehevosia lääkitään kyllä kipulääkkeillä ja antibiooteilla, mutta nämä poistuvat elimistöstä usein jo parissa viikossa. Kuusi kuukautta taitaa olla Suomessa pisin varoaika. Jokainen voi tosiaan miettiä, että kuinka hyvin hevosten doping-kontrolli mahtaa toimia vaikkapa Romaniassa...
Lisäksi liha testataan (tai ainakin pitäisi testata) vielä teurastamoissa, ettei esim. mahdollinen väärällä passilla teurastaminen johda suurempiin ongelmiin.
Alyssa, osaatko sanoa miksi tuota Phenylbutazonea (bute) käytetään ilmeisesti aika yleisesti Briteissä? Ymmärsin, ettei sen poistumisesta elimistöstä ole täyttä varmuutta. Aika kivuliaita kopukoita siellä, jos tuo on niin yleinen lääke kuin ymmärsin. :D
Kotimaisen hevosenlihan kysynnän kasvaminen ja sitä kautta tuotannon kasvu (ja hinnan putoaminen) olisi aikalailla parasta mitä Suomen hevoskulttuurille voisi tapahtua. On järjetöntä laittaa hyvää lihaa kuoppaan ainoastaan sen takia, etteivät teurastamot ota hevosia vastaan. Kysyntää ei ole tarpeeksi, mutta toivottavasti asia on muuttumassa.