Sä voit vääntää ihan itsellesi sitä rautalankaa , sen verran pihalla tunnut olevan. Lihaerät/teurasjätteet joita valmistajat ostaa teurastamoilta näitä valmisruokia vartenjuuri on juuri niin huonoa kuin vaan kehtaavat ruonkiinsa käyttää.
Ehkä mä sit oon kujalla, mutta väännetään nyt, kun kerran aloitettiin.
Tietysti einestuotteisiin käytettävä liha on huonolaatuista, varmasti ns. jätettäkin suuri osa, rustoa jne. Tätä huonompaa laatua löytyy mistä tahansa eläimestä, eikä tämä ole jutun pointti. Tuossahan jo ylempänä sivuttiin tätä, että onko ok heittää myllyyn kaikki rotista ja liskoista lähtien, koska huonolaatuisesta lihastahan ne valmislihapullat kuitenkin tehdään? Eihän se ole ei, jos rottia ja liskoja ei pakkausselosteeseen merkitä.
Näitä tuotteita ei ole vedetty minkään sairastumisriskin takia markkinoilta vaan sen takia, että heppa on monille eettinen ongelma. Sen sijaan ei ole mitään väliä missä oloissa muuten tehotuotettu eläin elää sen pienen elinikänsä.
Joo, tiedän kyllä. Yritin selventää sulle sitä problematiikkaa, joka syntyy,
jos tuotteeseen päätyykin sairasta lihaa. Ymmärsin, että esim. Pouttu pystyy lahjoittamaan hevosenlihaa sisältävät tuotteensa hyväntekeväisyyteen, koska tuotantoketju on selvillä. Reseptistä/tuoteselosteesta oli unohtunut merkintä hevosenlihasta - tai näin Pouttu ainakin kertoi. Kerro toki, jos olen ymmärtänyt tämän(kin :D) väärin. Jos lihan koko tuotantoketju on selvillä, niin silloin asiassa ei ole kovin suurta ongelmaa ainakaan terveydelliseltä kannalta.
Lihaeriin edelleenkin tehdään pistokokeita , kaikkia lihaeriä ei testata vaan luotetaan siihen että ostettu liha on sitä mitä sen pitääkin olla.
Siis kuka tekee pistokokeita, einesruokien valmistajako?
Suomessa hevosille tehdään ennen teurastusta eläinlääkärin tarkistus. Joko teurastamolla tai kotitallilla, enintään 24 h ennen teurastusta. Hevosen tallin tulee olla rekisteröity alkutuottajaksi. Lisäksi teurastuksen yhteydessä hevosenlihasta testataan trikiiniloinen, jonka jälkeen varmistuu, että liha on ravinnoksi kelpaavaa.
Ja nyt se punainen lanka tähän , ei näiden ruokien valmistaja ole ketään huijannut vaan heitä on huijattu. Valmistajat vaan vetää tuotteet markkinoilta , koska paine on sen verran kova. Comprende?
Juu, valmistajia on voi olla huijattu, sitä en epäile. Heillä on kuitenkin lopullinen vastuu siitä, mitä he myyvät. Tuotantoketju on todellakin liian pitkä, jos tällainen on mahdollista näinkin isossa mittakaavassa.
On kuitenkin ihan järjetöntä, että esim. HK on myynyt kanadalaista hevosenlihaa kotimaisena yli 30 vuotta. Suomen hevoskannasta poistuu vuosittain noin 4000 kaviokasta, joista ainoastaan 1000 teurastetaan ja käytetään ravinnoksi. Samaan aikaan Suomeen tuodaan ulkomailta noin miljoona kiloa jäädytettyä hevosenlihaa ja n. 50 000 kiloa tuoretta. Nämä tiedot ovat vuodelta 2007 Maa- ja metsätalousministeriön työryhmän selvityksestä, joten voisi kuvitella määrien kasvaneen jonkin verran. Ei tolkun hiventäkään...