Hevosenliha?!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Unique
  • Aloitettu Aloitettu
Vähän puhuttu, mutta varmasti vakava ongelma. Mutta onko esim. naudanlihalle allergisille myös jokin tukiryhmä?

Pointti oli että jos sairaalle syötetään jotain lihaa minkä pitäisi olla ok henkilölle, mutta sisältääkin sitten hevosenlihaa mikä aiheuttaa mahdollisen riskiryhmään kuuluvan koneistoon jotain ongelmaa niin onhan se sitten vähän ikävää varmasti.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Koko tuon hevosenliha kohun pointti on käsittääkseni se että asiasta ei oltu tiedotettu riittävästi. Unohtunee parin viikon kuluessa niin päästään tästäkin turhasta aiheesta.

Ei, vaan pointti oli se, että kuluttajille myytiin tuotetta, jonka piti tuoteselosteen mukaan olla nautaa, mutta joka olikin hevosta. Finduksen lasagnen jälkeen ruvettiin tekemään pistokokeita, jonka seurauksena löytyikin vähän enemmän tällaisia tapauksia. Pouttu oli huomannut asian itse tarkastaessaan reseptejä. Eli ei kyllä mitenkään ole riittämätön tiedottaminen kohun pointtina. Lähinnä väärä tiedottaminen (=väärä tuoteseloste).

Pointti oli että jos sairaalle syötetään jotain lihaa minkä pitäisi olla ok henkilölle, mutta sisältääkin sitten hevosenlihaa mikä aiheuttaa mahdollisen riskiryhmään kuuluvan koneistoon jotain ongelmaa niin onhan se sitten vähän ikävää varmasti.

Eihän kukaan voi olla allerginen hevosenlihalle? Eihän? Eihän kukaan voi olla allerginen possun/naudan/kananlihalle? :D Eiköhän ne ole sitten juuri ne jämä antibiootit tms jotka alleriaoireita aiheuttavat.
 
Eihän kukaan voi olla allerginen hevosenlihalle? Eihän? Eihän kukaan voi olla allerginen possun/naudan/kananlihalle? :D Eiköhän ne ole sitten juuri ne jämä antibiootit tms jotka alleriaoireita aiheuttavat.

Kyllä voi. Allergiaoireet johtuvat ilmeisesti lihan proteiineista. (Tosin epäilen, ettei kukaan lihalle allerginen syö kaupan eineslasagneja :)).

Muistelen lukeneeni joitain vuosia sitten artikkelin lapsesta, joka on niin moniallerginen, että se pystyi syömään tyyliin kengurua ja perunaa. Ja herkistyi koko ajan enemmän niille muutamille vaihtoehdoille, joihin allergiaa ei ollut vielä kehittynyt.
 
Kyllä voi. Allergiaoireet johtuvat ilmeisesti lihan proteiineista. (Tosin epäilen, ettei kukaan lihalle allerginen syö kaupan eineslasagneja :)).

Muistelen lukeneeni joitain vuosia sitten artikkelin lapsesta, joka on niin moniallerginen, että se pystyi syömään tyyliin kengurua ja perunaa. Ja herkistyi koko ajan enemmän niille muutamille vaihtoehdoille, joihin allergiaa ei ollut vielä kehittynyt.

Oho, aika persiistä. Mutta niin, varmaan tuollaisissa tapauksissa se allergia koskee sekä hevosen- että naudanlihan proteiinia? Tai luulisi noiden olevan aika lähellä toisiaan.

Kuinka yleisiä tuollaiset allergiat on? Yksi kymmenestä, yksi sadasta, yksi tuhannesta, yksi miljoonasta?
 
Koitin myös googlata tuota allergiaa, mutten äkkiseltään löytänyt kuin pari epämääräistä tapausta, joissa tutun tuttu on syönyt ehkä hevosta ja siksi saanut oireita. Meni vähän samaan kategoriaan, mitä sähköallergiakin.
 
Tässä yksi artikkeli liha-allergiasta.

Ei varmasti yleistä, eikä noita puutiaistapauksia ole vissiin raportoitu Suomessa (tai edes Euroopassa). Mahdollista silti. Kuvittelisin, että samaan kategoriaan menee kaikki punainen liha, eli jos on allerginen hevoselle, on allerginen myös naudalle. Mene ja tiedä.
 
Mitä mieltä porukka tästä hevosenliha "skandaalista" ? Pakkotoiston väelle luulisi tuollainen halvempi liha kelpaavan ihan sellaisenaan... Vaikea on ymmärtää miten iso poru tuosta on nousemassa.

Onhan tuo nyt perseestä että tuotteessa on jotain muuta kuin mitä tuoteselosteessa mainitaan. Kyllä niihin pitäisi pystyä luottamaan 100%. Tulee mieleen että missä se raja menee. Siinäkö ettei ihmiset sairastu akuutisti heti syötyään, ja että maku on jokseenkin ok. Sulkee pois ettei voi myydä eineksissä vaikka lehmän paskaa.
 
Oli miten oli. Just otin uunista makaronilaatikon, missä on käytetty 100% hevosenlihaa. Ellei sitten prkl etiketissä valehdeltu, ja siinä onkin myös nautaa :D

Ihan ok makuista kyllä.
 
Mun mielestä ihmiset arkailee ihan liian paljon "eksoottisten" suomessakin normaalien elukoiden lihan syöntiä. Paljon mielummin syö luonnossa kasvatettua hirveä, poroa ja normaalia kotihevosta, kuin jauhettua mössöä, jonka sisällöstä ei voi tietää kukaan. Teollisen ruuan valmistuksen nähneenä/kokeneena nousee pala kurkkuun, kun liiaksi miettii pannulle kaadettavan jauhelihan sisältöä. Harmi vaan että mun pakkaseen ei sovi kuin joku 10 kiloa tavaraa. Riistan syönti on myös huomattavasti edullisempaa, vaikka ei itse sitä kaataisikaan. Kaverisopimuksia :D

Tokihan se on aivan persiistä, kun tuoteseloste väittää olevansa 100% nautaa, mutta sieltä löytyy myös hevosen jämiä seasta. Mutta siitä lihasta löytyy muutakin yllättävää tavaraa, jota ei uskoisi tuotteesta löytävän. Kun syö mitä tahansa valmisruokaa, niin on hyvä uskoa siihen mitä tuoteseloste sanoo ;)
 
Jaa? Esimerkiksi sen takia, että tuotteissa oleva hevosenliha voi olla ihan mitä tahansa. Jos valmistaja ei pysty sanomaan, miten liha on päätynyt tuotteisiin, miten lihan turvallisuus ihmisille voidaan varmistaa? Missä dokumentit esim. lääkekontrollista?

Ja se naudan/sian/broilerin lihako ei sit voi olla ihan mistä/mitä tahansa, jos siinä tuoteselosteessa nyt sattuu lukemaan että sisältää nautaa/sikaa/broileria????????????

Eiköhän tässä ole nyt tullut vähän vähemmänkin asioista perillä oleville selväksi, että valmisruokien raaka-aineet (erityisesti kalliimmat osat eli lihat) saattaa olla ihan mistä tahansa maasta.
Valmistajat ostavat lihat tasan sieltä mistä halvimmalla saavat , tekevät pistokokeita lihaeriin ja luottavat siihen että se Romanialainen tai Brasilialainen lihanpala on nyt juuri sitä mitä sen pitäis olla.

Tää on tätä nyky-yhteiskunnan nitinää aivan säälittävistä asioista. Jengi vetää koiraa , rottaa , torakoita yms yms eri puolilla palloa ja täällä jengi itkee jostain vitun hevonsenlihasta valmis makaronilaatikossaan.

Kuvitteleeko ihminen, joka ostaa valmisruokaa sen sisältävän niitä laadukkaimpia ja parhaita raaka-aineita? Tuskinpa.
 
Mun muksu oli pienenä lähes kaikelle allerginen. Ei sentään kengurua tarvinnut syöttää vaan lammas sopi ainakin jossain määrin. Eli kyllä 2 ekaa vuotta maissilla, mustikoilla ja lampaalla. (+ apteekin ravintolisällä). En ole kuullut että vastaavia allergioita olisi aikuisilla, mutta mistäs sitä tietää.
 
En minä ainakaan hirveästi luota mihinkään tuoteselosteeseen. Ne kun on aika ylimalkaisia muutenkin. Lihaa ja lihaan verrattavia ainesosia, mitähän sekin oikeasti tarkoittaa. :D

Yleisestikin pakkausselosteissa, oli sitten ruoka tai vaikka hajuvesi, pitäisi olla jonkinlainen tieto ainesosien määristä. Nythän ne voivat olla tyyliä tippa sataa litraa kohti ja aineen nimi listaan. Valmistajat eivät tuosta kyllä innostuisi.
 
Ja se naudan/sian/broilerin lihako ei sit voi olla ihan mistä/mitä tahansa, jos siinä tuoteselosteessa nyt sattuu lukemaan että sisältää nautaa/sikaa/broileria????????????

Totta kai se voi olla ihan mistä tai mitä tahansa, jos määräyksiä ei ole noudatettu. Tuolla asenteella ei vaan voisi syödä tai ylipäätään ostaa yhtään mitään.

Jos valmistaja lupaa tuotteen sisältävän sianlihaa, niin yleensä se sisältää sitä (edes jonkun prosentin) ja koko tuotantoketju on tiedossa. Mutta jos tuote sisältää possun lisäksi jotain muutakin, mitä ei lue pakkausselosteessa, edessä on aikamoinen sotku, jos joku esimerkiksi sairastuu tietyn teurastamon tai vaikkapa saastuneen/doping-jäämiä sisältävän lihan takia. Miten tuotteet vedetään pois tarpeeksi ajoissa enempien sairastumisien välttämiseksi, jos ei tiedetä, missä kaikissa tuotteissa on saastunutta ainesta? Sovitaanko, että oon oikeessa, niin ei tarvi alkaa kärjistää ja vääntää enempää :D

Hevosenliha näissä eineksissä on huono juttu myös eettiseltä kannalta katsottuna, vaikka sekään ei ole pääpointti tässä tapauksessa.

Kodari76 sanoi:
Joten tästä syystä niihin saa laittaa jotain aivan muuta, mitä ainelistaan painetaan? No mikäettei.

Ilmeisesti. :face: :D
 
Hevosenliha (ja varsinkin sisäfilee) on erinomaista,jos siitä noin yleisellä tasolla puhutaan.

Siitä huolimatta ymmärrän tämän kohun nimenomaan juurikin tuon kusetuksen takia. Olen sitä mieltä,että kuluttajan pitää pystyä luottamaan tuoteselostukseen ja elintarvikkeiden terveellisyyteen. Jos tällä tavalla kusettamalla valmistettaisiin ja myytäisiin elintarvikkeita (tarkoitan nyt muitakin kuin tätä hevosenlihajuttua), voisi olla mahdollista,että joku menettäisi henkensä (esim. allergikot)

Tai ihmisen oikeuksia loukattaisiin muuten. Ei olisi kovin reilua, että esimerkiksi muslimi söisi sianlihaa naudanlihana tai juutalaista kusetettaisiin košer-ruoan osalta. Tai että minulle syötettäisiin ihmisen lihaa sianlihana.

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat...limit-jarkyttyivat-kebabista-loytyi-sianlihaa
 
Totta kai se voi olla ihan mistä tai mitä tahansa, jos määräyksiä ei ole noudatettu. Tuolla asenteella ei vaan voisi syödä tai ylipäätään ostaa yhtään mitään.

Jos valmistaja lupaa tuotteen sisältävän sianlihaa, niin yleensä se sisältää sitä (edes jonkun prosentin) ja koko tuotantoketju on tiedossa. Mutta jos tuote sisältää possun lisäksi jotain muutakin, mitä ei lue pakkausselosteessa, edessä on aikamoinen sotku, jos joku esimerkiksi sairastuu tietyn teurastamon tai vaikkapa saastuneen/doping-jäämiä sisältävän lihan takia. Miten tuotteet vedetään pois tarpeeksi ajoissa enempien sairastumisien välttämiseksi, jos ei tiedetä, missä kaikissa tuotteissa on saastunutta ainesta? Sovitaanko, että oon oikeessa, niin ei tarvi alkaa kärjistää ja vääntää enempää :D

Hevosenliha näissä eineksissä on huono juttu myös eettiseltä kannalta katsottuna, vaikka sekään ei ole pääpointti tässä tapauksessa.



Ilmeisesti. :face: :D

Sä voit vääntää ihan itsellesi sitä rautalankaa , sen verran pihalla tunnut olevan. Lihaerät/teurasjätteet joita valmistajat ostaa teurastamoilta näitä valmisruokia vartenjuuri on juuri niin huonoa kuin vaan kehtaavat ruonkiinsa käyttää.
Näitä tuotteita ei ole vedetty minkään sairastumisriskin takia markkinoilta vaan sen takia, että heppa on monille eettinen ongelma. Sen sijaan ei ole mitään väliä missä oloissa muuten tehotuotettu eläin elää sen pienen elinikänsä.
Lihaeriin edelleenkin tehdään pistokokeita , kaikkia lihaeriä ei testata vaan luotetaan siihen että ostettu liha on sitä mitä sen pitääkin olla.

Ja nyt se punainen lanka tähän , ei näiden ruokien valmistaja ole ketään huijannut vaan heitä on huijattu. Valmistajat vaan vetää tuotteet markkinoilta , koska paine on sen verran kova. Comprende?
 
Sä voit vääntää ihan itsellesi sitä rautalankaa , sen verran pihalla tunnut olevan. Lihaerät/teurasjätteet joita valmistajat ostaa teurastamoilta näitä valmisruokia vartenjuuri on juuri niin huonoa kuin vaan kehtaavat ruonkiinsa käyttää.

Ehkä mä sit oon kujalla, mutta väännetään nyt, kun kerran aloitettiin. :)

Tietysti einestuotteisiin käytettävä liha on huonolaatuista, varmasti ns. jätettäkin suuri osa, rustoa jne. Tätä huonompaa laatua löytyy mistä tahansa eläimestä, eikä tämä ole jutun pointti. Tuossahan jo ylempänä sivuttiin tätä, että onko ok heittää myllyyn kaikki rotista ja liskoista lähtien, koska huonolaatuisesta lihastahan ne valmislihapullat kuitenkin tehdään? Eihän se ole ei, jos rottia ja liskoja ei pakkausselosteeseen merkitä.

Näitä tuotteita ei ole vedetty minkään sairastumisriskin takia markkinoilta vaan sen takia, että heppa on monille eettinen ongelma. Sen sijaan ei ole mitään väliä missä oloissa muuten tehotuotettu eläin elää sen pienen elinikänsä.

Joo, tiedän kyllä. Yritin selventää sulle sitä problematiikkaa, joka syntyy, jos tuotteeseen päätyykin sairasta lihaa. Ymmärsin, että esim. Pouttu pystyy lahjoittamaan hevosenlihaa sisältävät tuotteensa hyväntekeväisyyteen, koska tuotantoketju on selvillä. Reseptistä/tuoteselosteesta oli unohtunut merkintä hevosenlihasta - tai näin Pouttu ainakin kertoi. Kerro toki, jos olen ymmärtänyt tämän(kin :D) väärin. Jos lihan koko tuotantoketju on selvillä, niin silloin asiassa ei ole kovin suurta ongelmaa ainakaan terveydelliseltä kannalta.

Lihaeriin edelleenkin tehdään pistokokeita , kaikkia lihaeriä ei testata vaan luotetaan siihen että ostettu liha on sitä mitä sen pitääkin olla.

Siis kuka tekee pistokokeita, einesruokien valmistajako?

Suomessa hevosille tehdään ennen teurastusta eläinlääkärin tarkistus. Joko teurastamolla tai kotitallilla, enintään 24 h ennen teurastusta. Hevosen tallin tulee olla rekisteröity alkutuottajaksi. Lisäksi teurastuksen yhteydessä hevosenlihasta testataan trikiiniloinen, jonka jälkeen varmistuu, että liha on ravinnoksi kelpaavaa.


Ja nyt se punainen lanka tähän , ei näiden ruokien valmistaja ole ketään huijannut vaan heitä on huijattu. Valmistajat vaan vetää tuotteet markkinoilta , koska paine on sen verran kova. Comprende?

Juu, valmistajia on voi olla huijattu, sitä en epäile. Heillä on kuitenkin lopullinen vastuu siitä, mitä he myyvät. Tuotantoketju on todellakin liian pitkä, jos tällainen on mahdollista näinkin isossa mittakaavassa.

On kuitenkin ihan järjetöntä, että esim. HK on myynyt kanadalaista hevosenlihaa kotimaisena yli 30 vuotta. Suomen hevoskannasta poistuu vuosittain noin 4000 kaviokasta, joista ainoastaan 1000 teurastetaan ja käytetään ravinnoksi. Samaan aikaan Suomeen tuodaan ulkomailta noin miljoona kiloa jäädytettyä hevosenlihaa ja n. 50 000 kiloa tuoretta. Nämä tiedot ovat vuodelta 2007 Maa- ja metsätalousministeriön työryhmän selvityksestä, joten voisi kuvitella määrien kasvaneen jonkin verran. Ei tolkun hiventäkään...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom