No ei se silti ole hyvä rasvanlähde vaikka siinä olisikin enemmän CLA:ta. Maidon rasva on kuitenkin edelleen tyydyttynyttä rasvaa ja se ei ole rasvalähteistä millään mittarilla paras, ainakaan jos sitä peilataan siihen mitä on kyetty tutkimuksilla todistamaan.
Mutta edelleen siihen terveeliseen ruokavalioon mahtuu paljon tyydyttynyttäkin rasvaa. Ei kenenkään terveys mene pilalle lasista punaista maitoa. Valintojen summahan sen lopulta sanelee sitten.
Ei tämä ole mikään väittely. Maitorasva ON terveellistä. Ja tyydyttyneen rasvan demonisointi on ihan huuhaata. Ihminen tarvitsee sekä tyydyttyneitä, että tyydyttämättömiä rasvoja. Mutta niinkun sanoit, harva nyt ottaa rasvoja tai muitakaan makroja vain yhdestä lähteestä, vaan niitä on kaikilla lukuisia. Yksipuolisuus on huono asia vähän kaikessa.
Luit että se on sontaa? Eli luit jonkun artikkelin joka ei perustunut mihinkään tieteelliseen tutkimukseen? Perustelet myös että oliiviöljyssä on paremmat omega-rasvasuhteet, joka ei myöskään pidä paikkaansa. Oliviöljyssä o3/o6 -suhde on 1:20 kun rypsiöljyssä se on about 1:2. Toisinsanoen tässäkin mielessä rypsiöljy on parempaa. Tosin kylmäpuristettu rypsiöljy maistuu niin pahalle ettei sitä voi oikein mihinkään laittaa ja siksi itsekkin preferoin ehdottomasti oliiviöljyä, tosin perusteena ei ole omega-rasvasuhteet vaan puhtaasti maku
Kaikki mitä luen ja julistan perustuu tutkimustuloksiin tai empiiriseen tietoon. Tosin, oli näemmä käynyt sekaannus ja olin käsittänyt väärin nuo omegasuhteet... Mutta ei hätää, tuli nyt korjattua tuokin käsitys ja sivistettyä itseä lisää! Ja ei tuo rypsärin näennäisesti parempi profiili meinaa yhtää mitään, koska tosta sen sisältämäst huonolaatusest omega3:sta (ALA) ei imeenny ku ~5%.
Eli, per 100g:
rypsäri: 20g omega6 ja 10g omega3 -> korjattuna: 20g omega6 ja 0,5g omega3
oliiviöljy: ~10g omega6 ja ~1g omega3
Eli, toisin sanoen oliviiöljyssä on VÄHEMMÄN omega6:sta kuin rypsärissä ja koska kummankin omega3-määrät on yhtä tyhjän kanssa, ja koska oliiviöljy on muutenkin terveellisempää, on oliiviöljy täten kiistatta huomattavasti parempi vaihtoehto! ;)
Kasvi- ja kalaöljyjen omega-3:n vertailua - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen
"ALAn heikkoa muuntumista EPAksi osoittaa suomalaisten lasten ja aikuisten veren on kovin vähäinen EPA-pitoisuus ja korkea AA/EPA-suhde. Syynä on ilmeisesti
runsas rypsiöljyn ja levitteiden syönti ja vähäinen kalarasvojen saanti."
Tuossa on ainakin jotain juttua, miksi ne kasviöljyt eivät välttämättä ole sitä parasta ravintoa.
MIKSI EN KÄYTÄ RYPSIÖLJYÄ | | Blogi | Antti Heikkilä: Terveysklubi
...tuota olin itekin tulossa linkkaamaan.
En tiedä tiesitkö, mutta eiköhän tuo Heikkilän Antti ole saanut tuolla kirjoituksella tälläkin palstalla aika myrskyisän vastaanoton, eikä sitä varmaan tarvinne aloittaa uudelleen.
Myrskyn aiheuttaa yleensä se, että Heikkilän mielipiteet poikkeaa yleisistä uskomuksista ja jonnejen on helppo liittyä joukolla Heikkilän dissaajiin. Vaikkakin 90% ko. miehen väittämistä on oikeasti tosia, järkeviä ja aina tutkimustuloksin vahvistettuja.
En tiedä tiesitkö, mutta suomessa ei kasva oliiveja. Toisekseen, rypsiöljy on silti parempi kuin margariini. Kolmanneksi, täällä suomessa on lama, joten olisi hyödyllistä tukea edes ruuan osalta suomalaista elinkeinoa. Pl. toki einekset.
En ymmärrä miksi näistä asioista pitää tehdä nykyään niin helvetin vaikeita. Ihan sama käytätkö rypsi vai oliiviöljyä. Vaikka Heikkilä kirjoittikin MYRKYSTÄ, niin eiköhän ihminen kuole ennemmin vanhuuteen tai lihavuuteen kuin maitoon, voihin tai rypsiöljyyn.
Ite en ainakaan tukisi mitään vain sen takia, että se on suomalaista, jos tiedän, että voin ostaa lähes samaan hintaan jotain joka on 10x terveellisempää. Ja vaikka Heikkilä mainitsikin myrkky-sanan, niin viittasi lähinnä rypsärin lihavuutta vahvistaviin ominaisuuksiin. Itelle ainakin ylimääräinen rasva on kirosana, joten out with the rypsäri, in with the oliivi. Ja rypsärissä on lähes 2x enemmän omega6:sta (joka on siis huono asia) ku oliiviöljys, joten ei se nyt ihan sama oo...
Oikeasti. Suurin osta tuosta tekstistä on ihan paskanjauhantaa. Lue hiukan avarakatseisemmin asioita. Jopa suomenkielellä löytyy enemmän tieteellisesti todistettuja blogi-kirjoituksia kuin Heikkilän kirjoitukset.
Herra voi sitten linkata tekstin missä todetaan rypsäri terveellisemmäksi kuin esim. oliiviöljy?